Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x07 - Szellem a computerben

2009. február 25. 11:00 - Onix Titan

Eurisko World székháza, Crystal City, Virginia. Flegma főnök vs. kissé ápolatlan programozó vita folyik. A programozó, Brad Wilczek több kutatási pénzt akar, mert így tönkre fog menni a vállalata, de a másik, Drake szerint ez már nem az ő vállalata, és nem fog több pénzt adni. Biztos jól el akarja sikkasztani. Brad el. Ugrunk. Este van, cégvezető uraság épp valami álszent blablát gépel, de a kép a szoba biztonsági kamerájára ugrik. Innen tudjuk, hogy valaki figyeli őt. Azt is látjuk, hogy egy számítógép az. Drake kimegy a mosdóba, de ott bokáig ér a víz. Valaki nyitva hagyta a csapot, de nem lehet elzárni, mert ilyen szipi-szupi mozgásérzékelős szar. Ráadásul a telefon is cseng, a pontosidő-szolgálat az. WTF? Ekkor az ajtó bezáródik, magától, és többé nem nyílik. A helyzet akkor válik igazán kínossá, amikor főnök úr megpróbálja manuálisan kinyitni, mert akkor megbassza a 220. A kamera meg fókuszál, a számítógép a túloldalon aszongya torzított hangon, hogy fájl törölve. Főcím.

FBI központ, Washington. Jerry Lamana ügynök jött hőseinkhez, Mulderrel régi társak ők. Segítség kéne. Áramütés, csapdába csalták a férfit. Mulder nem akar nyomozni, őt az ilyen nem érdekli, de a haverja meg akarja, mert így ő learathatja a babérokat. Tisztára, mint Tom „Szépnyakkendőjű” Colton barátunk. Na, mindegy, ügynökeink már az Eruiskoban vannak, Mulder mesél, a haverja egy törtető, de elszúrt egy ügyet, aminek nyomán egy bírót kicsit megcsonkítottak. És ő most segít neki visszanyerni a presztízsét, mert mégiscsak a társa volt. A kamera eközben figyeli őket. A liftben a számítógép hang még készségesen be is mondja, hogy melyik emeletnél járnak, amikor hirtelen rántás és a lift megáll. Amikor Scully hívja a rendészetet, a lift csudálatos módon megjavul, és megy tovább. No, de ilyet! Eurisko World székház. Hőseink helyszínelnek, valami kis pöcök állítódott el az ajtóban, ezért volt benne áram. De ujjnyomok nincsenek. Ekkor befut az épület műszaki vezetője, Peterson, szerinte lehetséges volt átállítani a kapcsolót, de ahhoz meg kellett volna kerülni a KIR-t, az épületet vezérlő überfasza számítógépet. Mulder kiszúrja a félrerakott telefont. Peterson szerint a KIR azokat is ellenőrzi.

FBI központ, Washington. Mulder a jegyzeteit keresi, de nincsenek meg, Scully jön, elkezdődött a haditanács. Lamana Mulder jegyzeteiből tart kiselőadást, hogy rohadjon meg, Mulder szomorúan néz, Scully felháborodik. Ráadásul az is kiderült, hogy a pontos-idő hívta utoljára Draket, épületen belülről. Konferencia után aztán Mulder jól lecseszné Lamanát, de még annak áll feljebb, Muldert mintegy vagyontárgyaként definiálja, mert ő vette be az ügybe. De hősünk ahelyett, hogy az első szembejövő billentyűzetet újrakonfigurálná a volt-társa orcáján, hagyja inkább elmenni. Scully fut be, Peterson elküldte azok listáját, akik hozzáférhetnek a KIR-hez. Csak egy név, Brad Wilczek. A férfi úgyis utálta a főnököt, minden passzol. Ugrunk Wilczekhez, gyönyörű kocsija van és jó nagy háza, ezt már messziről is látjuk. A férfi már várta őket. Kiselőadást tart arról, hogy ez a KIR milyen egy fasza rendszer, van neki is sajátja a házban. Éjszaka van, Scully otthon filozofálgat a számítógépes naplójában, vajon Drake a gyilkos? Miután elmegy lefeküdni, látjuk, hogy a gép újra bekapcsol, a modem tárcsáz, ó, ez a hang, a régi szép emlékek. A KIR lopja le az imént írt fájlt a neten át, közben beszél és villózik, tisztára, mint a KITT. Fájl megnyitva, Májkül!

FBI központ, Washington. Lamana ügynök érkezik, nem késő még bemosni neki egyet, Mulder! Inkább négyszemközt beszélnek, Lamana egyszerre kér bocsánatot, sajnáltatja magát és irigykedik hősünkre, nem rossz. Mulder meg még nekiáll vigasztalni. Scully szól, talált valamit. A pontos-idő bemondója és Wilczek hangja egyezik. Scully megy a parancsért, Lamana meg a fickóért. A programozó otthon éppen megpróbál belépni valahova, de minden hiába, nem sikerül feltörni a kódot, úgyhogy bepattan a kocsijába, és lelép. Lamana sunyiban követi. Az Euriskoba jött Wilczek, innen már sikerül belépni a KIR-be. De az azt mondja, hogy a férfi hozzáférési szintje most már a géptől függ. Hoppá, a program öntudatra ébredt, tisztára, mint a Skynet. Mindjárt megjelenik Sarah Connor és szarrá lövi mindkettőt. De nem, csak Lamana jön fel a lifttel, nagy kár. Wilczek közben megpróbálja leállítani a rendszert, manuálisan is, de nem megy. Amikor felér a legfelső emeletre, lift zuhanni kezd. Ennyit Lamanáról. Program végrehajtva.

Mulder nézi nagy búsan az épület biztonsági felvételeit, először a liftet, aztán az irányítótermet, ahol a programozó szomorúan fogja a fejét. Ez alapján rájön, hogy nem Wilczek a gyilkos. Scully azonban befut a hírrel, hogy a férfi aláírta a beismerő vallomást. Hősünk nem érti. Irány Wiczek háza, de nem engedik be őket az odasereglett kormányemberek. Valaki elvette tőlük az ügyet. Ha ti úgy, akkor én is úgy, gondolja Mulder, és találkát szervez Mélytorokkal. A barátunk szerint a hadügy kapta el a programozót, MI-t akarnak tőle, egy értelmes gépet, hogy aztán azzal legyen Amerika a világ közepe, mintha már nem lenne az. Mondom, tiszta Skynet.

Az FBI őrizeti központja, Washington. Mulder próbálja rávenni Wiczeket, hogy vonja vissza a vallomást, rájött, hogy a férfi csak a gépét próbálja menteni. A programozó szerint ez nem igaz, ő csak nem akarja, hogy a kormány kezére kerüljön, mert több embert ölne meg, mint az atombomba! Hősünk felajánlja, hogy akkor inkább semmisítsék meg a KIR-t. A férfi belemegy. Ugrás, Mulder Scullyt próbálja meggyőzni, hogy a gépet épp le akarták állítani, ezért ölte meg önvédelemből Draket. Scully kételkedik, ez a szerepe. Inkább elküldi a társát pszichológushoz, Lamana halála nagyon megviselhette. Mulder ráhagyja, inkább elmegy becsempészni egy laptopot a programozónak víruskészítés céljából. Este van, este van, ki-ki nyugalomban, Scully is alszik, de felébreszti a telefoncsöngés. Modem-prüntyögés hallatszik belőle, az ügynöknő rohan a géphez, épp szedik le róla az adatot. Gyorsan hívja az FBI-t, hogy nyomozzák le, ki van a net túloldalán. Mulder az Euriskonál van, ekkor fut be Scully is, jól meglepődnek egymáson. Innen léptek be hősnőnk gépébe, Mulder szerint a KIR volt az. Tudjuk. Az ügynök elhozta magával Wiczek rendszámtábláját is, ezzel könnyedén bejutnak az épületbe. Hiszi ő, mert a KIR úgy rájuk vágja a garázsrácsot, hogy csak na.

Szerencsére senkinek nem esett baja, csak az autónak, az ügynökök gyalogosan folytatják útjukat. Huszonnyolc emeletet lépcsőznek, kettő van már csak hátra, de elmegy a világítás. Zseblámpa elő, irány tovább. Mulder nyitná ki az ajtót, de abban is áram volt, mint Drake-ében. Sebaj, hősünk okos ember, és gumikesztyűben próbálkozott. Mindegy, ajtó nem nyílik. Kamerát letakarják, és Scully bemászik a szellőzőbe, majd a túloldalról kinyitja az ajtót a társának. Az ajtó hamarosan ki is nyílik, de nem az ügynöknő, hanem Peterson van a túloldalon. Scully eközben egyre nagyobb bajba kerül, ugyanis beindul a szellőztetés. Hősnőnket ide-oda fújják az légáramlatok, nem lesz ez így jó. Az utolsó pillanatban sikerül megkapaszkodnia, így nem darálja le az egyik ventilátor.

A műszaki főnök elviszi Muldert az irányítóterembe, aki gyorsan be is dug egy adathordozót a gépbe. Semmi nem történik, egyelőre belépés megtagadva. Eközben Scully tovább lógatja a lábát, de már nem nagyon bírja, jobb híján lövöldözni kezd a ventilátorra. Hamarosan a rendszer csak meggondolja magát, és engedi Muldert belépni, de ekkor Peterson előkap egy pisztolyt, és megállítja az ügynököt. Hadügyes a szemét, naná hogy az, és nem engedheti, hogy formázzák a gépet, ezzel akarja Amerika leigázni fenntartani a békét a világban. Ekkor érkezik meg a kissé zilált Scully, csak eltalálta a ventilátort végül. Peterson még próbálna a kötelességtudatára hatni, de minden hiába, Mulder berakja a floppyt. A számítógép fél percig még össze-vissza beszél, majd egy "ó Brad, miért?"-tel zárja a monológot. Mint az operákban. Leszúrják, de még fél óráig énekel.

Epilógus, Mulder és Mélytorok beszélgetnek egy parkban, Wilczeket nem engedik el, a gép híján nincs bizonyíték az ártatlanságára, de legalább a vírus rendesen elpusztította a rendszert. Látjuk még, hogy Peterson az embereivel pakolja el a hardware-t, nem találtak semmit. Ekkor azonban pár lámpa felvillan, és elindul a gép. A kamerán át látjuk, hogy Peterson azt mondja, csak akkor fogja megérteni a gépet, ha őt is megöli, úgy legyen. Ez van, a Terminator óta tudjuk, hogy mindig lesz egy Skynet. Vége.

Érdekességek:

Scully igazolványának a száma: 2317-616. A 616 a michigani Grand Rapids városának körzetszáma, itt járt gimibe Gilian Anderson.

Az epizód eredeti címe „Ghost in the Machine”. Ez eredetileg egy Koestler-mű címe, de a The Police együttesnek is van egy ilyen című nevű albuma.

A jövő heti rész már nem lesz ennyire szar, mint ez, sőt.

Címkék: x akták
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elloth 2009.02.25. 13:22:24

A hogyvolt jobb, mint a rész. :D
Chris Carter biztos sokat nézhette a Terminátort.

Johnny336 2009.02.25. 14:48:12

"tisztára, mint a KITT. Fájl megnyitva, Májkül!"

Bazzeg, befostam! :D

Johnny336 2009.02.25. 14:53:21

"Hoppá, a program öntudatra ébredt, tisztára, mint a Skynet. Mindjárt megjelenik Sarah Connor és szarrá lövi mindkettőt."

"aztán azzal legyen Amerika a világ közepe, mintha már nem lenne az. Mondom, tiszta Skynet."

"ezzel akarja Amerika leigázni/fenntartani a békét a világban"

Nagyon sziporkáztál ma! Csak így tovább.

BTW:
"Az epizód eredeti címe „Ghost in the Machine”."
Az I, Robot c. filmben is előjön ez a kifejezés, a néhai prof. emlegeti. Aztán tudjuk mi lesz belőle. Tiszta Skynet ott is :D

sulyokit 2009.02.25. 15:15:19

@Elloth: Egyetértek, valahogy soha nem tudtam végignézni az első évadot sem, de ezek a hogyvoltok nagyon jók. :-)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.02.25. 17:22:59

Remélem, végigtolod mind a 10 évadot hogyvolttal, mert anno alig láttam pár részt, pedig nagyon szerettem a sorozatot.
A leírások írtó jók, gratula!
:))

Onix Titan 2009.02.25. 18:10:34

Örülök, h tetszett a hogyvolt :). A forgatókönyv írók azt mondták, ez a rész lett az egyik legnagyobb csalódásuk. Hát nem csak nekik...

Tervezem az összes évad leírását, de csak 9 van :)

És köszönöm mindenkinek a kitartó olvasást!

vorti 2009.02.26. 00:14:07

Szar rész? Nekem tetszett, persze csak így leírás alapján, mert erről a részről nincsenek emlékfoszlányaim. :D

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.02.26. 18:43:30

Bizony szar. Majd elaludtam rajta. A jég viszont valóban jó.

gothmog 2009.02.27. 17:36:38

A későbbiekben lesz még két epizód AI-témában, a "Kill Switch", és a "First Person Shooter", amikhez a sztorit maga William Gibson írta. A vicc az, hogy az akkor csúcstechnikának elképzelt dolgok mára ugyanúgy gagyinak tűnnek. Pedig alig tíz éve volt.

Onix Titan 2009.02.27. 17:40:11

@gothmog: azok a részek is elég gagyik viszont... ez a számítógépesdi vhogy nem jön be az X-aktákban. Nagyon nem. Ha már ezredfodulós computerek akkor már Matrix.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2009.02.27. 22:14:28

@gothmog: Legyen inkább 15 év:D@Onix Titan: Ez meg tény, még a alegidiótább rendes nyomozósdi is jobb mint, a számgépes szarakodás. Pedig foleg az 5.ik évad után néhány fillér résznél fogtam a fejem.

Onix Titan 2009.02.27. 22:26:49

@felvidéki istimester: jah, így igaz. De az FPS c epizód az egyértelműen egy paródia, gondoljunk csak Mulder harci ruházatára és napszemüvegére.

StuntmanMike 2009.03.01. 07:18:30

az usában a hálózati feszültség nem 220 V hanem 120 V
süti beállítások módosítása