Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 3x20 - Crossroads 2/2

2009. március 13. 09:00 - Freevo

Hasonló kéréssel fordulok az olvasókhoz, mint Sangria a legutóbbi Dexter-hogyvolt kapcsán. Aki még nem látta ezt a részt, az inkább ne olvasson tovább, várjon picit még a DVD-re, vagy valami, mert betűben nem lesz egyszerű visszaadni azt, ami most következik. Eldől végre a szakállas diktátorok csillagközi képviselőjének sorsa, plusz új értelmet nyer a WTF-momentum kifejezés is, egyszóval BSG évadfinálé következik.

Hajnal van, Adama borotválkozás közben kénytelen Roslin panaszkodását hallgatni. Tyrol arra ébred, hogy egy olyan rádióból szóló dalt dudorászik, ami nincs is. Richard Dreyfuss-módban megindul a zene forrása felé, de az istennek se találja.Közben Sam Anders és Tory, akik lefeküdtek egymással, rádöbbennek, hogy őket is ugyanaz az idióta dallam sokkolja.

Lee elárulja Baltarnak és az ügyvédjének, hogy a bepiált apja a vitájuk hevében azt találta mondani, hogy az áruló exelnök meg sem érdemli, hogy tárgyalást kapjon. Azzal, hogy a legutóbb földbe döngölték Roslint és Tigh ezredest, pont maguk ellen dolgoztak, mert a taktikai győzelmük csak kiborítja a bírókat. Újratárgyalás kéne ide. Az öreg Joe nagypapa jogi szakkönyve is azt állítja, hogy azzal megnőnének az esélyeik, de Baltar nem akar még egyszer átesni ugyanezen a megpróbáltatáson. 

Roslin a Galactica gyengélkedőjén veti magát alá a kemoterápiának, amikor ismét megjelenik a látomása, amelyben Baltar és Caprica Six elrabolja előle és Athena elől a kis Herát. Sikoltozva ébred az álomból, de nincs egyedül, Athena is ott sipít egy ággyal arrébb. Elmennek a börtönbe Sixhez, és kiderül, mindhárman ugyanazt látták. Ez elvileg nem lenne lehetséges még cylonok között sem, de lassan úgyis ideje hozzászokniuk a csodákhoz. 

Anders a pilótaképzés közben meghallja, mit dúdol Tyrol. Nem értik, hogy honnan, de ugyanaz a dallam ugrott be nekik, és kezd kurvára idegesítő lenni. "No reason to get excited", mondja Sam, amit direkt nem fordítok le. Tigh ezredest is baromira zavarja, hogy önműködő rádiót kötöttek a fülére, úgyhogy szól Adamának, hogy szerinte a cylonok szabotálják a hajót. Zenével. Az öreg finoman elküldi kijózanodni, mire Tigh annyit mond, "Too much confusion", meg hogy "There must be some kind of way out of here", aminek már tényleg semmi értelme. 

Felix Gaeta ül a vádlottak padjába, és rögtön behazudja, hogy a saját szemével látta, amint Baltar aláírta a kétszáz fős kivégzési parancsot, becenevén a halállistát. Jól emlékezünk, hogy az akkori elnök egy pisztollyal a feje mellett szignózta a papírt, Gaeta meg épp a felkelőkkel volt közben elfoglalva, nem csoda, hogy a vádlott ki is akad az egetverő rágalomra. Romo egy kérdést se tesz föl Gaetának, ha az a hamis tanúzás mellett döntött, akkor úgyis mindegy.

Nincs más választás, meglépi az újratárgyalást. Baltar hevesen tiltakozik, de Lampkin megvádolja Adamát, hogy előre eldöntötte a per kimenetelét, és Leet hívja, hogy erről tanúskodjon. Tiltakozik az ügyésznő is, Lee is, de erre már az öregebbik Adama is kíváncsi.

Ötperces monológ következik, amelyben Lee felsorol minden bűncselekményt, amiért eddig fölmentették a flotta tagjait. Megkérdőjelezi, mi lett volna a helyes döntés Baltar helyében, akinek a fő bűne, hogy megadta magát a cylonoknak az Új-Capricán. Mindent visszavezet az emberiség kollektív bűntudatára, amit most Baltarra akarnak ruházni, hogy aztán megszabaduljanak tőle. A beszéde végén a bíróság visszavonul döntést hozni.

Az ítélet -- hosszas megfontolás után, három a kettőhöz arányban -- nem bűnös. Lázadás tör ki a tárgyalóteremben, Baltart majdnem megölik, úgy kell a katonák gyűrűjében elmenekülnie. Odakint megköszöni Romónak és Leenek a segítséget, bár saját bevallása szerint mindig is biztos volt a győzelemben. Hogy most mihez kezd, arról fogalma sincs, de innentől a két ügyvéd magára hagyja. Lampkin utal arra, hogy számított arra, hogy Lee megoldja majd az ügyet, majd lerakja a botját, amivel egész eddig sántikált, és elgyalogol.

Roslin elszörnyedve tudja meg, hogy az öreg Adama is Baltar felmentésére szavazott, és ő döntötte el a tárgyalást. Az admirális magyarázkodik, hogy a nem bűnös nem ugyanaz, mint az ártatlan, és ideje inkább a jövőbe tekinteni. Ugrunk a Jón csillagködbe, amelyet még az algabolygót felemésztő szupernóva jelölt ki a Föld felé vezető úton. 

A flotta megérkezik, ám villódzó neon jelzőtáblák és nyilak helyett egyszer csak valami összes hajón levágja a biztosítékot. Húsz perc, mire újra felpörögnek a hajtóművek, addig a folyosón kallódó Baltart megtalálja néhány nő, és E.T.-piros takaróba bugyolálva elviszik biztonságba. Caprica Sixnek látomása van, amelyben Gaiusszal cipelik Herát az operaházban, miközben a páholyból az öt ku-klux-klanos figyel.

Valószínűleg megérkeztünk a kozmikus rádióadás forrásához, mert Tyrol percekig bámul maga elé lassított felvételben, majd annyit mond, "There must be some kind of way out of here". "Said the joker to the thief", veszi át tőle Tigh a hajó egy másik pontján, fülét a falra tapasztva. Sam Anders folytatja a "There's too much confusion" sorral, Tory pedig egy hányás után befejezi: "I can't get no relief".

Az eddig csak fel-felsejlő muzsika lassan kiteljesedik, miközben a négy megszállott magatehetetlenül sodródik a hajó egy elhagyott terme felé. Tory, Tyrol és Anders találkoznak össze először, és a nő könyörög, hogy mondják, hogy ez nem igaz. A főnök szerint nincs mit tenni, valami átkattant bennük. Megjelenik Tigh, gorombán leteremti őket, aztán maga is kiakad. Negyven évnyi katonai szolgálat, közben megölte a feleségét, Anders két ellenállásban is harcolt két különböző Capricán, és mindezt miért? Hogy egyszer csak magukhoz térjenek, és felfogják: ők cylonok. Mindig is azok voltak.

A Galactica érzékelői épp időben kelnek életre, hogy jelezzék, gigantikus cylon flotta közeleg. Elugrani képtelenség, minden erejükkel ellen kell hát állni. A Négyek meghallják a riadó hangját, és Tigh az első, aki felocsúdik. Akármik is legyenek ők, akármit is jelentsen ez az egész, neki, Saul Tigh ezredesnek dolga van, méghozzá szolgálni a hadsereget, akár a nyomorúságos élete árán is.

A szanaszét torzított, keleties beütésű dal, amely az Utolsó Négy cylont bekapcsolta, felerősödik, és mialatt Lee utoljára visszaül a Viperébe, Tory, Tyrol, Anders és Tigh pedig jelentkeznek a posztjukon, egy hang rázendít az All Along the Watchtowerre. Apollo érzékelőin feltűnik egy ismeretlen vadászgép, és utánaered a ragyogó csillagködben, de nem ellenségre bukkan. Starbuck az, a hetek óta halott Starbuck. Azt állítja, látta a Földet, és elvezeti őket hozzá. Lee arcára fagy a döbbenet, majd a kamera távolodni kezd a csatatérről, ki a Tejútból, majd vissza, egy egészen közeli naprendszerre, azon belül pedig egy kékeszöld bolygóra, felszínén az amerikai kontinenssel.

15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiotop 2009.03.13. 09:20:50

Ez most mi?????
Aki nem látta még? Mit? Már a 4. évad megy....

Kiotop 2009.03.13. 09:21:40

vagy a blogot nem értem...

Llew 2009.03.13. 09:45:51

Fejlődő képes vagy, ha önállóan rájöttél.

Llew 2009.03.13. 10:03:55

@sixx: Tudom. Mindig elgondolkozom azon, hogy a blogketrecbe kerüléssel berántott x új látogató megéri azt az másik x-et, aki csak ír, de nem olvas.

szabiaki (törölt) 2009.03.13. 11:14:57

Jah jó cliffhanger, de a hátralévő pár részben egyre kisebb valószínűséggel lesznek ezek a szálak kibogozva, összefésülve. De azért jó csaták voltak benne, jó színészek, az elején úgy tűnt értelme is lesz, a kamerakezelés is tetszett, az egész design vezetékes telefonokkal mindenekkel nagyon ott volt, csak a sztori úgy haladt előre, hogy fogalmuk sem volt, mit akarnak csinálni.

ügyfélszolgálatos 2009.03.13. 11:19:30

@szabiaki: nem hinném. Olvasd a Sci-fi wiredet. Az alkotók nyomatták rendesen az infót.

ügyfélszolgálatos 2009.03.13. 12:54:28

@szabiaki: A BSG írásáról és a sorozat készüléséről.

szabiaki (törölt) 2009.03.13. 15:03:04

Ez mondjuk nem válasz a kérdésemre.
Én arra gondoltam, hogy az elején nem tudták mi a vége, hová fognak eljutni a sztorival, mi is fog közben történni, világító gerinc, Boomer vagy Athena alkarjába dugott számítógép csatlakozó, közben egy orvos nem képes megkülönböztetni a cylonokat egy embertől, meg hasonlók, most fogcsikorgatva próbálják összekötni a szálakat, több kevesebb sikerrel, ettől függetlenül olyan előnyei is vannak a sorozatnak, amik miatt hajlandó vagyok szemet hunyni ezek fölött a következetlenségek fölött.

ügyfélszolgálatos 2009.03.13. 15:08:58

@szabiaki: Szerintem egy kis fantázia kell csak hozzá. Én nem éreztem a fogcsikorgatást...

szabiaki (törölt) 2009.03.13. 17:22:09

szerintem te nem érted amit írtam, a következetlen sztori vezetésről, teljesen másról beszélsz.

kla 2009.03.14. 12:59:07

"Én arra gondoltam, hogy az elején nem tudták mi a vége, hová fognak eljutni a sztorival"

Tényleg nem tudták, a 3. évad közepéig nem igazán volt semmilyen Nagy Terv, (se az íróknak, se a cylonoknak :)) de szerintem sikerült nagyjából úgy öszekötni a szálakat, hogy értelme legyen az egésznek. Vannak persze kisebb-nagyobb következetlenségek, de ez nem von le sokat a sorozat egészének értékéből.

Italo Balbo 2010.03.09. 22:41:41

Én ezután hagynám (hagytam volna) abba a sorozatot. Egyszerűen tökéletes befejezés lenne, még szekták is alakulnának nálunk, akik várják az érkező Galacticát :D Kíváncsi leszek a 4. évadra, bár nem hiszem, hogy lehet még ennél kellemesebben felkavaróbb :)

szinkrobi · http://iszdb.hu 2010.05.15. 16:36:42

"Aki még nem látta ezt a részt, az inkább ne olvasson tovább"

Én a tv2-őn követtem a részeket, tegnap éjjel vagyis ma hajnalban volt az évadzáró rész,
de sajna a tv2 45 perces késése miatt (hogy rohadnának meg),
lemaradtam az utolsó jelenetekről,
a felvevőm pont Lee monológjának végefelé állt le,
így muszáj volt olvasnom.

Szóval csak annyit akartam, hogy köszi a hogyvoltokat! :-)
süti beállítások módosítása