Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x08 - Jég

2009. március 04. 09:00 - Onix Titan

Sarkköri jégkutató állomás, Icy Cape, Alaska, 400 km-re az Északi-sarkkörtől. Nahát, nahát, a jó hosszú helymeghatározás és a zord külső táj bemutatása után bent vagyunk az állomáson. Minden feldúlva, papírok, ládák szanaszét, és habár -40 fokot mutat a hőmérő egy félmeztelen Rambó sántikál elő, kezében fegyverrel. Beüzemeli a gépeket, és egy videofelvételt küld a külvilágnak miszerint „nem vagyunk azok, akik vagyunk, és eddig jutottunk, nincs tovább”. A következő pillanatban egy kék flanellinges férfi elkapja hátulról Rambót, és kezdődik a bunyó. A csetepaté döntetlennel végződik, mindkét ember fegyvert szegez a másikra. Félmeztelen barátunk azonban leengedi a fegyvert, mire a másik is így tesz. Ezután Rambó szó nélkül fejbe lövi magát. Flanell utánacsinálja. Nem mondta anyád, hogy ha azt mondják, ugorj kútba, akkor azt azért már nem kéne? Főcím.

Videót látunk, amiben az iménti Rambó felöltözve, sok másik felöltözött emberrel, közöttük Flanellal ünnepel, hogy megdöntötték a jégfúrás rekordját. Mulder kommentálja a látottakat a társának, kormányproject az ősidők klímájának megismerése végett, már egy éve ott vannak, és idáig nem volt semmi probléma. Aztán egy hete jött megjött a felvétel, amit már láttunk. Scully találgat, hogy mégis mi történhetett, de Mulder megnyugtatja, hogy ne aggódjon, mindjárt indulnak kideríteni.

Doolittle repülőtér, Nome, Alaska. Hőseink érkeznek, Danny Murphy, egy baseball-őrült kutató fogadja őket, rég felvett meccseket hallgat most is. Ezután fut be Dr. Nancy Da Silva (aki Lynette a Szülfelből, azaz Felicity Huffman) és Dr. Hodge. Ez utóbbi rögtön közúti ellenőrzést tart, hogy mindenki az-e, akinek mondja magát. Nyilván ő is látta a felvételt. Végül megérkezik Bear is, a pilóta, már messziről tudni, hogy keménylegény, mert napszemüveg van rajta, és szól a zene a kocsijában. Úgyhogy, amikor Hodge őt is igazoltatni akarja, csak röhög.

Ugrunk, a Fóka-őrs már meg is érkezett az állomásra, ahol áram egyelőre nincs, csak a kutatók hullái a jégminták is már félig elolvadtak a frigóban. Milyen ironikus. Nem baj szerencsére itt van Bear, aki a repülésen kívül a generátor beindításához is ért. Az egyik sötét sarokból ezután egy kutya veti magát Mulderre, de Bear, aki ezek szerint alfahím is, jól elkapja a kutyát, Hodge meg benyugtatózza azt. A pilótát is el kell látni viszont, mert Morzsi megharapta. Meg is vizsgálják az állatot, vajon miért volt ilyen agresszív, és fekete hólyagokat találnak a hónalján. Ha a kutyának van ilyenje. Scully egyből megállapítja, hogy a nyirokcsomók duzzadtak meg. Da Silva egyből bubópestisre gyanakszik, de az max. a SzülFel-ben elképzelhető. Mindegy, ráhagyják. A kutya nyakánál kisebesedett a bőr, és egy valami is mászkál a bőre alatt. Miközben az okosok ezen tanakodnak, Bear rosszul lesz a vécén, fekete hólyagok nőnek a hóna alatt.

Scully megvizsgálta a hullákat, egymást ölték meg kettő kivételével, azok öngyilkosok lettek. Bear rögtön megkérdezi, hogy hólyagok voltak-e a testeken, az ügynöknő szerint nem. A pilóta már épp megnyugodna, de ekkor Hodge érkezik, hogy elmondja, Morzsiról is eltűntek a kelések. Mulder közben Baseball Murphyvel értekezik, a kutató szerint 3000 m mély errefelé a jég, de az ügynök által talált papírok szerint kétszer ennyi. Murphy szerint ez lehetséges, ha egy meteorkráter van mondjuk alattuk. Scully közben ammónium-hidroxidot talált Rambó testében, da Silva és Hodge szerint ez lehetetlen, nem találtak sehol ilyen mérget, Baseball Murphy viszont igen, a jégmintában. Olyan sokat, hogy az nem keletkezhetett a földön. Megnézik mikroszkópon is a mintát, és akkor észreveszik, hogy valami lárva úszkál benne. Scully is talált ilyesmit az áldozatok vérében. Bear, aki a tudományhoz nem ért, ezért idáig kukán hallgatott, most egyre inkább kezd megrémülni, haza akar menni. Hodge egyetért. Mulder viszont nem. Mi van, ha valaki megfertőződött. Inkább széklet- és vérmintát kér. Bear ezen kiakad, őrjöngeni kezd, ő márpedig fel fog szállni.

Mulder gyors ügydöntő népszavazást tart arról, hogy bezárják-e a férfit, 3-2 arányban nyer, úgyhogy most már pisztollyal a kézben kéri meg szépen újra a pilótát, hogy szarjon már üvegbe. Az belemegy, kér is egyet gyorsan. És pofán vágja vele Muldert. Az ügynök eldől, Scully meg elkapja Beart. Gyorsan megkötözik a férfit, közben nála is mocorgást látnak a tarkója alatt. Hodge gyorsan feltáró műtétet végez, és ki is kapja a valamit. Egy féreg az, nyilván a kicsi lárva lesz ilyen, ha felnő. A goauld még él, úgyhogy gyorsan bezárják egy üveg ammóniába, mert a jég alapján azt szereti. Mulder gyorsan felhívja a repteret, hogy rendeljenek el karantént, küldjenek orvosokat, satöbbi. Megkapják, amit kérnek, de várniuk kell, mert jön a vihar. Az ügynök szerint akkor jobb, ha inkább most indulnak, de Bear közben meghalt.

Hodge tanulmányozta a férget, de nem jutott semmi fontosra, csak annyira, hogy talán bárhogy fertőzhet. Scully közben a hullákban mind talált egy-egy goauldot, de csak egy élőt. Gyorsan dobozolja, és közben elmagyarázza, hogy a hipotalamuszban volt, a hormonközpontban, agresszió-hormonokat ehetett, nyilván ezért volt mindenki az. Aztán amikor kiszedték, mérget bocsátott ki. A Fóka-őrs még élő tagjai egyre inkább kezdenek gyanakodni egymásra. Este van, este van, Mulder és Scully beszélik meg a nap történéseit, az ügynöknő el akarja pusztítani a kukacot, hősünk viszont nem, hisz lehet, hogy földönkívüli eredetű, a meteorral együtt érkezett, aminek a krátere fölött vannak. Scully erre persze kiakad. Jól össze is vesznek. A többiek odakint hallgatják, egyre inkább nő a paranoia mindenkiben, Hodge gyorsan célozgatni kezd Scullyra, aki meg bepöccen. Gyors javaslat érkezik, hogy csekkolják egymás hónalját, mindenki belemegy. Persze tiszták, irány az ágy. Mulder azért még megjegyzi, hogy a foltok eltűnhetnek.

Látjuk az embereket egyedül a szobáikban, Scully eltorlaszolja az ajtót, Baseball Murphy baseballt hallgat, és gyanakodva nézi a semmit, Hodge listát ír, hogy ki hogy fertőződhetett meg, da Silva pityereg, Mulder meg elől hagyja a fegyverét. Az éjszaka közepén riad fel, ajtócsapódást hall, úgyhogy rögtön kommandózni is kezd. Baseball Murphy szobája üres. Morzsi ugat. A szekrényből meg kiesik a sportőrült kutató hullája. Persze ekkor fut be a másik három, da Silva és Hodge Muldert vádolják, és vica versa, Scully hisztizik, hogy kuss legyen. Mulder szerint mindenki más fertőzött, erre már hősnőnk is pisztolyt ránt. Az ügynök végül hagyja, hogy bezárják.

Hárman maradtak együtt, Scully a többiek unszolására kidobja a fegyverek töltényét a hóba, mert akár ő is lehet fertőzött. Hodge ezután lemondana Mulderről, de a két nő szerint ezt azért még nem kéne. Az ügynöknő rádiózna a reptérre, de a vihar miatt nincs jel. A másik kettő közben vért vizsgál, véletlenül a fertőzött vérből tesznek a már amúgy is fertőzöttre, és amíg hisztériáznak, Scully megnézi mi lett ennek az eredménye. Hát az, hogy megölték egymást. Gyorsan üvegbe zárt CGI-goauldot egymás mellé rakja azok meg csúnyán vonaglani kezdenek. Nem szeretik egymást. Az egyik kukacot gyorsan bele is rakják Morzsi kutya fülébe, aki erre vonaglani kezd, de aztán kedvesen liheg, tehát meggyógyult.

Scully megy Mulder „zárkájába”, rá akarja venni, hogy beléültethessék a goauldot. Az ügynök nem engedi, nem akarja, hogy megfertőződjön. Meg is mutatja a tarkóját, hogy ő tiszta. Az. Ő is megvizsgálja a társát, Scully is rendben. Marad tehát a másik kettő. Akik gyorsan letámadják az ügynököket. Da Silva bevágja Scullyt a raktárba, és rávágja az ajtót, aztán Hodge-dzsal lefogják Muldert, hogy belérakják a kukacot. A kutatónő már épp becsusszantaná a goauldot, amikor Hodge észreveszi, hogy mozog a tarkója, gyorsan fel is löki. Hárman könnyedén leteperik da Silvát, és belérakják a férget. A nő túléli, a férgek mind meghaltak.

Doolittle reptér, Nome, Alaska. A mentő elviszi a kutatónőt, még megfigyelik egy ideig, hogy nem fertőző-e. Mulder visszamenne a bázisra, de Hodge tájékoztatja, hogy a járványügy felrobbantotta a francba. Az ügynök csalódott, de még elgondolkodtatja Scullyt és minket, hogy a többi lárva még ott van a jégben. Scully szerint addig jó. Vége.

Érdekességek:

Az epizódban szereplő kutya Duchovny kutyájának, Bluenak az apja.

A "nem azok vagyunk, akik vagyunk" mondat Shakespeare Othellojából való.

Címkék: x akták
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2009.03.04. 09:29:29

Noha nem sok részt láttam ,de ez személyes kedvencem.. 14-5 évesen láttam a tévében és keményen beszaratós volt.. nem ijesztgetéssel hanem kőkemény drámával.. 10/10. a hogyvoltra is.

don rafael 2009.03.04. 11:51:44

Hoppá, második képen két ismerős arc a 24-ből. Meg is keresem ezt a részt, aztán az írást is elolvasom :)
mire nem jó a hogyvolt :D

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.03.04. 12:01:20

Drámainak drámai volt, de vhogy már akkor sem értettem, ez mitől X-akta. Van egy azonosítatlan fajtájú kukac, nincs ebben semmi misztikus. Ráadásul ki is nyírták, hogy még kevésbé legyen érdekes a jövőre nézve. Hiába, nekem az X-akták többnyire ufós film :)

Onix Titan 2009.03.04. 12:05:46

@missparker: Sajnos a részeknek kb az 1/3-a ufós jó esetben és a fősztoriszál is kb teljesen elhülyül mondjuk az 5-6. évad környékén.

Az X-aktáknak 3 főbb csoportra lehet osztani az epizódjait:
-Ufós-fősztoriszál-közeli
-vallási/szellemek
-genetikai mutáns, különleges képesség

Egyébként ez a rész azért X-aktás volt, mert volt benne paranoia, ufó-kukac (meteorral érkezett ugye). És a kukacokat nem teljesen nyírták ki, mert maradt lárva bőven a jégben, más dolog, h valszeg elő se fognak onnan soha kerülni ezek után.

don rafael 2009.03.04. 12:11:24

@missparker: de hát az x-akták epizódjainak kb fele(se) foglalkozik ténylegesen ufókkal, nem? :) ráadásul azok is egy idő után csak az összeesküvésekkel. szóval ez egy remek politikai thriller :)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.03.04. 12:36:33

Az egyik kedvenc részem,amikor először láttam én is f*stam rendesen. :)))) Régi szép idők,amikor még karika nélkül este 8 kor adták. A múlthéten délután a Balázs showban meztelen ciciket mutogattak. Nem vagyok prűd vagy konzervativ, de akkor mi a francnak vannak a karikák? Az X-aktákat meg este fél 12kor adja a Cool. :(

Elloth 2009.03.04. 14:09:15

Ez tényleg jó rész volt, főleg a paranoia és a bezártság miatt.
Hogyvolt: 10/10

Johnny336 2009.03.04. 16:23:38

X-Aktákat akkor szarták el, mikor el kezdték erőteljesen nyomni az összeesküvés-elmélet szálat.
Amig nyomozgattak önálló esetek közben az fasza volt mindig.

Onix Titan 2009.03.04. 18:24:46

@Johnny336: nem az volt a baj, hanem (SPOILER) amikor már ott tartunk, hogy a szindikátus irányítja a fél univerzumot, és minennek a hátterében ők álnak, élükön a cigarettással(/SPOILER)

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.03.05. 15:57:11

Engem az összeesküvéses főszál sem nagyon zavart, hanem inkább a kivitelezés. Plussz a néhány nagyon idióta fillér rész.

nzst 2009.03.09. 09:24:41

Az X-Aktákról teljesen felesleges erőfeszítés hogyvoltot írni, ugyanis már létezik: http:\\www.x-aktak.hu
Itt az összes évad összes részének tartalma megtalálható és még számtalan más érdekesség is.
Csak azért szólok, mert kár a fáradtságért...
Egyébként X-Files forever!

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.03.09. 09:49:55

Hát szerintem meg jól megfér egymás mellett a kétféle leírás, elég nagy rá a net. Arról nem is beszélve, hogy az itteni hogyvoltíró nemcsak egy krónikás, hanem igen jó kis pluszokat is tesz bele, mind stílusban, humorban, mind érdekességek gyanánt.

Onix Titan 2009.03.09. 11:41:49

@nzst: Ha tudnád mennyivel több X-akták üsszefoglaló van a neten. Egyébként nem fáradtság. Ha az lenne nem csinálnám.

@missparker: köszi:)
süti beállítások módosítása