Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Szomszédok 1x04

2009. április 16. 18:00 - Milo Rambaldi

Previously on Szomszédok: az első kettőhöz képest elég feszült harmadik részben Takit munkahelyi alkoholizálással vádolták, holott csak fedezett egy kollégájának; Jutka betegnek tűnt, ámde kiderült, hogy a TPL (tipegő pici lábak) program járt sikerrel, azaz terhes lett; Feri szomorú múltjára is kezd fény derülni, a szülők ott hagyták a kórházban, és egy ápolónő nevezte el; Julieta Senior telefonmizéria ürügyén havibérletet váltott a Hisztéria Expresszre, szegény Mágen doktor pedig megpróbálta családja nőtagjainak kiszámíthatatlan hangulatváltozásait minél kevésbé felvenni.

Jutka Ferit keresi telefonon, ám eközben a ház előtt dráma zajlik. Sutyi érkezik Fogtündérrel motoron és csalfasággal vádolja a lányt, miután Alma az összes felajánlott közös programra nemet mond arra hivatkozva, hogy motorral későn már nem akar sehová menni, meg különben is sok a dolga, azaz professzionálisan hárít és koptat. Sutyi nekiszegezi a kérdést: inkább mész BMW-vel, vagy szolgálati piros Ladával? Alma erre csak annyit mond, hogy ő ugyan örök hűséget nem fogadott. Khm.

Bőhm Mágenéknál ül és szabadkozik a múltkori telefonmizéria miatt, selyempapírba csomagolt italt hozott, amelynek ürügyén bizonyos Vadásznéról kezd el regélni, akit kizár a férje, mert vedel a jóasszony, mint a gödény, és a folyosón énekel a lelkem. Mit lehet tenni, kérdi a Julcsi által közös Bőhmnek elkeresztelt közös képviselő a jó doktortól? Választ nem kapunk, mert az említett Vadászné egy divatos nejlonotthonkában, enyhén illumináltan beesik a lakásba és közli, hogy „valamilyen” doktort keres.

Takiék rokont látogatni indulnak Ózdra, az indulás előtti este rettentő vonatbalesetet mutat a TV, azt is megtudjuk, hogy a kohászati üzemben is áll a bál. A Szomszédokra oly jellemző retcon tanúi lehetünk ismét, ahol történik valami fontos, oda egyből deponálnak valakit (ld. Mágen doktor moszkvai látogatása a múlt héten), vagy az egyik szereplőnek eddig ismeretlen családtagja (az ózdi Ignác bácsi, Lenke testvére) keletkezik az adott helyen. A rokonlátogatáson Lenke sógornőjével, Jolival nosztalgiázik a régi házról és a vidéki életről, Takibácsi ultizik Ignáccal és egy unokával.

Jutkát az igazgató, Márta néni vonja magához az iskolában. Visszaadhatatlan hangnemű beszélgetés következik külön vállalásokról (a 3.C Szózata az évzárón), kivételezésekről (szegény Terike etetése) és hazafias nevelésről, mindez kegyetlen korabeli propagandaszövegekkel vegyítve. Szó szerint idézem Márta nénit: „Elég nagy baj lenne, ha nem hallanék mindenről. Én a magam részéről nem nagyon kedvelem az effajta megkülönböztető vállalásokat. Bármilyen jó is a szándék, ez megoszthatja a gyerekek kollektíváját. És erre bizony figyelni kell.” WTF? Nagy valószínűséggel beszólt az agitprop iroda, hogy a sorozat nem eléggé „vonalas”, túl sok a kritika (telefon, adók, nyugdíjak, stb.), hát most gyorsan pótolják mindezt: ózdi rokonság, szocialista nevelés.

Julieta Senior és Junior vásárolni indulnak, Junior nyári táborba készül, ámde a lista otthon marad, de Senior hisztijét megelőzendő a gyermek, nagy szerencséjére, fejből fújja a listát. Bemennek a Divatcsarnokba, ahol kinéznek Seniornak egy divatos military zsákruhát, de nincs rá pénz, mert 1290 forintba kerül. Julcsi hörcsögöt akar, apjával már lebeszélte, de anyja kiakad, hogy minden a háta mögött zajlik. Amekkora hisztérika, én ezen nem csodálkozom. Jobb kész tények elé állítani. Senior napközis táborba adná Juniort, mert neki is és Ádámnak is dolgoznia kell egész nyáron, Junior viszont nagyanyjához menne, akit már nevén is nevez. Na ki ő? Ő bizony Etus, aki majd a Szomszédok élő lelkiismerete, országunk mintaanyósa, az igazságok tudója lesz hamarost. Senior szerint Etus most elfoglalt, mert kiállításra készül, ugyanis keramikus, Julcsi tehát jobb lesz, ha beletörődik a napközibe.

Taki és Ignác a kohászati üzem előtt keseregnek. Ignácot 42 év után nyugdíjba küldik, sok a gond a kohóban, a fiatalok létbizonytalansága lassan tarthatatlan. Átképzés kellene, de nem akar az édesiparban dolgozni senki. Taki szerint Zaporozsec gyár jön majd Ózdra, de Ignácnak ez sem jó.

Főnök úr érkezik Almához, mennek este színházba a csoporttal. Az osztályvezető elvtárs végre nevet is kap: ő Desiré. A vágyak embere. Aki bepróbálkozik, de a Fogtündér sakál üzemmódba kapcsol, mindenféle gyerekjátékokról meg modern nőkről esik szó, ámde lehull a lepel: Vágyember dugni akar és bár egy modern nő nem ugrik rögtön ágyba, de ennek ellenére a piszkálódásokon túl már éppen csókig fajulnának a dolgok, amikor csönget Bőhm: vajh a kedves úré a piros Lada? Ha igen, akkor kotródjék gyorsan arrébb, mert elállja az utat. Ahogy Bőhm szembesül Desiré nevével, bekapcsol az eddig rejtegetett horror timer és a jó öreg síri hangon közli, hogy „Desiré? Apage Satanas, távozz tőlem Sátán.”. Még a végén kiderül, hogy Bőhm illegális ördögűző műhelyet üzemeltet a pincében és ő az utolsó keresztes lovag?

Vágásiék otthon ülnek, Feri meglepit hozott: vett egy kék rugdalózót, ami egy éves gyerekre való. A gyerek nemén való kisebb vita után Feri felveti, hogy Jutka maradjon otthon szülés után, de kiderül, hogy ez pénzügyileg nem jó választás, így is elég szarul állnak. Feri újabb remek ötlete: Jankát megöli. Még jobb ötlet: Jutka ne utazzon napi két órát, hanem jöjjön át a frissen épülő gazdagréti suliba. Jutka berzenkedik, de Feri kiharcolja, hogy menjenek el háztűznézőbe az új iskolába. Ki tudja, még akár jó is lehet. Az iskolában belefutnak Hávelbe, a kék takarítónőcuccban melózó új igazgató úrba, aki először szülőnek nézi őket, majd a félreértés tisztázása után felajánl Jutkának egy állást, Ferinek meg egy cigit, de Feri a pénzügyi csomag hatására nem kér a cigiből, leszokik. Jutka mosolyog.

Mágenéknál dráma van. A reggeli ébresztőóra-csörgést követően Ádám felfedezi, hogy a telefon, amit kint tároltak a folyosón Etus karosszékével és egy íróasztallal egyetemben, eltűnt. Seniorhoz nagy meglepetésre nem kell esetkocsit hívni, egész jól veszi a kanyart, egyből meg is tudjuk, miért: közli, hogy Ádám hétvégén átadásra kerülő díjából majd felcsípnek egy fehér fónt, a furcsán felszívodott foszöld feszültségkeltő fenevad folyományát.

Takiék Ózdról hazafelé jövet a 153-ason utazva attól félnek, hogy megbántották a kedves rokonokat, Lenke azzal koptatta le Ignácot, hogy Taki a rádióban nagy embereket fuvaroz, nincs ideje a vidéki rokonokra, Taki meg azzal koptatta Jolit, hogy ne jöjjön hozzájuk Pestre, kicsi a lakás. Mindeközben azon problémáznak, hogy hová teszik majd a rahedli gyümölcsöt, amit rájuk sóztak. Ahogy leszállnak, a ház előtt nagyjelenet fogadja őket. Tomboló tömeg nézi, ahogy a korábban említett Vadász hajigálja becses, ámde hangyányit iszákos neje teljes ruhatárát bőröndökbe csomagolva a hetedikről, míg a mocsárrészeg szépasszony bagóval a vicsorijában az ajtó előtt jógázik és édesanyját szólítja, de mindig kiesik a lótusz pózból, a föld forgó mozgásának hatására. Az éppen érkező Alma segítségével Taki eltakarítja a jóasszonyt. Bőhm és Sümeghy eközben Vadászt vegzálják, Sümeghy verést, Bőhm tanácsi bejelentést helyez kilátásba. Taki, Fogtündér és Vadászné belefutnak az évzáróra igyekvő Mágenékba (Julcsi úttörőnyakkendőben!), Ádám langyos vizes hánytatást javasol. A gyümölcs ügy is megoldódik, a kalamajka közepette a tömeg ellopta a kiskertnyi friss árut.

Jutkáéknál évzáró, Terike csak megkapja a kitüntetést, nem akkora genyó Márta néni, mint amekkorának tűnt, az egész iskola együtt zúgja a Szózatot, Jutka magánakciója a 3.C-vel így meghiúsul. Az igazgatónő végszóként mindenkinek kellemes vakációt kíván.

Címkék: szomszédok
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ginger 2009.04.16. 18:34:21

szerintem a Bőhm bácsi tök büdös lehet(ett)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.04.16. 18:44:29

Az a csókosszájas póló Jutkán! Anyám, borogass! Itt fetrengek a röhögéstől 5 perce :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.04.16. 19:45:41

" míg a mocsárrészeg szépasszony bagóval a vicsorijában az ajtó előtt jógázik és édesanyját szólítja, de mindig kiesik a lótusz pózból, a föld forgó mozgásának hatására. "

Uramatyám... :-)

mándruc 2009.04.16. 19:50:48

Mágen dokinak miért van ilyen bamba feje minden képen? Vagy ez a default?

mándruc 2009.04.16. 19:51:23

Ja és, Julcsi már ebben a részben is borzalmasan irritáló.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.16. 20:35:23

@mándruc: Igazad van, tényleg mindig ilyen fejekkel bírom lekapni Mágen doktort. A következő részben próbálok róla valami értelmes képet keríteni, mert egyébként nem ilyen bamba.

Julcsi itt még ipari tanuló későbbi önmagához képest. Igazán nagyokat majd Etusssal fognak alkotni nemsokára.

orza 2009.04.16. 21:19:18

Itt mondta Julieta sr. a hörcsögre, hogy "puha, mozog és büdös"? Ez a szöveg nálunk szállóige lett. :)

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.17. 07:57:53

Mielőtt elfelejtem (pedig az ilyet nem illik): köszönöm mindenkinek a kritikákat (próbálom megfogadni), de azért a jó szavak sem esnek rosszul :o).

Gabba 2009.04.17. 08:55:03

"Taki szerint Zaporozsec gyár jön majd Ózdra"

Ha ez a terv megvalósult volna, most az lenne Suzuki helyett a népautó.
Nekünk amúgy volt egy ilyen csodagépünk, és vezettem is!

NCI 2009.04.17. 09:00:09

"az ajtó előtt jógázik és édesanyját szólítja, de mindig kiesik a lótusz pózból, a föld forgó mozgásának hatására. " :))))))))

némán vinnyogok az irodában, hogy le ne bukjak...nagyon király a hogyvolt, csak így tovább!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.17. 09:57:45

@Gabba: OFF. Volt ilyen terv is, csak a magyar mérnökök túl sok változtatást akartak a kocsin végezni, s mivel a magyar gyártmány így jobb lett volna, mint a szovjet, ezért a tárgyalások zátonyra futottak. Párhuzamosan tárgyaltak arról is, hogy Ózdon gyártsák a Dacia 1320-ast. Nem kell mondanom, hogy ebből sem lett semmi...

LouiS 2009.04.17. 10:41:59

Felszakadnak a régi sebek... De nekem már összekeverednek a dolgok, Alma pasija nem pilóta volt, meg mintha Alma és sztyuvi lett volna (lehet, hogy ez később lesz?) Az ok, hogy utána presszót üzemeltetet szegény Epres Atti :)

báró Csekonics 2009.04.17. 13:08:22

"Ő bizony Etus, aki majd a Szomszédok élő lelkiismerete, országunk mintaanyósa, az igazságok tudója..."
...meg a kapu őrzője és a kulcsok őre
:-D

-miu- 2009.04.17. 14:59:27

egy dolog azért elég irritáló. hogy más neveket adsz a szereplőknek. Julieta senior, meg Junior, Fogtündér.
nem maradhatnának a "normális" nevek?
süti beállítások módosítása