Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x00 - Razor 2/1

2009. március 20. 09:00 - Freevo

Másfél óra és két hogyvolt erejéig visszaugrunk kicsit a második évadba, hogy megismerjük a Battlestar Pegasus elmondatlan történetét. Volt akkortájt egy kábé háromhónapos ugrás a sztoriban, illetve a Pegasus előtörténetét is csak néhány elejtett félmondatból tudtuk összerakni. Ezekről az időszakokról fog szólni ez a tévéfilm, amelyet a BSG harmadik és negyedik évadja közötti űr kitöltésére szántak.

A film elején Lee Adama ünnepélyesen átveszi a Pegasus parancsnokságát, miután a hajón az összes főtiszt kinyíratta magát. A beszédet rádión hallgatja, majd lenémítja egy ausztrál akcentusú nő, bár azt már soha nem fogjuk megtudni, a tizenkét kolónián pontosan hol van Ausztrália. Gyanítom, méretét tekintve egy egész bolygó lehet. A nő ezután injekciós tűvel belövi magát, és elmerül egy hullahegyektől sem mentes emlékképben.

Lee később magához hívatja a nőt, ahol végre bemutatkozik: ő Kendra Shaw hadnagy. Az aktái szerint példamutató tiszt volt egészen Cain parancsnokságáig, és el is ismeri, hogy sem az őt követő Fisket, sem az epizódszereplő Garnert nem bírta. Lee meglátja benne az admirális hagyatékát, ezért előlépteti őrnaggyá, és az első tisztjévé teszi, hogy azt üzenje a legénységnek: ő tiszteletben tartja Cain szellemét -- még ha valójában nincs is így.

Adama admirális hamarosan rábíz az új csapatra egy küldetést: a Pegasusnak meg kell keresni egy Raptort, amellyel néhány tudós ment szupernóvát nézegetni, de eltűntek. Lee-ék elindulnak, ám a magányos csapatszállító helyett idegen űrjárművek tucatjaiba botlanak. Starbuckék épp gyakorlatoznak, és tűzpárbajba keverednek a gépekkel, amelyek elsőre is furcsának tűnnek, majd az egyik berepül a Pegasus hangárjába, és rázuhan Kara Viperére, így közelebbről is megnézhetjük. 

Starbuck mérges Kendrára, mert tűzparancsot adott ki, miközben ők még az űrben voltak. Beszól a felettesének, de Lee leállítja őket, mielőtt elfajulnak a dolgok. Bevontatják a Kara Viperére zuhant roncsot, amiből egy ósdi, kenyérpirító-fejű cylon lóg ki. A Pegasus visszaugrik a Galacticához, és Apollo összehívja Adamáékat megnézni a találmányukat.

Athena, aki akkor még csak Sharon 2.0 volt bilincsben, elárulja, hogy valahol az űrben még működnek ezek közül a régi cylonok közül néhányan, hogy őrizzenek egy hibridet. Az első hibridet, amit a cylonok valaha teremtettek. Gyártottak további példányokat is, hogy hajókat irányítsanak (ld. harmadik évad, úszósapkás nők), de zsákutcának bizonyult az irány. Ez az első azonban más, független, és fejlődni akar. Adamán a sor, hogy eláruljon egy féltve őrzött titkot.

Negyvenegy éve, az első cylon háborúban Adama élete első bevetésére indult, ami végül a konfliktus lezárásának is bizonyult. Lezuhant egy bolygón, ahol állítólag a cylonok szuperfegyvert készítettek, azonban ő valami egészen mást talált. Egy üzemben szanaszét lógó emberi testrészekre bukkant, és egy kádra, tele hibridkocsonyával. Amint belenyúlt, meglátta lelki szemei előtt az embereken kísérletező robotokat, majd megszólalt neki egy hang: "Mindez megtörtént már egyszer, és mindez megtörténik újra."

Miután felocsúdott, emberi zajokra lett figyelmes egy ajtó mögül. Egy bezárt férfi próbálta neki elmagyarázni, mit műveltek velük, amíg ő ki próbálta feszíteni a zárat. Nem volt ideje kiszabadítani a foglyokat, mert az egész épület megremegett, és a levegőbe emelkedett. Épp csak ki tudott menekülni belőle, mielőtt az felszállt. Amint bejelentkezett a rádión, a fentiek jelentették neki: fegyverszünetet kötöttek a cylonokkal, a háborúnak vége. Egy időben a hajó menekülésével.

Tíz hónappal ezelőtt járunk, a cylon támadást megelőző napokban. A javítás alatt álló Pegasuson Cain admirálist meglátogatja az első tisztje (ne várjuk meg a bemutatkozást, úgy hívják, Jurgen Belzen), és próbálja elcsábítani a fedélzetről egy kis családlátogatásra, amíg kényszerű eltávon vannak, mindhiába.

Kendra Shaw-t épp áthelyezték a Pegasusra, de érkezése után hamar el is téved a kusza folyosókon, és egy szimpatikus szőke nő igazítja útba, aki Gina Invierre-ként mutatkozik be. Mi utoljára megerőszakolva és bilincsbe verve láttuk a hajón, amíg le nem lőtte Caint, jelenleg azonban hálózati adminisztrátorként tetszeleg, és megmutatja a hadnagynak, merre van a vezérlő.

Cain a többi tiszt, Belzen és Jack Fisk örömére szurkálódik kicsit a késve érkező Kendrával, mielőtt elengedné lepakolni. A hadnagy elhagyja a vezérlőt, hogy kísérettel megtalálja a kabinját, és szóba jön a Pegasus lekapcsolt számítógépes hálózata, ami nélkül olyan, mintha meg lennének bénítva. Ekkor becsapódás rázza meg a hajót.

Az admirális téríti magához az ájult Kendrát, és a füstölgő romok közt rögtön a vezérlőbe rángatja, hogy kezelje a hajtóműveket. Cain az első, aki felfogja, hogy a cylonok támadtak. Meglepően gyorsan össze is szedi magát, és a megfelelő utasításokat adja ki, hogy megússzák a körülöttük zajló vérfürdőt, ami a teljes dokk és számos másik battlestar pusztulásához vezet. Vakon, előkalkuláció nélkül elugranak, két végzetes atomrakéta elől.

Két nappal a támadások után Kendra Shaw még mindig szolgálatban van, amivel ki is vívja Cain elismerését. Rájön, hogy a navigációs rendszerben (emlékezzünk, ez az, amit Baltar írt) volt egy biztonsági rés, csak az övék szerencsére le volt kapcsolva a támadás alatt. Az admirális ezután egy montázsban megmutatja az emberi oldalát is, intéz pár kedves szót Shaw-hoz, lassított felvételben megveregeti néhány katona vállát, megkönnyez pár holttestet, aztán visszatér a vezérlőbe.

Először szól a teljes legénységhez a támadások óta, és elmondja, hogy igazak a pletykák a támadásokról, majd elővezeti a kampányát: nem menekülni és bujdosni fognak, hanem folytatják az elkezdett háborút, amíg csak élnek. Lám-lám, nincs itt egy Roslin sem, hogy hasson az eszére a derék katonának, az emberek viszont így is hajószerte skandálják a So say we all!-t.

A főtisztek összegyűlnek, hogy megbeszéljék az első támadás tervét, és igyanak rá egyet. Egy cylon kommunikációs relét jelöltek ki, amin demonstrálhatják az erejüket. Kendra állította össze a stratégiát Gina segítségével, aki a jelek szerint több mint jóban van az admirálissal. Cain vacsora közben elárulja, hogy nem olyan bosszúéhes vadállat ő, hogy háborúba kezdjen a cylonokkal, sokkal inkább egy biztonságosabb gerillataktikát akar alkalmazni.Másnap Gina munka közben mesél Kendrának a szerelmi afférjáról Cainnel, a hadnagy pedig elárulja neki a biztonsági kódját, hogy egyedül is tudjon dolgozni a hajó rendszerein.

A Pegasus elindul a relé elleni támadásra, ám ott a vártnál jóval nagyobb Raidersereg várja őket, nahát, csak nem hallotta egy beépített ügynök a taktikai megbeszélést? Cain -- ellentmondva a saját korábbi szavainak -- nem vonul vissza, inkább a biztos halálba küldi az összes Viperét. Belzen ezredes ellenkezni próbál, és nem hajlandó kiadni a végzetes indulási parancsot a pilótáknak.

Cain nem hagyhatja, hogy a vezérlőjében parancsmegtagadás történjen, még az első tisztjének és jó barátjának sem. Elkéri a férfi oldalfegyverét, amit az habozva átnyújt. Cain Belzen fejéhez szegezi a fegyvert, és meghúzza a ravaszt. Fisk nem hazudott annak idején Tigh-nak, nem csak részegen viccelődött, az admirális tényleg mindenki szeme láttára végezte ki az első tisztjét. Fisk veszi át Belzen helyét, ő már nem gondolja meg kétszer, hogy végrehajtsa-e a parancsot. 

Késő, a cylonok áthatoltak a védvonalakon, és máris a Pegasus fedélzetén vannak. Kendra lemegy, hogy rendet tegyen, és rögtön meglátja Gina egy klónját, aki a gépekkel érkezik. Hamar felismeri, hogy a cylonok embernek néznek ki, így lelövi a nőt, aztán visszasiet a vezérlőbe. Gina épp Cainnel beszélget, úgyhogy rögtön le is tudja leplezni azzal, hogy megmutatja a halott másodpéldányát a biztonsági kamerán. A cylon Six azonban nem adja meg magát olyan könnyen; lelő pár katonát, majd Cainre szegezi a fegyvert, de mielőtt a ravaszt meghúzhatná, Kendra leüti. 

Jövő héten innen folytatjuk.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2009.03.20. 11:09:21

Nézve sokkal kaotikusabb volt, mint így olvasva. Nekem. :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.20. 12:37:36

A Razor főszereplő színésznője nagyon kitett magáért. Szuper alakítást nyújtott.

bogaaar 2009.08.04. 12:27:34

Én csak annyi kiegészítést tennék az egyébként kiváló hogy-volthoz, hogy Ginát igazából azért tudja leütni a hadnagy, mert a cylon nem képes lelőni Caint, és cselekvés helyett habozik.

Michelle Forbes hatalmasat alakított itt is...
süti beállítások módosítása