Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x05 - A jersey-i ördög

2009. február 11. 11:00 - Onix Titan

New Jersey, 1947. Család van úton Atlantic City felé autóval, mindenki önfeledten énekli az Ég a város, ég a ház is c. klasszikust, ó, ezek a régi szép idők! A mókának egy durrdefekt vet véget, de nem kell izgulni, apuka már dolgozik az ügyön. Sokáig tarthat a dolog, mert asszonypajtás és a gyerekek elaludtak már. A feleség arra ébred, hogy férjura kopog az ablakon, lámpát kéne tartani, de a következő pillanatban valami elragadja a férfit. Hamarosan megérkezik a fél környék kutyákkal és rendőrökkel, össznépi keresést folytatnak, meg is találják a bácsit holtan és láb nélkül. A csapat másik fele eközben a támadót is megtalálta, egy barlangban bújt el. A fegyveresek hamarosan sortüzet nyitnak a barlangra, de mi nem látjuk, hogy mire lőnek, és hogy végül eltalálták-e. Főcím.

FBI központ, Washington. Ebben a részben Scully a kerítőnő a heti ügy szempontjából, letépett karú férfit találtak New Jersey-i erdőben, Atlantic City közelében. Valami emberszerű marcangolta szét. Mulder először a maffiára kérdez rá, de mivel az áldozat hajléktalan volt, és indíték sincs, ez a lehetőség kiesett. Nem baj, az ügynök már elő is kap egy X-aktát: hallottál már a Jersey-i ördögről Scully? Hallott, de mi még nem, úgyhogy azért jól megbeszélik, hogy valami vadember lakik az erdőben, aki kocsikat támad meg. Szerinte csak helyi látványosság az egész. Mulder szerint nem, lásd ’47-es ügy: család szeme láttára valami elkapta az apát, a hulla meglett, pár testrész hiányzott, lepuffantanak egy óriási, pucér pasast, akinek a beleiben emberhúst találnak. Kár, hogy a hivatalos akták eltűntek, úgyhogy Scully nem is hiszi el az egészet, szerinte ez népmese. Olyan amerikai fajta. Mindegy, van egy hulla, és nem magától halt meg, irány Atlantic City.

Atlantic City, hullaház. Patológus néni szerint egyértelműen ember tette, felnőtt férfi valószínűleg. Ekkor fut be Thompson felügyelő, a nyomozás vezetője. Persze megint megy a rivalizálás az ügyért, most a rendőr bá’ nyeri a menetet. Scully már indulna is haza, de Mulder maradni akar, „lötyögés és szaglászás” céljából. Az ügynöknőnek ez nem tetszik, de végül ő lelép a keresztfia szülinapjára, Mulder meg folytatja a nyomozást.

Hamarosan találkozik a helyi vadőrrel, aki a testet megtalálta, meg is mutatja, hogy hol. Szoktak errefelé járni hajléktalanok egyébként, de félnek. Az Ördögtől. Mulder rákérdez, hogy ő mit gondol, mire kapunk egy történetet, hogy négy éve egy pucér vadember kószált a fák között, megérezte a vadőr szagát, aztán eliramodott. De később is talált emberi jelenlétre utaló nyomokat, kezdetleges eszközöket. Állását féltve azonban többet nem mond, úgyhogy Mulder gyalogosan indul útnak vissza a városba, hátha lát valami érdekeset út közben. A következő pillanatban a gyengébb idegzetű nézők beszarnak, mert egy óriási fekete majomfej üvölt a képükbe, de csak Scully zsúrján vagyunk, ahol a gyerekek gorillásat játszanak, és az egyiket pofán vágták egy gumírozott baseballütővel. Borzasztóan idegesítő a sok kis kölyök meg a kutya, ami a tortát zabálja. A felnőttek között az anyai örömökről a szó hamarosan Scully magánéletére terelődik: Randizz Mulderrel! Nem randizom. Végszóra befut „Rob vagyok, Scott papája” Scully meg elpirul.

Atlantic City, külváros. Eközben hősünk rendületlenül folytatja útját a fák között, érzi, hogy valami figyeli, de hamarosan épségben kijut az erdőből. A szegény negyedben lyukad ki, rögtön kérdezgetni is kezdi az embereket az áldozatról. Az egyik hajléktalan ismerte, kis zsozsóért mutat egy kezdetleges rajzot egy nagy szőrös bácsiról. Ha Scully itt lenne, most kiröhögné Muldert, hogy átverték, de az ügynököt persze más fából faragták. Megkérdezi, hogy honnan a rajz. Egy kabát zsebében találta a hajléktalan, de ő és más is látta már itt a szemét között turkálni. A rendőrök is tudják, csak leszarják. Mulder gyorsan „szobát” cserél a férfival, az elrohan a motelba HBO-t nézni, Mulder meg itt tölti az éjszakát. Hősünk, mint egy bátor kiscserkész őrzi a környék álmát, mikor is zajra lesz figyelmes a közelből. Kiszúrja a szőrös valamit, amint az éppen a kukákban turkál, de a lény is megérzi az ügynök szagát, úgyhogy lelép. Hiába üldözi, esélye sincs a macska ügyességű Ördöggel szemben, és mikor a rendőrség is megérkezik, a lény végleg elmenekül. A közeg meg beviszi Muldert az őrsre. Ott Thompson felügyelő vár rá, összebalhéznak, hogy az ügynök ne akadályozza a nyomozást, a rendőrfőnök akkor meg vegye figyelembe a külvárosi bejelentéseket, és kapja el végre a tettest. Nem hiába járt arra a járőr. A felügyelő aztán persze kiröhögi az Ördög-elméletet.

FBI központ, Washington. Hétfő reggel, újabb gyönyörű nap a munkában, a madarak csiripelnek, a Nap süt, az élet szép, legalábbis ez olvasható le az épp megérkező Scully ügynök arcáról – egészen addig, amíg Mulder fel nem hívja, hogy van-e valami programja mára, mert ő épp az Atlantic City-i kijózanítóban van és az ügynek még messze nincs vége. Mikor az ügynöknő megérkezik, megy kicsit a csipkelődés, majd Mulder élménybeszámolót tart a történtekről. Scully kételkedik, nem hisz az Ördögben, és különben sincs erre ideje, elvégre neki van magánélete, és randija lesz este „Rob vagyok, Scott papájával”. Get a life, Mulder!

Marylandi Egyetem. Egy antropológus doki mesél az egyetemes vadembermítoszról és az emberiség származásáról. Scully tanára volt, és az ügynöknő azzal a céllal hozta ide Muldert, hogy meggyőzze, nincs Jersey-i Ördög, de végül az ügynök ülteti el a bogarat a férfi fülében, hogy azért talán mégis. Később Scully a randiján van, közben Mulder nyomokat elemez. Az ügynököt telefonhívás zavarja meg, a vadőr az, újabb hullát találtak. De ez most egy hosszú hajú férfi, a nyomok alapján az „Ördög” is lehet. Lehet, hogy akkor az éppen garázdálkodó vadember egy nőstény?

A hullaházban már nincs meg a test, nyilván szőnyeg alá söpörték az egészet. Az antropológus is itt van, nem érti, miért tenne ilyet bárki is. Kis naiv. Azért mert a gazdag emberek csak akkor jönnek ide pókerezni, ha nem kell attól félniük, hogy valami letépi a lábukat. A kis csapat (Mulder, Scully, vadőr, antropológus) kommandózni mennek a szegény negyedbe egy altató puska társaságában, találnak is egy véres nyomot. Ezalatt szépen lassan megérkezik a rendőrség, majd az igazi kommandó is, biztos Thompson machinál a háttérből. Naná, hogy ő, de nem a vadember miatt kellett a nehéztüzérség, hanem Muldert akarják elkapni. Ez beteg. A doki szerencsére nem köpi be őket, ő csak éppen arra járt, guberál egy kicsit, az ügynököknek alkalmuk adódik lelépni. Mulder azonban megpillantja az Ördögöt, úgyhogy indul a fogócska és a bújócska. Scully Mulder után rohan. Egy pincében ér véget az üldözés, a vadember, aki leginkább úgy néz ki, mint Bob Marley és Halle Berry szerelemgyereke leteríti az ügynököt, látjuk, hogy tényleg egy nő az. Nem bántja Muldert, csak kicsit pofán vágja, amikor az fel akar ülni, aztán Scully hangját hallván elrohan.

Odakint káosz van, Scully egyszerre veszekedik Mulderrel és az ügyészhelyettessel, az ügynök a vademberről áradozik, miközben a mentősök ellátják, a doki meg kérdésekkel bombázza hősünket. A kavarodásnak a Mickey Rourke-ra hasonlító vadőr vet véget, sarokba szorították a vadembert. A nő persze elmenekül kommandó ide vagy oda, a fél rendőrség utána csakúgy, mint hőseink is. A fegyveresek végül lelövik a nőt, Mulderék későn érkeznek.

FBI központ, Washington, egy héttel később. Scully hozza a nő boncolási jegyzőkönyvét, emberi csontokat találtak a beleiben, de az antropológus barátunk semmilyen előemberi vonást nem talált rajta. Úgy vélik elmegyógyintézetből szökhetett meg, de Mulder kételkedik. Szerinte lehetnek gyerekek, őket védte, nekik szerzett élelmet. Ezt Scully nem tudja megcáfolni, de mivel „Rob vagyok, Scott papája” keresi telefonon, nem is tud tovább vitatkozni, Mulder meg kihasználja az alkalmat, és lelép az esetleges utódok után nyomozgatni még egy kicsit. Az ügynöknő azonban a cirkusz helyett New Jersey-t és a társát választja. Az erdőben ez alatt egy apa és fia túráznak, az apa a Jersey-i Ördög történetével szórakoztatja srácot. Nem veszik észre, hogy az út melletti sziklahasadékból egy nagyon-nagyon ápolatlan gyerek figyeli őket.

Négy remek epizód után ez egy elég lapos rész volt, érdekességek sincsenek vele kapcsolatban.

Címkék: x akták
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

don rafael 2009.02.11. 11:39:07

gratula a hogyvoltokért!

"Négy remek epizód után ez egy elég lapos rész volt" ahhoz képest kiskoromban ezen is nemkicsit beszartam :)

don rafael 2009.02.11. 11:46:26

most hogy kicsit számolgattam, heti egy hogyvót, kb 200 epizód, az azt jelenti, h nagyjábol 2012 decemberéig vígan olvashatjuk őket :)

Onix Titan 2009.02.11. 11:49:13

köszi! jah, 9 évad 202 rész. Tehát kb. 4 év.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.11. 12:52:26

Hm, ez tényleg egy laposkás rész volt. Én is kiszámoltam, meddig fogok hogyvoltozni :)), nekem 4x22 epizód, plusz két movie, amit két darabban lehet jól hv-zni.

Gabba 2009.02.11. 13:02:15

"A hullaházban már nincs meg a test, nyilván szőnyeg alá söpörték az egészet"

:D
bár a felpúposodott szőnyeg árulkodó jel lehet...

Elloth 2009.02.11. 14:35:23

Ebben a részben inkább Mulder és Scully párbeszédei voltak jók, pl. mikor kihozta Muldert a börtönből.

Onix Titan 2009.02.11. 15:49:52

Télleg, Xaktákból is van két film. Kár h a második iszonyú gagyi lett.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.02.11. 16:11:20

Hát, az első sem volt egy nagy eresztés. A második kifejezetten vacak volt :(

Onix Titan 2009.02.11. 16:19:53

Az első még csak-csak, rá lehetett fogni, hogy X-akták, köze van a fősztorihoz is (ami akkoriban már eléggé elhülyült), voltak benne ufók, szkeptikus Scully, vicces Mulder, és bizonyítékeltüntetés, de a másodikban egy sértődött Mulder, egy jajmitkeresekénitt Scully, egy pedofil lelkész, zéró ufó, csak pár ruszki, meg Xzibit ügynök voltak. Ez nem Xakták, ez szar.
süti beállítások módosítása