Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x11 - Évák

2009. március 25. 09:00 - Onix Titan

Greenwich, Connecticut. Külvárossal kezdünk, kislány pizsiben bóklászik az utcán, a menyétképű szomszédok találnak rá, akik éppen futnak. Bőrkesztyűben. Na, mindegy. Apukád hol van? Kertben, magányra vágyott. És tényleg, ott ücsörög a hintán, magányosan és halottan. Mindenki sikít, ahogy kell. Apuka döglött-fehér nyakán két szúrásnyom, mintha vámpír harapta volna meg. Gyorsan, hívják a mentőket, pedig a halottaskocsit kéne. Főcím.

FBI HQ, Washington. Scully nézi át a boncolási jegyzőkönyvet, a férfi, Mr. Simmons négy liter vért vesztett, tíz perc alatt. Ott vannak még ugye a szúrásnyomok is, Mulder hasonlóságot lát a szarvasmarha-csonkításokkal. Megbökik a tehenet, mire a szíve kipumpálja a vérét. Csak most ugye nem egy tehén az áldozat. Az áldozatban még digitalist is találtak, mérget, ami bénít. Mulder most is ufókra gyanakszik, meg idővesztésre.

Fairfield megye, Szociális gondozó ház, Greenwich. A kislányhoz, Tinához jönnek ügynökeink, vicces, hogy a házinénivel együtt hárman sasolják egy kis kabinablakból. Hőseink bemennek, együtt éreznek, aztán Scully kezd, de nem megy sokra, a kislány válaszai alapján az apja Teréz anya is lehetett volna, olyan jó volt. Aztán a „szomorú szemű bácsi” is elkezd furákat kérdezni, mire a kislány előadja, hogy vörös villámlás volt, meg elsötétült minden, de nem ez az első eset, az „emberek az égből” már máskor is akarták a papáját. A vére miatt. Bejövő hívás, volt még egy eset. A Reardon-gyilkosság helyszíne, Marin megye, California. Apuka ugyanúgy halt meg itt is, digitalissal de a legmeglepőbb az, hogy a ház és a kert tök ugyanúgy néz ki, mint az előző. És ha eltekintünk a zónaidőtől, akkor a két gyilkosság tökéletesen ugyan abban az időben történt. Scully szerint páros gyilkosokról van szó, de az ex-profilozó Mulder ezt kizárja. Mindegy, holnap jön vissza a lány és maradék kis családja Sacramentoból, majd jól kikérdezik őket. Mulder azért megjósolja, hogy ez a lány is emlékezni fog vörös villámlásra. Fairfield megye, Szociális gondozó ház, Greenwich 00:35. Tina ébred fel, odakint vihar van, a parkettán lépések nyikorognak, nagyon félelmetes, a kislány megpróbál az ablakon át távozni, de nem megy, elbújik az ágy alá inkább. Jön a rejtélyes zene, és egy villanás, a házinéni meg már csak a kitört ablakot találja.

A Reardon-gyilkosság helyszíne, Marin megye, California. Ügynökeink már tudnak Tina elrablásáról, Scully szerint valaki, Mulder szerint viszont valami rabolta el. Mindegy, lényeg, hogy a lány nincs meg. Hát erre ki nyit ajtót? Tina. Vagyis nem, de úgy néz ki. Cindy ő, és mindig is itt lakott. Anyukával beszélnek, jön a szokásos gyászos önsajnálat. A nő azt állítja, hogy nem fogadták örökbe a kislányt, ő szülte. És csak egy lányt. Mulder mutat egy képet az Tináról és az apjáról, mire a nő rögtön vádaskodni kezd. Megnyugtatják, hogy ez egy másik lány. Cindy közben távolabbról fülel. Anyuka viszont elárulja, hogy mesterséges megtermékenyítéssel fogant a lánya. Hol, mikor? Elmondja. Cindy viszont nem látott se vörös villámlást, se égi embereket. Az egyetlen hasonlóság a kinézetük. Scully szerint lehet véletlen is, de ezen nem csak Mulder, hanem mi is hangosan röhögünk. Az ügynök viszont köti az ebet a karóhoz, miszerint az egyik lányt elrabolták az idegenek, úgyhogy ő itt is marad megfigyelni, Scully menjen a klinikára.

Luther Stapes Center, génsebészeti klinika. Doktor Bajusz mesél a mesterséges megtermékenyítésről. Kis érzelmi zsarolás után hajlandó átadni Simmonsék papírjait. Az orvosuk Dr. Sally Kendrick volt. A név hallatán Bajusz szomorúan néz, és mutat egy videót a nőről. Bajusz szerint a nő zseniális volt, bioenergetikával foglalkozott. És a petesejteket ily módon változtatta meg a beültetések előtt, kísérleti célzattal. Az orvos kirúgatta Kendricket, aki hamarosan eltűnt. Ugorgyunk, ahogy Pósalaki bácsi mondta volt, Scully Muldernek mutatja meg a videót, és mesél a Kendrickről. Az ügynök szerint lehet, hogy éppen most próbálja megsemmisíteni az „eredményeit”, de az is lehet, hogy ez egy bosszúhadjárat a kórház ellen. A kérdés az, hogy ki a társa. Bejövő hívás, de nem szól bele senki. Mulder elpaterolja a társát, és sétálni indul a dokkokhoz. Ismerős hang köszön rá a bokrok mögül, de nem egy csöves az, hanem Mélytorok! Éppen erre járt (ha!), és éppen azon gondolkodott (Ha!), hogy mesélt-e már, mondjuk, a Lichfield-kísérletekről (HA!). Titkos program volt, hidegháborúban a ruszkik a genetikával játszadoztak, persze primitív módon, a nagy Ámerikához képest, de akkor is. Embereket próbáltak keresztezni az übersoldier létrehozása végett. Nem tehettek mást, Mélytorokék is munkának láttak. Egy halom genetikailag szabályozott gyereket hoztak létre és neveltek. A fiúkat Ádámnak hívták, a lányokat meg, hah!, Évának. Mélytorok elintézi, hogy találkozhassanak egyikükkel.

Whiting Büntetés-végrehajtó Intézet, Z cellablokk. Ügynökeink kocsikáznak, Mulder előadja Scullynak, amit a Lichfield-kísérletről hallott. Hőseink jöttek Éva 6-hoz. A fegyvereiket elveszik, de kapnak helyette vészjelző gombokat, hurrá! Éva 6 olyan, mint Jákob a Lostból, nem lehet nála felgyújtani a villanyt, mert telekinetikus vihart hoz létre üvölt. Zseblámpával mennek be a cellába, és odabent Dr. Sally Kendrick van. Vagy valaki, aki úgy néz ki, mint ő. A nő teljesen őrült, szerinte csak ő maradt, illetve Éva 7 és Éva 8, akik megszöktek. Egy hiba miatt dilisek teljesen, és szerinte Sally tesó rájött ennek a megoldására. Ugyanis nekik 46 helyett 56 kromoszómájuk van, és ezért extra erősek, extra okosak, és extra őrültek is. Bizonyítékként a falra bök, amin egy fénykép van egy alomnyi Évával, mind úgy néznek ki, mint Tina és Cindy. Ezek szerint a Luther Stapesben Kendrick önmagát klónozta.

Cindy készül lefeküdni, közben ügynökeink odakint figyelnek, és filóznak. Ha összesen három elsőgenerációs Éva maradt, és közülük csak egy van bezárva, akkor a maradék kettő elvégezhette a párhuzamos gyilkosságokat azért, hogy könnyebben visszaszerezhessék a lányokat. Cindy hamarosan felkel, és az ablakból figyeli az ügynökeinket, akik viszont őt figyelik. A farkasszem-nézésnek az elrabló vet véget. Indul a bűnüldöző-fogócska, Scullyt fel is lökik. Mulder fegyvert ránt az elrablóra, aki egy Éva, de amikor a nő is fegyvert szegez Cindyre, kénytelen eldobni a pisztolyát. Éva rohan a kocsihoz, rálő még egyet az ügynökre, aztán balra el.

Port Reyes tengerpart, San Franciscotól 60 km-re, északra. Éva és Cindy jőnek, szomszéd kertész figyel. A házban aztán a két kislány találkozik, és mosolyognak. Scullyt hívják, hogy a kocsit megtalálták a San Francisco-i reptéren, de Muldernek is jön a drót, hogy Port Reyesben egy férfi látta a „kiscsaládot”. Scully nem hinne neki, de Mulder szerint a kislány kurva okos volt, mert tudta, hogy klórral lehet medencét tisztítani. Ez már megkérdőjelezhetetlen bizonyíték, irány Port Reyes. Éva - aki szinte biztos, hogy Kendrick - eközben a lányokkal beszélget, náluk hamarabb lépett fel a pszichózis, az apáikat is ők ölték meg. Honnan tudtak egymásról, hogy tudták, mikor kell gyilkolni? Csak úgy, tudták. Éva magyarázná, hogy ez csúnya dolog volt, de remegni kezd, és hamarosan kidől. A lányok őt is megmérgezték a saját termesztésű növényük digitalis mérgével. Éva erre késért nyúl, helyrehozza ő a tévedését.

Ügynökeink a rendőrökkel a helyszínre érkeznek, üvegcsörömpölést hallanak, úgyhogy gyorsan bemennek a házba. Odabent találnak 1 darab felnőtt, halott Évát, és 2 darab gyerek, még élőt. A kislányok azt hazudják Mulderéknek, hogy volt még egy néni, de ő meglógott. Állítólag meg akarták mérgezni őket. Scully minden pohárban talál digitalist, ezek szerint a felnőttek végezni akartak magukkal. Mulder és Scully vállalják, hogy hazaviszik a lányokat. A kislányok nem akarnak elválni, pajkosan össze is néznek, baj lesz ebből. Előadják, hogy pisilniük kell, úgyhogy megállnak egy büfénél, kólát is isznak akkor már. Amíg az egyik kislány elvonja Scully figyelmét a másik elmegy a kólákért és megmérgezi az ügynökökét, akik lassan szürcsölni is kezdik. Irány a kocsi, de Muldernek még vissza kell rohannia, a büfében hagyta a slusszkulcsot. Az asztalon aztán megtalálja egy kis kiömlött digitalis mellett, rögtön meg is világosodik minden, kifut, és csöppet sem feltűnően kiveri Scully kezéből a poharat. A lányok elfutnak. Indul a bűnöldöző-fogócska a kamionok között. Mulder elkapja őket, de jön egy kamionos, aki pedofilnak nézi őt, és puskát szegez rá. Lányok elrohannak, jelvény villan, ügynökök utánunk. Visszarohannak a büfébe, hogy a pultos nem látta-e a lányokat, a nő szerint egy csomó gyerek elment egy busszal. Az FBI mobil indul is a busz után. A kislányok közben előbújnak egy csónakból, és örülnek a fejüknek. Nem sokáig, mert Mulder hátulról elkapja őket.

Epilógus, Cindy anyukája a lánya képét égeti. Éva 6 örül a társaságnak Éva 9 és Éva 10 személyében. Éva 8 megy hozzájuk látogatóba orvosi köpenyben. Vége.

Érdekességek:

A kis Évák szerepét eredetileg az Olsen ikrekre osztották, de aztán mégsem ők játszották el őket.

Címkék: x akták
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SH4RK 2009.03.25. 19:59:53

Szeretem ezt a részt. Jó volt a hogyvót, tetszet, még jó, hogy nem az Olsen ikrek kapták meg a szerepet, ezek a lányok szerintem bizarabbak.

Onix Titan 2009.03.25. 22:10:01

@SH4RK: Jah, elég félelmetesre sikerültek. Talán épp ezért nem szeretem ezt a részt, akármilyen jó és X-aktás is.

Sonrisa 2009.03.25. 23:36:41

még egy kis érdekesség:
Létezik egy Eve6 neveű amcsi rockbanda, akik a részben szereplő Éva6 nevezték el a zenekart talán.
Az Olsen-lányok egyébként azért nem kapták meg a szerepet, mert valami törvény miatt nem dolgozhattak volna (gyerekmunka). Ő túl "bűbájosak" lettek volna, jobb, hogy nem ők kapták szerintem is.

jó nosztalgiázni:) Grat ehhez a retro-hogyvolt-csemegéhez, jól sikerült (ismét).
Emlékszem, mikor még az m1 adta, sokszor féltem végignézni 1-1 részt, ill. szüleim szóltak, hogy ideje aludni. Álmaimban is kísértett néhány gonosztevő, a legelső amit láttam, a gumiemberes rész volt. Anno az X-aktáknál jöttem rá, mennyire jó ha sejtelmes egy cím.

+ feltennék néhány kérdést, amire már régóta keresem a választ, h melyik epizód lehet:

1. Karácsonyi epizód, Mulder és Scully egy házban, valami párhuzamos valóságokkal találkozik

2. Egy tóból kihúzott embernek az arca szó szerint "zöldesen besüpped", ez az epizód elején van azt hiszem.

3. A "gonosz" egy kicsi, lábatlan, kereken guruló törpe, aki csak a sötétben tud közlekdni (?). Valami vándorcirkusszal van kapcsolatban.

Ezek különböző részek, s úgy döntöttem, elég idős vagyok már ahhoz, hogy szembenézzek a félelmeimmel:) Remélem a hardcore-rajongók tudnak segíteni :P

Caeiro 2009.03.26. 13:48:44

Hogy mennyire lennék hardcore fan, az jó kérdés, de megpróbálok válaszolni:

Az 1-re a megoldás: a "Hogyan lopták el a szellemek a karácsonyt?" c. rész a 6. évadból (egyik kedvencem)

A 2-ra: ennyiből nem rémlik

A 3-ról annyit, hogy én spec utáltam ezt a részt: A "Kárhozat" 8. évadból de ott koldusról volt szó, nem vándorcirkuszról! A vándorcirkuszos a "Szemfényvesztés" a 2. szezonból, de ott nem keréken gurulászás volt.

Caeiro 2009.03.26. 13:51:20

Upsz, elfelejtettem, egy hasznos link, ha a sorozattal kapcsolatban kérdések merülnének fel benned, max. kimoderálja valamelyik "főisten":

www.x-aktak.hu/

Sonrisa 2009.03.26. 15:31:03

Caeiro - az említett oldal alap, régen olvasgattam, de egyszerűbb volt feltenni a kérdést:)

1. Én is szerettem azt a részt, ezért is akartam a nyomára akadni. Van benne egy "monológ" is, azt imádtam.

3. azt a részt én is utáltam, de ez az emberke annyira megmaradt bennem, nagyon sokáig rémálmaimban kísértett:) csekkolom mindkét részt.

Köszönöm szépen a válaszokat!

Onix Titan 2009.03.26. 17:35:51

@Sonrisa: 2. ez talán a 2x17 Végjáték (endgame) c. epizód lehet, amikor
SPOILER ON
Mulder húgát kíhúzzák a folyóból
SPOILER OFF
Ha nem pont a 2x17 akkor az egyik előtte v utána. Am elég sok mindenkinek süpped be az arca a sorozatban, de vízparton talán csak ez az egy történik, legalábbis az első 8 évadban, a 9. még hátravan.

Az 1. az tényleg az, de nem párhuzamos valóság van ott, csak mindfuckolják őket a szellemek. A szellemek már csak ilyenek.

A 3-t is jól mondtátok, az talicskaember egy indiai koldus-fakír, a vándorcirkuszos meg egy vérszomjas embrió.

A Gumiemberrel álmodni szar, bár ahogy olvasgattam a régebbi postok kommentjeit másokkal is megesett :). Nekem a főcím "csavarodó arca" is elég parás volt elsőre, de 180 rész után megszokja az ember.

Sonrisa 2009.03.26. 20:28:35

Tényleg, most már beugortt, anno a vérszomjas embrió is kellőképpen meghökkentett:)

Látszik, hogy már jó régen láttam részeket, nyári project, hogy végignézem az elejétől a végig. A végefelé ugyanis kezdtem kissé elveszíteni a fonalat, így remélem sikerül felfognom valamit a nagy titokból:)
Na meg majd ha egyszer a jövőben netalántán lesz saját lakásom, az egyik falra tutira kirakok egy X-aktás "I want to believe" posztert.

Onix Titan 2009.03.26. 21:23:23

@Sonrisa: Olyat én is akarok, csak nem tom hol lehet kapni itthon, ha esetleg. Ebayezni meg nem szeretek.

Sonrisa 2009.03.27. 00:13:59

Onix Titan:
én sem vagyok eBay-párti, majd nyitott szemmel járok, hátha találok valahol. Mondjuk múltkor Bpesten belebotlottam egy kimondott Star wars üzletbe, jártomban-keltemben, ergo X-akták se lehetetlen. vAgy filmes relikviák :) Tuti lenne rá kereslet.

(mellesleg az X-aktákkal egyre jobban meghoztad a kedvem egy másik retro-hogyvolthoz. CSak előtte végére kellene érnem azoknak, amiket most írok. Heti 3 már merész lenne:)

Leadfoot 2009.03.29. 13:14:46

@Sonrisa: Én töltöttem le képet a netről, és kinyomtattam színesben (szerintem erre szakosodott helyeken meg tudják csinálni - majdnem - poszter méretben/minőségben, feltéve ha elég nagy és jó minőségű a kép).
Ez van az irodám falán. :-D
süti beállítások módosítása