Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 1x01 - Sebhelyek

2009. január 13. 14:55 - Onix Titan

Collum Nemzeti Park, Észak-Oregon Fiatal lány menekül az erdőben éjszaka, hogy ki (vagy mi) elől azt nem tudjuk, de a valami utoléri, kisebb légörvényt alkot, egyre fényesebb lesz, majd kifehéredik a képernyő. Helyszínelők vizsgálják a holttestet. Egyedüli furcsaság, amit találnak a két ragya a derekán. Főseriff jön, felismeri a lányt, a fia egyik osztálytársa. Egy áldozat a ’89-es osztályból. Már megint. És itt lenne a főcím, ha ez nem pilot-epizód lenne.

F.B.I. Központ, Washington D.C. Egy bizonyos Dana Scully ügynököt nagyon fontos emberek hívják be egy irodába, gyorsan elsorolják azt, amit a nézőnek is érdemes róla tudni (orvos), és megkérdezik hallott-e már egy Fox Mulder nevű ügynökről. Persze, osztályelső az akadémián, kiváló személyiségelemző, csak kissé izé… „elvarázsolt”. Ráadásul az X-aktákon dolgozik, az FBI megmagyarázhatatlan jelenségekkel kapcsolatos ügyein. Úgy van, és megkérik Scully-t, hogy csatlakozzon Mulder-hez - csak hogy tudományos szempontból vizsgálja az ügyeket. Scully arcára kiül a WTF, de nincs mit tenni – a parancs az parancs. Mulder irodája az alaksorban van, a falakon mindenfelé UFO képek, Scully-nak akaratlanul is feljebb csúszik az egyik szemöldöke.

Mulder mosolyogva várja már, barátságosan megkérdezi az ügynöknőt, hogy ugyan kinek ártott, hogy ide küldték spionkodni, az ügynöknő valószínűleg ugyan ezt a kérdést teszi fel magában. Scully épp bemutatkozna, de Mulder már rég elolvasta az aktáját, úgyhogy akár a tárgyra is térhetnek: képeket látunk a lányról, és más ragyáshátú áldozatokról, valamint valamilyen kémiai anyag képletét, minek mibenléte mindkettőjük számára ismeretlen. De az még mindig kérdés mibe halt bele a lány – a három másik áldozattal egyetemben.

Másnap irány Oregon, a repülő kicsit megremeg az út vége felé, s míg Scully olyan erősen kapaszkodik, ahogy csak tud, Mulder vigyorogva közli, hogy megérkeztek. Az akták átolvasása után kiderül, hogy az első három áldozatnál nem találtak semmit, de más volt a kórboncnok. Lehet, hogy ő a bűnös? Nagyon ügyes, Scully ügynök, akkor irány exhumálni a testeket. Éppen a nagy üres erdő közepén autókáznak ügynökeink, amikor hirtelen megőrülnek a kocsi elektronikus berendezései, rádió recseg, az óra ide-oda pörög. Mulder gyorsan kipattan és egy nagy rózsaszín X-et graffitizik az aszfaltra. Scully azon kérdésére, hogy ezt meg miért csinálta, csak egy „talán semmiért” a válasz. A temetőben vagyunk, már épp ásnák ki a holtestet, amikor megjelenik a helyi kórboncnok és miután visszaparancsolta akadékoskodó lányát a kocsiba kérdezősködni kezd. Ügynökeink a kérdéseire kérdéssel felelnek. A kórboncnok különösen felháborodik, amikor kiderül, hogy talán nem is vett észre valamit az első három hullán (elvégre a halál oka nincs meg), úgyhogy sértődötten balra el. A fiú, akit kiásnak a harmadik áldozat, magára vállalta az első két gyilkosságot, de bizonyíték nem volt ellene. Elmegyógyintézetbe került, de egyik éjszaka fagyva találták a helyi erdőben. Egy meleg, nyári este. Ebben a pillanatban emelik ki a tetemet, de biztos régi lehetett a kötél, mert elszakad, és a koporsó leesik, és elkezd gurulni a domboldalon lefelé. Mindenki utána. Végül egy sírkő állja útját az őrült hajszának, a koporsó fedele felpattan, de ami benne fekszik, inkább hasonlít egy majomra, mintsem egy emberre. A boncolásnál Scully arra jut, hogy a tetem valóban inkább egy majom, mint ember, Mulder szerint azonban egy idegen. A testben találnak egy fém implantátumot is, de ezzel egyenlőre nem tudnak semmit sem kezdeni. Pár vizsgálatot el kell majd még végezni.

Raymon megye, Állami elmegyógyintézet. Másnap hőseink meglátogatják az elmegyógyintézetet, kiderül, hogy az osztályból még két gyerek –Billy és Peggy – is az kórház vendégszeretetét élvezik. Mulderék persze beszélnének velük, de az orvos szerint az nem lesz olyan könnyű. Nem baj, próba szerencse. A kórteremben, az ágyban teljes kómában fekszik Billy-fiú, mellette a lány tolószékben olvas, állítólag a srác kérte rá. Mulder vizsgálatokat akar végezni a lányon, aki erre hisztériás rohamot kap, úgy kell lefogni, de közben az ügynök megpillantja az áldozatokéhoz hasonló ragyákat a hátán. Scully teljesen kibukik, hogy Mulder honnan tudta, hogy sebhelyek vannak a lányon, mire az bevallja, hogy szerinte elrabolták a gyereket. Ugyan kicsoda? Inkább micsoda… Scully erre még inkább kiborul, nem csoda, hisz nincsen semmilyen tudományos magyarázat erre az egészre.

Éjjel a két ügynök ellátogat az erdőbe, ahol a lányt is megtalálták. Míg Mulder iránytűje megőrül, Scully valami fura port talál a földön. Hirtelen nagy fényességre és hangzavar támad, és megjelenik egy az egyik emelkedő tetején. Csak a helyi seriff az, aki elhajtja őket erről a „magánterületről”. Szavainak a kezében tartott shotgun ad nyomatékot. Az ügynökök hazafelé vezetnek, és a hamuszerű anyagot vizslatják, amikor nagy fényesség támad. A következő pillanatban a kocsi áll, nem is működik, és Mulder szerint kiesett kilenc perc. Tudja, nézte az óráját, 21:03 volt az előbb, most meg 21:02. És pont az epizód elején felfújt rózsaszín X-nél állnak. Scully tagadja, hogy ez lehetséges lenne (szokjunk hozzá, ez lesz kilenc évig), Mulder meg csak röhög. A kocsi meg újra működik. A motelben Scully ragyákat fedez fel a hátán, és már kétségbeesve rohan Mulder szobájába, de az megnyugtatja, csak megcsípték a pókok. A nagy ijedtség után végigsztorizzák az éjszakát, megtudhatjuk, hogy gyermekkorában Mulder húga eltűnt – szerinte elrabolták az idegenek – aztán FBI profilozó lett, itt rátalált az X-aktákra és vérszemet kapott. De szerinte valami főfejes a kormányból megakadályozza abban, hogy rátaláljon valami fontosra. És hogy Scully-t is ezért küldték, még ha nem is tud róla. A nő ezt tagadja. A lelkizést egy ismeretlen hívása szakítja félbe, Peggy meghalt.

Országút Bellefleur közelében, Oregon államban. Kamionos bácsi szomorúan meséli, hogy kirohant elé a (tolószékes!) lány, nem tudott már megállni. Mulder csodálkozik, Scully is, mert a holtest órája megállt, és pont 21:03-at mutat. Újabb hívás, elrabolták a hullát! A két ügynök száguld vissza a motelhez, ami lángokban áll – minden bizonyíték megsemmisült. A látványosságot néző tömegből egy lány, a kórboncnok lánya megy ügynökeinkhez, védelmet kér, infója van. A helyi kávézóban meséli, hogy néha kiesik neki is az idő, az erdőben tér magához. Amúgy ő volt az ismeretlen hívó. Az apja tud erről, de tilos beszélniük a történtekről. Nyomatékul elered az orra vére. Az emlegetett kórboncnok jön, a detektívvel, aki mellesleg Billy apja, és elviszik a lányt. Az ügynököket meg elküldik a francba. Tehát a felnőttek is benne vannak. Nem baj, elmennek a temetőbe megnézni még a másik két sírt, hátha van még ott bizonyíték. De valaki megelőzte őket, a sírok üresek. Ekkor Muldernek epifániája (by candy) támad – rájött ki tette: Billy. Scully nem hisz a fülének, hogy az a „spenót fiú” volt a tettes. Mulder szerint pedig de, méghozzá az UFO-k miatt, a kiesett percekben ők irányítják. Scullynak ekkor beugrik Peggy órája, és kicsit eszelősen vihogni kezd – végre elhiszi, amit a társa állít. Sietnek is meglátogatni Billy-fiút!

A kórház kötelező kedves-de-szigorú nővére szerint a srác nem ment sehova, a TV-t bámulta. Aha, persze, akkor miért olyan mocskos a lába, mint Zsákos Frodónak a harmadik kötet végén? Ráadásul ugyan olyan port találnak rajta, mint ami az erdőben volt. Kár, hogy az eredeti minta elégett. Nem baj, mennek az erdőbe újabb mintáért, de ott a detektív kocsija várja őket. Épp azon gondolkodnak, hogy hogyan cselezhetnék ki a serifet és a mordályát, amikor sikolyt hallanak a fák közül, úgyhogy nyomban elkezdenek a hang irányába rohanni. Futás közben a le-lemaradó Scully-t fejbe vágja a felbukkanó seriff, francért kellett maguknak visszajönniük mi! Amúgy biztos futóbajnok lehetett ez a detektív, mert a következő pillanatban már Mulder előtt terem, és fegyverét rá szegezi. Mulder kéri, hogy állítsa meg a fiát, ő sem akarhatja, hogy gyilkoljon Billy! Biztos nagyon jó lehet ügynökünk rábeszélő képessége, mert a következő pillanatban már rohan is a seriff lelőni a fiát, aki a kórboncnok lányát cipeli egy légörvénybe. Szerencsére hősünk épp időben veti rá magát a rendőrre, aki célt téveszt. Bármi mást tenni azonban késő, ragyáshátú Billy-fiú már az örvény közepén áll, karjában a lánnyal, és minden kifehéredik. Következő pillanatban viszont eltűnik a fény, de a lány még él, és Billy sem zöldség többé! Nagy örömködés, a ragyák elmúltak, heppiend. Persze Scully nem látta az egészet, csak egy távoli villanást. Ez van.

Billy hipnózisban van, és épp azt meséli, hogy volt a fény, az parancsolta, hogy vigye oda a többieket, de aztán most azt mondták, hogy elmennek, de fél, hogy vissza fognak jönni. Sok komor FBI-os hallgatja komoran – azok, akik Scully-t küldték Mulder után, jól le is cseszik, hogy a jelentése sem valami tudományos és objektív. Nem lesz ez így jó Scully ügynök, nincs semmi bizonyíték! Erre az ügynöknő előkapja a zsebéből az implantátumot! De igen, van! Este Mulder hívja fel az álmatlanul forgolódó Scully-t: hivatalosan nincs ügy, valaki nagyon fentről nagyon mélyre süllyeszthette.

A záró képsorokban egy fura frizurájú, erősen dohányos férfi viszi egy óriási raktárba a Pentagonban az implantátumot, és az egyik polc egy rekeszének egyik dobozába rakja azt – sok másik ugyan olyan implantátum mellé.
 

Címkék: x akták
36 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.01.13. 15:33:57

Elsőként szeretném megköszönni ezt a Hogyvoltot, nagy kedvenc ifjúkoromból..:-)

És kérek majd sok képet Scully ügynökről..:-)

ChPh 2009.01.13. 15:49:25

Jah, ez jó volt, meg kellene újra nézni a sorozatot :)

sélli_ 2009.01.13. 15:49:51

De jó, de jó! X-Akták! Köszi!!!

Sok képet kérünk Mulder ügynökről! :))

Onix Titan 2009.01.13. 15:51:46

Örülök, hogy örültök, lesz kép mindenkiről:)!

Madmoazell 2009.01.13. 16:04:32

Köszi, hogy írod, nekem még mindig nagy kedvenc az utolsó pár évad marhaságai ellenére is.
viszont nem alaksor, hanem alagsor. bocsi, picit bántja a szememet...

Onix Titan 2009.01.13. 16:05:40

Jah, tudom, tele van elütésekkel meg minden szarral, majd legközelebb jobban figyelek ígérem:P

SteveNo1 2009.01.13. 16:11:43

Melyik csatornán kezdték el játszani az X-aktákat? Szívesen újra nézném néha!

Onix Titan 2009.01.13. 16:12:36

@SteveNo1: egyiken se, talán a coolon megy, gépről nézem.

Johnny336 2009.01.13. 16:27:32

Ohh, végre valami! Félek, újra rákattanok a blogra! :D

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.13. 16:41:45

Túl az első örömön, 'hejjessirássilag' nézze át vki ezt a posztot, és javítsa.

Holttest, seriff, Mulderhez, irányi helyett irány stb. nem folytatom.

Mindemellett, hogy hajrá-hajrá a posztírónak, és várjuk a következőt.

Gukker 2009.01.13. 16:45:35

Az X-aktákat rengeteget néztem amikor adták, aztán kicsit ellaposodot...

Jajjaj, azér a helyesírásra figyelni kéne egy kicsit. Az elütésekről nem beszélek, mert az előfordul, de az állandó kötőjelezgetést a neveknél el lehetne felejteni, roppant idegesítő.

Onix Titan 2009.01.13. 16:46:57

Okokok, helyesírást már csekkolom, elnézést érte! Ha úgy jobb, akkor meg nem fogok kötőjelezgetni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.13. 17:52:55

Kedves blogíró!

Köszönöm eme epizódismeretést. Magam is nagy rajongója vagyok a kozmonautákról szóló teleregényeknek!
Jó szelet!
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Onix Titan 2009.01.13. 18:11:57

Húúú, szívesen, ezek után csak félve mondom h ELTE-BTK :D

Potenciális Disznó 2009.01.13. 18:15:40

Nagy-nagy kedvencem az X-akták, legalább egyszer végignéztem sorban az összes részt, azóta meg párhavonta rámjön, és megnézek véletlenszerűen kiválasztva 10-20-at. Nagy bánatomra még nem adták ki itthon dvd-n.

Jéé, és missparker, neked ugyanaz a magyar hangod, mint Scullynak :)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.13. 19:00:24

@Potenciális Disznó:
Bizony, és ráadásul Erikánk annyira jó, hogy elhiszem neki a szende-hisztis Scully-t is, és a "kicsit határozottabb" Miss Parkert is.

Ez a hogyvolt arra is rádöbbentett, hogy nem a Csatorna volt az első epizódja az X-aktáknak. Én onnantól tartom nyilván, mint jó sorozatot. És igen, a végefelé beleuntak a készítők is, pedig volt benne fantázia.

Potenciális Disznó 2009.01.13. 19:13:00

missparker: A csatornától És a gumiember az smafu?

Onix Titan 2009.01.13. 19:16:15

Hát, szerintem már a 4-5. évadtól exponenciálisan csökken a színvonal... onnantól kezdve vagy halál unalmas filler epizódok vannak (vagy az alapötlet hülyeség, vagy az jó, de a kidolgozás az) vagy iszonyúan túlspilázott, ostoba a főszál, vagy vicces önparodisztikus epizódok vannak, de ezek között akadnak igazi gyöngyszemek is (pl: posztmodern prométeusz, valahol az 5. etapban asszem.). Érdekes viszont, hogy a 7. évadban, ahol épp első nézésre tartok ismét akad 1-2 1. évad színvonalú rész (pl: Goldenberg Variant).
A Csatorna persze klasszikusan jó rész, a Gumiember a sárga szemeivel, meg úgy odabasz a fűrésznek és az összes többi mai 'horrornak', hogy csak na!

Elloth 2009.01.13. 19:16:23

A gumiember az egyik legjobb rész! Még most is frászt kapok tőle. :D

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.13. 19:26:13

Meg a Tűzember. És volt egy undorító hibrid, ami csernobilból került az amcsi csatornákba, félig féreg, félig ember. Azt a részt nem tudtam végignézni :)

Onix Titan 2009.01.13. 19:30:40

A férgesről érdekesség, hogy a 3x17-ben, a Pusher című epizódban a főgonosz az epizód elején épp valami újságon röhög, hogy micsoda baromság, aminek a borítóján az emlegetett lény képe látható.

Elloth 2009.01.13. 19:49:34

Nekem örök kedvencem a Home című rész, amiben egy farmon élt az anyuka a fiával, és egymás között szaporodtak. Nagyon jól sikerültek a maszkok, meg a történet sem volt gyenge.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.01.13. 20:40:39

Elloth,
Fujj, arra emlékszem, ocsmány egy valami volt az is. Anyunak nem voltak kezei, vagy ilyesmi. Jó is, hogy lesz hogyvolt, már bekeveredtek bennem az emlékek. Csak a legocsmányabb részekre emlékszem tisztán, meg a Csatornára :) A gyerek Mulder tekintete, amikor meglátja az idegent... zseniális volt, a posztírónak javaslom, hogy azt a képet majd tegye bele a posztba.

Onix Titan 2009.01.13. 20:42:30

Nem, hogy keze, lába sem, egy talicskaszerű tákolmányon gokartozott a házban :D
Igyekszem nem elfejeteni berakni :D

Madmoazell 2009.01.13. 21:08:46

Gumiember rulez örökké. meg a Leszáll az éj a sok zöld gubófonó buggal :D

állítolagmárvillamostisláttam 2009.01.13. 22:38:57

helyesírás? rá se ránts! köszi a hv-ot!

Elloth 2009.01.14. 01:12:17

"talicskaszerű tákolmányon gokartozott a házban" Na erről az a rész jut eszembe, amiben az indiai csávó volt, akinek nem volt lába, és ő is egy olyasmin gokártozott. :D Na attól a színésztől máig kiráz a hideg. Miatta nem néztem meg pl. a Charlie és a csokigyárat, mert ott több száz van belőle.

Onix Titan 2009.01.14. 09:24:58

jah, az a 8 évad 10 epizód, abban csak az a szar, hogy 8 évadban nem igazán van Mulder, Duchovny addigra unta meg a szerepét nagyon :D

don rafael 2009.01.14. 11:13:22

de jó, hiánypótló hogyvolt!
amikor a 3. évad ment a tvben, akkor kezdtem kamaszodni, ugyh ott el is vesztettem a fonalat. aztán késöbb csak a főszállal foglalkozókat pótoltam, ugyh van lemaradásom.
de milyen jó már, h mindenkinek egyböl a gumiember jut eszébe :D

Johnny336 2009.01.14. 18:10:41

"akkor miért olyan mocskos a lába, mint Zsákos Frodónak a harmadik kötet végén?"

A stílussal nem lesz gond :D

Nekem az Eva-s (klónok) rész jön be nagyon.

whitequeen 2009.01.15. 11:14:00

Jaj, de jó, köszi én is :)) Stílus nagyon is ok ;)
Nem is emlékeztem, h Cigarettás Ffi már a pilotban is volt!!!

Gumiember..... Sztem nem voltam még 10, mikor kb rendszeresen néztem a sorozatot, és akkor nem voltam ilyen besz*ri, mint most... :D (Nemrég láttam egy részt, nem emlékszem, melyiket, csak arra, hogy jeges veríték az elejétől a végéig xD Öregszünk...) Egyedül a kedves májevő rémisztett akkor olyan sikeresen halálra, hogy ÉVEKIG úgy bírtam csak elaludni, ha takarva volt vhogy a jobb oldalam %-/

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.01.15. 13:43:49

huhú, látom a gumiember másoknak is bejött... én ráadásul egyedül néztem, mert az ember pont nem volt otthon. majd szívszélhűdést kaptam a frásztól. aztán pár évvel később, ismétlések, megint egyedül, megint gumiember! hát... :) ma is ha eszembe jut, kiráz a hideg. most is :)
de a csatornára nem emlékszem, az melyik volt?

Onix Titan 2009.01.15. 15:08:29

A gumiembernél jobban engem csak a Twin Peaks hozza rám a frászt. Értették no, a 90-es években a dolgukat.
A Csatorna asszem a 4. rész az első évadból, nemsokára lesz hogyvolt, nem akarok poént lelőni.

Ana9 2009.03.12. 11:54:34

A Sorozat+ az elejéről vetíti az egész X-aktás sorozatot, csak az a kár, hogy nekem nincs olyan csatornám.^^ 1-17-ig letöltöttem a részeket, de a többit sehol sem találom. Ha valaki tudna nekem segíteni, az lécci írjon az ana9@citromail.hu címre. Előre, is nagyon nagyon köszönöm! :)
Jah és köszi a hogyvoltokat, nagyon jók! :D
süti beállítások módosítása