Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x03 - The Ghost Network

2009. március 30. 11:00 - Tipca

Pasas gyónni megy, s miközben a papnak meséli, hogy különböző szörnyű dolgokat lát, flashback formájában mi is megnézhetünk egy példát erre a szörnyű dologra. A látomásban egy aktatáskás férfi száll fel a buszra, körülötte mindenki vidám és boldog, ahogy az a tömegmészárlások előtt már csak lenni szokott. A férfi egyszer csak gázálarcot vesz fel, majd beindít egy füstgránátot, vagy mit, és amíg a többi utas sikoltozva próbál menekülni, ő felkapja egy nő táskáját, majd leszáll a buszról, és beül egy a közelben várakozó kocsiba. A pap felismeri a srácot, Royt, mire az elrohan, és eldob egy rajzot, mely a buszos incidenst ábrázolja. Eközben a valós világban egy rendőr megtalálja a buszt, melyben mintha borostyánba volnának ágyazva az emberek. Jöhet Spielberg.

John Scott temetése zajlik, Olivia is jelen van, habár a szertartást követő, Charlieval folytatott beszélgetésből kitűnik, hogy nem igazán boldog, amiért az FBI hősként temeti el a hazaáruló Johnt. Broyles persze most is a legrosszabbkor érkezik, de hát dologidő van. Ezalatt Walter és Peter egy büfében ücsörögnek, jeges teát szürcsölgetnek, és Peter épp azon szörnyülködik, hogy az apja saját készítésű gyógyszerekkel tömi magát. Valahogy meg lehet érteni – mindkettejüket. Peter egy percre otthagyja Waltert az asztalnál, de csak addig, hogy elszedje a fényképezőgépe memóriáját egy fickótól, aki már napok óta követi. Valakik nem örülnek, hogy Peter anélkül tért vissza az országba, hogy szólt volna nekik.

A helyszínen már folynak a vizsgálatok, senki nem tudja, milyen anyaggal van teli a busz belseje. Walter szeme úgy csillog, mint kiskölyöknek szenteste, máris mintát akar venni belőle, hogy megvizsgálhassa. Az viszont gyanús, hogy vágja: az anyag valószínűleg gáz halmazállapotú volt eredeti formájában. Hej, öreg, hogy neked minden szarba belelóg a kezed… A gazfickók közben kirámolják a táskát, amit a merénylő a buszon zsákmányolt, de amit kerestek, az nincs benne. Erre a másik férfi telefont ragad, és latinul kezd csevegni valakivel. Roy éppen a munkahelyén van, és jó munkásemberhez illőn íróasztal mögötti ücsörgéssel és merev tekintettel maga elé bámulással tölti a munkaidőt, mikor újra rátörnek a látomások. Papírt és ceruzát ragad, és amolyan Miszteriszákosan lerajzol egy nőt, akinek a kezéből ömlik a vér.

Walter próbálja kitalálni, mi lehetett a buszban kieresztett gáz, s közben kínos kérdéseket tesz fel a fiának. Ezek szerint mégiscsak látta, mikor Peter az étteremben a fotóssal gorombáskodott. Peter azt hazudja, hogy a fickó zaklatta a pincérnőt, és csak szólt neki, hogy nem kéne. Walter rábólint, de látszik rajta, hogy nem igazán hiszi el a mesét. Olivia a buszon utazó pár videokamerájának felvételét nézve észreveszi, hogy hiányzik a táska, mire kiderül, hogy a nő, akitől elvitték, szövetségi ügynök volt, és beépítettként dolgozott a drogügyeseknek. Behívják az összekötőjét, aki elmeséli, hogy a nő éppen abba akarta hagyni a melót, mert hallotta, amint a kartell fejesei valamiféle „mintáról” beszélgetnek, és megrémült. A férfit, saját kérésére, Olivia leviszi a hullaházba, hogy ha már ott van, azonosítsa is a holttestet. Az ügynök megteszi, aztán megkéri Oliviát, hogy elbúcsúzhatna-e a nőtől. Olivia belemegy, de mikor látja, hogy a férfi odabent megfogja a nő kezét, rájön, hogy valószínűleg ők is úgy voltak, mint ő és John, ezért elfordítja a tekintetét.

Walternek sikerül kikísérleteznie az anyagot, amit, természetesen, a világon egyetlen cég képes előállítani: a Massive Dynamic. Micsoda meglepő fordulat! Ezalatt Charlie a rész elején látott paptól megtudja, hogy Roynak miféle látomásai voltak, és már ki is küldött egy csapatot, hogy hozzák be a fickót a munkahelyéről. Már nem azért, addig oké, hogy Charlie többet szerepel, mint Astrid, de miért nyomoz „mintás” ügyben, ha ő egy mezei FBI-ügynök? Na mindegy, Roy egyre gyanúsabb, mivel megtalálják az Isaac-képeket nála különféle katasztrófákról, melyek mind a rajz elkészülte után estek meg, s több esetet nem is hoztak nyilvánosságra, szóval Roynak nem volna szabad tudnia róla. Olivia ismét meglátogatja Nina Sharpot, s míg a listára várnak, amin rajta van mindazon cégek neve, akik vettek a borostyánszerű anyagból, Nina elkotyogja, hogy ez nem az első ilyesfajta támadás, már Prágában is voltak áldozatok, habár kevesebb.

Roy elmondja, hogy kilenc hónapja furcsa látomásai, érzései vannak, amiktől csak úgy tud megszabadulni, ha lerajzolja őket. Broylesnak szöget üt a fejébe, hogy éppen kilenc hónapja tudnak a Minta létezéséről. Peter szerint Roy igazat mond, mire Walter rögtön ráizgul a témára, és gondolatban már könyékig túr szegény pasas agyában. Olivia felelősségre vonja Broylest, amiért az elhallgat tőle bizonyos infókat, de a főnök nagy szavak mögé rejtőzve hárít, és azt mondja, ha Olivia készen lesz, többet is mond neki. Walterék meg akarják CT-zni Roy agyát, de a gép kis híján szétszakítja Royt, mivel valami fémes anyag van a vérében. Rövid kutakodás után az is kiderül, mi: egyetemista korában Roy Walter és William Bell tesztalanya volt az úgynevezett Szellemhálózat projektben, melynek keretében egy irídium alapú vegyületet juttattak az agyába. A vegyület az évek során felszaporodott a vérében, ezért tudja venni, ahogy valakik a tökéletesített Szellemhálózatot használják.

Roy agya megpróbálja feldolgozni a kapott jeleket, ezért vannak a látomásai. Gyakorlatilag látja a hangokat. Walter felveti, hogy egy kisebb agyműtéttel képes volna átvinni a jelet a hallásközpontba, sőt, némi jattért még az HBO-t is befogja, épp csak egy húsz éve épített berendezésére volna szüksége, ami a régi házuk falába van rejtve. Olivia és Peter felszedelőzködnek, és betörnek az említett épületbe. Mintazsaruk a javából! Kezdődhet a családias agyműtét. Hát, ilyen teamet nem sűrűn látni a Vészhelyzetben. Walter elszórakozik Roy agyával, mígnem a fickó latinul nem kezd hadoválni. Milyen jó, hogy Astrid beszél külföldiül! A latin beszélgetésből kiderül, hogy valakik a déli pályaudvaron akarnak kicserélni valamit egy óra múlva, ráadásul olyasvalamit, ami végig ott volt a nő testében.

Olivia feje fölött meggyullad a villanykörte: rohan a hullaházba, ahol meg is találja a volt szövetségi ügynöknő tenyerén a sebeket, épp úgy, ahogy Roy is lerajzolta a munkahelyén. A nő „társa” vágott ki onnan valami kis korongot, míg Olivia elfordította a tekintetét. Roy újabb hangokat hall, Davidson (az ál-társ) már az állomáson van, de Olivia is. Végül megtalálja a fickót, de mielőtt lecsukhatná, valaki lelövi Davidsont. Megint következik a szokásos futkározás, időközben valahonnan Charliet is odaeszi a fene – hogy annak sincs jobb dolga fényes nappal! –, elkapják a gyilkost (aki mellesleg a buszos merénylő), megszerzik tőle az aktatáskát is, amit elcserélt Davidsonnal, de aztán a pasas nemes egyszerűséggel egy arra járó busz elé veti magát.

Habár azt senki sem tudja, mi a fene az a kis korong, amiért meggyilkoltak tizenegy ártatlan embert, Broyles alapjában véve elégedett, így hát úgy dönt, Olivia készen áll a rázósabb ügyekre. Át is ad neki pár aktát, hogy nézzen utánuk, ha van kedve. A Harvardon mindenki boldog, szép az idő, csicseregnek a madarak. Most, hogy a Szellemhálózat lebukott, nem valószínű, hogy Roy többet hallana a gonosz tervekről, de azért adnak neki egy telefonszámot, ha mégis, aztán némi hamuban sült pogácsával útjára bocsátják. Broyles az éjszaka leple alatt találkozik Nina Sharppal, átadja neki a kis korongot, és megkéri, hogy ugyan szálljon már le a legújabb ügynökéről, ő látta meg előbb, lestipistopizta. Zárásul Nina egy dokihoz viszi a lemezt, aki örül, mint majom a farkának, a korong sértetlen, talán ez lesz a kulcs a kódolás feltörésének. Csak úgy mellesleg közli, hogy sikerült stabilizálni a kapcsolatot, és már hetvenkét órája másolják az infókat egy másik lemezről – John Scott agyába.


 
Érdekességek:
 
- A harvardi labor száma: B314.1, mely a pi értékének (3.1415…) két tizedessel elcsúsztatott első négy számjegye.

- Az előző részben, az egyik utcatáblán a „Voces Video” felirat látható, mely latinul azt jelenti: „látni a hangokat”. Roy McCombnak éppen ez a képessége, és a latin nyelv is megvolt az epizód során.

Forrás: fringepedia.net

Címkék: rejtély fringe
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TCM 2009.03.30. 11:56:27

Nekem úgy tűnt, hogy Scott agyát másolják lefele, de ez lehet, hogy később válik egyértelművé(??)...

Llew 2009.03.30. 12:54:36

Olyan volt, mintha a forgatókönyv írók visszafelé gondolkoztak volna ennél a résznél. Nem a jó kezdő sztoriba akarják valahogy belevonni a csapatot, hanem fordítva, azért találnak ki egy nagyon titokzatos merényletet, hogy hozzáköthessék a csapathoz. Teljesen logikátlan volt egy nyamvadt táska, de még a szupertitkos kerek kis izé miatt is ilyen feltűnő merényletet csinálni. Egyszerűen arcon lőni a nőt és elvinni a táskát. De még jobb lett volna elrabolni és eltűntetni. Szerintem tök értelmetlen egy cégtől/szervezettől, hogy a titkos kis dolgaira ilyen felesleges módon felhívja a figyelmet, mikor a másik oldalon meg kifejleszti a majdnem lehallgathatatlan kommunikációt. Vagy ennyire hülyének tartják az egyszeri nézőt, hogyha nincs egy részig nincs nagybetűkkel a szájába rágva, hogy a Massive Dynamic a gyanús akkor lefelejti?
Az már csak mellékes, hogy agyműtétet csinálnak egy olyan laborban, aminek a túlsó sarkát egy tehén szarja össze. 15 éve megy a Vészhelyzet, meg van még egy csomó kórházsorozat, annyi EÜ tudás már a leghülyébb nézőre is ragadt, hogy ez így nem lehet.
Mindig csak a hibákról írok, de a sorozat alapötlete tetszik, meg Walterék miatt is jó nézni, csak az ilyen hülyeségek nagyon lehúzzák számomra.

s3v3n 2009.03.30. 13:13:36

az alapötlet tetszik, de azt már nehéz lenyelni hogy nem kórházi környezetben műtenek? lol

Llew 2009.03.30. 14:15:42

@s3v3n: a hiba inkább az első bekezdésben írtakra vonatkozott. Egyébként meg attól, hogy misztikus/áltudományos/hihetetlen dolgokról szól a sorozat, attól még nem kell a mi univerzumunk minden szabályát felrúgni. Mert arról szerintem nem volt szó, hogy a Fringe univerzumban mindenhol steril körülményektől mentesen végeznek műtétet. Ha ezt az első részben leszögezték volna, akkor ez miatt nem is háborognék.

Kenda 2009.03.30. 14:26:38

Megértem Llew-et: ha már csinálnak valamit, tegyék azt "hihetően", lásd agyműtét.
Köszönet a hogyvoltért, ha megint bealszom majd, nagy hasznát fogom venni :D

Cadaver!! 2009.03.30. 17:16:37

@Llew: Sajnos ez jellemző a sorozatra, sok részben a kiinduló gyilkosság teljesen értelmetlenül feltűnő, ezen túl kell lépni, hogy élvezetes legyen a sorozat.

zsoltix 2009.03.30. 17:29:39

@Llew: Hát mer nem járnak a békávéval,oszt nem tudják hogy kell táskát csóreszolni a buszon, mennyivel egyszerűbb kifejleszteni egy űberhájtek dzsuvát ilyesmire:)

Bi-Shop 2009.03.30. 18:59:07

Igazatok van de ha belegondoltok abba (a csomó CSI meg hasonló dolgogból kikövetkeztetve (nehogy már csak EÜ-s tudás legyen)) hogy ha lelövik, azt könnyebben le lehet nyomozni hogy kinek a pisztolya és meg is van az elkövető. Viszont egy ilyen "dzsúvát" elég nehéz lenyomozni hogy kihasználta (ha belegondoltok nem is ezen buktak meg).

Llew 2009.03.31. 08:52:56

@zsoltix: mindig mindenféle szakértőket alkalmaznak, az ilyen esetekre felvehetnének egy csóringer gettó gyereket szakértőnek, vagy egy hétköznapi embert, hogy egyszeri paraszti ésszel rávilágítson a forgatókönyv baromságaira.
@Anonym UK: a fegyvert csak akkor lehet lenyomozni, ha már ismert a rendszerben illetve ha megtalálják. Ha egy tök zsír új fegyverrel lelövik aztán eltüntetik, akkor van egy rabló gyilkosságuk a másik x ezer között és még csak a csapat tudomására sem biztos, hogy jut. A "dzsúvát" elég könnyen behatárolták, onnan max. idő kérdése lett volna, hogy ki használhatta, akkor is ha nincs a látnok faszi.

candyperfumegirl 2009.03.31. 18:53:41

És még egy Observer. :)

Tipca 2009.03.31. 20:05:56

@TCM: Én úgy értelmeztem a jelenetet, mintha épp most másoltak volna valamit az agyába, de ki tudja...
@candyperfumegirl: Mindig. ;)

Kaliff (törölt) 2009.04.01. 13:59:42

Szerintem a logikátlanságok ellenére is szórakoztató a sorozat. Nagy X akta fan voltam, hiányzott már ez a műfaj.
Nagy kedvencem dr. Bishop. :-))) Bírom az öregcsávó fejét.
Sőt, mindegyik szereplőt bírom. Olivia Dunham is "tökös", annak ellenére hogy szőke, mégsem válik hiteltelen plázacicává.
Jól összeválogatott szereplők, gondosan adagolt feszültség. Szuper sorozat.

zsinacity (törölt) 2009.04.01. 16:26:56

Tudja valaki, hogy ez a sorozat összesen hány évaddal és résszel bír?

Tipca 2009.04.02. 16:33:38

Jelen pillanatban 1 évaddal és 14 résszel, jövő héten jön a 15., és így tovább. Az első évad 20 részes lesz, és tudtommal már berendelték belőle a másodikat.

caeiro 2009.04.03. 14:26:33

Elég röhejes, hogy már megint a latin nyelvet vették elő, mint a gonosz nyelvét...gondolom senkit sem akartak megsérteni, de ez akkor is mekkora hülyeség! A latin kihalt nyelv, nincsenek olyan szavai, amikkel a modern környezetünkben kommunikálni lehetne pl: telefon, számítógép stb. Na mindegy...

Tipca 2009.04.03. 16:44:39

@caeiro: viszont egy kész nyelv, melyet viszonylag kevesen beszélnek, így könnyebb "érthetetlenül" megtárgyalni a dolgokat. az meg hogy valami nem létezik latinban egy szó, miért volna akadály? azt a szót használja angolul. Ha nem beszélsz latinul, akkor sem sokat tudsz leszűrni abból, hogy "blabla blablabla bla telefon blabla számítógép".
@zsinacity: szívesen! :)
süti beállítások módosítása