Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x12 - Tűz

2009. április 01. 12:00 - Onix Titan

Bosham, Anglia, 110 km-re Londontól dél-nyugatra. Hohó, az egzotikus Európában járunk egy kúrián gazdag öreg bácsi és kevésbé öreg felesége vallanak szerelmet egymásnak, ó, szeretlek, ó én is téged (hát még a pénzed), majd az öregúr sétálni indul, és mivel tudjuk, hogy az angolok udvariasak, ezért mindenkinek odaköszön a párholdas kiskertben, Cecilnek is, az egyik kertésznek, aki hülye neve ellenére férfi. Cecil sunyin vigyorog utána. A bácsi már épp szállna be a limuzinba, de még integet egyet a kedves nejének, ó, úgy lángol a szerelem. Szó szerint, mert Charles (így hívják ugyanis) keze kigyullad, hamarosan követi az egész teste. Mindenki sipákol, kivéve Cecilt, aki csak vigyorog tovább. Főcím.

Washington. Hőseink jönnek ki a bíróságról, elszoktak már tőle, az ufókat valahogy sosem szokta meghatni az idézés. A kocsi nyitva, Mulder ezen csodálkozik, mert ő be szokta zárni. Nem baj, ebből is lehet egy újabb X-akta. A műszerfalon egy kazetta vár rájuk. Egy kedves női hang elmagyarázza, hogy pár kiló C4 van a kocsi alatt, és ha megpróbálják kinyitni az ajtót, akkor ügynökeinknek negyven láb magasan fognak cafatokra tépődni. Hopp, de kattanás, az ajtó szélesre tárul, és egy nő röhög be rajta. Jó vicc, lehet hogy ma (április 1-je van, vagy mi) én is elsütöm valakivel. Mulder régi ismerőse a hölgy, de annyira nem szereti. Ezek után mondjuk érthető. Nem baj, a csaj azért lesmárolja. Scully zavarban. Hamarosan megtudjuk a nő nevét, Phoebe Green ő, scotlandyardos. Ó, így már minden világos, angol humor.

Az irodában aztán Green a tárgyra tér, azért jött a „gyarmatokra”, hogy Mulderék segítségét kérje egy piromániás sorozatgyilkos elfogásában, aki élve elégeti áldozatait. Köztük három honatyát. A csávó meg közben szerelmes leveleket is ír az áldozatok feleségeinek. A legutóbbi áldozat épp hogy megúszta, Amerikába menekültek. A nő el, Mulder elmeséli Scullynak, hogy Phoebe-vel Angliában együtt jártak – nem csak iskolába. Scully féltékeny. Green és ügynökeink elmennek az FBI-os bombaszakértőhöz, aki majdnem elélvez a lángok fényképei láttán. Lazacvörös lángok, öcsém! A férfi először öngyulladásról hadovál (Mulder a háttérben fülel), aztán valami gyújtóanyagról, akcelerátorról. Green elmondja, hogy magnézium port találtak. Ezután következik a kémiai blabla, aminek az lesz a vége, hogy vannak elolthatatlan tüzek, amikhez rakétaüzemanyagot használnak. Mulderből kibukik Stephen King, és tűzgyújtókról kezd mesélni, a bácsi meg társaság hozzá, mert látott ő már mindenféle tüzet. Olyan szavakat használ, hogy „tudatos lény”, „tűzlabda”, „ördögi poézis”. Viszont a fizika törvényeit még a tűz sem írhatja felül. Na, de azért sok sikert.

Cape Cod, Massachusetts. Épp egy óriási házat fest egy férfi, amikor begördül a limuzin, és a pilgrimek, Sir Malcolm és kiscsaládja szállnak ki belőle. A festő gúnyosan köszönti, persze nem hallják amazok. Aztán elővesz egy cigit, ami magától meggyullad, hát persze, hogy Cecil az, csak most a Bob nevet használja. Malcolmék bejönnek, ő meg előadja a kicsit hülye, de azért jófej gondnokot. A kertben aztán már nem ilyen jófej, felrúgja a kutyust (Greenpeace felhördül), aki egy hullát kezd kiásni. New York, New York, illetve Washington, Washington, Mulder elmondja Scullynak, hogy úgy döntött, segít Greennek, de Scullynak nem kell, fárasztó a csaj. Az ügynöknő felvonja szemöldökét, mire hősünk bevallja, hogy igazából gyűlöli a tüzet. Fél tőle. Kiskorában egy barátja háza leégett, neki meg a romok között kellett őrködni (hogy mi a fenének, azt nem tudom). Phoebe meg persze tudott az egészről, és csak szadizza Muldert.

Urgunk, Mrs. Malcolm készíti a – mi mást, mint teát, elvégre angol. CecilBob, meg eközben stíröli kintről. Köhögést hall, a sofőr az. Füstöl, mint állat, örüljön hogy nem fulladt még meg. A Piroember bemutatkozik, és köhögéselleni szirupot ígér, úgyis bemegy a városba. Gyógyszertár után meg kocsmába megy, ahol olyan bűvésztrükkökkel szórakoztatja a jó népet, hogy meggyújtja a cigit, vagy hogy felégeti az egész helyet. Másnap aztán Green és Mulder helyszínelnek, a nő rögtön meg is kérdezi, találtak-e akcelerátort, nagyon profi ezzel az új szóval. Mulder szerint lófaszt sem találtak, a beton is lukacsosra égett. Van egy szemtanújuk, aki elmeséli, hogy a férfi lángra gyújtotta a saját karját, aztán bumm. Ja, és angol akcentussal beszélt. Mulder azért fantomképet akar. Green aztán kicsit még lelken rúgja Muldert a múlttal, aki azért visszatámad. Hogy mi a francról beszélnek, azt nem tudjuk meg, max. annyit, hogy egyszer dugtak Sir Arthur Conan Doyle sírkövén. Gratula hozzá. Malcolméknál vagyunk, sofőrpajtás fulákol, naná hogy, elvégre CecilBob megmérgezte a szirupot.

FBI központ, Washington. Scully papírmunkát végez, nézi a szarrá égett hullákat, majd elmondja azt, amit mi már mind tudunk. Ismerős férfi, satöbbi, satöbbi, előjön Freud is, nincs kit dugnia, ez a baj forrása Scully szerint. Ugrunk is CecilBobra, aki mint egy rossz pedofil próbálja megrontani a Malcolm gyereket, persze nem úgy, hanem cigarettás bűvésztrükkökkel. Rá akarja tukmálni a bűzrudacskákat, szívják ők is, de jön anyuci, és (tudtán kívül igaz) megmenti a napot. Azért jött, hogy a sajnálatos módon megbetegedett sofőr helyett megkérje Bobot, hogy vigye be őket az esti partira. A férfi vigyorog. Scully közben az irodában rájött, hogy a férfi követte a családot Amerikába, és hogy az akcelerátort nagyon felhigítva használja. Hogy hogyan, az egyenlőre rejtély. Mulder és Green közben szervezik a védelmet a családnak, és az esti partit akarják csapdának használni a gyújtogató elfogására. Phoebe még hozzáteszi, hogy lefoglalt egy szobát maguknak a hotelben éjszakára, és próbál csábosan nézni, de ronda, ezért ez nem megy.

Venable Plaza Hotel, 17:15. Scully hívja fel Muldert a hotelban, új infói vannak a gyújtogatóról, de az ügynök próbálja lerázni. 18:47. Befutnak Malcolmék is Greennel meg a sofőrruhás CecilBobbal. A rendőrnő csilivili ruhát vett, de ebben sem lett szebb, hiába mosolyog. Biztos a Kiszel Tünde-szemöldökök miatt. Később aztán kicsikar egy táncot Mulderből, aminek Scully is szemtanúja lesz, úgy látszik, lassan minden szereplő idejön. Miközben azok ketten már csókolóznak, az ügynöknő szembe találja magát CecilBobbal, aki csak vigyorog, mint a hülye, Scully nem ismeri fel, a férfi el is tűnik. Hamarosan megszólal a tűzjelző az emeletről, vége a l’amurnak, a szereplőgárda rohan fel. Mulder ér oda elsőnek, de hiába sírnak olyan panaszosan a Malcolm gyerekek, az ügynök még a folyosón kidől. CecilBob menti ki a srácokat, a tűzoltók meg Muldert. A tűzgyújtó persze rögtön a nap hőse lesz, így akar bepróbálkozni Mrs. Malcolmnál. Egyedül Scully megy pátyolgatni a félhalott Muldert, Green le se szarja, hogy dögölne meg. Ez kikívánkozott.

Hotelszoba, Mulder magához tért, lelkiznek kicsit Scullyval a pánikrohamról, majd az ügynöknő a hős sofőrről kezd kérdezősködni. Ekkor fut be Phoebe, se kopogás, se semmi, úgy oson be a szobába, mint valami lidércnyomás. Nem látjuk szívesen. Elmondja, hogy már 8 éve dolgozik a családnak, nincs priusza, teljesen rendben van, csak olyan hülye, hogy egy fényképet nem nézett meg róla, akkor most felismerné, hogy ez a férfi nem az eredeti sofőr. Scully egyre inkább gyanakodik a csávóra, mit keresett ez lent a hallban vigyorogva, miközben a gyerekekre kellett volna vigyázni. Green ignorálja, viszont elmondja Muldernek, hogy a család megy vissza Angliába, ő meg megy utánunk pár nap múlva, és szomorú képet vág. Mi nem, jó utat! Amikor Mulder sem szomorkodik elsompolyog. Scully végre elmondhatja a társának, amit megtudott. Először is összeírta az összes lehetséges akcelerátort, aztán azok nevét, akik az áldozatok alkalmazásában álltak, és ezeket használhatták. Cecil L’Ively neve két áldozatnál is felmerült. Scully utánanézett, nincs priusza, ha csak nem annyi, hogy már húsz éve meghalt egy londoni lakástűzben. A neve sátánista kultuszokhoz kapcsolódva is felmerült, illetve két hete pecsételték le az útlevelét a reptéren. Mulder elküldi Scullyt a szemtanú fantomképért, ő maga meg Malcolmék után megy, hogy figyelmeztesse őket. A fantomkép persze CecilBobot ábrázolja, Scully is felismeri.

Mulder fut be a Cape Cod-i házba, ahol Green és Sir Malcolm csókolóznak, ribanc! Az ügynök elküldi a rendőrnőt a család többi tagjáért. Hamarosan befut Scully, Mulder közben megtalálta az akcelerátort is. Megmutatják a fantomképet Malcolméknak is, akik felismerik, hogy ez nem az igazi sofőr, hanem a gondnok, aki épp a gyerekekre vigyáz. Persze indul a keresésük, de a szénné égett valódi sofőr találják meg. Egy pillanat múlva a fél ház kigyullad, mindenki menekül, Mulder viszont bent marad, hogy kimentse a gyerekeket. Indul a kommandózás a házban, CecilBob viszont rágyújtja a házat. Mulder arcára kiül a lélektani dráma. Scully utoléri a gyújtogatót, de nem lövi le, Green viszont lelocsolja acceleránssal, csak hogy izgalmasabbá tegye a játékot a gyilkos számára is. Mulder közben hősködik, félelmét legyőzve kimenti a gyerekeket. Odakint aztán őrült röhögés közepette CecilBob önmagát is fegyújtja, miközben halhatatlanságról hadovál.

Epilógus, iroda, Scully érkezik Mulderhez, Green eltűnt, csak egy újabb kazettát hagyott, amit Mulder kidob a francba, helyes! Scully írja számítógépes naplóját. CecilBob túlélte a tüzet, szarrá égett, de gyorsan gyógyul, mint Farkas az X-menben. Nem baj, a katonák vigyáznak rá, egy fridzsiderbe zárva.

Érdekességek:

Sir Malcolm a sorozat fodrászáról kapta nevét.

Se Mulder tűzfóbiája, se Phoebe Green ne fog többet felbukkanni (szerencsére).

Címkék: x akták
17 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caeiro 2009.04.01. 14:58:07

Jó kis hv volt! Jókat röhögtem :)

Le se tagadhatod, hogy shipper vagy! :D

Fandi 2009.04.01. 15:24:22

CecilBob-ot Mark Sheppard játsza, aki az egyik legkiválóbb karakterszínész. Szinte mindig geciembert játszik. A Firefly-ban Ő Badger, egy helyi kis gengszerfőnök, a Medium-ban Ő az őrült belező doki, a Battlestar Galacticában pedig Ő játsza Romo Lampkin ügyvédet.

Onix Titan 2009.04.01. 16:28:48

@caeiro: Nanáhogy, fog itt mindenki kapni rendesen, aki hőseink közé áll :)

@Fandi: Jaja, az X-akták első évadaiban a hetigonoszokat kurva jó színészek játszák, gyakran később is.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.04.02. 13:20:30

fasza a hogyvolt, várom a szerdákat.

Johnny336 2009.04.02. 22:03:49

@Onix Titan:

Ha a második X-Akták moziról írok, az spoilernek számít?
Én pl. ledöbbentem, hogy Mulder-Scully egy pár. Sokkal jobb volt, mikor még mindenki nekik drukkolt, de semmi nem történt (ld. első nagy film). Ehelyett megkapjuk az arcunkba, hogy "segítek elaludni Scully, van egy trükköm". Aztán nyúlkál át a takaró alatt...

Onix Titan 2009.04.02. 22:07:33

@Johnny336: Hááát. Izé. 9. évadban vannak arra utalgatások, hogy Mulder becsempészte a lompost Scullynak, de szerintem az "egy pár" kifejezés kicsit túlzás, mert ha emlékeim nem csalnak a Hinni akarokban Mulder remeteként él, és Scully az FBI kérésére látogatja meg/hívja vissza. Egyébként a film legeslegutolsó (endcredit utáni) jelenete az, ami valamiféleképpen pontot tesz az ügy végére.

Onix Titan 2009.04.02. 22:08:10

@Onix Titan: De lesznek majd nagyfilm hogyvoltok is, ha odaérünk (kicsit odébb van még :))

Johnny336 2009.04.02. 22:18:48

@Onix Titan:
A 9. évadban asszem a bagós mondja Scullynak, hogy William (Scully kisfia) Mulder gyereke, mert "egyszer közel engedte magához Muldert".

Hinni akarokban említik is Williamet.
Egyébként nekem úgy tűnt, mintha Scullyval együtt élnének abban a házban. Aztán fenetudja.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.04.02. 23:22:48

"és próbál csábosan nézni, de ronda, ezért ez nem megy"
Ja-ja Scully sokkal jobban néz még a hülye kosztümökben is. Csak nekem tűnik ugy, de mintha a 3-4 évadra láthatóan lefogyott volna GA?Namind1.

u.i: én is ugytudtam, hogy Mulder és Scully együtt vannak, bár elég rég néztem már a sorozatot(most ujra darálom)

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.04.02. 23:25:35

Ja mégvalami. Már régen meg akartam kérdezni, de senki nem irja tovább a Babylon 5 hogyvoltokat???

Onix Titan 2009.04.02. 23:43:18

@Johnny336: hmm... úgy emléxem Scully egy flashbekkben emlékezik, h megkéri Muldert, legyen a gyermeke (William) apja. Aztán én úgy gondoltam, hogy ezek után mesterséges megtermékenyítéssel történt a dolog, de lehet, h náluk ez minősült előjátéknak, nem tom.

@felvidéki istimester: hát, igazából pár évad után kialakul ez a se veled, se nélküled kapcsolat, össz. 4x csókolóznak a 9 évadban (ebből 1x Scully múltbéli életében), a 8-9 évadban, amikor Mulder huzamosabb időkre távozik érezni igazán, h milyen rohadtul hiányzik Scullynak.

Egyébként a hinni akarok filmben, ha jól emléxem Mulder meglepődik attól, h Scully jött, ráadásul Scully is az akadémián oktat, nem vonul remeteségbe. De rég láttam már.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.04.03. 01:04:26

@Onix Titan:
Köszi, de most ugyis ujranézem, ugyhogy felelevenitem a dolgokat.
B5re nem tudod a választ?

Onix Titan 2009.04.03. 10:04:07

@felvidéki istimester: Nem néztem/olvastam a B5-t, nem is ismerem az íróját, de nem látok betárazva egy részt sem, sztem feladta.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.04.04. 00:54:22

@Onix Titan: Kár. Elovasgattam volna. Azért köszi.
Nyáron ugyis ledarálom ujra az egészet(minden nyáron végignyomom a Babylon5 szériát...u.i: a nyár nekem májustól-szeptemberig tart:D)

Onix Titan 2009.04.04. 10:23:58

@felvidéki istimester: Hát hajrá! Én nem bírnám évente végignézni ua. a sorozatot (najó, californicationt bárhol, bármikor, várhányszor :D)
süti beállítások módosítása