Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 4x09 - Felperzselt föld

2009. február 28. 15:30 - the black ball

Múltkor abbamaradt az enkaraiak költöztetése, most meg már rögtön száz falujuk van egy új bolygón. Mint a nyulak. Éppen a CSK-1-et dicsérik veszettül, hogy idehozták őket. Egy naquadah-reaktort is kaptak, hogy legyen mivel fűteni. Még Mr. Gaeta is átugrott, hogy Tyrol ne legyen egyedül. Az enkaraiak vezetője (a falué legalábbis) egy bizonyos Hedrezar nevű vak néni (vak vezet világtalant - szó szerint), aki szerint egy év múlva már teljesen átformálják a bolygó arculatát. You have no idea. Erre a szomszéd faluból átrohan egy fickó, aki közli, hogy egy bazi nagy űrhajó felégette a falujukat. Csak úgy. Otthon Daniel kitalálja, hogy bármi is az az égi lángszóró, nem az enkaraiakat akarja kiirtani, hiszen akkor alapból csak a falvakat égetné el.

Ez meg mindent letarol, ami elé kerül. Jack szerint a végeredmény ugyanaz. Carter szerint 26 óra múlva éri el Hedrezar faluját, de előtte még elmegy a kapu felett is. Evakuáláson gondolkozunk, de mindenkit nem menthetünk meg, ráadásul nem is tudjuk hova küldeni őket. Az enkaraikak nem bírják az UV-sugárzást, csak sűrű ózonréteg alatt tudnak élni. A szemük is sárga, bármikor megvakulhatnak. Daniel szerint az eredeti enkarai bolygó az egyetlen megoldás, de azon nincs kapu. (Akkor eddig hol a fenében éltek?)

Carter valahogy mintát szerzett a hajó által kibocsátott gázból. Tele van mikrobákkal, amik kivonják a földből a ként, aztán kén-dioxiddá alakítják. Cartert úgy véli, hogy a hajó egy idegen ökoszisztéma magvait szórja el éppen. Odaát Teal’c azzal fogad, hogy az enkaraiak nem akarnak elmenni. Hedrezar nem hagyja hátra a népét.

Megpróbálunk kapcsolatba lépni a hajóval. Daniel szerint aki egy ilyet meg tudott építeni, azzal tárgyalni is lehet. Úgy látszik, Daniel még sosem találkozott a goa’uld nevű fajjal. Jeleket sugárzunk, aztán meg minket sugároznak fel a hajóra. Gyorsan ment. Odabent találunk egy sokfiókos raktárt, tele szövetmintákkal. Daniel szerint ezekből akarják felépíteni az új élővilágot. Így van - mondja egy fehérruhás, kopaszodó...enkarai! Lotannak hívják, és olyat szól, hogy az enkaraiak biomechanikus másolata, amit a hajó hozott létre.

Lotan közli, hogy amikor elkezdődött a bolygó átformálása, még nem volt intelligens élet rajta. A hajó automatikusan működik, és egy Gadmeer nevű nép építette. 10.000 évnyi tudásuk van a hajó számítógépében. De túlságosan pacifisták voltak (miért nem kerültek be a 4 faj mellé?), ezért egy erős hadsereg leigázta őket (valószínűleg nem kukacok). Abban reménykedtek, hogy távol az ellenségtől újraépíthetik a civilizációjukat. Lotan elmondja, hogy a hajó csak egy bolygó átformálására képes. Úgyhogy az enkaraiak eltűnnek, vagy megpusztulnak. Kedves.

Otthon Carter rájön, hogy a lerakott mikrobák szintén igénylik a vastag ózont. Hammond ötleteket vár, hogyan állíthatnánk meg a hajót. Daniel szerint nem is biztos, hogy megtehetjük. Elvégre egy eszméletlenül fejlett faj újjászületéséről beszélünk. Jack szerint az ő civilizációjuk elpusztult, az enkaraiaké még nem. Csak el fog. Akkor viszont meg kéne győzni Lotant. Daniel szerint érezhet és gondolkodhat is, hiába robot. O’Neill katonákat és fegyvereket akar, de Hammond nem ad. Úgyhogy az ezredes radikálisabb módszerek felé fordul.

Kaptak ugye az enkaraiak egy naquadah-reaktort. Jack parancsot ad Carternek, hogy csináljon belőle bombát, amit Daniel ellenez rendesen. Carter tudatja Jackkel, hogy ha aktiválja a bombát, onnantól kezdve nincs visszaút. Daniel meglátogatja Lotant. Lotan megszaglászta az új légkört, és nem tetszett neki. Aztán belehallgatott az egyik Gadmeer klasszikusba, amit kellemetlennek tart. Hm. Ha a hajó elvégezte a dolgát, Lotan visszakerül a hajó számítógépébe, vagyis meghal. Daniel szerint előtte lemehetnének a felszínre körülnézni. A hajó úgyis dolgozik magától, nem ártanak vele senkinek. (Legalább azzal nem.)

Lotannak tetszik a friss levegő, na meg a fák. Aztán Daniel elviszi a faluba, ahol jól megsajnáltatja vele az enkaraiakat. Lotan rájön, hogy Daniel érzelmileg akarja manipulálni, ezért visszatér a hajóra. Daniel vele megy. A hajó felfedezi a bombát, amit O’Neill éppen most aktivált. Daniel szerint Lotannak meg kell állítania a hajót. Arra kéri, hogy gondoljon a sok életre, amit kiolt. De Lotan szerint az ő feladata a hajón lévő élet megóvása. Daniel megkérdi, hogy ez az élet tízezer éve rendelkezett-e törvénnyel és igazsággal. Igen. Valamint állítólag pacifisták voltak, és tisztelték az életet. Igen. Akkor hogy képesek népirtással új világot építeni?

Daniel szellemi hadviselésének az lesz a következménye, hogy Lotan belátja a hibát, és megállítja a hajót. Azonban a bomba mindjárt robban, de felsugározza, és kilövi a hajóból. Mondjuk amekkorát robbant, az aligha állította volna le a hajót. Lotan elmondja, hogy így is végre kell hajtania az átformálást. Több millió bolygót vizsgáltak meg, és csak ez az egy felelt meg mind a 3634 paraméternek. Daniel megkérdi, hogy volt-e olyan, amelyik majdnem megfelelt. Igen, volt. Egy. 3 paraméter hibádzott: túl nagy volt, túl magas volt a maghőmérséklete és már volt rajta intelligens élet. Most, hogy mondja, valószínűleg enkaraiak voltak.

Megyünk is a faluba, ahol Lotan egyezséget ajánl: ők odaadják ezt a bolygót neki, cserébe elviszi őket a hajóval az eredeti enkarai világba. Hedrezar elfogadja az ajánlatot, sőt Lotant is meginvitálja, elvégre ő is enkarai. Bepakolnak, búcsúzunk, ééés hepiend.

Címkék: csillagkapu
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.03.01. 11:27:06

Azthiszem ezt a részt átugortam. Mondjuk látom nem hagytam ki sokmindent.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.03.01. 12:44:41

"Még Mr. Gaeta is átugrott, hogy Tyrol ne legyen egyedül." - és ugye mindketten feltűnnek majd, csak más-más szerepekben..D (bár most dejavu-m van, ismétlem önmagam?:S)

a rész pedig szerintem sem volt nagy durranás. nézés közben teljesen kikapcsolt az agyam, az elején lévő zárójeles kérdésekre nem is gondoltam:D

korxi 2009.03.01. 13:15:30

@pcdevil: A chief már volt. Itt a hogyvoltban is említették. Egyébként magamtól én sem vettem észre, nehéz volt felimerni mert olyan jaffás rozsdamentes-fém úszósapka volt rajta. De ezek a hogyvolt írók kipécézik az ilyen eseteket.
A későbbiekben Boomer fog még átjönni

the black ball 2009.03.02. 15:01:15

@korxi: meg Cavil is. Meg az XO a Razorből. De ő már volt egyszer.

Szerintem is közepes rész volt, volt idő gondolkodni. De majd jön Martin Lloyd. :]

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.03.07. 17:49:26

@korxi: igen, ezt nem is vontam kétségbe:P csak azt írtam, hogy még 1* felfognak tűnni.

@the black ball: Cavil már volt?:o Mármint AXN-en tegnap adták azt a részt, amiben játszott, szóval őis 2 különböző szerepben tetszelegett:D
süti beállítások módosítása