Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x21 - Miss Twin Peaks

2009. január 30. 12:00 - Médiageci

Earle nincs a kunyhóban, megbilincselte a foglyait, Leót és Briggs őrnagyot. Leo tér először magához, és nagy nehezen el is ér egy kulcsot, ami ugyan az ő bilincseihez nem jó, de az éppen ébredező, szertől még kába őrnagyot ki tudja szabadítani. Azzal bocsátja útra, hogy mentse meg Shellyt. Az őrnagy zombiszerűen botladozva elindul. Earle kicsit később ér haza, látja, hogy Briggs megszökött, de kivételesen nem bünteti meg Leót. „Egy új játékot eszelt ki.” Az arca elé tart egy zsákot, aztán elveszi, ekkor fehér arccal, fekete fogakkal és vöröses szemekkel elég ijesztően nevet.

Norma pitékkel támogatja a szépségversenyt, és szurkol a két beosztottjának, Shellynek és Annie-nek, hogy az egyikük nyerjen. Céloz arra is, hogy meg kell becsülni a szépséget, és ez a nap talán feledteti az egész várossal Laura elvesztését. Shelly emlékezteti Normát, hogy ez egyben a húszadik évfordulója az ő szépségkirálynővé választásának, ezt persze nem beszólásnak szánja, hozzá is teszi, hogy még ma is nyerhetne, ha nem lenne zsűritag. Jót nevetnek azon, hogy Shelly ilyen bókokkal próbálja Norma voksát megszerezni.

Audrey John miatt búslakodik az apja irodájában. Ben egy tucat vallási könyvvel érkezik, a Bibliától a Talmudon keresztül a Tao Te Kingig mindenfélével, hiszi, hogy ezekből tanulja meg a jóság filozófiáját. Ben: „Édesem, engedd meg, hogy e könyvek által sugallt bölcsességgel vigasztaljalak: az idő minden sebet begyógyít.” Audrey aggódik, hogy nem látja többet Johnt. Ben szerint, ha John megígérte, hogy visszatér, akkor vissza is tér. A szépségverseny is szóba kerül, Audrey nem szeretne indulni, de az apja szerint „a szépségverseny a legfontosabb helyi fórum a városban”. Ben köti az ebet a karóhoz, hogy mennyire szívén viseli a környezetvédelmet: „Audrey, írj egy beszédet, segíts megállítani a pusztítást, és vezess minket egy szebb jövőbe”.

Az őrsön Andy úgy bámulja a táblán levő rajzot, mintha az megbabonázta volna. Cooper és a seriff is ezen viccelődnek kávézás közben. Szóba kerül az őrnagy is, akit az előző rész óta keresnek. Cooper úgy véli, hogy Earle rabolhatta el a Kék Könyv program miatt – talált, süllyedt. Ügynökünk összefoglalja, amit az ügyről gondol: Earle 1965 óta próbál bejutni a Fekete Barlangba, a sakkjáték elképzelhetetlen fordulatot is vehet, és Josie halála körül voltak bizonyos misztikus körülmények. Ez utóbbiakról a seriffnek tapintatból nem beszélt korábban, de most kibontja őket. Amikor a nő meghalt, Cooper soha nem látott rettegést figyelt meg rajta, úgy gondolja, a puszta félelem ölhette meg, továbbá látta a szobában Bobot is. Hősünk elmélete az, hogy Bob a félelemből táplálkozik, és a Fekete Barlang a fészke. Valószínűleg minden szál a barlanghoz vezet, „ott lakik az erdő gonosz szelleme”, ha jót akarnak, Earle előtt kell megtalálniuk.

Earle, aki a bepoloskázott bonsai segítségével mindent hallott, felkiált: „heuréka”. Cooper fejtette meg számára a rejtvényt. Earle: „A félelem, a félelem, Leó, az a kulcsa mindennek. Számomra a legkedvesebb lelkiállapot.” A fickó búcsúzik foglyától: „Bocsásd meg, hogy ilyen sietősen távozom, öregem. Itt az ideje, hogy elkapjam kedvenc királynőmet, és elinduljak vele sötét nászutunkra. Nem éreztem ilyen izgalmat, mióta Caroline aortáját kilyukasztottam.” Earle egy Fűrész filmeket idéző csapdában hagyja ott Leót: a fogával kell tartania egy kötelet, hogy rá ne essen az arca fölé függesztett, mérges pókokkal teli ketrec.

A szépségverseny résztvevői az esti koreográfiát tanulják. A tánctanár elég béna és kissé perverz, olyan pózokban állítja meg a műsort, hogy jobb belátása legyen intimebb helyekre. A polgármester, Norma és Dick is figyelik a próbát, és azt írják össze, hogy milyen szempontok alapján pontozzanak. Az ötletelés eredménye: szépség, erő, tartás, önbizalom, előkelőség, gyerekszoba, eredetiség és stílus. A szünetben Dick egyedül marad a nézőtéren, Lana pedig a haditervet követve ráhajt.

Cooper a szállodában befejezte a napi második, alvás helyett beiktatott meditációját, ezt közli is a diktafonjával, ahogy azt is, hogy tökéletesen felfrissült, ami bizonyítja, hogy az emberek csak a lehetőségeik töredékét használják ki. Az ügyek állását is rögzíti, és kitér Annie-re is: „az a lány egészen eredeti teremtés, olyan ártatlanul reagál mindenre, mint egy ma született gyerek”. Bevallja, hogy Caroline elvesztése óta most szerelmes először, és a két kapcsolat között nagyon szürke volt az élete. Végszóra Annie kopogtat, segítségért jött, lövése sincs, hogy milyen beszédet mondjon a „mit tehetnénk az erdő védelme érdekében” témában. Cooper rámutat, hogy az erdők az emberek felelőtlensége miatt szorulnak védelemre. A fákról lassan egymásra terelik a szót, csókolózni és vetkőzni kezdenek, aztán jön a lepedőgyűrés.

Dr. Jacoby összehívta Edet, Normát, Nadine-t és Mike-ot egy válás előtti családterápiára, hogy flottul menjen a dolog, és ismét megpróbálják Nadine-nel megértetni a helyzetet. Nadine bemutat pár képet, hogy az utóbbi időben milyen világklasszisokat nyomott le birkózásban, és mennyi díjat nyert. A beszélgetést így kezdi: „azt hiszem, akkor kezdődött, amikor az iskola halljában megláttam Mike s***ét”. Boldog Mike-kal, élvezi a pörgős életét, csak kis lelkiismeret-furdalása van, mert látja, hogy Ed szomorú. Ed mondandója annyi, hogy Normával össze akarnak házasodni. Nadine-ben ez megmozdít valamit. Bár azt mondja, örül a hírnek, és ők is házasodni készülnek Mike-kal, az arca feszültséget tükröz, és úgy megszorítja Mike kezét, hogy az ropogva törik el több helyen.

Briggs őrnagy kábán botladozik az erdőben, végül kiér egy mellékútra, amikor Sólyom éppen arra hajt. A helyettes beviszi az őrsre. Briggs nincs jó bőrben, még mindig benne kering a szer, bár a doki szerint nincs komoly baja. Értelmesen nem tud beszélni, Judy Garlandról, Istenről és a román királyról hallucinál. Még arra sem tudják rávenni, hogy bólintással megerősítse, hogy Earle rabolta el. Cooper jelenleg ott tart, hogy a Fekete Barlang ajtaja szerinte csak bizonyos időközönként jelenik meg, mert térben és időben vándorol, vagyis a megfelelő időben a megfelelő helyen kell lenniük, ha be akarnak menni rajta. Miután Andy egész nap bámulta a rajzot, most kiböki, hogy min járt az agya. Egy kérdésen: „Lehet, hogy a H-4 Klubnak valami köze van az egészhez?” (Feltehetően a 4-H-t fordították, amiről eddig ugyan nem hallottam, de a kereséseim szerint valami nagy és régi ifjúsági-mezőgazdasági szervezet.)

Pete és Andrew az alumíniumdarabbal küzdenek, egy satuval próbálják kinyitni. Még nem biztosak benne, hogy egy szimpla, tömör fémdarab, vagy egy újabb doboz, mindenesetre a végére akarnak járni. Addig birkóznak vele, amíg Andrew keze megfájdul. A dühös öreg a földre dobja a dobozt, és pisztollyal kezd lövöldözni rá, ami nem túl bölcs dolog zárt térben, de senki nem sérül meg, és sikerül kilyukasztania. A doboz belsejéből egy kulcs kerül elő, amit a két testvér jól látható helyen akar tárolni. Pete hangot is ad a meglepetésének, hogy Catherine és Andrew ennyire nem bíznak egymásban.

Donna puccban indul a versenyre, a szülei megdicsérik, és az anyja (aki köntösben van, kihagyja a mulatságot) szeretné hallani a beszédét. A lány még mindig dühös, ő meg az igazságot akarja hallani, hogy mi van az anyja és Ben között. Elieen szerint még nem elég érett, hogy mindent megértsen. Donna: „Annyit értek, hogy a hazugság bűn. Engem úgy neveltetek, hogy mindig az igazat mondjam, én is ezt várom tőletek.” Mivel még így sem kap választ, úgy dönt, hogy Bennek teszi fel a kérdéseit.

Andy csak nem tud elszakadni a rajztól, Cooper pedig egy könyvet lapozva hirtelen megvilágosodik. Elmagyarázza, hogy Andy ismét hasznos felfedezést tett, mivel a H betű és a 4-es szám két bolygó asztronómiai jelére hasonlít, a Szaturnuszéra és a Jupiterére. Több bolygó is szerepel a rajzon, de e kettő együttállása az üzenet, vagyis az időpont már azonosítható. Cooper meg is nézi egy füzetben, hogy január és június között várható az együttállás. Ügynökünk hevesen gesztikulálva azt is kifejti, hogy az ilyen együttállásokkor mindig hatalmas horderejű történelmi események következtek be. Az őrnagy végre mond valami értelmeset is: „védjétek a királynőt, a félelem és a szeretet nyitja az ajtókat”. Ebből Cooper kirakja, hogy a Fekete Barlang kulcsa a félelem, a Fehér Barlangé pedig a szeretet, nem mintha ezzel bármit is tudnának kezdeni. Briggs: „hogy van a királynő?” Ezt először mindenki félreértelmezi, a seriff a románra gondol, Cooper a sakkbábura, de némi zavaros találgatás után az FBI-osnak azért leesik, hogy Earle a szépségkirálynőre utazik. Rögtön indulnak is a bálba. Andy még akar valami fontosat mondani, de a szokásos esetlenségével leveri a bonsai-t, ami össze is törik. Ekkor jönnek rá, hogy a növény Earle-től származik, és be volt poloskázva, a fickó minden lépésükről tudott, sőt a tudtukon kívül segítettek neki.

A diszkóban már tart a versenyzők nyitótánca a sakktábla mintájú színpadon. Aztán Hayward doki elmondja a nyitóbeszédet, és sorra jönnek a versenyzők. Először mindenki előad valamilyen önálló számot, Lucy szteppel, meg bevisz pár pörgést és ugrást. A színpad mellett álló Bobbynak feltűnik, hogy a bárpultnál ülő Tuskó Ladyn kívül jelen van még egy Tuskó Lady, lent áll a művészbejárónál, és őt bámulja meredten. A srác összezavarodik, lemegy a hamishoz, aki természetesen Earle álruhában. Viccelődni próbál a vidéki belterjességgel, Earle azonban leüti a tuskójával. Megérkezik a seriff és Cooper is. A seriff szerint már úton van az erősítés, körbezárják az épületet. Cooper rámutat, hogy leginkább a győztesre kell majd vigyázniuk. Lana következik, ő hastáncot lejt jazz zenére, ami láttán egy férfi sem tudja csukva tartani a bagólesőjét.

Időugrás. A beszédek végénél járunk, Audrey jól helytállt, az apja is gratulál neki. Ekkor Donna odamegy Benhez, és kertelés nélkül rákérdez, hogy mi van az anyja és közte. Ben elhalasztaná a beszélgetést egy alkalmasabb időpontra, de Donna sorolja a leveleket, a fényképeket, a születési anyakönyvi kivonatát, és hogy a szülei nem adnak magyarázatot. A férfi végül bevallja, hogy Eileennel együtt voltak, Donna pedig sírva elrohan azzal, hogy eszerint Ben az apja. A gyönyörű Annie hosszú, lehengerlő beszédet mond, jól láthatóan mindenkit lenyűgöz, akit korábban Lana bája megbabonázott, még Dick könnyei is előjönnek. Cooper büszke a barátnőjére, Earle pedig az állványokon sompolyog. A doki bejelenti, hogy a zsűri most dönt, rövidesen eredményt hirdetnek. A kulisszák mögött Lucy összetereli Andyt és Dicket, és közli velük, hogy nem kér DNS vizsgálatot, nem számít, hogy ki a gyereke biológiai apja, ő Andyt választja. Nagy az öröm, Dick sem bánja a dolgot, gratulál a barátainak, aztán megy vissza szavazni.

Kis idő múlva a doki bejelenti a győztest, természetesen Annie az. Mindenki örül, kivéve Coopert, aki már tudja, hogy a barátnője bajban van, Lanát, aki biztos volt a győzelmében és csalódott, no meg a polgármestert, akit Lana szinte megöl a szemével. Amikor Annie megkapja a koronát és a virágcsokrot, és belekezdene a köszönőbeszédbe, kialszanak a lámpák. Aztán bekapcsol egy stroboszkóp, füst ömlik a terembe, és kitör a pánik. Több robbanás is hallatszik, és Nadine fejére ráesik egy homokzsák. A doki megpróbálja kimenekíteni Annie-t, Cooper pedig felismeri a tömegben, Tuskó Lady álcája alatt Earle-t. Megközelíteni azonban nem tudja, mert a következő kisebb bomba pont előtte robban fel. Earle elrabolja az új szépségkirálynőt, aztán kigyulladnak a lámpák. Mire a rendőrök felocsúdnak, Earle már árkon-bokron túl van. Cooper viszonylag jól van, a seriff Earle után indul, Andy pedig végre beéri hősünket, és közli, hogy meglátta a rajzban a térképet, tudja hova vezet.

Címkék: twin peaks
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norbert 2009.01.30. 21:19:04

Kíváncsi vagyok, hogy a következő (utolsó) epizód postja milyen lesz.:)
süti beállítások módosítása