Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x09 - A világűr

2009. március 11. 11:00 - Onix Titan

Sugárhajtómű laboratórium, Pasadena, California, 1977. Riporttal kezdünk, a Mars csatornáiról és a marsi arcról van szó. A riporternő gyorsan meg is kérdezi Belt ezredest, lehet, hogy ezek az objektumok egy civilizáció maradványai? Belt ezredes hosszan kifejti, hogy nem. Otthon aztán az ezredes nyugovóra tér. Félálomban flessbekkel, kint volt az űrben, szerelte a siklót, amikor jött valami felé. Zihálva ébred, de ekkor a plafonon az árnyékok táncolni kezdenek, míg végül egy marsi arcot nem formáznak, ami hirtelen sikítva az ezredes felé repül. Akik hangosan hallgatják a tévét, most jól beszartak. Főcím.

Űrrepülésirányító központ, Cape Canaveral, Florida, napjainkban. Egy űrrepülő készül a kilövésre. Hustoni irányítóközpont. Belt ezredes felügyeli a kilövést, tizenöt év alatt nem öregedett semmit, csak a haja hullott ki, jó neki! Indul a szokásos visszaszámlálás, tíz, kilenc, nyolc, hét, hat, öt, négy, három, és ahogy a tévében szokott volt lenni, most is akad valami probléma, a startolást leállítják. A számítógépes néni meg gondterhelten néz. Mondjuk ezek után ki nem?

Washington, két héttel később. Ügynökeink várnak valakire a Lincoln emlékmű lépcsőjénél. Hamarosan meg is érkezik a titokzatos idegen, aki a kilövésnél a komputernél volt, Michelle Generoo a neve, ő a hustoni kommunikációs parancsnok, és ő küldött valamilyen a feljegyzéseket Muldernek. Segítséget kér, szerinte van egy szabotőr a NASA-n belül, el is meséli a két héttel ezelőtti leállást. Valami szelep szétment, és ha nem állították volna le a kilövést, akkor az egész felrobbant volna a fenébe.  Aztán mutat egy képet a szelepről meg a karcolásokról rajta, szerinte ezek okozhatták a problémát. Jó-jó, de mi ebben a rejtély, hogy Mulder és Scully kell? Hát az, hogy a szelep olyan kurva kemény anyagból készült, hogy csak na, nem lehet csak úgy összekaristolni. A NASA persze söpörné az egészet a szőnyeg alá. Ja, és holnap is lesz egy kilövés, és a nő vőlegénye lesz a parancsnok, aki persze nem szeretné, hogy az felrobbanjon.

Hustoni Űrkutatási Központ, másnap. Mulder és Scully az úton arról filozofálgat, hogy a terroristák, az összeesküvés-elméletek hívői vagy a hidegháborúban megragadt amerikai tudósok állnak-e karcolások hátterében. Mulder persze teljesen fel van izgulva az egész NASA-tól, minden kirakott képről eszébe jut egy anekdota, azt is meg tudjuk, hogy Belt ezredes tényleg asztronauta volt, nem csak behaluzta magának az ágyban. Hamarosan az ezredeshez érnek, ügynökünk persze rögtön elő is ad egy ódát a tiszteletére. Scully közben megmutatja a képet a szelepről, az ezredes szerint a szabotázs kizárt. És nem is akarja elhalasztani a kilövést. Mulder csak vigyorog, ez neki a karácsony. Főleg hogy ők is az irányítóteremben lesznek a kilövéskor. Az ügynökök a tudósoknak is megmutatják a képet, azok értetlenkednek, főleg, hogy még életükben nem látták (pedig Michelle mást mondott). Szerintük sincs viszont szabotázs. Belt közben vészjóslóan hallgatózik. Ügynökeink arra jutnak, hogy a kép kamu.

Kilövésnél vagyunk, mindenki ideges, érthető. A gép szerencsésen fel tud szállni, legalábbis nem robbant fel a kilövőpályán. A szállodában Michelle utoléri az ügynököket, valami szar van a palacsintában, akadozik a kommunikáció. Trópusi vihar közepette autóznak vissza a bázisra, elöl a nő, utána az ügynökök. Ms. Generoo előtt azonban a ködben megjelenik a sikító marsi arcszellem, aki ennek hatására elveszíti az uralmat a gépjármű felett, és felborul. Ügynökeink kiszedik, még él. Elmondja, hogy egy groteszk arcú valami nekiment a ködben. Végül megérkeznek a bázisra, a hajón a kommunikáció úgy-ahogy helyreállt, de a távirányítás meg a klíma nem. Valaki az adatbankban elcseszhette a kapcsolatot. Irány az adatbank. Kisebb körbe-kommandózás, közben az áram is elmegy. Csak egy tudóst találnak odabent, szétment valami processzor, azt jött megjavítani. Mulder lezáratja a szobát, csak igazolvánnyal lehet be- és kimenni.

Belt eközben próbálja megoldani a helyzetet, nem nagyon megy neki. Michelle elmondja mi történt, az ezredes átadja a hajónak az irányítást. Ezek után resetelik az összeköttetést, hogy megkapják az irányítást az asztronauták. A kapcsolat helyreáll végül, a gép repül és mindenki él. Egyenlőre. Belt ezredes egyre szarabbul néz ki közben, de csap gyorsan egy sajtótájékoztatót. Persze letagadja az egész gikszert. Mulder szomorú, számon is kér, mi lett a példaképével. Megöregedett, sajnálja magát, és mindenki el fogja felejteni, az mindenesetre továbbra sem hajlandó az esetleges szabotázsról beszélni. Helyette hazamegy vedelni, stresszes hely a világűr. Újra flessbekk, megint ugyanaz, valami kergeti az űrben, most viszont az ezredes arca változik át néha a marsi arccá. Egy szellemalak ki is válik a testéből, és kirepül az ablakon át az éjszakába, fel az égbe.

Az űrrepülőgép Kanada felett. Ah, miért kell kiírni, hogy a repülőgépen vagyunk, amikor a következő kockán már a hustoni bázis van, az űrhajósok jelentenek, hogy most meg furcsa hangokat hallanak, mintha valami nekicsapódna a hajónak. Kiderül, hogy az oxigén is szivárog. Mulder magyarázza közben Scullynak, hogy Belttel is ugyanez történt anno. Michelle hisztizik, mert az ezredes nincs sehol. Ügynökeink megkeresik. A férfi végül a szobájában van, ott miért nem kereste senki, nem tudom. Mindegy, baj van! Gyorsan át is mennek az irányítóterembe, elkezd utasításokat adni, a „hasznos terhet” csak utolsónak hajlandó kidobatni. Michelle újra hisztizik, kellett neki űrközpontba dolgoznia. Scully szerint valaki szabotál. Mulder bízik Beltben. Nekiállnak nyomozni, hogy az ezredes tudott-e a szabotázsról. Az űrhajósok végül telepíteni tudják a hasznos terhet, de ekkor megjelenik valami a hajón kívül. Az űrhajósoknál jobban csak Belt ijed meg. Jajongani és kurjongatni kezd. Mulderék közben kiderítették, hogy Belt ezredes rendelte el a repedt szelep készítését. Emiatt hibásodott meg a Challenger is. Michelle fut be a hírrel, hogy az ezredes elájult. Az irodában találunk rá, az asztalra felfirkálta, hogy segítség, ő meg az asztal alatt hisztizik.

Belt sokkos állapotban van, valaki meg akarja ölni, amikor azonban meghallja, hogy le akarják hozni a hajót, hangosan tiltakozik, és az űrruhákról beszél, meg hogy az ott van mellettük. Mulder kiszedi a férfiból, hogy a gép nem tud átjutni a légkörön, mert megrongálódott a burkolat, nem ő rongálta meg, de nem tudta megakadályozni. Mert azok nem akarják, hogy megismerjék a világűrt. Újabb flessbekk, egy űrszellem támadta meg Beltet régen, most is újra olyasmi lesz az arca, Michelle felismeri, ez támadta meg a kocsit. Jön aztán a hír, hogy elfogyott az oxigén. Michelle le akarja hozni őket, Belt elmondja, hogy csak akkor tudnak visszajönni, ha 35° a leszálló szög. Belemennek. Mindenki lélegzet visszafojtva vár.

Kirtland légitámaszpont, Albuquerque, Új-Mexikó. Bemondjuk a helyszínt, de azért megint visszaugrunk Hustonra, a hajó hamarosan bejelentkezik, sikerült leszállni. Ezek után Michelle sajtó tájékoztat, végül ő is tagad minden problémát. Az ezredes közben a kórházban próbálja kikaparni magából a szellemet, flessbekkel még egy utolsót, amiben már semmi új nincs, aztán kiugrik az ablakon. Scully és az orvosok szerint paranoiás volt, Mulder szerint valami hatalmába kerítette, ezért rendelt hibás alkatrészeket, de a vizsgálatot és a képeket is ő küldte Michellenek, mert volt még annyi akaratereje, hogy tudja, rossz az, amit csinál. A bürokrácia persze megint elnyeli az egész ügyet majd. Végül kapunk egy képet a katonai temetésről, ahol mindenki ott van, és mindenki nagyon szomorú. Az amerikai zászló egyik csillagával zárjuk az epizódot. Vége.

Érdekességek:

A sorozattörténelem leghíresebb űrszelleme mégis csak a Hanna-Barbera stúdió Space Ghostja, akit sokan néztünk még angolul a Cartoon Networkön a '90-es években.

Címkék: x akták
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2009.03.11. 16:30:01

Houston, nem Huston. Egyébként jó a hogyvolt.

Ez egy tök jó rész. Nekem nagyon bejött. A Beltet alakító színész pedig szerintem hatalmasat játszott.

Onix Titan 2009.03.11. 22:13:34

Jogos. Belt télleg jó volt, de sztem nem olyan jó rész, másodszorra főleg.

Leadfoot 2009.03.12. 14:24:31

Az űr para hely, aki nem bírja a feszkót, ne röpködjön benne... :-)

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.03.12. 22:15:57

Erősen egyszernézős. A következő sokkal jobb, végre visszatér az UFO téma.
süti beállítások módosítása