Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tűzvonalban 3x04 - Ütközések

2009. február 02. 15:08 - kiricsiz

Megint átverős jelenettel kezdünk. Mike, Bordás, meg Otyó dekkolnak egy kisbuszban, nyakig golyóállómellényben. Norbertről beszélgetnek, poénkodnak, de valahogy nem röhögtem, aztán az elfogandó személyre terelődik a szó, akiről azt hisszük, hogy újabb ukrán terrorista, plutóniumcsempész, vagy drogbáró. De aztán kiderül, hogy csak a nő a Szekeres-csoportból. Aranka. Kevés kém van a filmtörténetben ilyen névvel. A nőt begyűjtik, a férje hápog, mint egy részeg kacsa, hogy mi van már. A nőnek meg elmagyarázzák a kocsiban, hogy felsőbb utasításra mindenkit biztonságba helyeznek, aki a Vaszjunyin-ügyön dolgozott.

Edit Kálmán bánál. "Bubisat, vagy bubimenteset?" És ahogy Kálmán bá határozott mozdulattal odarakja az üveget az asztalra, kilöttyen belőle a víz. Utána meg Kálmán meg is kérdezi a vizet törölgető Edittől, hogy mit csináltál. Na, ezt csak azért emelem ki ilyen részletesen, mert lenne rá egy fogadásom, hogy ez nem volt benne a forgatókönyvben, hanem így alakult felvétel közben, és megtartották. Edit mellesleg azért jött Kálmán bá KMB-s lakótelepi irodájába, hogy a múltat végképp eltöröltesse. Vagyis arra akarja rávenni a faterját, hogy Szintia (vagy hogy is írják?) aktáit tüntesse el valahogy. Dilis ez az Edit.

Bordás Kolonics irodájában. Elsül a "Doktor Paraszt"-poén, amin a magam részéről jót röhögtem. De végül is csak Soltészról beszélgettek, ő a Doktor Paraszt. Őt kell még begyűjteni, hogy együtt legyen a Szekeres-féle csapat. Kolonics elárulja Bordásnak, hogy Herceg irányítja az akciót az NBH részéről. Ezt már félig-meddig az előző részben elárulta egyébként. Akkor Bordás mondta is Kolonicsnak, hogy ígérje meg, nem kell Herceggel együtt dolgoznia. Kolonics akkor erre nem mondott semmit... Most viszont Dénes azt a kellemetlen hírt is bejelenti, hogy délután Herceg és Ilcsik látogatást tesznek az őrsön. Ez ugye azért kellemetlen minden résztvevőnek, mert az első alkalom a Demsa-ügy lezárása óta, hogy Herceg és Bordás találkozik. A Demsa ügyben Herceg szerepe ellentmondásos volt, először úgy tűnt, hogy megkattant és saját magának akarja megszerezni a Rózsahegyi dokut, de aztán kiderült, hogy ezt is felsőbb parancsra tette. Csak éppen közben majdnem kinyírták Krisztát Demsa Denise miatt. Az viszont érdekes mozzanat, hogy Kolonics lelkére köti Bordásnak, hogy a rejtélyes ímélekről ne beszéljenek Hercegnek. Ez csak amiatt különös, mert elvileg Herceg ennek az ügynek a vezére, de úgy látszik, Kolonicsék vagy nem bíznak benne, vagy saját maguk akarnak nyomozni az ímélező után.

Őrs. Otyóval a 'bekötött szemmel lőfegyver-össze-, meg szétszerelést' gyakoroltatja Mike. Kíváncsiak leszünk, Otyó mikor kezdi érezni magában az Erőt. Luke Skywalker is bekötött szemmel kezdte. Ja, és Kriszta fején van egy kamerás sisak is. És hogy teszteljék ezt a ketyerét, Kriszta lemegy az alsó szintre kávéért. Ennek két következménye is lesz. Az egyik, hogy az idióta Miklós bénaságból nekimegy és kiüti a kezéből a kávéstálcát. Úgy látszik, Miklós lesz az új Johnny. Illetve a kettes számú Johnny. Végül is ebben a filmben valaki vagy öntörvényű zsaru, vagy lúzer, vagy titkosügynök. A másik, hogy Móricz kijön megnézni, mit művelnek, és rászól Krisztára, hogy vegye le a sisakot. Ezt nem is értem, hiszen Móricz az alsó szint parancsnoka, mi köze hozzá, hogy a felső szinten milyen sisakban gyakorolnak. Mike erre le is szól hangszórón, hogy Móricz ne ugasson bele a dolgokba, "majd én eldöntöm, meddig lesz rajta a sisak". Úgyhogy utána Móricz lehívja Mike-ot a kenelekhez, a hátsó udvarra, hogy tisztázzák ezt a dolgot. Móricznak az a baja, hogy Mike alázta őt a beosztottjai előtt. (Jó poén: "Na látod, én ezt nem tehetem meg." "Mert?" "Mert a földszinten rács van az ablakon.") Mondom, nem értem, mit pattog Móricz, hiszen ő szólt rá fölöslegesen egy KMCS-sre, nem Mike kezdte.

Pircsi és Johnny járőrben. Öngyilkosjelölthöz hívják őket, hogy legyen benne egy kis angyalföldi életképek-vonal. Van egy túlbuzgó dagadt házmesterünk, aki valaha katonatiszt volt, egy kicsit túljátszott, illetve nagyon túljátszott karakter, de én röhögtem rajta. Meg van egy félőrült srácunk, aki ki akar ugrani az erkélyről. Johnny kezd el neki hülyeségeket beszélni, persze, tudjuk, ez a valóságban nem így van, de ha nem Johnny beszélgetne vele, hanem valami hivatásos pszichó, akkor nem lehetne elsütni a humorpatronokat. Ez a szál az epizód végéig húzódik, de mivel a központi Nagy Kavaráshoz képest érdektelen, ezért nem foglalkozunk vele nagyon. A lényeg, hogy aztán Pircsi belopózik a lakásba és elkapja az öngyilkos gyereket, aki csak zokog, zokog.

Jön a szokásos csajozásos szál az őrsön. Miklós randit kér Krisztától. Lehet találgatni, vajon lesz-e valami közöttük. Kálmán befut az őrsre a Szintia dolog miatt jött ügyködni. Pont jól jön neki, hogy Móricz nincs az irodában, Miklós először be se akarja engedni a parancsnokiba, de aztán jön Kriszta és elrendezi a dolgokat. Kálmán bá meg egyből elkezd kutatni, szétdúr mindent Szintia aktái után. Elég nagy balfasz ez a Kálmán, hogy beleugrott ebbe a hülyeségbe. Az vicces, hogy közben majdnem infarktust is kap. De aztán úgy tűnik, megtalálja. Móricz meg közben persze megérkezik, úgyhogy ez jó alkalom egy kis komédiázásra - mármint a színészeknek. "Nagy a körzet, hú, nagyon nagy a körzet." Egyébként arra nem emlékszem, hogy Kálmán bá az elején is ennyire komikus figura lett volna, de kezdik elvinni ebbe az irányba. Nyilván a harmadik szériára minden karakter kezd önálló életre kelni. Persze Móricz észrevette Kálmán bá lopását, és erre még vissza is térünk.

A KMCS-nek becsúszik egy Krav-Maga képzés is, ami elég jól néz ki, csak két baj van vele. Az aláfestő zene lehetett volna hozzá keményebb. És néha elég hülyén lettek fölvéve a képek, nem látni semmit az akciókból. Ja, és árulja már el valaki, hogy mi az a zavaros iszaplé, amit Kriszta iszik pillapalackból a dódzsóban.

A Herceg látogatása. Mármint a Mosolyban. Kriszta le is löki kedvesen a rácsos ajtóval Kolonicsot a lépcsőn. Bordás játssza a szokásos formát, számítógépezget miközben Herceg már ott ácsorog, szóval szívatja egy kicsit. Aztán jönnek a szokásos körök, a számonkérések. Egyébként itt vannak azért jó fordulatok. "Megöltem valakit? Nem. Utasítást adtam gyilkosságra? Igen." És a szokásos védekezések: de hát ez a szakmánk; egyébként is parancsra tettem. Mellesleg Hercegnek azért egy kicsit igaza van ebben. Ez a szakma nem kislányoknak való. Herceg fel is írja egy cetlire az akkori megbízó nevét, megmutatja Bordáséknak, aztán elhamvasztja, nyoma se maradjon. Bordás meg bedobja szívatásképpen a Rózsahegyi dolgot. Hogy nála volt az akta, de kidobta. Nekünk, nézőknek, nagy kérdés, hogy ezek a dolgok most csak azért kerültek elő, mert forgatókönyvileg el kell varrni néhány korábbi szálat, vagy azért, mert ez az ügy tovább folytatódik ebben a szériában is? Ugyanis Herceg persze fölkapta a fejét arra, hogy Bordásnál volt a Rózsahegyi doku. Mi meg tudjuk, hogy tényleg!

Kíváncsi vagyok egyébként, ki lehetett felírva a papírra, a miniszterelnök neve, vagy a titkosszolgálatokat felügyelő főfaszé? Vagy a belügyminiszteré? Aztán Herceg előad egy példabeszédet is a ketyegő bombáról, meg a civilek megmentéséről. Odáig értem is a hasonlatot, hogy ha nagy katasztrófát előzünk meg, akkor egy-két ember beáldozható. De hogy jön ide az, hogy "a bomba a feleségét, és a fiát is veszélyezteti". Ezzel gondolom, azt akarja mondani Herceg, hogy személyesen volt érintve a Rózsahegyi dok megtalálásában. De mennyire, és hogyan személyesen? És hát legyünk mi is egy kicsit moralizáló Bordások, szóval ez marhára nem mentség arra, hogy Herceg ki akart nyiratni egy dolgát végző kisrendőrt: Krisztát. Ráadásul az a dok azoknak a nevét tartalmazza, akiket beépített a maffia fontos helyekre, innentől meg nem fontos, hogy családtag, vagy nem. Szóval nem értem.

(Jó poén: "Úgyis előbb utóbb mind meghalunk. Ki előbb. Ki még előbb.")

Móricz meg is látogatja Kálmánt, hogy megkérdezze tőle, hova tűntek Szintia aktái. Egyébként itt vannak jó poénok szép számmal, nem is idézem őket mind. Kálmán bá egyébként azt kamuzza, hogy döglött aktákat keres, hogy egy kicsit nyomozhasson hobbiból. Ezt Móricz nagy nehezen be is nyeli. ("Együtt nőttem fel a izével." "Nyomozgatok." "Hogy a sebek jobban gyógyuljanak." "És a rendőrségi statisztika is javulna." De a legütősebb poén: "Igaza van anyádnak, remek kölök vagy te tulajdonképpen.")

Közben Herceg felvázolja Bordáséknak a Viola-ügyről azt, amit nagyjából eddig is tudtunk, csak most egy zöld táblára is felrajzolja. Bordásék most tudják meg, hogy nekik kell Lákit védeniük. Mindenesetre Mike és Bordás erősen agyalnak, hogy mi a franc folyik itt már megint. Mert hogy sem Kolonicsban, sem Hercegben nem bíznak természetesen kicsit sem. A probléma ugye ott van, hogy Viola, akit el kéne kapniuk, üzeneteket küldözget Bordásnak. Magyarul: egy lépéssel a titkosszolgálat előtt jár... Bordás és Mike ezt hamar összerakja, és Mike-nak ez az újabb ügy érthető okokból nem nagyon tetszik. Bordás egyedül azért nem akar kiszállni, mert mindenáron meg akarja tudni, hogy Viola mit akar tőle. Ráadásul személyesen akar találkozni vele, ami emlékeztet arra, amikor az előző szériában Demsával futott össze az NBH, meg Kolonics tudta nélkül.

Mindenestre, ha Bordás a negyedik részben kiszállna, akkor nagy szarban lennének a forgatókönyvírók.

Na, de eközben Herceg és Kolonics is erősen agyalnak, hogy mi ez, hogy Bordás kidobta a Rózsahegyit dokut. Kolonics szerint lehet, hogy csak kamu. Mi persze tudjuk, hogy korántsem. De Kolonics is észnél van, odavág Hercegnek, hogy, na de maga mondta, hogy zárjuk le a Demsa-ügyet. Aztán vicsorognak egymásra, mint a szánhúzó kutyák valami Jack London-regényben.

Herceg Krisztával is szeretné tisztázni a dolgokat, ha már együtt kell dolgozniuk. De csak persze a maga módján tisztáz. Most nem vallja be, hogy parancsot adott a gyilkosságra (Bordásnak bevallotta). "Margóra" keni az egészet. A csajra, akinek Bordás kicsavarta a nyakát.

És persze az epizód vége felé újra feltűnik a titokzatos Mr. X. cseten. Rejtélyes célzásokat tesz Kolonicsra. (Egyébként "cinkelt figura" tényleg nincs - ahogy Mike is rámutatott.) Kriszta meg fölveti, hogy lehet, hogy Viola lehallgatja őket. Úgyhogy Bordás egyből kiadja a parancsot a technikus csávónak, hogy végezzen egy poloskaírtást. Egyébként szerencsére ez egy másik technikus, a süveges Pötyi egylőre még nem bukkant föl. Remélem, nem is fog.

Záródurvuló képsorok. A négy három elkülönített NBH-s összezárva egy lakásban. Pont mint Agathe Christie-nél szokott lenni. Egyelőre még nem akarják kinyírni egymást. Inkább őket akarják kinyírni, de erről majd később. Naná, hogy ők is találgatják, mi van, mi lesz. De aztán kiderül, hogy Soltész Ilcsiktől már tudja, hogy el akarja intézni őket "valaki". Sőt, Soltésznak van is egy tippe, hogy ki lehet a gyilkos. Aranka erre azt mondja, hogy dehát az előző bulit is vele csináltuk. Na, ezt a párbeszédet csak azért mondom föl, mert megint folyik a kavarás. És persze mi ezt szeretjük. Megint nem lehet tudni, hogy ki kicsoda, és kinek dolgozik. Na, jó ne játsszuk itt a hülyét, öt perc múlva úgyis kiderül, hogy Hercegről beszélnek. Merthogy Herceg odatelefonál és mindent elmond nekik, hogy Láki lesz a csali. Mindennek tetejébe Arankáék valami "üzletet" is pedzegetnek Herceggel, ez az, amiről már az előző részben is volt szó. "Ne próbáld átkúrni a fejünket, Mária!" És persze Arankának is büdös az egész, mint ahogy mindenkinek a sorozatban. Viola meg kint figyeli őket, úgyhogy lesz még itt néhány kinyírt NBH-s a következő részekben.

Címkék: tűzvonalban
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. jegeket_bérleteket 2009.02.02. 15:53:44

Kriszta sztriptízét nézték volna még egy darabig a sisakkamerán a KMCS-sek... meg én is :-)

andrush 2009.02.02. 16:30:02

Az Viola volt a kocsiban a végén? Nem lett volna egy stílusos entrée...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 16:46:38

Tudtuk eddig Herceg keresztnevét? Nekem nem rémlik...

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.02.02. 17:10:25

@andrush: ki tudja? ebben a sorozatban soha nem lehet tudni. de úgy nézett, ki mintha ő lenne :))

fedor, én sem emlékszem. de most azt mondta neki aranka, hogy "mária". nem?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 17:16:07

@kiricsizoltan: Persze, jól ki is hangsúlyozta. Én csak azt kérdeztem, hogy ez előtt felmerült -e már? Mondjuk amikor még álszerelő volt az első évad elején...

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.02.02. 17:41:55

@Fedor: én csak is kérdezem, hogy szerintetek is herceg volt a "mária"? :)) azt hittem van vmi elmélet a tarsolyodban :) arra mindig vevő vagyok, ha a tűzvonalbanról van szó.

na, szóval én nem emlékszem, hogy az előző szériákban lett volna keresztneve.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.02. 18:17:43

@kiricsizoltan: Speciel Jézuson kívül más nem jutott eszembe, vel meg azért még se hoznám össze :-) Kerestek egy olyan nevet, ami az ő korosztályában népszerű. Jól tették, mégis hülyén jött volna ki, ha Nikolett lenne :-) Csak nekem ez a Mária olyan hivatalos. Miért nem Mari, ha már két egykorú kolléganőről van szó?

Na jó, azt hiszem ezt a témát túlragoztuk :-)

Renáta_ 2009.02.02. 18:59:00

"A négy elkülönített NBH-s összezárva egy lakásban."

Aranka, Soltész, Mátyus. Ki a negyedik?? :)

kamarti 2009.02.02. 20:27:39

uraim, egyvalamiről megfeledkeztek: Erika, bár csak telefonon, de újra a vásznon (Bordás épp akkor nevezte meg, amikor a végére értem a "remélem, nem Erika" mondatnak...). Vajon teljes valójában is képbe kerül, vagy csak mint időnkénti stresszfaktor lesz jelen?

mizrolist 2009.02.02. 21:01:11

@kiricsizoltan: nem tudom, én cseppet sem voltam meggyőződve arról, hogy Aranka Herceggel beszélt a végén... nekem inkább úgy tűnt, mintha mindhárman benne lennének valami cseppet sem hivatalos, de jól fizető buliban, a Hivatal háta mögött.

Aszusz 2009.02.02. 21:17:51

Biztos, hogy Herceg volt, felismerhető volt a hangja... viszont az is igaz, hogy valószínűleg benne vannak valami nem hivatalos, jól fizető buliban "Máriával" együtt

kiricsiz 2009.02.02. 22:54:07

@Renáta_: :DD nem tudom, hogy jött ki négyre. de sikerült.

mindjárt kijavítom.

h492019 2009.02.03. 11:00:50

"Végül is ebben a filmben valaki vagy öntörvényű zsaru, vagy lúzer, vagy titkosügynök."

szívemből szóltál

h492019 2009.02.03. 11:11:58

@andrush: ráadásul neki is kiállt a füléből egy kilincs :)

sdayh 2009.02.03. 12:41:34

"Mindenestre, ha Bordás a negyedik részben kiszállna, akkor nagy szarban lennének a forgatókönyvírók."
Lehet, hogy kihagyhatatlan poén, de én hálás közönség vagyok, nagyot röhögtem rajta.
Amúgy is rákaptam a Hogyvolt-ra, ha már az új szériában nincs a tv-ben ismétlés.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.02.03. 16:03:56

" Kíváncsi vagyok egyébként, ki lehetett felírva a papírra, a miniszterelnök neve, vagy a titkosszolgálatokat felügyelő főfaszé? Vagy a belügyminiszteré? "

Szerintem Kövér László neve volt rajta...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.04. 03:31:55

ez volt az eddigi legszarabb rész, az összes évadot összevetve. kétszer is megnéztem, hogy én vagyok-e a hülye, de nem, ez tényleg tele volt értelmetlen párbeszédekkel. mintha a szél összekuszálta volna a forgatókönyvet, és mindenki összevissza mondja a szövegét... remélem ez csak egy pillanatnyi kisiklás volt!

hottentotta 2009.02.04. 08:16:19

@Bombadil Toma:

nekem pedig Te szólottál szívemből. Az évad a jó kis lendületes kezdés után úgy leült, mint a picsa, megint jönnek ezek a konspirációs dolgok, mindenki okos, mindenki agyas, mindenki átkúr mindenkit, semmi sem az, aminek látszik... Nekem nem tetszett :(

Babszi 82 2009.02.04. 15:24:44

@Fedor: A Nikolett vagy talán Niki tényleg jó lenne :)!

Vince Larkin 2009.02.06. 18:00:57

A végén én is Herceg hangját azonosítottam a telefonban. sdayh, mtv videotárban megvan az összes eddig lement rész :-) Ja, valaki homályosítson már fel...Én Soltészban Szabó Sipos Barnabást véltem felfedezni, a stáblistán meg N Szabó Sándornak írták...Ennyire elnéztem vagy lemaradtam valamiről?

Vince Larkin 2009.02.06. 18:10:29

akkor meg is fejtem, hamar jártattam a klaviatrám...úgy hogy SzSB nem Soltész, hanem Mátyus...de akkor miért nem volt a 3/4 stáblistájában..?! Na mindegy.
kiricsizoli! Pötyi, a református lelkész...:DDD

kiricsizoltan · http://comment.blog.hu/ 2009.02.06. 22:54:07

@Vince Larkin: mindig röhögök, ha eszembe jut a református lelkész, meg a kucsmája :))

Bob Arctor 2009.02.08. 13:50:12

A biztató első rész után kiábrándítóan harmatgyenge epizódok következtek. Teljesen feleslegesen szétszabdalt sztorivezetés, nevetséges műkeménykedésekkel megspékelve, totálisan elhibázott casting, szájbarágós mondatok, néhány kivételtől eltekintve (Cserna, Stohl, Varjú) szánalmas színészkedés. Pedig becsszóra hibáival együtt is szerettem az első két szezont. Mintha egy másik stáb dolgozna. Rendezésről még csak beszélni sem lehet.

akyyy 2009.02.10. 20:33:22

nekem tetszett ez a rész, jó sok humorral:D holnap megnézem a kövit
süti beállítások módosítása