Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x04 - Escape Velocity

2009. április 24. 11:00 - Freevo

Az előző hetinél ez az epizód sem lesz vidámabb, az első képeken Cally Tyrol gyászszertartása árulkodik erről. Később Tigh ezredes látogatást tesz a fogdában tartózkodó Caprica Sixnél, és megtudjuk, hogy rendszeresen jár oda valamilyen ürüggyel, valószínűleg már a harmadik évad fináléja óta. Hozzá még képzelődik is, és a szomorú sorsú feleségét, Ellent képzeli a cylon helyére.

A Sam távollétében három fősre csökkent, rejtőzködő cylon társaság találkozójából megtudjuk, hogy Cally halálát öngyilkosságnak hiszik, amit valószínűleg a Tory és Tyrol közti feltételezett viszony okozott. A nő nyugtatgatni próbálja a megözvegyült főnököt, mondván, ők cylonok, csupán gépek, az érzelmeik kikapcsolhatók.

Galenen ez a vigasz nem sokat segít, hát még ha tudná, hogy az asszony gyilkosától jött. Visszamegy dolgozni, de ott is folyton Cally jár az eszében, és úgy elszúr valamit, hogy Racetrack gépe majdnem lezuhan. Nem bírja, hogy mindenki elnéző körülötte a felesége halála miatt, ezért inkább a kocsmába megy kiereszteni a gőzt. 

Adama itt látogatja meg, hogy személyesen is a részvétét fejezze ki, és elmondja, jó asszony volt Cally. Tyrol az admirális orra alá dörgöli, hogy ha így gondolná, akkor nem lett volna képes kivégeztetni, miután részt vett a munkássztrájkban, még a 3x16-ban. Majd arra tereli a szót, hogy Cally nem az igazi szerelme volt -- hisz hányan elvesztették azt, mert vagy meghaltak, vagy kiderült, hogy cylonok.

Neki Boomer volt az igazi, de ő nem volt valódi. Cally csak a lehető legjobb választás volt, így inkább megbékélt azokkal az ostoba szemeivel és a káposztaszagával. Magából kikelve üvöltözik Adamával, amiért úgy tesz, mintha megértené, erre az admirális -- nincs mit tennie ennyi ember előtt -- lefokozza őt specialistává.

Baltar barlangjára egy önmagát Árész fiainak nevező szervezet ront füstbombával és festékszóróval, és Gaiust keresik, de ő leleményesen elbújik előlük, a női meg megvédik. A próféta, Head Six bátorításától felbuzdulva eldönti, hogy ideje kilépni a nagy nyilvánosság elé. A báránykáinak eddig is tetszett, hogy az Egy Igaz Istenről prédikál, biztos másoknak is bejön majd a szöveg, csak hallaniuk kell.

A bejézusult Baltar első útja egy szentélybe vezet, ahonnan úgy űzi ki a régi istenek híveit, mint Willem Dafoe a pénzváltókat, közben gúnyolva az ósdi mítoszokat és legendákat. Végül a katonák elkapják és lecsukják, kisvártatva pedig Roslin látogatja meg a fogdában, hogy megígérje, megtalálja Árész fiait, csak ne keverje a szart. 

Tigh ismét meglátogatja Sixet, ám ezúttal a nő közeledni próbál felé. Az ezredes arról kérdezi, amit Tory mondott neki: képesek-e kikapcsolni a fájdalmukat, az ő esetében azt, amit Ellen elvesztése okoz. Six válasza az, hogy nem, mert a fájdalom által válnak a legemberibbé, ebből tanulják a legtöbbet.

Amikor az ezredes egy tisztább pillanatában felfogja, hogy nem a feleségével beszélget, hanem egy cylonnal, aki ráadásul a Gaius Baltar iránt érzett emberi érzéseiről beszél, kiborul. A nő válasza egy ökölcsapás, majd további ütések, hogy éreztesse a fájdalmat a férfival. Hamar rájön, hogy ez nem a jó megoldás, ezzel nem segít Saulon -- neki szeretetre van szüksége, és ezt ő megadja neki.

Roslin a Kvórumot megkerülve hoz egy rendeletet, amely megfosztja az embereket a gyülekezési joguktól, és tizenkettőre korlátozza az egy helyen tartózkodók számát. A vicc az, hogy ez csak Baltarékra vonatkozik, persze az ő védelmük érdekében. Amikor Gaiust a törvény miatt nem engedik haza az ajtajában strázsáló katonák, Head Six ismét bátorítani kezdi őt, itt az alkalom, hogy hőssé váljon. 

A képzeletbeli szeretőjétől kapott csekély fizikai támogatással ellen is szegül a katonáknak, akik puskatussal verik agyon, amíg fel nem bukkan Lee, és be nem jelenti, hogy a Kvórummal karöltve visszavonták a Roslin-féle rendeletet, Gaius most már hazamehet. Baltar az alkalmat megragadva elmond egy szívhez szóló beszédet Istenről és az emberi tökéletességről (csupa olyan gondolattal, amit legújabb hívétől, Torytól kölcsönzött), amivel sírva fakasztja a híveit, mint Németh Sándor a hitgyüliseket. 

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása