Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 3x02 – Finding Freebo

2009. február 11. 15:00 - Sangria

A Nő tehát terhes, a Férfi meg gondterhes. Hát ja, nem ez a tökéletes nyitómondat, főleg nem egy aktuális Dexter részhez; részemről sokkal szívesebben látom Dextert gyilkolászni, mint terhestornán, ha nem így lenne a Jóban-rosszban hogyvoltot vállaltam volna el, tisztelettel. El lehet dönteni, hogy beteges vagyok-e vagy úgy lennék-e az. Naszóval, ha már jóban-rosszban, Ritának és Dexternek el kell döntenie, mi legyen az embrióval, mégpedig közösen. A babáról való elmélkedés eléggé végigkíséri ezt az epizódot, én pár szóval összefoglalnám az elején, hogy túl legyünk rajta gyorsan: Dex felettébb aggódik, hogy milyen apa lenne ő, másrészt, hogy milyen gyerek lenne az, akinek egy sorozatgyilkos az apja. Szerintem ugyan az eddigiekből az derült ki, hogy Dex defetusa nem genetikus, de lehet, hogy jobb félni ugye. Harry is előbukkan a képzelgésekben, aki örülne egy unokának, Dex azonban nemigen engedné a gyerek közelébe. Remélhetőleg nem lesz konfliktus a dologból, tekintve, hogy Harry halott.

Még szerencse, hogy Dexnek dolgoznia is kell, így foglalkozhatunk ma azért értelmes dolgokkal is. Itt van ugye mindenekelőtt a Freebo-ügy, ami Dexet a leginkább ér(dekl/int)i, már ha össze tudja szedni magát teljességel érthető szétszórtságából. Ezzel párhuzamosan ott van a halott nő ügye, akiről csak annyit lehet tudni, hogy egy egész patikát találtak benne, Debra pedig Dexter segítségét kéri, ha már az Oscar/Freebo ügyről leebrudalta Angel. Dexter akár el is mondhatná neki, hogy a két ügy összefügg, hogy a halott lány Freebo barátnője volt, és hogy ő ölte meg, de Dex nem tesz ilyet. Neki kell ugyanis elsőként megtalálnia Freebót, hiszen az látta az arcát, tehát halnia kell.

Eközben Miguel Prado bőszen ajánlgatja az ő és fivére segítségét (gy.k. befolyását) LaGuertának az öcskös gyilkosának kézrekerítése ügyében. LaGuerta győzködi azonban Miguelt, hogy elboldogul ő enélkül is, hiszen fasza csaj, plusz neki vannak a leges-legjobb nyomozói. Miguel bizalma nem teljes azonban, tekintve, hogy ugyanezen nyomozók szeme előtt tevékenykedett a Bay Harbour-i mészáros anno (sőt, még mindig ott tevékenykedik, ezt csak úgy mondom). Nos ennyi jót tudok most mondani Miguelről, hiszen ismét eljátsza azt, mit a múlt héten Dexterrel, átmegy érzelgősbe, bocsánatot kér, meg nagyon örül, hogy Maria dolgozik az ügyön stb. stb.

Debra pedig próbálja kideríteni a halott lány személyazonosságát, ám a transzvesztita lotyók, akiket kikérdez, nem ismerik. Ismét felbukkan a japán csaj, Yuki, akit ebben a jelenetben sikerült végképp megutálnom: egyenesen a nyomozói jelvényt ajánlja fel Debrának, ha hajlandó kémkedni Quinn után, és amikor Deb ismét elküldi a francba (pontosabban az utca túloldalán álló kurvákhoz), valami tenyérbemászó módon lefikázza Deb életstílusát, meg azt, hogy fontosak neki a kollégái, sőt még Harryt is belekeveri a monológba. Kérdem én azonban, Az milyen ember, aki a Belső Ellenőrzéshez megy dolgozni? Debrának viszont riszpekt, tekintve, hogy tudjuk, minden vágya az, hogy nyomozó lehessen, ráadásul Quinnt még csak nem is kedveli.

Dexter ezalatt kideríti Teegan teljes nevét és címét, s egyből tervbe is veszi, hogy este átkutatja a kéróját. A parkolóban azonban lekapcsolja Miguel, aki elhívja magukhoz Ritával együtt vacsorára, hálából, amiért Dexter annyira a szívén viseli az Oscar-ügyet. Debra az este meglátogatja a halott lány fényképével Antont, Quinn informátorát a klubban, ahol zenél, de Anton nem igazán akar segíteni, merthogy ő Quinn-nek tartozik. Debra ekkor olyan cifra káromkodásözönt zúdít rá, aminek képtelenség ellenállni, Anton is elgyengül hát, és megígéri, hogy körbekérdez. Rita és Dex közben megérkeznek Miguelék nagyon is impresszív vityillójába. A látogatás kedélyesre sikeredik, Rita egyből a terhességével traktálja Miguel feleségét, Sylt, miközben a szomszéd szobában már férfiasabb dolgokról folyik a szó: Miguel szeretne belső információkat kapni a nyomozás állásáról Dextől, mert félő, hogy kénytelenek lesznek Ramonnal a kezükbe venni az ügyet: Ramon már el is csórta Freebo anyjának a mobilját, így amint Freebo felhívja anyucit, ők le tudják nyomozni, merre található a lúzerje. Nos tehát, jobb lesz, ha Dex belehúz, ha nem akarja, hogy Freebo előbb legyen meg, mintsemhogy kinyírhatná.

Vacsi után tehát irány az egyetemista negyed, ahol Teegan lakott fénykorában. E résznél ismét csak konstatálnom kell, hogy rossz helyre születtem: ahhoz képest, hogy egy lepukkant koleszszobára számítottam, Dex egy luxusvillához érkezik meg, ahol épp egy rohadt nagy házibuli van folyamatban. Dex nagy nehezen kiszed annyit két ribiből, hogy Teegan elköltözött, és némi drog és egyéb beígérése fejében megszerzi az új címét is. Most azonban – bár nagyon sürgős és fontos lenne – nem mehet át oda, Rita ugyanis várja otthon, hogy családtervezés ügyben konzultáljanak végre. Egyelőre mondjuk nincs túl sok érv a baba mellett, tekintve, hogy Astor és Cody épp akkor rosszalkodnak és rúgnak le egy vázát focilabdával, mikor Dexter és Rita a babavállalás előnyeiről és hátrányairól készítenek listát. "Mi a fenén gondolkozom egyáltalán?"-kérdi Rita.

Angel és Quinn eközben felkeresik Freebo egy régi cimboráját, aki persze már vagy 2 éve nem látta. Rátörnek azonban a csajára, aki épp egy zacskó partidrogot készül lehúzni a klotyón. Francba most Angelék maradhatnak adminisztrálni, hacsak... A srác alkut ajánl nekik, ha hagyják futni némi információért cserébe, van ugyanis egy ürge, Chicky Hines, aki rablógyilkosságért ül előzetesben, pedig van rá bizonyíték, hogy nem ő tette. Quinn és Angel tehát vissza LaGuertához a frissen és tisztességesen megszerzett infóval, aki természetesen tudja, kiről van szó, az ügyész ugyanis annak idején nagyot szakított ezzel az üggyel. Na és ki volt az az ügyész? Természetesen nagyra becsült Miguel Prado. Most már nem csak hogy nem haladnak az Oscar-üggyel, Mariának még azt is el kell mondania Miguelnek, hogy az jól elcseszte az előző ügyét. Ehh, így sosem fogja feleségül venni. Mindenesetre megcáfolhatatlan bizonyítékot akar Angeléktől, mielőtt egyáltalán megemlíti Miguelnek a dolgot. Másnap azért mégis szól neki (vajon már meg is van a bizonyíték?). Miguel hálás is az őszinteségéért, és felajánlja, hogy ha vége ennek az egésznek igazán összejöhetnének. Hármasban Syllel. Mint barátok. Remek.

Debra közben még mindig a halott csaj személyazonosságának kiderítésén dolgozik, szerinte ugyanis talán mégse prosti, úgyhogy a stricije helyett a dílerét kéne keresni. Remek, még valaki, akinek esélye van előtte megtalálni Freebot, gondolja Dex. Debet közben éppen hívja Anton, hogy van valaki, aki talán tudja, ki lehet a csaj: Javier, a fiatal, ám felettébb tenyérbemászó strici, aki szerint Debra jóval többet kereshetne prostiként, mint zsaruként, ám Deb elég egyértelműen a tudomására hozza, hogy köszöni, de remekül elvan a mostani munkájával is. Végül Javier bedrogozott csajának a segítségével kiderül, hogy Teegan járt ugyan Javier-nál, ám az továbbpasszolta egy cimborájának. Akit úgy hívnak... Freebo. És ott a pont. A versenyben viszont már átvette a vezetést a Miguel & Ramon kompánia, ugyanis Freebo hívta anyuci mobilját, estére meg is lesz, hol van. Dex, Dex, jobb, ha igyekszel.

És Dex igyekszik. Amint beesteledik, megérkezik Teegan lakásáshoz, hátha ott talál valamit, és lőn: nem más leledzik ott, mint maga Freebo, a maga meztelen valójában! Az alkalom és a ház garázsa is remek lenne Freebo kiiktatására, ám Dexnél éppen nincs gyilkolókészlet: rohan hát haza bepakolni, ám ahogy már megszokhattuk, megjelenik nála Rita, hogy ideje a döntésnek babaügyben. És igaz ugyan, hogy eddig csak ellenérveket talált, mégis megtartja a babát, mert ha valamit jól csinált az életében, az az anyaság. Dexter természetesen eldöntheti, milyen mértékben óhajt részt venni a gyereknevelésben. Dexter természetesen későbbre óhajtja halasztani a döntést, sürgős elintéznivalója van ugyanis. Olyan, aminek van neve is.

A végső jelenetet engedelmetekkel elaprózom, mert szerintem egyszerűen zseniális: a vihar; a hangos sötét-vidám zene, amit Freebo hallgat, miközben Dexter elkapja a torkát a zsineggel; a felső perspektíva a lezúduló esővel, amint átvonszolja a garázsba; a mennydörgés, mikor Freebo egy létrához fóliázva magához tér és felüvölt kétségbeesetten. És a meglepetésvendég: Miguel Prado, ahogy az autóban mélázva figyeli a házat a szakadó esőben. Dex elmondja hát személyre szabott búcsúmonológját Freebónak, miközben Miguel pisztollyal a kezében körbejárja a házat. Freebo még motyog valamit utoljára, hogy "Teegan, izé.. dehát múlt vasárnap én valami Sherry-vel téptem be épp", ám Dex betömi a száját, és beledöfi a nyakába a kést. A kést, amit Oscar Prado-ból szedett ki a múlt héten.

Meg is lennénk tehát, ha Miguel nem lenne ugyanitt, ám ő, miután senkit sem talált a házban, elindul szép lassan a garázs felé. Dex meghallja a zajt, ahogy Miguel becsukja a bejárati ajtót, gyorsan lekapja hát a henteskötényt és a gumikesztyűt, és kimegy a garázsból, ahol szembetalálkozik a megrökönyödött Miguellel, atyaég. „Dexter, te vagy az? Lenyomoztam egy hívást, de te..? Itt van ő is? Él?”. Aztán meglátja a véres kést Dex kezében, amit ugye vehet egyértelmű nemnek. Dextert láthatóan sokkolja a váratlan találkozás Miguellel, ám ez a sokk, mint kiderül, a kívülálló számára remekül átértelmezhető az akarata ellenére ölni kényszerülő ember megrendültségévé: „Önvédelem volt. Találtam egy nyomot, aminek utána akartam járni, de nem számítottam rá, hogy Freebo itt lesz. Megtámadott. Ezzel a késsel..”- hebegi Dexter Miguelnek, aki felismeri a kést, ami az apjáé volt mielőtt Oscarnak adta. Ezután szó szerint Dexter nyakába borul, és megköszöni, hogy megtette azt, amire ő nem biztos, hogy képes lett volna. Nagy buzgalmában már indulna is eltüntetni a bizonyítékokat, ám Dexter meggyőzi, hogy jobb ha eltűnik, nehogy kapcsolatba hozható legyen az üggyel. Hát Miguel megy. Freebo vérfoltjával az ingén.


 

Címkék: dexter
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rattenfanger 2009.02.11. 15:55:32

Elmegy a francba aki ezt a gergelyrobis herélt szinkronhangot tudta Miguel Pradónak adni.

csibra 2009.02.11. 16:15:09

Dexter nagyon szétszórt és kapkod. Millimétereken múlott most is, hogy nem bukott le.
A fordító megint bebizonyította, hogy nem látott egy korábbi részt sem, hiszen ugyan a könyvben emlegetik a sötét utast de az előző évadokban nem volt szó ilyesmiről, most meg igen.

Der Beste 2009.02.11. 20:34:59

Már a második évadnál is hihetetlennek tartottam, hogy Dexter megúszta a lebukást, most meg már a 2. részben "leleplezik".
Mi lesz még ebből!?

zeugma 2009.02.11. 20:59:35

Egyáltalán nem tetszik az új fordítás. Legalább az előző évadzárót megnézhette volna a kedves fordító, hogy ne legyen ennyire elütő az új évad stílusa meg kifejezései (Kikötői Hentes, ugye). Még Dexter szinkronjának remek hanghordozása sem tudja teljesen feledtetni, hogy egész máshogy hangoznak a mostani monológok, mint a korábbi évadban.

Arra azért kíváncsi leszek, mit hoznak ki ebből a vérfoltból. Ha a köztiszteletben álló jófiút meggyanúsítják a gyilkossággal, biztosan nem fogja Dexter helyett magára vállalni.
Az utolsó jelenet tényleg remek volt!

bozsi.´ ´ ´ 2009.02.11. 21:20:44

baszics azt hittem ma este lesz :/

fancs 2009.02.12. 09:55:37

Dexter az én képzeletemben sérthetetlen, a könyv alapján még csak közelébe se kerül a lebukásnak. Elég régen kezdte az ipart, miért csak most kerül lebukás-közeli helyzetbe, egymás után kétszer is?

rattenfanger 2009.02.12. 12:04:16

@fancs: Most lettek igazi társai (barátok, nő, gyerek) az életben, így nehezebb a bugi.

vasszűz 2009.02.12. 15:52:53

Miért akarják pont Debrát megnyerni ennyire besúgónak? Ha már többször mondta, hogy nem akar kémkedni a kollégája után, akkor mért győzködik?

rattenfanger 2009.02.12. 15:58:44

@vasszűz: Kellenek a mellékszálak, különben 12 perc lenne egy rész.

Llew 2009.02.26. 08:51:56

Furán indul az évad, ezzel a kvázi lebukással, de az előző kezdése se tetszett, aztán milyen jó volt. Mekkora poén, amikor az orvosi váróban Dexter a gyerekeket nézi és azon gondolkozik mik lesznek felnőttként:
fejjel lefelé tartott újság->író
cumisüvegből ivó->piás
orrában turkáló->elnök
süti beállítások módosítása