Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x05 - Power Hungry

2009. április 13. 11:01 - Tipca

Egy Joseph nevű fickóval kezdünk, aki elkésik melóból, mivel az ébresztőórája megkergült az éjszaka. Futárcégnél, vagy legalábbis valami csomagkézbesítőnél dolgozik, ahol a héten már a második elektronikus mütyűrt vágja tönkre. A főnöke nem nagyon örül, pláne, mikor meglátja, hogy Joe munkaidőben a telefonjában lévő képeket nézegeti. A képeken egy titkárnő van, akinek Joseph csomagokat szokott vinni, és titkon szerelmes bele, mikor azonban éppen bevetné magát, és azzal próbálja elnyerni szíve hölgyének tetszését, hogy volt cserkész, kiderül, hogy a nő a főnökkel kavar. Joe pipa lesz, amitől tönkremegy Bethany számítógépe. Joseph távoztában beszáll a liftbe. (Megfigyelő riadó!)

Bethany utána megy, hogy szerezzen valami informatikust. Nem mintha az ilyesmit telefonon egyszerűbb volna elismerni, de akkor hol lenne az izgalom? Mert hogy lesz izgalom, ahhoz kétség sem férhet. Kezdve azzal, hogy a nő véletlen kiveri Joe kezéből a telefonját, mire az kinyílik. Természetesen Bethany észreveszi a róla készült fotókat, ám még mielőtt igazán kiakadhatna, a lift recsegni-ropogni kezd, majd lezuhan. Az alagsorban Joe az egyedüli, aki felkel, szörnyülködik egy sort, aztán rohanni kezd a kocsik között, mire azoknak felvillan a lámpája, és beindul a riasztója.

Olivia elmeséli Charlie-nak az előző rész végét, konkrétan, hogy a halott John beköszönt a konyhájába, de aztán, mire ő a fegyveréért nyúlt, John köddé vált. Charlie teljesen hülyének nézi, de az istennek sem mondaná el, ehelyett szentbeszédet tart, hogy a feledés nem jön egyik pillanatról a másikra, meg ilyenek. Az apa-fia páros is az előző részen mereng, míg be nem fut Broyles és Olivia az új üggyel. A lift egy különösen nagy erejű energiahullám miatt szakadt le, szerintük valami fegyvert próbálhattak ki a közelben. A helyszínre érve aztán Walter egy gyors bűvészmutatvány után, melynek keretében a lift közepén lebegteti Olivia nyakláncát, megállapítja, hogy a lift utasai már a becsapódás előtt meghaltak egy erős elektromágneses kisülés miatt. Gyakorlatilag agyonvágta őket az áram.

A laborban Walter elmeséli, hogy annak idején ő is dolgozott ilyesmin (most komolyan, van olyan, akit ez még meglep?), ugyanis nem másról van szó, mint hogy egy ember elektromágneses jeleit valakik valahogy felerősítették. Eredetileg arra akarták használni a módszert, hogy galambokkal követtessenek másokat, de nem várt mellékhatásokkal járt a dolog – csuklás esetén pislákoló lámpák, ilyesmi. Alighanem az ijedtség esetén a betonba repesztő lift eléggé kimeríti az „ilyesmi” fogalmát. Joseph visszaér a munkahelyére, ahol a főnök először jól leordítja a fejét a késések és megbízhatatlanság miatt, aztán kidobja a srácot, mint macskát szarni. Végül, mint aki jól végezte dolgát, oda sem figyelve Joe-ra, aki az anyjáról hebeg-habog, meg hogy rossz napja van, visszamegy a géphez, amit eddig javítgatott. Ismerve az előzményeket, nem túl jó ötlet. Joe csúnyán néz, aztán a gépezet könyékig bekapja a főnök egyik karját. Most már neki is garantáltan rossz napja van.

Olivia túlórázik, és Walter feltevését próbálja tanulmányozni. Broyles érkezik hozzá egy pohár kávéval, és elbeszélgetnek az ügyről. Megint kiderül, hogy Broyles többet tud, mint amit elmondott, nem tudom, minek neki egyáltalán a csapat, ha minden esetnek előre tudja a megoldását. Most éppen egy Fischer nevű doktorról beszél Oliviának, aki hirdetésben toboroz magának kísérleti alanyokat szörnyűbbnél szörnyűbb kísérletekhez. Olivia rögtön ráveti magát Fischer aktáira, azonban egyszer csak kimegy az áram. Jó filmes kliséhez illőn Olivia járkálni kezd a sötét folyosón, de legalább zseblámpát vitt magával. Csilingel a lift, nyílik az ajtó, majd John lép ki belőle. Olivia a földhöz veri a seggét „örömében” – szó szerint. John először azt bizonygatja, hogy mindig is szerette a nőt, és ezt be is fogja bizonyítani, majd a tárgyra tér: Oliviáék jó úton járnak, de hamarabb kell megtalálniuk az emberszabású Duracell-nyuszit, mint Fischer, különben az őrült doktor saját céljaira használja fel. Hogy mik ezek a célok, nem tudjuk meg, John visszaszáll a liftbe, és távozik. Olivia hiába szalad le a lépcsőn, és állítja meg a felvonót, az már üres. Viszont Olivia szeme megakad a liftben lévő kis táblán, ami a maximális terhelhetőséget jelzi.

A lezuhant lift feketedoboza rögzítette, hogy a zuhanás előtt és után liftben lévő tömeg összsúlya 75 kilóban különbözik, tehát Walternek igaza volt, egy ember a felelős. Olivia és Peter azt is kiokoskodják, hogy feltehetően balesetről volt szó, hiszen ki az a hülye, aki úgy merényel, hogy közben maga is belehal? Ezt azért szeptember 11. után nem intézném el ilyen könnyen, de tudjuk, hogy igazuk van, szóval lépjünk tovább. Tehát, mivel balesetről volt szó, az áramember valószínűleg nem tudja kontrollálni az erejét, így kisebb incidenseket kell keresniük, hogy a nyomára bukkanjanak. (A rész legnagyobb poénja is itt van Walter gyapjúzoknija közreműködésével.) Otthon Joe megpróbálja elpanaszolni az anyjának, hogy mi történt, mesél a hirdetésről, hogy azt mondták magabiztosabbá teszik, de minden elromlott. Az anyuka viszont egy hisztis picsa, rikoltozik össze-vissza, Joseph ideges lesz, felrobbannak a villanykörték, anyu a szívéhez kap és meghal. Joe gyorsan összepakol pár cuccot, és lelép, pontosabban csak lépne, ugyanis a lépcsőházban összefut Fischerrel és egy emberével, akik lelövik egy kábítópisztollyal.

Oliviáék a „kis ügyek” vonalon eljutnak a csomagolóüzemig, ahol a meghibásodott gép leszakította a főnök kezét. Charlie-nak ismerősen cseng a cég neve, és arra is rájön, honnan. A leszakadt lift épületének bejelentkezési listáján megtalálja Josephet, mint a cég alkalmazottját. Irány Joe lakása, de már csak a felforgatott bútorokat és anyu holttestét találják meg. Walter telefonon felsoroltatja Oliviával a lakásban lévő elektromos holmikat, de már rögtön a harmadiknál bekattan neki valami. A liftben talált walkmanből kiszedi a kazettát, kiszűri a hangot, így meg tudja határozni Joe egyedi elektromágneses jelét. Már csak két tucat galamb kell, hogy elvezesse őket Josephhez. A nagy madárshow előtt azonban Olivia még egyszer találkozik Johnnal, aki most azt bizonygatja, hogy nem árulta el őt, félreértés az egész. Hiszi a piszi.

A galambok szárnyra kelnek, Olivia és Peter GPS-chipek segítségével követik őket. Ezalatt Josephnek még az eddiginél is szarabb napja van, Fischer mindenféle drótot kötött a fejébe, és most nagyban játszadozik az agyával. A madarak rátalálnak a helyre, ahol Joe-t fogva tartják, de mikor Olivia, Charlie meg még néhány FBI-os behatolnak (csak azt tudnám, akkor Peter miért jött, hiszen nem is ő vezetett), Fischer hátul kiviteti Josephet. Most már azonban Joe is tanult egy, s mást. Mikor a gazfickó beülteti a kocsiba, és megkerüli azt, hogy ő is beszálljon, Joe az erejével beindítja az autót, és elgázolja a rosszfiút. Charlie-ék elkapják Fischert, addig Olivia megkerüli az épületet. Megtalálja Josephet, de az menekülni kezd előle. Kezdődik a szokásos fogócska, ez alkalommal sorra beinduló nehézgépekkel és leszakadó erősáramú vezetékekkel fűszerezve. A játéknak Peter vet véget, mikor nemes egyszerűséggel előlép egy sarok mögül, és fejbe kólintja Joe-t egy feszítővassal. Valami puhább nem volt?

A laborban Olivia majdnem beszél Walternek a látomásairól, de nem szükséges, az öreg előre számított valami hasonlóra. Amikor az első részben Olivia befeküdt a tartályba, és rácsatlakozott John agyára, a férfi elméjének és emlékeinek egy része egybeolvadt Oliviáéval, ettől van a jelenlegi helyzet. Olivia agya próbálja feldolgozni, kiüldözni az oda nem illő dolgokat, azért vannak a felvillanások. Hazafelé Olivia megint látja John, de az most nem áll le vele trécselni, csak elvezeti egy pincéhez, ami tele van aktákkal. Úgy néz ki, az FBI mellett John másnak is nyomozgatott, ráadásul csupa mintás/profilos ügyben. Többek között például azt is kiderítette, hogy Fischer még hét olyan embert kezelt, mint Joe, őket kórházba vitték, és meggyógyították. Az akták között volt más is, John személyes holmija, többek között egy eljegyzési gyűrű. Így értette tehát John, hogy be fogja bizonyítani, mindig szerette Oliviát.

Ja, egyébként Astrid is szerepelt a részben.


 
Érdekességek
 
- Eredetileg a liftbaleset nem történhetett volna meg, legalábbis nem úgy, ahogy a filmben történt. Az elmondás szerint a lift motorja megbolondult, és szó szerint beleszáguldott a betonba, viszont a lifteken nincs motor, csak a liftkábeleket hajtja, az viszont „gyorsítani” nem tud, csupán fékezni.
- Amikor az FBI behatol Fischer épületébe, a falon látni lehet egy Massive Dynamic posztert, rajta a „Hozza elő rejtett képességeit!” szlogennel. Dr. Fischer hirdetésének ugyanez a szlogenje. (Lásd: az alulról harmadik kép!)
- Az előző rész legelején, az étterem előtt, ahol a Megfigyelő evett, az egyik lámpapóznán ott van Dr. Fischer hirdetésének plakátja. (A képen félig eltakarja az O betű.)
Címkék: rejtély fringe
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.14. 08:20:53

"A laborban Walter elmeséli, hogy annak idején ő is dolgozott ilyesmin (most komolyan, van olyan, akit ez még meglep?)"

Azért ez egy idő után kezd erőltetetté válni...

Viszont ezek az előreutalgatások tényleg jók. Bár fogalmam sincs, hogy ki az, aki annyiszor megnézi a részeket, hogy kiszúrja ezeket (hisz ezeknek ez apróságoknak csak a következő rész ismeretében van értelmes jelentése). Nem inkább a készítők szivárogtatják ki a hype érdekében?

Tipca 2009.04.14. 09:35:10

Vannak oldalak, amik kimondottan az ilyen rejtett easter eggekkel foglalkoznak, szóval határozottan van olyan, aki annyiszor megnézi. :D

Savafan 2009.04.14. 12:54:04

most végre láttam a kis kopasz mandrót mikor kilépett a liftből, így gondoltam, hogy lesz valami kalamajka.

ezentúl minden falon,levegőben, stb helyen lévő feliratra rajzra koncentrálok, hátha látok valami előzetest:))

a pislákoló lámpák és ilyesmi rész csillagos 5-öst érdemel!!:))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.15. 08:19:11

@Tipca: Tudom, hogy vannak ilyen oldalak, csak kérdés, hogy ki indította? :-)

szinkrobi · http://iszdb.hu 2009.04.17. 10:25:47

Én csak azt kérdezném, hogy a jelenetek végén felbukkanó zöldség-gyümölcs képeknek van jelentőségük, vagy csak dizájn?

Tipca 2009.04.19. 10:22:36

Nem dizájn, egyfajta kódolás, amit még csak mostanában sikerült megfejtenie valamelyik nézőnek. A következő hogyvoltban megemlékezek róla. :)
süti beállítások módosítása