Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Wars: A klónok háborúja 1X01 - Ambush

2009. február 24. 09:00 - GeBali

No hát itt is volnánk. Ha megengeditek nem szöszmötölnék semmiféle beköszönő szöveggel, csapjunk is rögtön a lecsóba. A Clone Wars című sorozat a Csillagok Háborúja harmadik része előtt játszódik nem sokkal, mikor a Köztársaság és a szepataristák ölik egymást a Galaxisban. Anakin már jedi lovag, sőt, van neki padawanja is, a neve Ashoka (én valahogy nem tudom megszokni ezt a nevet, sebaj). Közvetlenül az azonos című film eseményei után járunk, az alapszituációt egy idegesítő hangú narrátor bácsi vázolja fel nekünk (aki szakmájára nézve vagy híradós, vagy jegyellenőr): a Köztársaság és a szeparatisták is azon ügyködnek, hogy minél több rendszert állítsanak az oldalukra, tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígérve a független rendszereknek.

Mai helyszínünk Toydaria ami elvileg egy „távoli hold”, de maga Yoda mester keresi fel, hogy tárgyaljon Katuunkoval, a királlyal. Mellesleg itt élnek a toyidariak, akikről ugye tudjuk, hogy rájuk nem hatnak az elmetrükkök, rájuk csak a pénz hat (Watto, például). Véletlenül épp a holdon van Ventress, Dooku gróf tanítványa, aki tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot Katuunkonak: lám, a jedik ide sem értek a megbeszélt időpontban, csatlakozzon inkább a szeparatistákhoz Toydaria. Azért az ifjú sith nem véletlenül ilyen magabiztos, a landoló Yoda hajóját két szeparatista cirkáló támadja meg. A klónok már igen erősen menekülőre fognák, de Yoda szerint „reach the surface we must”, ezzel vitatkozni nem lehet, irány a mentőkabin!

A felszínen Ventress és Dooku (utóbbi hologramként) már majdnem meggyőzik a nagykirályt, de akkor bejelentkezik Yoda mester, aki időközben pár klónnal szerencsésen földet ért. Mentőkabinokkal. Rövid szóváltás után a jedi és a sith megegyezik, hogy ha a droidok feltartóztatják Yodát, és nem ér napnyugtára a királyhoz, ám legyen, egy pont a szeparatistáknak. Ha viszont befut, Toydaria tárt karokkal fogadja a Köztársaságot. A nő (mármint Ventress) persze megígéri, hogy becsületes eszközökkel fog küzdeni, de nem hiszünk neki, mert egy gerinctelen sith.

Befut egy egész zászlóaljnyi droid tankostul mindenestül, és elkezdik átfésülni a terepet, közben Yoda nagyon bölcsen előadja a Tervet, de a klónok még mindig nincsenek otthon a jedi-logikában, úgyhogy inkább csak bólogatnak. Hamar beindul a csata, a klónok végeznek egy csapattal, Yoda meg egy másikkal (mindezt úgy, hogy be sem izzítja a fényszablyát. Jellemző.). A szuper harci droid osztag már keményebb dió a katonáknak, de Yoda őket is lerendezi, lebegtetéssel, mi mással, bár a droidikák ellen már be kell vetnie a Pattogó Saláta technikát. Ventress már dörzsöli a kezét, hogy „megfutamították” a köztársaságiakat, de Yoda hologramon át megnyugtatja Katuunko nagykirályt, hogy szerinte minden rendben, nemsokára ott lesz. A nő erre összezúzza a kommunikátort, sithéknél ez már csak így működik.

Yodáék egy barlangba húzódnak, ami nem túl jó ötlet, lévén csak egy kijárata van (ami egyben a bejárat is, de azt hiszem, ez világos), de a zöld mester szerint „Rest we must!”, erre már tényleg nem lehet mit mondani. A klónok keseregni kezdenek, hogy jaj, most mi lesz, meghalunk mind, de Yoda mindegyikükhöz (nem tart sokáig, hárman vannak) intéz némi buzdító szót („csak a külsőtök közös, de ami belül van, az számít igazán”, ”hallgassatok az Erőre”, ilyesmik), és máris rózsaszín a világ. Időközben a droidhadtest is megérkezik a völgybe, a zöld jedi pedig vállalja, hogy elbánik velük, a klónok csak figyeljenek. Minden remekül megy, és már padlón az egész brigád, de akkor megjelenik egy csapat droidika (rombolódroid, ha úgy tetszik), a klónok pedig úgy érzik itt az idő a cselekvésre, Yoda úgy sem tud most a droidikákra figyelni. Ez persze nem igaz, de azért jól jön, hogy a katonák egy rakétával ráomlasztják az egész kanyonfalat a szerencsétlen rombolódroidokra.

Csata megnyerve, küldetés abszolválva, még színes és csúnya madárkák is megjelennek Yoda körül, aki az utolsó pillanatban meg is érkezik a királyhoz: ugyanis Dooku elkeseredésének hangot adva, hogy Katuunko nem őt választotta, meg akarja ölettetni a királyt Ventressel, de a zöld mester (megint lézerkard nélkül) legyőzi a sithet. A nő mérgesen elmenekül, de azért még megpróbálja rárobbantani az egész domboldalt a díszes kompániára, amit Yoda szintén elhárít. Tanulság: a sithek egy mocsok népség. Aztán már nincs is szükség tárgyalásokra, Toydaria örömmel csatlakozik a Köztársasághoz, és együtt elrepülnek a naplementébe (na jó, egy köztársasági cirkálóba igazából).

 

12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.02.24. 11:07:45

Klassz a hogyvolt. Jó, hogy Yoda szövegét eredetiben idézzed, hisz azt magyarul úgysem lehet vissza adni. Egy olvasód biztos lesz.
Azonban kicsit kötözködök is:
"Mai helyszínünk Toydaria ami elvileg egy „távoli hold”,"
Nem inkább egy távoli, lakatlan hold Toydaria közelében?

Azt megemlíthetted volna, hogy az egész harc arra megy ki, hogy Yoda bebizonyítsa a jedik sok-sok droiddal felérnek.

"fényszablyát", "lézerkard"
egy rajongótól (felteszem) ez megbocsájthatatlan. Az fénykard kérem szépen. Nincs több variáció. Pont.

tikobaba 2009.02.24. 14:56:21

Mi is nézzük családostul, de szerintem a férjem és én jobban élvezzül, mint a gyerek :)))))

GeBali 2009.02.24. 15:39:26

Köszi h elolvastátok, és Llew igazad van, legközelebb odafigyelek, ezentúl fénykard lesz. (csak zárójelben: szinonimaként sem lehet mást használni?)

Llew 2009.02.24. 15:46:53

@GeBali:
Nem!:) A fénykard az fénykard. A fluxuskondenzátornak sincs szinonimája.

the black ball 2009.02.24. 16:00:05

Bazz, Pattogó Saláta. :] Huh, még a Clone Wars filmet sem láttam, nem tudok kibékülni az animációval. Ettől függetlenül jó volt a hogyvolt.

(És akkor itt bunkó módon elpromózom, hogy készül a Star Wars filmhogyvolt is.)

Llew 2009.02.24. 16:15:14

@the black ball:
Film alatt ennek az animációsnak a mozis felvezetőjéről beszélsz. Ha igen, ne nagyon bánd, a sorozat mérföld... fényévekkel jobb. Persze ha túl tudsz lépni a karakter animáció milyenségén.

A filmhogyvolt kicsit túllépné a terjedelmi keretet nem?:)

GeBali 2009.02.24. 16:28:54

@Llew: Ott a pont :D ezzel az érvvel meggyőztél :)

the black ball 2009.02.24. 16:28:56

@Llew: jaja, arról. Legyen, bepróbálom hétvégén.

Természetesen nem egyben jön. :] Az első 10 perc után már egy oldalnál tartottam, de megvágom majd.

Llew 2009.02.24. 16:31:07

@GeBali: megdönthetetlen érv:)

@the black ball: unatkozol az Atlantisz nélkül? mikorra várható?

Onix Titan 2009.02.24. 17:58:21

Jó a hogyvolt, csakhogy én is hardcore fan vagyok, mint Llew mester, uh a fénykard az fénykard, a Jedi nagy J a Sith nagy S, és Ventress nem az, mert Darth Bane óta él a "Rule of Two" azaz ahogy Yoda is megmondta, Sithekből kettő van csak egyszerre egy mester (Sidius) és egy tanítvány (most éppen Dooku).

De ez csak kekeckedés, télleg jó lett, Pattogó Saláta meg az idézetei :D.

Grat!

Am. én még régebben gondolkodtam a rajzflim változat hvozásán, de sajnos minden epizód beleférne 1-1 mondatba :(.

GeBali 2009.02.24. 18:11:38

@Onix Titan: Hát ezekben is van valami, de például szerintem a jedi és a sith is kis betűvel írandó, az más kérdés, hogy eredetiben miért nagy betű.
A Rule of Two-ra én is gondoltam, de végül maradtam a "sith aki gonosz" felállásnál, a közérthetőség kedvéért (igen, Ventress sötét jedi, csak szóismétlés miatt kényelmesebb a sith kifejezés)
Köszönöm az észrevételt, örülök, hogy tetszett, ha minden igaz, csütörtökön jön a második rész.

the black ball 2009.02.25. 19:41:08

@Llew: te sem bírod két hv nélkül. :] Nem tudom, ez a 2. "projektem", az előzőt kukába vágtam (Bank Job). Két-három hét még minimum.

(Bocs GeBali, hogy szétoffoltam a posztot.)
süti beállítások módosítása