Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x16 - Aki a szívében ifjú

2009. május 06. 11:00 - Onix Titan

Tashmoo Szövetségi Fegyház, Pennsylvania, 1989. Valaki ordibál a börtönbe, jó hangosan. Jön is egy kíváncsi rab kerekesszékben, keresi a zaj forrását. Végiggurul pár folyosón, benyit egy szobába, ahol egy doki bácsi van, egy hullával. A segítséggel élő kérdőre vonja doktor Bubót, hogy mi a franc van Barnettel (a hulla), az orvos elmondja, hogy meghalt. A rab nem érti, az előbb még kajabált. Ráadásul az egyik kezét is levágták. Mégis mi a franc van itt? Doktor Bubó erre szikét ragad, és elküldi a csávót. Egy ilyen kedves kérésre nem lehet nemet mondani, de azért még búcsúzóul visszapillant a halott haverjára. Az meg visszapislog rá. Óriási cliffhanger. Főcím.

Washnigton, napjainkban. Hőseink érkeznek, ékszerrabláshoz hívták őket, méghozzá Mulder egyik régi haverja. Odabent aztán találkoznak is a férfivel, aki olyat mutat az ügynöknek, hogy csak na. Elő is kap egy bizonyítékot, Mulder megnézi, ledöbben, mi nem, mert nem értjük mi van. Nem vagyunk egyedül, Scully is ráncolja a homlokát. Hamarosan meg is kapjuk a választ: Barnett a gyanúsított, ő volt Mulder első ügye az FBI-nál, lövöldözős rabló volt, aki leveleket hagyott Muldernek, amilyet most is találtak. Csapdát állítottak neki, de hősünk elkúrta, ezért valaki meghalt. A csávó végül börtönbe került, és ott halt meg négy éve.

Grafológusnál vagyunk, viccelődik Mulderral, aki nem nevet, szabadlábon van a halottnak hitt ősellenség. Ezt a szakértő meg is erősíti 95%-os bizonyossággal. Ugrunk Scullyra, aki a társa régi társával (haha) nézik vissza a felvételt arról a bizonyos első esetről és az elcseszéséről. Mulder lelőhette volna Barnettet hátulról, de nem tette ezért a túsza és egy ügynök meghalt. Barnett persze a bíróságon öriharit esküdött. Mulder közben lekérte a férfi halotti bizonyítványát, de ami szerint infarktusban halt meg, de az ügynökök szerint ez csak egy hamisítvány, nem rég írhatták. Scully szerint Mulder helyesen cselekedett, de az ügynök szerint nem. Ha Wallenberg (a lelőtt ügynök) még élhetne… láthatná a fiát focizni. Ugrunk is a srácra, Wallenberg nem látja, mi igen, hősünkkel egyetemben, aki persze csak szomorkodni jött. Le is lép hamarosan, a kocsiban azonban egy boríték várja, benne fényképek róla és Scullyról, valamint egy üzenet, hogy meg fog halni. Az ügynök üvöltözni kezd, hogy úgyis elkapja a férfit, viszont azt nem veszi észre, hogy a férfi meg is hallotta őt. Merthogy ott van. Vágás.

FBI központ, Washington. Mulder régi társa nem akarja elhinni, hogy Barnett él, viszont előad egy szívhez szóló szentbeszédet a régi szép időkről. Mint a nyugdíjasok a buszon. A lényeg az, hogy a Mániás Muldert lehet, hogy maga az FBI felső vezetése akarja eltakarítani ilyen szemét módon. Ekkor fut be a Scully Barnett végakaratával, a holttestét elhamvasztották, minden cuccát meg az egyik rabtársa kapta meg. Ugrunk, egy régi fénykép alapján próbálják a számítógépen kitalálni, hogy nézhet ki Barnett ma. Hát rondán. Régen se volt szép ember, de most… Közben kapunk egy flashbacket is a tárgyalásról, az ingerült Mulderről, és a hülyén vigyorgó gyilkosról. Kábé ugyanazt halljuk, amit a videón láttunk, csak egy kis önváddal megspékelve. Végén van egy kirohanás is, Dögölj meg Barnett, te patkány! címen, a férfi meg bosszút esküdik. Scully érkezik, utánanézett a férfi orvosi adatainak, fertőzés, és nem szívbetegség miatt halt meg. Tashmoo Szövetségi Fegyház. Az epizód eleji kerekes székes először kiröhögi a szívroham-elméletet, aztán elmeséli a pislogó hulla történetét. Szerinte sem halt meg a gyilkos. FBI központ, Washington. Mulder kezd begurulni, fegyvert tölt jó látványosan. Csöng a telefon, Barnett az, baszogatja Muldert kicsit, kioktatja a személyiségi jogokról, de az ügynök leszarja, felveszi az egészet, és még szívózik is kicsit, hátha bemérik. Hősünk bizonyítékot akar, Barnett megígéri neki.

Ugrunk Mulder volt társára, szundikál, hősünk hívja, hogy elmesélje a fejleményeket. Valaki mozog a háttérben, a pizsamás ügynököt meg egy fura kezű valaki jól megfojtja. Nesze neked bizonyíték, Mulder. Hőseink jönnek helyszínelni, Fox magát vádolja, Scully még mindig szkeptikus. Újabb üzenet van a helyszínen, röviden megdöglesz Mulder. A grafológus néni megvizsgálja ezt is, jobb kézzel írták, az meg ugye Barnettnek elvileg nincs. Viszont ujjlenyomatot még nem vettek, itt az idő. Scully megtudta, hogy Dr. Bubó nem is igazi orvos, lejárt a tagsága ’79-ben, mert progériás gyerekeken kísérletezett, ami csúnya dolog. Kapunk is egy kiselőadást arról, hogy mi a progéria. Hát, röviden Benjamin Button. Csak nem fiatalodnak vissza, hanem pár év alatt meghalnak. A doktort aztán beperelték, eltűnt, de folytatta a kísérleteket. Mulder szerint Barnetten kísérletezett, és sikerült is visszafiatalítania. Scully otthon írja a gépbe gondolatait az esettel kapcsolatban, nem hisz benne, naná, hogy nem, ez a szerepe. Nyekereg a padló, az ügynöknő fegyvert ragad és kommandózni kezd, alatta meg feszültségkeltő zene megy, esemény lesz. Kopognak is, de csak a doktor az. És tök fiatal. Mulder is befut, a doki meg mesélni kezd. A fiatalító kezelésnek, amit magán is alkalmazott az a nagy hátránya, hogy fogékonnyá tesz bizonyos betegségekre, ő is haldoklik már. Barnett viszont nem haldoklik, csak a szemei. Nála mást kezelést használt, amivel …orvosi blabla… új kart tudott növeszteni a férfinak, de nem emberit ám, hanem szalamandrából. Barnett egy fiatal testű, öreg szemű, szalamandrakezű gyilkoló gép lett. A kormány meg csak figyelte az egészet, hátha jó lesz nekik is valamire.

Ha kormány, akkor Mélytorok. Egy kávézóban mondja el Muldernek, hogy hát, igen, ez van skacok. Barnett elrabolta a doktor összes anyagát, a kormány meg meg akarja venni tőle azt. Az ügynö felháborodik. Másnap reggel, Scullyt hívják, majd az üzenetrögzítő elkezdi magától visszajátszani a felvételeket. WTF? Scully megvilágosodik, tegnap este, és most is Barnett mászkált nála, meg is találja a férfi egyik ujjlenyomatát a készüléken. Elmondja Muldernek, de ekkor csöng a telefon, a gyilkos az, megmondja, hogy a doki a következő. Az ügynök visszapofázik, szócsata, ki a tökösebb legény. Scully elmondja, hogy Barnett rájöhetett, hogy egy koncerten találkozik este egy barátnőjével, lehet, hogy odament. Janie Taylor Memorial hangverseny-terem, Washington. A fél FBI eljön, elvegyülnek, Scully lesz a csali. Hamarosan a washingtoni sznobok apraja-nagyja felvonul az épületben, mi meg látjuk, hogy Barnett fegyvert ragad, és vadászni indul. Ki is szúrja hősnőnket, beleereszt két golyót és elfut. Mulder utána, de a köcsög túszul ejti a nagybőgős nőt, milyen ismerős helyzet. A gyilkos ezt tudja, cukkolja is a férfit, nem lőheti le, mert a kutatási anyag is el fog veszni. Az ügynök mondat közepén lelövi. Az élet szar.

Scully jól van, golyóálló mellényt viselt, nem meglepetés. Barnettet műtik, közben próbálják kiszedni belőle, hol az anyag. Nem megy, meghal. Scully és Mulder a szabályokról filozofálgatnak még, meg arról, hogy vajon hol lehet a kutatási anyag. Közben látjuk, hogy egy vonatállomás értékmegőrzőjében. Végül Mulder megjegyzi, hogy szerinte még hallani fogunk Barnettről, én viszont nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy nem, hál’ istennek, csak egy rész készült róla.

Érdekességek:

A Barnettből információt kicsikarni próbáló CIA ügynököt William B. Davis játsza, az, aki a Cigarettást is. Máig vitatéma, hogy ez csak egy "véletlen", vagy ez a szerep hozzátartozik a Cigarettás titkos életéhez is.

Címkék: x akták
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása