Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Szomszédok 1x01

2009. április 15. 08:30 - Milo Rambaldi

Oh yeah, ennek is eljött az ideje. A magyar televíziózás csimborasszója, az aktuálpolitikai történések finom metszete, a moráletika melegágya végre itt is. Csapjunk is bele a lecsóba...

Klasszikus főcímmel nyitunk, a gazdagréti lakótelep impozáns tömbjeit mutatják az M1-M7 irányából, Hidasi Frigyes remek szimfonikus zenéjének taktusaira körkép a betondzsungelből, mindeközben megjelenik a diszkréten minimalista Szomszédok felirat és a szereplők listája. Míg a mi szívünket melegség járja át, a házgyári újépítésűeket lassan ellepik az új családok.

Vágási Feri és Jutka érkeznek a lakótelepre, ami még némileg félkész állapotban van, Izsek és Kamazok garázdálkodnak az utcán heverő házgyári elemmaradványok közepette. Feri meglepit tervez, Jutka szemét eltakarván leendő házuk elé vezeti, de a nagy izgalom hatására majdnem belöki egy platós Ifa alá, ami Magenheimék bútorait hozza. Jutka az Ifán és némi vádaskodáson túl ("temávótáitt"), de a lépcsőházon innen spontán orgazmál, ez lesz a mi otthonunk! A kéjlak lépcsőházában belefutnak Böhm bácsiba, a háznak mesterébe, aki – Isten nyugosztalja – már itt is eléggé démens jeleket mutat. Érdeklődik, hogy hová merre a menet, Feri mondja, hová, hát ide, de konstans úgy viselkedik, mint aki Technokolt szívott egész délelőtt, na meg a gettós bőrdzseki és a fülbevaló sem segítenek az összképen. Egy kis bájcsevejt, meg a lakáskiutalós cetli és a személyik átadását követően kiderül, hogy Jutka tanárnő, a mi Ferink meg nyomdász, Bőhm kümmög, lesz még itten társadalmi feszültség, kérem. Jutkának mindenféle szolgáltatásokat ajánlgat (vésnök, lakatos), szerintem a sajátjait is ajánlaná, de csak kajánul pislog utána. Magenheim doki elengedteti a „kislányt” a munkásokkal, akik egy Réka elemessel küzdenek a méter széles lépcsőházban. Ezek után a nyomdászok gyöngye, a számítógépek leendő mestere staubbal az arcában átemeli a küszöbön élete asszonyát. Jutka újból orgazmál.

Snitt. Frusztrált 50-es nő magas nyakú sötétítőfüggönybe öltözve leráz valakit a telefonban, ami mellett Jutka fényképe hever, biztos ők a szülők. Embere, Szöllősi dr., akit letagad, bánatos pofával mered a TV-re. Itt Kudlik Juli szájából elhangzik az ominózus bemondás: Jó estét kívánok! Onedinék, Isaura és sok más sikeres TV-sorozathős után most három magyar családdal találkozunk és barátkozhatunk meg minden második csütörtökön este. Nem távoli, egzotikus vidéken, nem régmúlt történelmi időkben, hanem itt és most, közöttünk él a Takács, a Vágási és a Magenheim család. Ők ugyanis a főszereplői a most induló sorozatnak, amelynek címe: Szomszédok. Kérem, fogadják őket szeretettel.. Szöllősi dokinak sok a 8 évszak mellé a Szomszédok is. Élne csak ma… vihetnék azonnal az intenzívre a TV újság átnézése után. Frusztra bevallja, hogy beszélt Jutkával, és elújságolja, hogy van kecó. Fater kíváncsi, honnan volt zsé az új kéróra, meg biztos egy lakótelepi lyuk és Feri különben is egy csövi, Frusztra védi szegény Jutkát. De Fater hajthatatlan, sőt közli, hogy abbahagyja a rendelést, mert nem akarja, hogy a fináncok kezére jusson a vagyon, amit keres, mert a lánya egy szarházi nyomdász férje és még egy kurva lakásra sincs pénzük. Érdekes gondolatmenet, az egyszer szent.

Vágásiék költöznek Jankától (Jutka ősgeci nénikéje, egyébként classic 80-as évekbeli bútordarab), aki egy helyes kis külvárosi putriban lakik, az ifjak is itt dekkoltak eddig. Janka nehezményezi, hogy a kályha nála marad, a központi fűtés szóra olyan fejet vág, mint az ördög, amikor szentelt vízzel kínálják. A vén intrika parázik és érzelmi zsarol, hogy őt is lepuffantja valaki, milyen lett már ez a város, ő meg itt elhagyásra kerül, szegénykém. Feri nem gondolja, hogy a jó Janka az elhunyt nagykövet sorsára jutna, bár a fejét nézvén nem kapna sírógörcsöt, ha ez mégis így történne. Janka ájtatos pofával rájuk sóz egy rettenet antikutánzat szekrényt, ami szerinte családi örökség és legalább hetvenezer pénzt ér. Szerintem meg lusta port törölni. Kiderül, hogy a vén szatyrot korábban kitagadta az öccse. Khm. Jó ki család ez. A temetőbe illő hangulatot emelendő, Janka kedvesen közli, hogy továbbra is igényt tart a korábban adott kölcsön részleteire és sokatmondó pillantásokkal nyugtázza, hogy kurva nehéz lesz perkálni a lakáskölcsönt és az ő lóvéját is.

Már az újdonsült fészekben, Feri a műkincsen állva villanykörtét szerel, és arról öblöget, hogy a drága Janka 20%-os uzsorára adta a kölcsönt. Mondtam én, hogy genya. Eközben a körte, natúr valójában, ohne búra, csak úgy lóg a vezetéken. Panelrealizmus rulez. Jutka célirányzott kérdéssel támad: mit vállaltunk a lakásért? Feri mondja, hogy tipegő pici lábakat. Koppan a tantusz a sarokban, majd a témára térnek a fiatalok.

Takácsné, alias Lenke néni hisztizik, hogy kényszerköltözni kell, a poros magyar anyaföldet nem akarja a pesti flaszterre cserélni a rohadt M0 építés miatt. Ma már nem problémázna ennyit Lenke, jól felverné a föld árát egy-két fantomizált evás bt-vel, és kiköltözne Dominikára. Takibácsi, Lenke birkatürelmű férje próbálja az öreglányt nyugtatni, mindhiába, Lenke a panelkutrica gondolatától is lábrázást kap. Life sucks. Közben motoron megjön Alma (Lenke és Takibácsi unokája) suttyófejű palija, aki vicceskedve Körtét keresi, de a Penetra túladagolásban szenvedő Lenke gyorsan lekoptatja.

Sutyi nem a szontyolodás híve, MZ motorjával behúz a Roosevelt térre, ahol Alma is előkerül végre, ki is villantja gyönyörű fogait. Sutyi dugni akar a Normafára akar sétálni menni, de a Fogtündér valami ebet akar begyűjteni nagyfaterrel együtt, állítólag már le volt beszélve az egész ügy előre. Dugás halasztva. Life sucks. Az ebről kiderül, hogy Lenkéé, és le lett adva örökbérletre, ahonnan Alma kiveszi, ezzel próbálva lágyítani nagyanyja szívét, de az csak sakálkodik tovább. Mindenféle csetreszt akar az új helyre vinni, de Nagyfater leállítja, hogy ez mind nem kell. Lenke szerint meg a kutya nem kell az összkomfortba. Szomorú zenére távoznak a lakásból, egy őshonos diffenbachiát azért magukkal visznek a panelbe, ahová motoros felvezetéssel érkeznek, Lenke továbbra is berzenkedik.

Magenheim doktor egy mentős konferencián ünnepi beszédet hallgat, majd húz haza az új lakásba, indul a panelvalóság. Felesége, Julieta Senior a fején egy nejlon hajvédővel előkerül a fürdőből, majd férjével, Ádámmal kiengedi a betyáros magyar rakodómunkásokat, és nem totojázik sokat, ráutaló magatartást tanúsít a jó doktorral szemben, aki a Julieta anyjától kapott ebédet szorongatja a kezében. Juli a gyermekkel való egy szobában lakás miatti, évekig tartó szexuális nélkülözésről búg közben. Julieta Juniort (ismertebb nevén Julcsit, Brezsnyev kedvenc törvénytelen unokáját) még összehozták az ifjonti hévben, de Senior azóta elvonási tünetekkel küzd. A korábbi szállásadó, Mecseki néni sem volt süket, sajnos (jól van na, szegénykém ha nem csinálhatja már, legalább hadd érjék egyéb szenzoros élmények). Lekerül a szatyor, gyönyörködhetünk Juli Charlie frizkójában egy keveset, és a turbékoló pár a Szokol rádióból felhangzó „Ki nyer ma, játék és muzsika tíz percben” zenéjére eltűnik a hálóban. Micsoda allegória!

Juli a kozmetikából, ahol dolgozik, anyjával egyeztet, illetve instruál is. Ádám eközben bevetésen van a mentőben, rendőr Lada mellett újraélesztősdit játszik egy öregemberen, akit elütöttek. A bűnös gázoló szerint az öreg beesett elé, a rendőr elengedi, az öreg újraéled, viszik a kórházba. Rögtön otthon is terem a jó doktor (gyorsan mennek itt a dolgok), ahol neje ünnepi vacsorával várja, a részvételre a gyermeket is szólítja, aki bőgve ellentmond. Hiányoznak a barátok, főleg a Jocó. Ekkor az előbb újraélesztett öreg felesége becsönget, majd lefizetné a jó doktort, de nem kell a hálapénz, le is kúrja a vénlányt. Igazi moráletikai csúcsfej ez a Magenheim. Julieta már nem jár ekkora erkölcsi magasságokban, szerinte kellett volna a lóvé. A jó Ádám egy csókkal letudja az ügyet, majd a rádióban egy szegény családról indul a mese...

Címkék: szomszédok
48 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tungus 2009.04.15. 09:00:03

Ha lehozod az összes részt, életed végéig fizetem a sörödet.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2009.04.15. 09:02:57

Ez mekkora királyság, nézni nem bírtam (pár rész másoknál kényszerből elég volt), de olvasni frankó. Zsír a HV, a Brezsnyeves ütött rendesen. :)

Anni* 2009.04.15. 09:07:45

Ollé, és elkezdődött.
Jó szöveg. :)
Azon kicsit néztem most, hogy Takibácsiék nem voltak mindig navvárosiak, de hát ebben a remek és szerteágazó, sok szálat mozgató és változatos karaktereket felmutató sorozatban nem lehet mindenre emlékezni, a néző nem érhet fel a tökéletességéhez.... :P

Sylba 2009.04.15. 09:10:57

Kösziiiiiiiiiiiiiiiiii,

a képek zseniálisak. :D Kitartást hozzá. Gyerekfejjel annyira másnak tűnt, de valahogy most tudom értékelni, és igazából felfogni az egész lényegét. :D Hajrááááááááááááá

tóparti látomás 2009.04.15. 09:17:56

Aaah...a régi szép idők ;) Tök más szemmel nézi most az ember, mint akkor. Igaz akkor egy idő után beleuntam, de most pótolom a lemaradást. Csak így tovább ;)

Anak 2009.04.15. 09:20:22

"Sosem a gyógyszer rossz, hanem a betegek vannak összecserélve. Arról nem is beszélve, hogy minden hányásban akad sárgarépa."

Tibiajax 2009.04.15. 09:24:24

egyeseknek mennyi kibszott idejük van..
komolyan, irigykedek

MP 2009.04.15. 09:25:45

Az a tv sem rossz amiben Kudlik van. Bár inkább stúdiómonitor mint tv.

zsoltix 2009.04.15. 09:31:14

De jó is volt még akkor, ma is elég lenne 2 hetente 1 rész a hülye sorozatokból:)

Anak 2009.04.15. 09:32:00

Hamár becenevek, nem lehetne Gálvölgyi után szabadon Mágenheim dokit Nagy Fehérnek hívni?

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.15. 09:34:19

@Anak: a jó doktort a saját lánya is Nagy Fehérnek hívja a 2. részben. Tuti, hogy én is fogom majd úgy hívni.

Borcsika 2009.04.15. 09:36:18

Húúúúúú, ez natttyon jó volt. Olvasmányos, és múltidéző. Isteni volt.
Folyt. köv please...

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.04.15. 09:38:10

csak az tudnám, miért nem te írtad anno? :)

tripanek (törölt) 2009.04.15. 09:38:17

"de valahogy most tudom értékelni, és igazából felfogni az egész lényegét."

ÉRTÉKELNI és LÉNYEGÉT?!

Na megvan a másik Technokolos Vágási Feri mellett.

Borcsika 2009.04.15. 09:38:57

egyébként most fut ugye az Életképek, ahol exSzomszédokos, és frisshúsok is vannak, ugyanazzal a rendezővel, napi aktualitásokkal, szomszédok fílinggel.

rattenfanger 2009.04.15. 09:39:34

Rettegve merem csak megkérdezni, ezt most adják is valahol, vagy csak valaki nagyon rosszul ébredt?

rattenfanger 2009.04.15. 09:44:13

@Anak: G-völgyi után szabadon? Ez engem sokkol.

zsoltix 2009.04.15. 09:46:02

@rattenfanger: Negyed óra múlva az m1-en:)

astrup 2009.04.15. 09:48:14

"Kiderül, hogy a vén szatyrot korábban kitagadta az öccse."

Szerintem Jutkát tagadta ki Janka öccse, nem? :)
Tegnap néztem és ez nekem így jött ki logikusan.

Thomas Dantes 2009.04.15. 09:49:26

Hát igen. A Szomszédok Maga az élet . Vagy inkább maga a történelem.

Anak 2009.04.15. 09:50:42

@rattenfanger: Merhogy?... de végülis mindegy.

Gazuzem 2009.04.15. 09:55:48

Én tegnap a második részre értem oda, hát majdnem összeszartam magam a röhögéstől. Így utólag nézve paródiának tűnik, hogy Juli sikoltozva örül, hogy bevezették a telefont, majd felháborodik, hogy piros helyett fehéret kaptak, ez a hülye doki semmit sem tud elintézni.

köpőcsésze 2009.04.15. 10:06:36

Hol adják megint a sorozatot? Vagy megvan videón?
Ha elkezdték megint és újra lemaradtam az első részről, a kardomba dőlök!!!:-)

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.15. 10:08:09

@köpőcsésze: királyi magyar 1-es, minden nap 10 körül, 2 rész egymás után. Tegnap lement az első két rész...

Fandor 2009.04.15. 10:10:03

Böhm bácsi elkéri Vágásiék személyiét: akkor még bele volt írva a foglalkozás "kegyed tanárnő?"

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.15. 10:13:22

@Fandor: bele bizony. Név, cím, foglalkozás. Sőt, a régi keményfedeles személyiben még olyan is volt, hogy gyermekei neve és születési időpontja. Én azt a részt ifjoncként telefonkönyvnek használtam :). Le is cseszett érte nem 1x a rendőrség.

rattenfanger 2009.04.15. 10:13:43

@Gazuzem: Bakker, nekünk már csak zöld jutott '86-ban.

rattenfanger 2009.04.15. 10:17:37

@Rambaldi: Bizomány. Akinek meg nem volt munkahely beírva, az jobban járt ha nem igazoltatták a zsaruk. Emléxem 10 éves lehettem kb. amikot ilyenért bevittek egy tagot a lakótelepünkön egy kósza rutin igazoltatásnál.

agota77 2009.04.15. 10:45:42

Kovezettek meg, en szeretem.Meg van az osszes resz dvd-n es sikitozva szoktam nevetni.A gyerekkoromat hozza vissza.Egyutt nottem fel a sorozattal :)

Agagag 2009.04.15. 10:47:21

@Rambaldi:

A zanzásítás tömörítést jelent, ami pedig mint ars poetica nem egyezik a rohadt hosszú írással.
Ez fogalomzavar?
Vagy csak egyszerűen nem vagy tisztában a szó jelentésével?

Hózentróger 2009.04.15. 10:49:15

@agota77:

Honnan tudnék vajon én is hozzájutni? Hány lemezen fér el egyébként?

agota77 2009.04.15. 10:57:09

@Sámson, a szadista szatir:

En a netrol szedtem le.Beirtam google-ba es kidobta, h honnan kell.Mar nem emlekszem ra.Probald meg.Ha nem megy.... es szepen megkersz.....
Kicsit nehezkes lesz, mert nem Mo.-n elek, de megoldhato.16 lemezre ment ra az egesz.

wagabound 2009.04.15. 11:10:13

Nem ártott volna megnézni a hét végi tévéinterjút Horváth Ádámmal, a rendezővel ez előtt az olcsó poénkodás előtt. Horváth igencsak érdekes és tanulságos háttérinformációkkal szolgált.

Az akkori viszonyok között (!) kimagaslóan magas szinvonalú sorozat volt. Igy utólag persze lehet jókat röhögni rajta, éppúgy, mint a Tenkes kapitányán, vagy akár a Halotti Beszéden.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.04.15. 11:21:25

@wagabound: Félreértéseket elkerülendő. Egy ilyen írás természeténél fogva görbe tükör, a cél egyáltalán nem az, hogy bántsam az alkotókat vagy a szereplőket, mint ahogy szerintem az sem cél, hogy 2009-ből "lenézzünk" 1987-re. A sorozatot saját valójában kell vizsgálni.

changebug (törölt) 2009.04.15. 11:44:47

Azért én elröhögnék egy mai verzión is.
Bazedofos család elmegy a vásárra 'stipi-stopi' lecsap egy lakópark makettre vagy fényképre, majd becsörtet a bankba felvesz 20 millát - lakópark sehol vagy félkész meg sírnak, hogy jaj az árfolyamok, jaj a törlesztő, jaj a hitel. Minden részben folyamatosan sírnak.
A mai se lenne primitívebb.

Toportyánféreg 2009.04.15. 12:06:45

@zsoltix:

Igen, Jutkat tagadta ki Janka occse, mert nem atallott osszeallni egy borzsekis-fulbevalos gyiviben nevelkedett csavoval. Ez nem nagyon tetszett az orvos szuloknek.

Bezzeg ha tudtak volna, hogy Vagasi Ferinel becsuletesebb embert lampassal keresve sem talalhatott volna a leanyuk...

P.S: A zeneszerzo Hidas Frigyes, nem pedig Hidasi

whale 2009.04.15. 12:25:09

"Fogtündér" :DDDDD Ázzeg nyerítettem, mint egy állat....

füredi (törölt) 2009.04.15. 15:53:00

Magasra tetted a lécet, képtelenség lesz 250 részen keresztül ezt a szintet tartani.
Főleg azért, mert emlékezetem szerint 1991-1998 között gyakorlatilag nem történt semmi.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.04.15. 19:29:50

@agota77: Egy lemezen hány rész van?

"Szöllősi dokinak sok a 8 évszak mellé a Szomszédok is. Élne csak ma… vihetnék azonnal az intenzívre a TV újság átnézése után. Frusztra bevallja, hogy beszélt Jutkával, és elújságolja, hogy van kecó. Fater kíváncsi, honnan volt zsé az új kéróra, meg biztos egy lakótelepi lyuk és Feri különben is egy csövi, Frusztra védi szegény Jutkát."
Érdekes fogalmazás, annyi szent. Amúgy ha stílusod nem is csípem, remélem sikerült végig vinni az egész sorozatot. Bár heti 10 résszel 3 hónap alatt kivégzik...

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2009.04.17. 08:10:12

Na jó lesz ez :)
Vágási Feri milyen nyomorult kis jószág má... :DD

hottentotta 2009.04.21. 15:08:34

@vadász2: Szerintem ennek a 3 hónapnak még kicsit számolj utána ;)

Riszpekt a hogyvoltért.

candyperfumegirl 2009.05.28. 21:53:12

Ez kurvajó, Rambaldi! :) Elkezdem olvasni a hogyvoltjaidat, és nálam azonnali függőséget váltottál ki.

mustarmag 2009.05.29. 09:47:34

@candyperfumegirl:Azért az olvasás mellett ugye van időd a House hogyvoltok írására is:-)

crazy-k (törölt) 2010.07.13. 22:49:33

Az én Mozimban megvannak a szomszédok
az első résztől,akit érdekel jöjjön nézze őket!
www.hotdog.hu/magazin/magazin.hot?m_id=32262
süti beállítások módosítása