Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Black Donnellys 1x04 - The World Will Break Your Heart

2009. március 13. 12:00 - Sonrisa

„To be Irish is to know that in the end the wold will break your heart” /Daniel Patrick Moynihan/

Kezdésként Joey felvázolja nekünk az erőviszonyok eddigi alakulását, az ok-okozati kapcsolatokat, majd vissza a jelenbe. Ice Cream éppen azon gondolkozik, vajon az a jobb, hogy kint vérdíj van a fejére, vagy az, hogy itt bent ecseteli a történteket. Jobban átgondolva a helyzetet, nemcsak negatív oldala van annak, ha az ember nyomában járnak. De az üldözés mellett mindig van alkohol is pakliban. Jimmy éppen készül a pult alá inni magát bánatában, egy ocsmány szőkének hadovál, aki gyorsan kereket old, mielőtt J. belekezdhetne a Donnelly-tesók összetartásáról szóló történetébe. Sokan élnének még ma is, ha befogják a szájukat, akkor, amikor kellene. Jimmy nagyzolós dumáját végighallgatta néhány rosszarcú is a bárban, csoda-e, ha másnap reggel a macskajaj mellé beúszik Dokey képe is.

Dokeyt még mindig a bosszú fűti, érdeklődik, hogy a tegnap említett testvéri-szeretetes-gyilkosság áldozata vajon Huey volt-e. Jimmy tagad, Joey pedig gyorsan felidézi nekünk, hogyan is került ki a börtönből J. (ezt ugye a 3. weprip epizódban láthattuk, de aki kihagyta, annak szól az emlékezető): Kevin meg akarta verni a tanút, de rosszul sült el, ő kapott egy kiadós verést, ám a végső pillanatban a tanút elgázolta a menetrendszerinti busz. Nincs tanú, nincs vád, nincs börtön. Ilyen egyszerű a képlet. Dokeyt nem nyugtatta meg a kapott válasz, egyik emberét rá is állítja Jimmyre, derítse ki, mit csinált a gyilkosság időpontjában. Tommynál Kate kopogtat (Huey özvegye) – aki mindig is afféle álomnő volt a környéken -, sírva kér egy szívességet tőle, had legyen a halotti tor színhelye a Donnellyk bárja (Firecracker). Kis habozás, a válasz végül igen. Főcím.

Jenny épp azon van, hogy örökre kitörölje a fejéből Tommy Donnellyt, ám ez nem jelenti azt, hogy a férfitársadalom többi tagja is megszűnik létezni. Példának okáért itt van Samson Dawlish, aki valamiért zöld jelzésnek vette a Donnelly-gyerek kirúgását. Úgy véli, az út muffinokkal van kikövezve a lány szívéig. Téved. Előjön azzal, hogy ő mennyire szerette Hueyt, kedélyes társalgás, de nem megy vele semmire, ezt ő is látja, így a közelgő temetést tökéletes randi-alkalomnak találva felajánlja, hogy szívesen lenne Jenny kísérője. A lány inkább a szánalmas, és egyben aranyos próbálkozást értékeli (gondolom), értékellek mint embert, de a válasz nem.

Tommy érdekes felfedezést tesz a családi vállalkozással kapcsolatban, Jimmy nem igazán törődött az egésszel, a raktár üres, a készlet csupán néhány üveg sör. Ebből nem nagyon lehet megrendezni még egy esti focimeccset sem a haverokkal. Kevin nem tartja jó ötletnek, hogy a temetés utáni fogadás náluk lesz megtartva, tekintve, hogy egyáltalán miattuk van szükség az egészre. A vita hevében Tommy rálel néhány kiló megromlott pulykát a leolvadt fagyasztóban, majd vet egy pillantást Jimmy legújabb do-it-yourself kihívására (egy madáretető). Ebbe az izzó levegőbe toppant be a józandó feketebárány, kétségbeesetten keresi a fegyvereit, ki akarja nyírni Dokeyt, mielőtt ő nyírná ki őt.

Relax Jimmy, ha Dokey tudná, kik a gyilkosok, már rég halottak lennének. Csak az a gyanús, aki gyanúsan viselkedik. Se kaja, se pia, se pénz. Kevin majd szerzi a piát, újfent Joeyhoz rohan segítségért. A mai lecke amatőröknek: elsőnek szerezz egy taxit. Jimmy eközben visszakönyörgi magát az aktuális nőjéhez, egy kis heroint/kokaint/valami illegális port lobogtatva. Tommy szemlesütve meg Jennytől kér segítséget kajaügyben, aki inkább azon van kiakadva, hogy a Donnelly-tesók rendezik a tort. Majd elsuttogott szavak az eltitkolt érzelmekről, Jenny csak Huey miatt mond kénytelen-kelletlen igent.

Kezdődik a temetés, Donnelly-mama inkább a kórházban dekkolna fiacskája ágya mellett. Dokey Tommy tudtára adja, nincs ínyére, hogy ő rendezi meg a fogadást, de Kate kiáll T. mellett. Nicky is előkapta a fekete öltönyét, elmegy a temetésre. Kicsit furán veszi k magát a dolog, mit keres egy olasz az ír temetésen, hamar ki is derül, csak azért jött, hogy behajtsa a heti Louie-adót, megy is tovább Sal temetésére. Na meg azért, hogy emlékeztesse Dokeyt arra az egyezségre, amit még az testvére kötött.

A koporsó mellett Dokey világosan Nicky tudtára adja, sosem helyeselte a tesó ügyeit, szóval jobb, ha elfelejti ezt az üzletet, aki kötötte, az ugyanis már halott. Tommy ideges, hogy a Donnelly-klán többi tagja egyelőre még nem tette tiszteletét, s perceken belül kezdődik a szertartás. Dokey az unokaöccsét, Matthewt oktatja néhány életvezetési tanáccsal, ő mindig is a fiának tekintette a gyerkőcöt, lévén neki nem volt saját fia.

Jenny meglepetten konstatálja, hogy Samson ott liheg a nyakába a padsorok között. Tipp: sose add meg még a remény kis sugarát sem egy Samson-félének. Csak felbátorítod őket, és soha nem tudsz majd megszabadulni tőle. Dokey bizalmasan megsúgja Tommynak, tudja, hogy sárosak valami módon, csak idő kérdése, és rájön. Alo (Nicky főnöke) is feltűnik a színen, őt is a pénz hozta a temetőbe – Huey halálával annyi az egyezségnek, ami Sallel kötetett. Jimmy végre fegyverhez jut, s a narkós barátnőjének az indulat hevében elárulja, hogy a tesói ölték meg a nagy Hueyt, az olaszok verték péppé az öccsét, őt meg a változatosság kedvéért nem az írek, hanem az olaszok üldözik. Tommy az oka mindennek, ha nem ütné bele az orrát mindenbe, ha nem akarna mindent rendbe hozni.

Piaszerzési tanács vol.2.: osonj be hátulról egy étterembe, rámold ki, menekülj a taxival, idd meg a piát. Csak előtte tudd, hogy zsidó-e a hely. A szertartásról Tommynak eszébe jut, amikor a saját apja temetésére készült, annyi idős volt, mint most Matthew. S akkor ott volt Huey, lelki támasznak apja helyett apja volt. Dokey is mond néhány megható sort az elhunytról, diszkréten utal rá, hogy bosszút esküdött gyilkosa ellen. Zajlik már a temetés, mikor beállít a hullarészeg Jimmy a barátnőjével, randalírozni. Nem is lehetne tökéletesebb az időzítés.

Fogadás, Jenny a kajával szöszmötöl, Tommy próbálna nála puhatolózni, nem jön össze, a lány kategorikusan hárít. Kevin is érkezik a piával, még gyorsan szájbavág egy mit sem sejtő utast (aki merésztelte az hinni, hogy majd az a taxi elviszi bárhová is). Tommy látja, hogy mindent magának kell intéznie, megpróbál hitelre whisk(e)yt venni. Az eladó nem zakkant meg, ekkor Tommy beveti a „Kevinnek tetszik a lánya, és randizni fog vele, ha most nem kap piát”-dumát, ez hat, kaja pipa, itóka pipa.

Kevin és Tommy még gyorsan letisztázza a mesét, amit majd mondanak mindenkinek. Kate elégedett a szervezéssel, Huey boldog lenne, ha ezt látná. Megkéri Tommyt, hogy később mondjon ő is néhány szót a férjéről, aki már másodszor nem tud nemet mondani ennek a nőnek. Vágás, kórház, Donnelly-mama lazán kitessékeli fia betegágya mellől a lányt (akit ugye Sean nyúlt le a tesójától). Matthew szóba elegyedik Tommyval, ő nagyfiú, nem fog sírni. Tommy kis anekdotával traktálja a megszeppent srácot.

Dokey Jennyt próbálja meg befűzni, mesélje csak el, mi történt a kórházban azon a végzetes napon. A lány szerencsére levágja, honnan fúj a szél, falaz is az ír tesóknak. Kevin paranoiássá kezd válni, túl nagy neki ez a titok. Jenny számon kéri Tommy a gyilkosságot, soha nem hitte volna, hogy egyszer egy ilyen fajsúlyú ügyben hazudnia kell. De Hueynak miért kellett meghalnia? Tommy válasz helyett a szerelemről kezd el hadoválni, szerelemről, ami bizalomra épül. Az az este véget ért, minek zargatni a múltat. Néhány könnycsepp, majd Jenny elsétál, nincs remény.

Jimmy ismét feltűnik a színen, nem igazán szalonképes állapotban. Ennek nem lesz jó vége. Nem szabad elfelejteni, hogy az írek szerint a halál nem a vég, hisznek a feltámadásban, s az élet ünneplésére a szex legmegfelelőbb. Telefon cseng, Dokey az, lent van a bár pincéjében Jennyvel, arra vár, hogy a Donnelly-testvérek csatlakozzanak hozzá.

Dokey a baltáját a kezébe fogva kezdi a fagyos társalgást, filozófia, elmélkedés, majd a kész tény: tudja, hogy ők ölték meg Hueyt, csak még nem tudja hogyan. Jimmy legközelebb majd kussban marad, most a lába épsége forog kockán. Tommy belekezd a mesébe, kihagyva azt a részletet, hogy Hueyt is ők lőtték le. Azért nem ölte meg őket Dokey ott mindjárt, mert először Louiet ölték meg. Ilyen az élet, ezt most megúszták. Tommy mond néhány szót az elhunytról, közben pedig látja, ahogyan Jenny kisétál Samsonnal a bárból. Az este mérlege egy (?) összetört ír szív.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása