Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Firefly 1x10 - War Stories

2009. február 05. 13:00 - aribeth

Xiang Yu, a híres költő, hadvezér és főállású szadista azt írta, hogy csak akkor ismerhetjük meg egy ember valódi énjét, amikor az kínok között fetreng, és a haláltól retteg. A gyengélkedőn Simon a húga szanaszét szabdalt agyáról készült 3D-s felvételeket elemzi. Book közben filozofikus hangulatban ténfereg mögötte, és felveti, hogy talán a kék kezes banda is azért kínozta Rivert, hogy lássák, mennyit képes elviselni. Simon szerint ez badarság, az üldözőik nagyon is céltudatosan matattak a lány fejében. Nem messze tőlük, egy peremvidéki bolygó mellett keringő űrállomáson egy régi ismerőssel találkozunk: Adelei Niskával, a perverz vén tulokkal, akit hőseink a második epizódban felültettek. Egy adósát kínozza precízen, földöntúli élvezettel, de az egyik pribékje megzavarja: a műholdjaik érzékelték, hogy a Serenity a közelben sertepertél. Niska arca felragyog, megparancsolja, hogy kapják el Reynoldsékat. Aztán kezében egy késsel visszafordul áldozatához, és miközben kibelezi, kedvesen megkérdi: mondd csak, ismered Xiang Yu költészetét?

Idilli hangulat uralkodik a Serenity-n. A csipet csapat busás haszonra tett szert a gyógyszerrablással, és Jayne újabban annyira nagylelkű, hogy a saját pénzén vásárolt méregdrága friss almával eteti a többieket. Kaylee megkérdi Zoét, hogy miért szokta felvagdosni a gyümölcsöket evés előtt fel, mire a nő elmesél egy régi „amikor a kapitány és én még katonák voltunk” történetet. Wash folyton közbevág, nyilvánvalóan halálosan idegesítik a hősi múltról szóló megemlékezések. Ráadásul kiderül, hogy volt egy jó terve a maradék gyógyszer értékesítésére, de Mal elvetette, Zoe pedig füllentéssel próbálta eltussolni az ügyet. Wash ékes kínai nyelven kiborul, elege van abból, hogy amatőrnek nézik, hogy a felesége a szemébe hazudik, és folyton a kapitány pártját fogja. Döntse el végre, hogy melyikük a férje.

Simon a húgát istápolja. River rossz bőrben van, az egyik percben még Kaylee-vel viháncol, vidám és tiszta, a másikban eluralkodik rajta a káosz. Már ő maga is nehezen viseli ezeket a váltásokat. Inara fontos kuncsaftot vár a hajóra, egy befolyásos politikust, aki nagyon kényes a diszkrécióra. Korábban megkérte Malt, hogy legyenek nagyon tapintatosak, és tartsák magukat távol tőle. Inara és Jayne persze nem bírják ki, hogy ne leselkedődjenek, az ajtóban bambulva azt találgatják, hogy vajon milyen lehet a pasas. Ám mindenki nagy meglepetésére a híres tanácsnok nőnemű. Állak a padlón, Mal levegő után kapkod, Kaylee kuncog, Jayne pedig öles léptekkel a szobája fele veszi az irányt.

A kapitány és Zoe a felszínre készülődnek, hogy végre túladhassanak az utolsó gyógyszeres ládán. Ám a sikló nem indul. Wash belibben, és nagy mellénnyel közli, hogy ő bütykölte meg a jármű műszerfalát. Csak akkor hajlandó rendbe hozni, ha Zoe otthon marad, és helyette ő mehet üzletelni. Ejnye, valaki gyerekes üzemmódra váltott, és gunyorosnak szánt sziporkákat lődöz. Zoe úgy dönt, jobb a békesség, és inkább távozik. Mal nem érti, hogy ezeknek mi bajuk, és szemlátomást örömmel megnevelné a mitugrász pilótát, de az idő sürgeti, így beletörődik a helyzetbe. A másik siklóban épp turbékolnak a hölgyek. Inara elárulja a tanácsnoknak, hogy ritkán fogad nőnemű vendégeket, és csak akkor tesz kivételt, ha az illetőt különlegesnek tartja. Az asszonyság ettől elolvad, kezdődhet az entyempentyem.

Mal megpróbál kommunikálni a begőzölt férjjel, de Washnak hirtelen nagyon bonyolulttá vált a lelke. A kapitány felkapja vizet, és megjegyzi, hogy a mostani munka egyszerű és problémamentes, ezért kivételesen vele is beéri, de ha rendes küldetésre megy, akkor Zoe fogja elkísérni. Hisz mi lesz, ha felforrósodik a lábuk alatt a talaj? Wash felcsattan, igenis van harci tapasztalata, volt már tűzpárbajban! Mal felhúzza a szemöldökét. Wash korrigál: mármint párbajban. Mal a szemét forgatja. Na jó, csak bajban. Fogalma sincs, miből áll Zoe munkaköre, de majd kitanulja. A kapitány szaván fogja: vele cipelteti a fél mázsás csomagot a sivatagban. Megjelennek a közvetítők, hamar megkötik az üzletet. Azonban a homok alatt rejtélyes zsoldosok rejtőznek, akik lelövik a fickókat, a két jómadarat pedig foglyul ejtik.

Book a raktérben edz, súlyt nyom Jayne felügyelete alatt. Megjelenik Inara és a tanácsnok. Meghitten kuncognak, ölelkeznek és búcsúzkodnak, Jayne pedig úgy belefeledkezik a látványba, hogy felőle Bookot össze is préselhetné a súlyzó. És már megint a szobája felé tart… Tartana. Zoe aggódik Washék miatt, már egy órája vissza kellett volna érniük. Book kijelenti, hogy velük tart, több szem többet lát alapon. A sivatagban megtalálják a hullákat, a mi jámbor, izompólós lelkészünk pedig két pillantásból megállapítja, hogy az elkövetők profik voltak, és még a fegyver típusát is azonosítja. A gyógyszerek hiánytalanul megvannak, nem ezért támadták meg őket. A nyomokból arra is rájönnek, hogy egy közeli űrállomásra vihették a társaikat, Zoéban pedig hirtelen összeáll a kép, már tudja, hogy ki áll az ügy háttérben.

A bekötött szemű Malt és Washt beterelik Niska kínzókamrájába. Amíg Mal igyekszik feltérképezni a környezetét, Wash megállás nélkül a száját jártatja. Ha rájött, hogy hol vannak, árulja el, ne kímélje, egyáltalán, bánjon vele úgy, mintha Zoe lenne, hiszen ők ketten, a szuperpáros mindig kivágják magukat a kellemetlen helyzetekből, és visszatérnek a kis történeteikkel. Nagyszerű, már megint Zoe a téma. Ha egyszer átszakad a gát… Ott áll a két férfi megkötözve, vakon, és azon veszekednek, hogy Zoe miért követi Malt fenntartás nélkül. A kapitány leszögezi, hogy a nő nem engedelmeskedik minden parancsának. Például? Hozzádment. Végszóra megjelenik a házigazda, és leszedi Mal szeméről a kendőt. Vigyorgó feje láttán Reynolds akkorát káromkodik, hogy belereng a fél világegyetem.

Serenity. Zoe meg akarja vásárolni Mal és Wash szabadságát, ezért a csapat összedobja minden spórolt pénzét. Vissza a kínzókamrába. Niska a szokásos hobbiját űzi, árammal kényezteti a foglyait. De valami nem stimmel. Ugyanis a két fickó rá se hederít az öregre, a végeláthatatlan civakodásukat alig pár másodpercre szakítják meg az áramütések. Az sem érdekelné őket, ha Niska táncra perdülne előttük, zseniális jelenet. Mal elmagyarázza, hogy nem hisz a csapattagok között szövődő románcokban, megosztja a hűséget, ezért tanácsolta Zoénak, hogy dobja Washt. A pilóta úgy véli, hogy ez marhaság, és Mal csak a saját magánéleti nyomorát vetíti ki a társaira. Mal bedühödik, és máris ott tartanak, hogy vajon ágyba bújt-e annak idején Zoéval. Wash elmélete szerint pont az Zoe nagy baja, hogy nem próbálta ki, milyen lenne a kapitánnyal kavarni. Újabb áramütés jön, Wash lassan megtörik. Mal megpróbálja szóval tartani, és megígéri, hogyha ettől jobban érzi magát, egye fene, amint kiszabadulnak, gerincre vágja a feleségét.

Zoe megérkezik az állomásra, ajánlatot tesz az öregnek. Niska régimódi úriember lévén nem csalja csapdába, elfogadja a pénzt, viszont közli, hogy ez az összeg csak egy fogoly kiváltására elég. Hatalmas dilemma. Niska belekezd a főgonoszok alattomos monológjába, felzendül a drámai muzsika – de végig se mondhatja az első mondatot, Zoe rögtön a szavába vág, és határozottan Washra mutat. Majd ártatlanul ránéz: elnézést, azt akarta mondani, hogy válasszak, ugye? Végigmondja? Niska savanyúan elengedi őket, és búcsúajándékként nekik ad egy darabot Mal füléből. A kínzás folytatódik, a kapitány üvölt, Wash pedig a könnyeit nyeli, amíg kitámolyognak az állomásról.

A siklóba érve felébred benne a harci szellem: Mal nem normális, ő tartotta benne a lelket, nem hagyhatják itt! Visszatérnek a hajóra, odaadják Simonnak a fület, tegye be a hűtőbe, és Zoe kijelenti, hogy visszahozzák a kapitányt. Jayne: Hogyan, klónozzuk? Jobban teszik, ha belehúznak, mert Mal egyre nehezebben bírja. Niska előhozakodik Xiang Yuvel meg a valós én filozófiával, majd előszed egy különleges kínzószerszámot, amellyel rojtosra dekorálja Reynolds mellkasát.

Serenity. Wash és Zoe készülődnek, melynek keretében majd’ minden testrészükre ráerősítenek egy-egy fegyvert. Jayne almát majszolgatva lehülyézi őket, ez öngyilkosság, esélytelenek, mégis mit képzelnek. Wash a kínzókamra után kifejlesztett egy új személyiséget: a sokat látott, harcedzett katonáét, és komolyan közli vele, hogy a „magukfajták” soha nem hagyják cserben egymást. Szem nem marad szárazon. Odakint Book, Kaylee és Simon, azaz a hajó három legártalmatlanabb utasa is felfegyverkezik. Zoe megkérdi Booktól, hogy az öldöklést nem tiltja-e a Biblia, amire azt a találó választ kapja, hogy azzal valóban, azonban a térdkalácsokkal kapcsolatban kissé homályosan fogalmaz. Végül Jayne is csatlakozik hozzájuk, együtt a csapat, indulhat a mentőakció! E pillanatban váltunk az űrállomásra, Niska pribékje bejelenti, hogy Mal meghalt. Reklámszünet. Niska nem hagyja annyiban, újraélesztik a zsákmányát. Megsúgja neki, hogy még legalább két napig akarja nyúzni, hadd tudják meg az emberek, hogy járnak azok a balga hősök, akik kibabrálnak vele. 

A Serenity trükkösen megközelíti az állomást, és mire a gazok észbe kapnának, a nyitott légzsilipeken keresztül már a nyakukba zúdult a feldühödött mentőosztag. Megindul a tűzpárbaj, alacsonyan szállnak a gránátok, gyulladnak a statiszták, és már nem csodálkozunk azon sem, hogy Book katonákat megszégyenítő pontossággal iktatja ki az ellenséget. Jayne, Zoe és Wash előretörnek, a többiek a Serenity bejáratát védik.

Niska megkérdi, mi történt, de senki se válaszol neki. A pribék egy pillanatra elfordul azt asztalon heverő véres félhullától, aki azon nyomban a hátába állítja Niska ravasz szerkezetét. Zombi Reynolds életre kelt, és a legnagyobb örömmel megismerteti az öreggel a sokat emlegetett valós énjét. Book és Simon Jayne-ék segítségére sietnek, Kaylee magára marad. A háborúzás nem az ő asztala, ezért reszketve visszamenekül a hajóra. A martalócok közelítenek, nagy a baj. Ám ekkor River mellé szalad, fél másodpercre kiles, majd felkapja a lány fegyverét, és behunyt szemmel lelövi mindhárom katonát. Szegény Kaylee ezek után azt se tudja, fiú-e, vagy lány.

Mal félig már agyonverte Niskát, amikor a leütött fickó magához tér, és ráveti magát. A vénember elmenekül, a két férfi pedig elkeseredett birkózásba kezd. Végre megérkeznek a barátai. Jayne azonnal le akarja lőni a Malt fojtogató gazt, de Zoe ünnepélyesen megállítja: ezt egyedül kell lerendeznie. A kapitány elhaló hangon odakiált: nem, nem muszáj! Kívánsága parancs, mindhárman előkapják a fegyverüket, és szitává lyuggatják a fickót. Többek között az ilyen kliséket felrúgó pillanatokért imádjuk ezt a sorozatot. 

A legénység a hangárban pakol, Kaylee látványosan kerüli Rivert. Mal jobban van, a füle visszakerült a helyére, most megdicséri a társait, akik mind a segítségére siettek. Simon moralizálni kezd, még soha nem lőtt le senkit, mire Book megnyugtatja: ne aggódj, fiam, figyeltelek, senkit sem találtál el.

Wash a konyhaasztalnál ül, Zoe vacsorát készít neki, nagyon aranyosak. Besétál Mal, és komolyan odaszól a nőnek: a férjed megkért, hogy feküdjek le veled. Wash habog, ne szórakozzanak vele, azt csak a kínzás miatt mondta! De nincs mit tenni, az ígéret szép szó. A két fegyelmezett katona kelletlenül, de elszántan közelít egymáshoz. Wash megelégeli a dolgot, elrángatja Zoét, és közli, hogy a szobájukban lesznek. Jayne észreveszi az érintetlen vacsorát. Apám, ingyen leves! Lelkesen mellbe csapja Malt, pont a megkínzott részen, és ráveti magát a kajára.

Címkék: firefly
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kla 2009.02.05. 13:12:16

A legjobb rész szerintem az egész sorozatban. Rohadt jó jelenetek vannak be, persze a legjobb az "ezt neki kell elintéznie!" :D De Jayne és az ingyen leves is hatalmas, Niska meg az egyik legdurvább pszichopata. "It's time to find out about your truuuuue self!"

Llew 2009.02.05. 13:32:43

Az alma darabolás magyarázatát beleírhattad volna.
"Inara és Jayne persze nem bírják ki" Inara helyett Kaylee akart lenni nem?
A vége a legjobb: Book válasza Simonnak, amikor Mal közli Zoeval, hogy a férje kívánságára le kell feküdniük. Zoe még akkor se tud kilépni a parancsnoki láncból, mert azt feleli, hogy "Igen, Uram!". Na meg Jayne ingyen levese.

aribeth 2009.02.05. 14:12:24

Llew:
Így is alig férek bele a tízezer karakteres keretbe. :-) Nem a történet volt a fontos, hanem Zoe és Mal közös múltja, ezért döntöttem úgy, hogy kimarad.
Ja tényleg, Kaylee.

kla:
"It's time to find out about your truuuuue self!"

Van a pasasban némi Palpatine-os beütés: Not... from... the... Jediiiii... :-))

Llew 2009.02.05. 14:36:59

Igen, a "keret" az elég szűk tud lenni időnként.:)
Nem gondoltam hosszú kifejtésre, de egy ilyesmi belefért volna:
„amikor a kapitány és én még katonák voltunk” történetet, amiben emberfejek robbantak szét az almákba dugdosott pici gránátoktól.
Niska olyan, mint Uhrin Benedek szadista verziója.

klingon 2009.02.05. 15:29:34

valaoban a legjobb resz az Objects in space mellett.

"No power in the 'verse can stop me."

Aragorn831109 2009.02.05. 21:30:06

Van egy apró elírás, tudom nem szándékos csak szólok: "Inara és Jayne persze nem bírják ki, hogy ne leselkedődjenek"

Nyiska iz bekk! :DD

Aribeth egyre sűrűbben írsz Firefly hogyvótot! :D Nem mintha baj lenne! :D

mizrolist 2009.02.06. 02:08:09

Igen, ez (is) egy zseniális rész volt... szinte meg sem lepődtem, amikor River oda sem nézve 3 lövéssel 3 hullát gyártott.

aribeth 2009.02.11. 12:44:39

Sixx: Köszönöm, akkor élek a lehetőséggel. :-) (Llew: neked meg igazad van, így tényleg belefért volna. :-))

Szolgálati szánom-bánom: tegnap a nyakamba szakadt egy rakás tennivaló, a következő rész (Trash) csúszik egy hetet. Köszönöm a türelmeteket.

BaT2 2009.04.29. 15:28:28

@aribeth: Nagyon jó a HV, kb. 2 hónapja láttam a részeket, a legjobb sorozat (volt :( )!
Tegnap óta olvasom a Firefly HV-ket, de febr. 11 óta nem 1 hét telt el... aribeth, miért tűntél el?
Már csak négy rész van hátra (sajnos), nem akarnátok folytatni?
Köszönöm

Aragorn831109 2009.05.05. 14:04:21

A maradék részekhez is lesz még hogyvót?? :-O
süti beállítások módosítása