Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

NCIS 5x08 - Célbalövés

2009. február 17. 17:00 - Bedrock

Gyönyörű park, a nyugalom szigete. Egy taxiban ül a Fontos Ember, egyenruhás, tele kitüntetésekkel. Telefonál, ebből megtudjuk, hogy Kirklandnek hívják (táskájában véletlenül megvillan egy szigorúan titkos dokumentum fedőlapja is), és lerobbant az autója, emiatt késésben van, de a taxis tud egy jó rövidítő utat. Taxisofőrünk közben a visszapillantójában meglát egy motort, amelynek utasa a taxi mellé érve azonnal tüzelni kezd. A kocsi leszalad az útról, és a motorosok - meglehetősen célirányosan - egy tárcából kihúznak egy fotót, majd még egy-egy lövés a fejekbe, aztán jöhet is a főcím.

Amely eredetileg nem más, mint "Kijelölt célpont", de a szükségtelenül lebutított magyar változaton mi már nem is csodálkozunk. Ziva jön be az irodába, fülén telefon, éppen szakításról beszél valakivel. Tony belekontárkodik a beszélgetésbe, és a mobilt Ziva kezéből kikapva, durván elküldi a hívót melegebb éghajlatra. Aztán elszégyelli magát, amikor Ziva elmondja neki, hogy a tel-avivi nagynénikéjének volt szüksége tanácsra, hogyan is rázhatná le minél tapintatosabban 86 éves bingópartnerét.

McGee is befut, jó reggele volt. Aztán jön Gibbs is, a szokásos dumával: hulla van. Helyszínelés, pénz és hitelkártyák érintetlenül, nem rablás volt. Jethro közben rúzsfoltot talál McGee inggallérján, egy kis hülyéskedésre most is jut idő. Az áldozat, Kirkland admirális eléggé unalmas munkát végzett, nem volt az a kifejezett terrorista-célpont. Abby már a laborban tájékoztatja Jethro-t minden apró részletről, eközben önkéntes koffein-elvonókúráját is megpróbálja sikertörténetnek beállítani. Azért látványosan szenved a koffeinmentes kávétól.

McGee elemzése szerint a taxi GPS-e könnyen feltörhető volt, de hogy ki törte fel, azt nem lehet megállapítani. Tim telefonhívást kap - érezhetően újdonsült barátnőjétől -, amit a mögötte fél méterre hallgatózó Tonyék előtt nem igazán tud titokban tartani. Doki a boncolás során megállapítja, hogy a támadás célpontja egyértelműen a taxisofőr volt, és a későbbi azonosítása érdekében támadói ujjlenyomatot vettek tőle, sőt kihúzták egy fogát is. Burundiból érkezett az Államokba, politikai menekültként. McGee rájön, hogy a támadást mobilon rögzítették, és a videófájlt Kelet-Afrikába továbbították. DiNozzo és Ziva a taxidiszpécsertől nagy nehezen megtudja, hogy a sofőr munka után feketefuvarokat is vállalt, továbbá a burundi sofőrök gyülekezőhelyére is fény derül.

Ismét Abby a főszereplő. Egy különleges technikával megállapítja, hogy a taxis tárcájából egy családi fotót vittek el, továbbá a motort is azonosítani tudná a helyszínen talált olajfolt alapján - feltéve, hogy megtalálja valaki a mocit. A sofőrök a kávézóban néma csendbe burkolóznak ügynökeink belépésekor, csak Abaka professzor hajlandó beszélni velük. Igaz, ő is eléggé gyanúsnak tűnik nekik.

A központba belép egy afrikai nő, Sayda, aki a férje holttestét szeretné kikérni. Elmondja, hogy Abaka professzor értesítette őt. Az azonosításkor azonban nem ismeri fel a férjét az áldozatban. Mivel a közelmúltban négy hasonló kinézetű taxist öltek meg a környéken, úgy tűnik, hogy az elkövetők nem tudnak pontos adatokat a célszemélyről, ezért szinte vaktában gyilkolják sorra a hasonlónak tűnő sofőröket. Az asszony elmondása alapján férje, Thomas lehet a valódi célpont, akitől tartottak a burundi szélsőségesek. Az amerikai kormány segítségével jutott az országba, egy volt külügyes munkatárstól sikerül megtudni utolsó ismert lakcímét is. Róla később bebizonyosodik, hogy kapcsolatban állt a burundi szélsőségesekkel, és jó pénzért segített nekik Thomas megtalálásában.

DiNozzo gyűrött egydolcsisát tömködné bele a csokiautomatába, sikertelenül. Ziva kisegíti őt apróval, majd a kapott bankót könnyedén csokira váltja az automatában, egy Tony felé ejtett gúnyos mosoly kíséretében. Közben bevándorlókról és lelkitársakról elmélkednek.

A meggyilkolt sofőrök a megtámadásuk idején mindannyian feketefuvarban dolgoztak, és a címeket Bayliss diszpécsertől kapták, aki ma reggel nem ment be dolgozni. Akkor látogassuk meg! Elkéstek, Bayliss frissen lelőve, a ház előtt motoros menekül. Szobájában széfet találnak pénzzel és hamis taxisengedélyekkel, nagyüzemileg zsákmányolta ki a bevándorlókat.

A sofőr felesége nyakában lévő medálon talált ujjlenyomatot Abby átfuttatja a nyilvántartáson - igaz, közben majdnem elalszik a koffeinhiánytól... Jutalmul Jethro egy igazi koffeines kávét tartalmazó poharat ad át neki. A Bayliss laptopján talált adatok alapján 5 sofőr marad esélyes, közülük felesége azonosítja Thomast. A címe is megvan, mehetünk! A csapatba a feleség is bekönyörgi magát, Ziva segítségével.

Thomasnak éppen motoros "vendégei" vannak. Lövöldözés kezdődik, melyet Thomas sértetlenül átvészel. Nem úgy, mint az egyik motoros lövöldöző, aki nem más, mint Abaka professzor... Thomas meglepetten találkozik egykori feleségével, akiről azt hitte, rég odaveszett a hazai polgárháborúban. A háttérben kinyílik Thomas lakásának ajtaja, és megjelenik új felesége, kislányukkal. Sayda megértően kezeli a helyzetet, vége.

Címkék: ncis
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SANNA 2009.02.17. 17:56:52

Jó rész volt ez is ám, az eddigi talán legjobb Tony/Ziva epizód! E rész kapcsán sem lepődtem meg a szinkronon! Nem is bingó-partner, hanem mahjong-partner az eredeti szövegben, a többi félrefordításról már nem is beszélve. Abby újból fenomenális volt, mint mindig, ahogy próbált leszokni a Caf-Pow-ról, dehát nem sok sikerrel :-D
Szegény nőt nagyon sajnáltam a végén, bár valszeg én is megértően kezelném a helyzetet.

Llew 2009.02.18. 10:13:09

Ebben a részben talán több volt a humor mint szokott. Az elején Tony szakítós dumáján, meg az ismerem ezt a nézést szövegén kurva jót röhögtem. Meg amikor McGee leBambizza a barátnőjét a telefonba, aztán Tony kérdésére meg azt mondja, hogy "nem lehet mindenki Zöldfülű".

Onix Titan 2009.02.18. 12:11:46

Hááát, nem tudom, nekem nem jött be ez a lelkitárs-vonal.

Nézőke 2009.02.18. 15:35:13

Még szerencse hogy nézőke vagyok, de néha jól esik olvasókának is lenni,de nekem ez túl "zanzásított" hogyvolt (a múltkori is az volt) A humoros részek kimaradtak, valamint Meggi új nőjéről és trükkjéről sincs semmi (lehet hogy lényegtelen is), a lelkitárs-vonal mögött meg mintha szerelmi gócot látnék.. Szóval bővebbet kérünk,de köszi ezt is.
Sanna: a bingó-partner kifejezést talán jobban ismerik errefelé mint a Mahjong-partnert, nem hinném hogy félrefordítás, asszimilálódik a szinkron :D

Llew 2009.02.18. 15:51:41

@Nézőke:
az a baj, hogy a poénokat néha nagyon nehéz ám a hogyvoltban visszaadni, mert vagy nem lesz érthető rendesen, csak ha láttad (és szerintem a hv-ot úgy célszerű írni, hogy feltételezzük, hogy az olvasó nem látta az epizódot és azért jön), vagy nagyon körül kell írni az egész jelenetet és az meg nem mindig egyeztethető össze a terjedelemmel. Illetve az NCIS-nél pl. nehéz eldönteni, hogy az ügy, vagy a szereplők kapcsolata-e a fontosabb. Utóbbi sok kis mozzanatát meg nem könnyű zanzásítani, így végeredményben a szerzőé a döntés, hogy melyik vonalra megy rá.

A lelkitárs dolog mögött szerintem is ott volt, hogy Tony és Ziva estleg, de jobb lenne, ha így maradnának a marhulós-flörtölős körön belül, mert ebbe a sorozatba nem kéne a romantika. Annó Tony randizásai is furcsák voltak, még ha végül értelmet is nyertek.

Bedrock 2009.02.21. 18:14:21

Köszönöm a tanácsot, a továbbiakban igyekszem letesztelni az olvasók tűrőképességét a hogyvoltok hosszával. Ami a poénokat illeti, Llew meglátásával maximálisan egyetértek: egy-egy poén értelmes körülírása akár 2-3 mondatot is igénybevehet. Ebben a részben valóban rengeteg jó beszólás volt (az eredeti változatban meg még több).
süti beállítások módosítása