Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x03 - A gumiember

2009. január 28. 09:00 - Onix Titan

Baltimore, Maryland. Nagyon fess üzletember sétál az utcán, az irodába megy. Az egyik csatornában megbúvó valami szemein át látjuk a képet: minden kifekete-fehéredik és belassul, csak a bácsi marad színes. Nagyon vészjósló. Lifthasználat után irány az iroda, már csak mi láthatjuk, hogy a liftajtó újra kinyílik, és az üres aknában a felvonókötelek mozogni kezdenek. Gyors telefon az asszonynak, majd irány egy kis kávéért. Ezalatt az irodában már a szellőző rácsának csavarjait csavargatja a valami – belülről. Üzletemberünk visszatér a szobájába, örök hiba, ugyanis amint belép, az ajtó bevágódik, és mi már csak a dulakodás hangját hallhatjuk, ami hamarosan egy tompa koppanással ér véget. Kapunk még egy körképet a véres irodáról, minden felborogatva, és a férfi olyan sárga, mint egy citrom. Orvos-sorozatokat nézők előnyben. A támadót nem láthatjuk csak azt, ahogy távozik – a szellőzőn át a csavarokat belülről becsavarva. Főcím.

Scully ebédel valami régi ismerősével, FBI-os az is, ismerősökről és a tervezett, de meg nem valósult közös jövőről beszélgetnek. Tuti jártak. A férfi szívatja kicsit a „mániás Mulderrel”, meg a „harmadik típusú találkozásokkal”, de hősnőnk hárít. Ezután azonban kibújik a szög a zsákból, segítség kéne, amolyan X-aktás fajta. Van egy ügy, három áldozat hat hét alatt. A fura az, hogy a támadó ismeretlen módon hatolt be az épületekbe. Kamerák, portás nem látott semmit, ajtó, ablak zárva. Ja, és mindenkinek kitépték a máját. Puszta kézzel. Ennyit a House-fanok előnyéről, tudjuk miért volt sárga a bácsi. Scully már egyből dobná az ügyet az X-akták közé, de a másik hevesen tiltakozik, megoldja ő, de azért Scully jöjjön el. Na jó, Muldernek is megengedi. De ez az ő ügye, és ha akarja, segít majd Scullynak megszabadulni az X-aktáktól. Rohadék.

A bűncselekmény helyszíne, George Usher irodája, Baltimore, Maryland. Scully és Mulder lelkiznek kicsit: Te is hülyének tartasz, Scully? Szó benn akad, hang fenn akad, lehelet megszegik, ajtó mögül a köcsög FBI-os emelkedik, s végre a neve is kiderül: Tom Colton. Rögtön gúnyolódni is kezd, ez is a kis zöld emberkék műve? Mulder csak kuncog, szürkék azok, szürkék! Egyébként tényleg imádják a májat. Hagymával. Ügynökünk rögtön vizsgálódni is kezd, és ki is szúrja a szellőzőt. Colton már károg, csak 20x50-es az a nyílás, ember rajta át nem fér. Nem baj, Mulder azért talál egy hosszúkás ujjlenyomatot a rács szélén. FBI HQ-ban vagyunk, főhősünk már elő is kapart pár régi X-aktát: tíz gyilkosság Baltimore közelében, mindenhol kitépték a májat, és öt helyszínen még a hosszú ujjlenyomatot is megtalálták. A baj az, hogy néhány ujjlenyomat harminc, néhány meg hatvan éves. Az előtt harminc évvel meg nem is volt még ujjlenyomat-vétel. Gyorsan ki is számolják, hogy öt gyilkosság harminc évenként, ergo kettő hátra van még a mostani idényből. Scully már hápog, de Mulder szerint nem az idegenek a gyilkosok, hanem egy száz éves hosszú ujjú valami. Scully hápog tovább, nem lesz ez így jó, a gyilkosságiak körbe fogják röhögni őket. Körbe is röhögik, szerintük egy 25-30 éves vízvezeték-szerelőnek öltözött férfi volt a tettes, de azért az ügynöknőt beveszik az elit megfigyelőcsapatba. Nyilván a tahó haverja kérésére.

A bűncselekmény helyszíne, 19:15. Scully a parkolóban figyel meg, amikor hirtelen kopogásra lesz figyelmes. Fegyver elő, irány körbekommandózni a félhomályban, amikor hirtelen Mulder ugrik elő egy sarok mögül, Scully persze halálra rémül. Csak azért jött, hogy megmondja, úgyse jön vissza a tettes. Hősnőnk persze durcizik, majd visszamegy a kocsiba, az ügynök meg balra el. Még szerencse, ugyanis a kopogás újra felhangzik, és Mulder meg is találja a forrását: a szellőző központja. Valami mászik le a csövekben. Végül azonban se zöld – vagy szürke – emberkék, se valami hosszú ujjú, matuzsálem Voldemort nem bújnak elő. Csak egy sima férfi. Bilincsbe verik, el vele. Mulder nem érti.

FBI székház, Baltimore. Hazugságvizsgálat folyik, megtudjuk, hogy emberünket Eugene Victor Toomsnak hívják, marylandi, és az államfelügyelet alkalmazásában áll. Fapofával válaszol az összes kérdésre, nem szeretjük az ilyet, mert nem emberi, és úgyis tudjuk, hogy hazudik, hiába tagad mindent – Mulder „érdekes” kérdéseit is a korával kapcsolatban. Na de akkor mit keresett a szellőzőben? Tom „Bunkóparaszt” Coltonék már ezt is kiderítették persze, döglött macskát távolított el a szellőzőből. Scullynak jogos fenntartásai vannak: Éjszaka? Egyedül? Senki nem is tudott róla? (Amúgy is, mit keres egy macska egy irodaépületben?) Mulder azonban nem adja fel, szerinte Tooms a tettes, mert magas volt az bőr-elektromos-akármi szintje az ő kérdéseinél. Colton egyik haverja, aki éppoly bunkó, mint ő, megjegyzi, hogy ilyen kérésekre ő is felhúzza magát. Aztán persze szabadon engedi Toomst. Colton meg biztos nem tud már mit kezdeni a libidójával, hívná el Scullyt „vacsorázni”, de az úgy ott hagyja a francba, ahogy kell. Ügynöknőnk azért Muldert is kérdőre vonja, hogy direkt állította be őket hülyének vagy mi? Mulder szerint ez az ő szélmalomharca, amit meg kell vívnia. Aztán megmondja Scullynak, ha nem akar, nem kell tovább X-aktáznia. Tudjuk, Scully hogy dönt, elvégre nem három, hanem kétszázkét epizód után lett vége a sorozatnak. Muldernek persze van még egy lapja, megnyújtja kicsit a számítógépen Tooms egyik ujjlenyomatát, ami így már persze egyezik a találtakkal. Megvagy rohadék.

Tooms közben már újabb áldozatát figyeli a sötétből, látjuk is a borzalmas sárga szemeit. A gumiember ezúttal a kéményen át hatol be, hohohó, itt a Mikulás! Nagy nehezen bepréseli magát, és mire az áldozat rájön, hogy valami nincs rendben a kandallóval, már késő. Colton és a bunkó-különítmény már a helyszínelnek, most éppen azt hiszik, hogy a májak transzplantra kellenek. Hiába mondja a helyi Grissom, hogy a máj nem egy puzzle-darab, ha kitépték nem lehet csak úgy visszarakni. Hamarosan ügynökeink is befutnak. Persze nem akarják őket beengedni, de van engedélyük. Colton sértődve el. Mulder rögtön ki is szúrja Tooms kormos ujjlenyomatát, meg a többi koromfolt alapján azt is, hogy elvitt valamit. Scully eközben új híreket kap, a gyilkos által megadott lakcím kamu. Mulder azonban már utánanézett a baltimore-i rendőrség adatbázisában a régi ügyek alapján, és meg is találta a valódi, 1933-ban használt lakcímét. Exeter Street 66. Az ügynöknő azonban még kételkedik, biztos csak családi hagyomány egy kis génhibával párosítva, ez a harmincévente öt gyilkosság, de Mulder nem áll le vitatkozni, már csak egy kicsi indián van hátra idén, és aztán csak 2023-ban fog újra felbukkanni Tooms. Neki is esnek gyorsan a mindenféle népszámlálási és más demográfiai adatok vizsgálatának, hátha felbukkan Tooms név valahol. Ügynökeink semmit nem találnak végül, de támad egy új ötletük: ellátogatnak a harminc éve történt gyilkosságok nyomozójához.

Lynne Acres Idősek Otthona, Baltimore, Maryland. A bácsi nagyon örül nekik, hisz 25 (?) éve vár erre a pillanatra! Lelkizünk egy kicsit az emberi gonoszságról, nagyon drámai. Az öreg ezután előszed egy dobozt, benne van az összes bizonyíték a gyilkosságokról, biztos lenyúlta őket a raktárból. Még arra is rájött anno, hogy a ’33-as gyilkosságokat ugyan az a személy követte el. A gyilkos ráadásul minden esetben elvitt valami személyes kis tárgyat. Muldernek és nekünk is rögtön beugrik a kandalló, az ügynök gyorsan rá is kérdez, hogy hallotta-e már az Eugene Victor Tooms nevet? Persze, ad is egy fotót róla. Tök úgy néz ki, mint most, harminc évvel később. És a címe is megvan: Exeter Street 66. Hoppá. Az ügynökök már a helyszínen is vannak, és egy matrac mögött az alagsorban, egy pincében meg is találják a hiányzó tárgyakat. És Tooms újságokból, rongyokból és valami trutyiból - amiről nem akarjuk tudni, hogy mi is valójában - készült odúját. De megtudjuk, mert Scully ügynök éppen az orvosit végezte el, az anyag epe. Persze eddigre Mulder már jól megfogdosta. Az ügynök gyorsan rá is jön, hogy a gumiember ebben az odúban szokta téli álmát aludni, és csak harminc évenként bújik elő, mert megéhezik, vas kell neki. És pont öt májjal szokott jóllakni. Gyorsan tervet kovácsolnak, Scully visszamegy a központba erősítésért, addig Mulder megfigyeli a házat. Kifelé menet az ügynöknő beleakad valamibe, de azt már csak mi látjuk, egy kéz volt az, ami akadályozta és ügyesen le is lopta Scully nyakláncát. És hogy a kéz végén egy gonosz májevő mutáns néz vészjóslóan.

Exeter Street 66, 11:30. Végre megjön az erősítés két bunkó ügynök személyében. Ez most egy ilyen rész, minden ügynök bunkó, csak hogy éreztessék az írók, mennyire szar Muldernek lenni. Főhősünk mehet haza, majd nyolc óra múlva jön vissza. Eközben az irodában Colton csörtet be Scullyhoz – ezen a csávón csak ronda nyakkendők vannak ebben az epizódban (többiben meg szerencsére nem szerepel). Érdemes megnézni. A férfi kicsit ki van akadva, hogy Mulder két ügynökét lenyúlta és megfigyelősdit játszat velük egy tök üres épületnél, és különben is, úgy örült, amikor Scullyval ebédelt, nem hitte, hogy az elárulja, inkább azt, hogy jól megfektetheti. Ezt persze nem mondja ki, de tudjuk. Még szidja kicsit főhőseinket, és bejelenti, hogy visszahívta a megfigyelőket. Scully bepöccen, elküldi végre a fenébe Coltont, és haza megy. Látjuk, amint később kiszáll a kocsijából, de a kép befekete-fehéredik, csak Scully marad színes. A gumiember nézi őt.

Exeter Street 66, 19:25. Mulder érkezik leváltani Colton csicskáit, de sehol senki. Eközben Scully próbálja elérni őt, de az ügynöknél nincs mobil, talán fel sem találták még, úgyhogy hagy egy üzenetet. Fürdőszoba ablakon át látjuk Toomst lassan mászni. Mulder eközben már a pincében van, rögtön ki is szúrja társa nyakláncát, futás vissza Scullyhoz! Az ügynöknő éppen fürdeni készül, amikor a kezére csöppen egy kis epe a fenti szellőzőből, nyomás a pisztolyért. Mulder hiába próbálja a kocsiból felhívni, a telefont elvágták. Scully körbekommandózza a lakást, amikor az egyik szellőzőből Tooms kinyúl, és elkapja a lábát. Hősnőnk lerázza a kezet, de a gumiember úgy csusszan ki a kicsi lukból, mint Jónás a halból, és már tépné is ki a máját, amikor Mulder ront be a lakásba. Tooms menekülni próbál, de Scully persze nem hagyja. A két ügynök végül együttes erővel nyomja le a rosszfiút.

Epilógus, az öreg rendőr boldogan olvassa, hogy rémálmainak okozóját elfogták végre. Tooms a cellájában új odút épít újságból, ügynökeink nézik kintről. Scully és vizsgálatai szerint tényleg mutáns a srác. Mulder nem figyel, inkább arról filózik, hogy manapság már nincs garancia a biztonságra. A zárójelenetben a cella egyetlen résén – az ajtón lévő tálcabeadón át épp a vacsorát tolják be a gumiembernek. Az meg ugyan arra gondol, amire mi is: Vajon képes lesz-e kimászni azon a vékony résen át, vagy nem

Érdekességek:

  • CC két ufós rész után valami más, szintén megmagyarázhatatlant is akart a sorozatba. A forgatókönyvírók Hasfelmetsző Jack-ből és az irodájuk előtt álló szellőzőkéményből merítették a gumiember ötletét.
  • A májevő mutánst alakító két színész közül az egyik, Doug Hutchinson, valójában vegetáriánus. Miután elkészült a rész, a színész disznómájat küldött ajándékba CC-nek cserébe azért, hogy szerepelhetett a sorozatban.
Címkék: x akták
31 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2009.01.28. 09:44:13

Egy gond van már csak..régen láttam és nézném megint...adják valahol?

bukott madonna, nagy didikkel 2009.01.28. 10:03:53

Idióták! Most folyton figyelnem kell a szellőzőt a fürdőszobában!

Riki_ 2009.01.28. 10:04:17

Na ez volt az a rész, amire a mai napig emlékszem, és emiatt nem néztem tovább az X-aktákat. Most is kiráz a hideg...

Riki_ 2009.01.28. 10:11:26

Ja és a gumiember egy későbbi részben visszatér, ha jól rémlik.

Dallas 2009.01.28. 10:12:35

Ez tényleg az egyik legjobb és legfélelmetesebb rész volt. Minden kockájára emlékszem még így X év után is..

báró Csekonics 2009.01.28. 10:29:37

Jaja, az egyik legütősebb rész, pedig se kis zöld (szürke) emberkék, se tüdőropis ember, se bevarrt szemű-szájú emberek, se földönkívüli bérgyilkos...

sélli_ 2009.01.28. 10:32:27

GUMIEMBER!!!! Egyik legjobb X-akták rész :)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.01.28. 10:34:07

megapara :)
ezt egyedül láttam, és a frász kerülgetett. és tényleg, volt később egy gumiember visszatér (fantáziadús cím), amit szintén egyedül néztem, akkor se volt nyugodt éjszakám. a többire én se nagyon emlékszem, de ez beégett

s3v3n 2009.01.28. 10:39:21

Horace Goodspeed fiatalon:)

Onix Titan 2009.01.28. 11:17:47

Jah, van ez a rész (Squeeze) és amikor visszatér, a 20 v 21 rész ebből az évadból. De a második persze már nem olyan jó. Am kb 3-4 visszatérő sorozatgyilkos van a sorozatban, Tooms az első.

Riki_ 2009.01.28. 11:22:20

Most néztem meg mit rendeltem ma ebédre...

Naná, hogy rántott MÁJAT! :)

most próbálok szabadulni a gondolattól..

Onix Titan 2009.01.28. 11:26:07

Jóóóóó étváááááágyat kíííííívánunk! :D

Ferguson 2009.01.28. 11:37:32

Eugene Tooms rulez :), a gumiember, egy klasszikus gonosz az X-aktákban. Ugyanakkor nem mondanám, h ez volt a legfélelmetesebb rész, mivel még az elején volt és nem voltak annyira kifinomultak, kidolgozottak a jelenetek. A Mr. incanto-s rész pl. félelmetesebb volt, mikor a csóka emésztőnedvet köpött az áldozataiba, akik így megemésztődtek, majd evett belőlük :D De tudnék más részeket is mondani. Jah, és igaz, a gumiember egy későbbi részben visszatér.

Onix Titan 2009.01.28. 11:47:07

@Ferguson: Hát azért amikor előszür láttam, nyár, éjszaka, vihar, tök egyedül a sötétbe, és amikor felvillannak azok a sárga szemek először... aaaaaaz nagyon félelmetes volt. Hirtelenjében csak A Vér c. epizód jut eszembe (amiben a midenféle kijelzők gyilkolásra buzdítanak 1-2 embert), ami ennyire megijesztett. Mr. Incanto inkább undorító, csakúgy mint az örvényféregember.

Semp 2009.01.28. 13:06:09

Ez engem is befosatott, hülyeség persze, de ezt a tudatalattim nem tudja. (Az előző epizód hogyvoltjához, bármennyire is nemkívánatos a blogon, beloptam egy linket, ahonnan letölthető az évad.)

Csak azt nem értem, miért kell ennyire hülyének lenni Mulderéknek. Na jó, tudom, izgalom a lényeg, nem a logika. De minek magánakcióznak meg titkolóznak, ha egyszer kőkemény bizonyítékaik (ujjlenyomat, elvitt tárgyak) és a körülményekhez képest hihető tudományos magyarázatuk is van?

Terápia: ajánlott olvasmány megnézni pár képet Doug Hutchisonról. Megnyugtató, hogy nemcsak emberi módon vigyorogni, de még öregedni is tud :)

mjordan 2009.01.28. 13:10:05

Hol adják az x-aktákat?

Onix Titan 2009.01.28. 13:11:47

Most éppen sehol. DVDről tolom.

Madmoazell 2009.01.28. 13:33:53

Nekem ez az egyik kedvenc részem, olvastam is, úgy még hátborzongatóbb. Amikor rájöttem, hogy Doug Hutchinson a gumiember, Donal Logue-t pedig talán itt láttam először, szóval ezek külön örömök voltak.

Amúgy az X-aktákban annyi sorozatszereplő bukkant fel az évek alatt, hogy mindig élmény rájuk ismerni :D

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.01.28. 13:54:39

ó, horace, tényleg :)
az se egyszerű csávó, a vérző orrával.... na azért mégse gumiember.

vorti 2009.01.28. 14:26:31

Gyerekként mennyire fostam az X-aktáktól, főleg ettől a gumiembertől... :S :D
Talán bűn, de azóta alig láttam belőle valamit, úgyhogy maradok rendszeres olvasó... ;)

solol 2009.01.28. 15:06:01

@Onix Titan: egy-két embert...köztük muldert is...csak hogy izgi legyen :D
(kár, hogy ő tudja kontrollálni)

aribeth 2009.01.28. 20:17:07

Kevés olyan epizód van, amelyen úgy paráztam, hogy tizeniksz évvel később is fel tudom idézni a borzongást. Hát, ez közéjük tartozik. Az, hogy ez a fickó az égvilágon minden, tíz centisnél szélesebb lyukon keresztül tudta magát préselni, új dimenziókba helyezte a "nézzük meg, van-e szörny az ágy alatt/szekrényben/kisszobában/ablaknál" rituálét. :-)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.01.28. 20:49:12

azok a nyakkendős képek azok nagyok !
:-)

Onix Titan 2009.01.28. 22:25:04

@solol: Ja, csak nem akartam spoilerkedni nagyon.
@Sigismundus: örülök h teccettek, az első nyakkendő különösen szép :)

Elloth 2009.01.28. 23:01:50

Anyám, ezt lehet nem most kellett volna végig olvasni. :D

Nagyon jó a hogyvolt. Onix, imádom a stílusodat. :D

T. Norbert 2009.01.29. 08:18:24

"A májevő mutánst alakító két színész közül az egyik, Doug Hutchinson,..."

Ööö, ezt nem egészen értem. Egyazon színész játszotta a gumiembert minden jelenetben, nem? Amúgy Doug Hutchinson volt a Halálsoronban Percy Wetmore.

Elloth 2009.01.29. 08:42:58

Ott is genya volt. Neki csak az ilyen szerepek jutnak, mondjuk ezzel az arc berendezéssel nem csoda.

Onix Titan 2009.01.29. 09:10:02

@Elloth: Köszi szépen, örülök :)!
@T. Norbert: Jah, de azokban a jelenetekben amikor "gumiemberkedni" kell, na akkor játszott egy másik színész, mert Dougnak nincsenek olyan rugalmas izületei. Így például amikor Tooms bemászik a kéményen a 4. áldozathoz, az másik színész.
süti beállítások módosítása