Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 2x07 – A vádlottak padján

2008. december 15. 12:00 - Deana W.

Vessünk gyorsan számot, miféle jószándékból elkövetett bűncselekmények tarkították eddig a Winchester fiúk vadászkörútját: bankkártya csalás, betörés, sírgyalázás, hamis jelvények és személyiségek használata (szövetségi nyomozók, környezetvédelmi főosztályvezetők, a vadvédelem emberei, Simmons atya, Nigel Tuffnel, Dr. Jerry Kaplan, riporterek, erdőőrök, diákszövetségi tagok, nemzetbiztonságiak…). És ne feledjük az Alakváltó által, Dean képében elkövetett kegyetlen gyilkosságot se, amit végülis állítólagos halálával és egy megrendezett temetéssel úszott meg. Nem csoda, hogy a baltimore-i kapitányság nyomozója igen csak meglepődik, hogy a halottnak hitt „bűnöző” ül vele szemben bilincsbe verve, és természetesen majd kicsattan az egészségtől. Eközben egy kisebb kommandós egység egy motelszobába végez rajtaütést Sammy-n, úgyhogy ő is rövid úton landol a kapitányságon. Mi folyik itt? És hogy fognak ebből kimászni?

Hogy még ennél is bonyolultabb legyen az életünk, Dean-t most egy újabb gyilkossággal vádolják. A testvéreket külön hallgatják ki az esetről: míg Dean-t a keménykedő Peter Sheridan nyomozó próbálja megtörni, addig Sam-nek egy sokkal kedvesebb nyomozónő, Diana igyekszik a lelkiismeretére hatni. Mindent tud róla, az anyja és Jessica haláláról, meg hogy kitűnő tanuló volt és a jogra járt, úgyhogy szerinte jobban tenné, ha ismét jófiú lenne és feladná a romlott életű bátyját. Cserébe alkut kötne vele, így megúszhatja a bűnrészességet is és folytathatja a korábbi példás életét. Persze Sam-nek esze ágában sincs feladni Dean-t, sőt a srácok vallomása az esetről szóról szóra egyezik.

Állítólag az újságból értesültek egy régi családi barát, Anthony Giles haláláról, ezért siettek a városba. Meglátogatták Karen-t, az özvegyet, hogy segítsenek neki, de pár vigasztaló szó után inkább magára hagyták, hogy pihenhessen. Igaz, hogy van egy szemtanú, aki látta őket később betörni Mr. Giles egykori irodájába, de ők tulajdonképpen csak szívességből mentek oda, mert Karen megkérte őket, hogy hozzák el férje személyes holmijait. Aztán Dean visszament Karenhez, hogy megnézze, nincs-e valamire szüksége, Sam pedig visszatért a motelbe.

A nyomozónő szerint persze ez mese habbal, és szerinte azért váltak külön, hogy Dean megölhesse a nőt. Abban végülis igaza van, hogy ez az egész mese habbal. Lássuk, mi történt valójában.

Dean valóban egy újságból értesült a baltimore-i ügyvéd, Mr. Giles halálhíréről, akiről természetesen korábban sohasem hallott. De a gyilkosság furcsa körülményei miatt felfigyelt az esetre: a fickó torkát elvágták, de a szoba teljesen tiszta maradt, se DNS nyomokat, se ujjlenyomatot nem találtak és még a biztonsági kamera sem tudta felvenni a támadót. Mindez bizonyára csak egy láthatatlan és természetfeletti gyilkosnak sikerülhetett, úgyhogy Mulder (Dean) és Scully (Sam) elindult az eheti vadászatra. Annak rendje és módja szerint fel is keresték az özvegyet – a biztosító embereinek kiadva magukat. Dean-nek nem igazán sikerült együttérzést mutatnia, de miután Sam elővette bambinézését és búgó hangját, Karen megnyílt előttük, és szipogva elmesélte, hogy Tony aznap sokáig dolgozott, és ötlete sincs, hogy ki tehette ezt vele. De a halála előtti éjszaka volt egy rémálma a férjének: egy sápadt nőt vélt látni az ágya mellett, akinek sötét, vörös szemei voltak, de miután hirtelen megjelent, ugyanúgy el is tűnt.

Karen lakásáról Mr. Giles irodájában folytatták a nyomozást, csendben betörve. Az irodában találtak egy rakás papírt, amire végtelenszer a danashulps szó volt nyomtatva, illetve az üvegasztal lapján is megtalálták ugyanezt a feliratot. Talán egy név lehet (Dana Shulps), talán a vörös szemű szellemalak neve. Az elmélet a következő: Mr. Giles régebbről ismerhette a nőt, aki most szellemként visszatért, hogy bosszút álljon egy régebbi sérelemért. Bár átfésülték az egész irodát, illetve a helyi rendőrségi nyilvántartást, mégsem találtak egyetlen utalást sem ilyen vagy hasonló nevű nőre az elmúlt 50 évből, ezért Sam megpróbálta feltörni a fickó számítógépét, hátha azon lesz valami nyom. Mivel Dean ezt halálosan unta, úgy döntött, visszamegy Karen lakásába, hogy kicsit még faggatózzon, hátha ő tud valamit a rejtélyes nőről.

Balszerencséjére mikor odaért, nem talált mást, csak a nő vérbefagyott holttestét. Karen pár perccel korábban egy alakot vélt látni a házban – a vörös szemű szellem jelent meg neki is. Persze rendesen beparázott, ezért kihívta a rendőröket, de hiába. A szellem ismét feltűnt, a nyomtató kinyomtatott pár oldal danashulps-ot, Karen pedig meghalt. A rendőrök meg akkor értek oda, amikor Dean a halott nő fölött guggolva vizsgálta annak sérüléseit. Ezt nevezik azt hiszem tettenérésnek. Így került végül a kapitányságra, bilincsbe verve, gyilkossággal vádolva.

Most pedig itt vagyunk a kapitányságon, két tanácstalan nyomozóval. Peter-t nem érdekli, hogy nincs gyilkos fegyver és indíték, és a st. louis-i ügyet ismerve biztosra veszi, hogy Dean a tettes. Tony ráadásul a barátja volt, úgyhogy mielőbb le akarja zárni az ügyet és igazságot akar szolgáltatni. Bár Diana-nak kételyei vannak, a nyomozótárs szerelmes csókja hamar eloszlatja azokat.

Miközben a két srácot magukra hagyták, hadd főjenek a saját levükben, természetesen mindkettőnek a rejtélyes ügyön jár az agya. Ugyanarra a megoldásra jutnak: ha danashulps nem egy név, akkor bizonyára egy anagramma. Közben megérkezik Dean kirendelt védőügyvédje is, aki elég tökkelütöttnek néz ki. De legalább van nála papír és toll, úgyhogy Dean gyorsan leírja a lehetséges anagramma megoldásokat. Mivel neki nem ismerős egyik név sem, az értetlen ügyvéd segítségét kéri, hátha neki beugrik valami helyi dolog. A Supash Land majdnem stimmel: a sup ugyan felesleges, de egy Ashland utca itt van a közelben. A megoldást Dean elküldeti az ügyvéddel Sam-nek.

Eközben Diana épp jelentését gépeli, de hirtelen önálló életre kell a számítógépe. Természetesen a danashulps szó íródik ki a monitorjára, de pár másodperc után abba is marad a különös jelenség.

Az ügyvéd miután átadta Dean üzenetét, Sam-mel is szeretne szót váltani, de még leülni sincs ideje, mikor Diana visszarendeli Dean-hez, aki beismerő vallomást kíván tenni. A kihallgatóban már fel is állították a videókamerát, Dean pedig illedelmesen bemutatkozva kezdi a mondókáját. A nevem Dean Winchester. Vízöntő vagyok. Nem öltem meg senkit, de tudom ki tette. Vagy inkább mi. Egy bosszúálló szellem. A szellem üzenni próbál nekünk, de összekuszálta a dolgokat. Mindenesetre megfejtettük az anagrammát, úgyhogy kedves nyomozók, legyenek szívesek az Ashland utcában kezdeni a kutatást. A kedves nyomozók persze nem ilyen vallomásra számítottak. Peter annyira felhúzta magát, hogy nekiesik Dean-nek, de legalább Diana felkapta a fejét a danashulps szóra, hiszen nem rég látta a monitorán magától megjelenni.

Miközben a fenti incidens lezajlott, Sam ügyesen meglógott az ablakon át. Hogy rendbe tegye zűrzavaros fejét, Diana a mosdóba megy. De ahogy kinyitná a csapot, az önálló életre kel és forró víz kezd ömleni belőle. Ahogy a többi csapból is, így hamarosan hatalmas pára lesz a helyiségben. A bepárásodott tükörre pedig egy láthatatlan kéz ismét felírja, hogy danashulps. Ha ez nem volna elég rémisztő, Diana háta mögött megjelenik a kísértet is: egy szőke hajú, elvágott torkú nő, aki mondani próbál valamit, de nem megy neki.

A rémült nyomozónő visszatér Dean-hez, mondván, hogy további részleteket akar megtudni erről a szellemesdiről. Dean miközben elmagyarázza, hogy a bosszúálló szellemek erőszakos haláleset után jönnek létre, és igen, embert is képesek ölni, észreveszi, hogy Diana csuklóján zúzódások vannak. Épp olyanok, mint amiket Karen-en is látott. Egyből levágja, hogy Diana-nak is megjelent a szellem. Mivel eddig bárki, aki látta a rejtélyes nőalakot, rövid időn belül meghalt, nyomozónknak sikerül hamar túllépnie az azt-hiszem-kezdek-megőrülni részen, és megfogadja Dean tanácsát, és felkeresi Sam-et – akit az Aranyoldalak első moteljában, Jim Rockford néven talál. Ez a titkos Winchester protokoll arra az esetre, ha külön kell válniuk.

Sam időközben kibányászta a helyi nyilvántartásból az összes nőt, akit az Ashland utcában gyilkoltak meg vagy onnan tűnt el. A fotók közt Diana hamar meg is találja a szellemalakot, akit így már hiphop be is tudnak azonosítani: Claire Becker, kilenc hónapja tűnt el, korábban heroin árulásért kétszer letartóztatták. Igaz Diana és Peter korábban a kábítószer osztályon dolgoztak, a nyomozónő nem emlékszik, hogy ők tartóztatták volna le a lányt. Mindenesetre utoljára akkor látták élve, amikor betért az Ashland utca 2911-be, ezért ott keresgél tovább az újdonsült detektív pár.

Míg Sam megvizsgálja a romos ház emeletét, Diana a földszinten marad. Naná, hogy ott jelenik meg újra a lány szelleme, de furcsa mód most sem támad a nőre, hanem a kezét nyújtja felé, mintha segítséget kérne. Mivel az ablak előtt jelent meg a szellem, ezt a helyet kezdik el alaposabban megvizsgálni. Miután félretolják az előtte álló szekrényt, értelmet nyer a szórejtvényünk is: a kirakaton lévő felirat már félig lekopott, de valaha ez állt ott, Ashland Sup(plies). A beszűrődő fények a szemben lévő falra vetítik a felirat töredéket, így Sam-nek már össze is állt a kép: a lány szelleme így próbált meg üzenni, hogy ezen a helyen találják a holttestét.

Bár nem érti, hogy egy bosszúálló szellem miért akarja, hogy megtalálják és elpusztítsák a tetemét, Sam elkezdi bontani a falat, ahonnan hamarosan ki is emelnek egy összekötözött zsákot, benne a lány mumifikálódott csontvázával. A csuklóján megtalálják a kötelek által okozott zúzódás nyomokat, és egy láncot a nyakában. A különös csak az, hogy egy ugyanilyen lánc lóg Diana nyakában is. A nyomozónő szerint ez egy ritka darab, és Peter adta neki.

Sam vigyorogva közli, hogy most már mindent ért. Claire nem bosszúálló szellem, hanem egy halál ómen. Nem ő ölte meg az embereket, éppenhogy figyelmeztetni próbálta őket a veszélyre. Ezek szerint vannak jó szellemek is, akik nem akarnak bosszút állni, csak az igazságot akarják megmutatni – ezért vezette el őket ide a lány, mert tudatni akarja velük, ki ölte meg őt. Most már Diana is gyanakszik, hiszen egy évvel ezelőtt egy csomó heroin tűnt el a bizonyíték raktárból, amit nagy valószínűséggel egy rendőr lophatott el, de sosem derült rá fény. Talán Peter tehette, és így került kapcsolatba a heroinárus Claire-rel.

Nyomban kérdőre is vonná a fickót, de a központ szerint Peter nemrég elindult egy szolgálati kocsival és Dean-nel, mondván, hogy át kell szállítania a foglyot valahová, és most nem válaszol a hívásokra. Így is van, Peter Dean-nel furikázik, de ahelyett hogy kiadná foglyát St. Louis-nak, egy kihalt erdőbe hajt vele. Miután belátta, hogy nincs megfelelő bizonyítéka ellene, úgy dönt, saját kezűleg szolgáltat igazságot: kirángatja Dean-t a kocsiból és készül lelőni. A mese az lenne, hogy a rab próbált megszökni és meg kellett állítania, de szerencsére még a végzetes lövés előtt megérkezik Sam és Diana is a helyszínre – milyen szerencse, hogy a balfék nyomozó szolgálati kocsival indult el, amit be lehet mérni.

Diana próbálja szép szóval meggyőzni Peter-t, hogy ne tegyen őrültséget, és közben kifaggatja, miért tette a sok szörnyűséget. Claire fel akarta adni, ezért ölte meg, utána pedig a szintén bűnrészes, bepánikoló barátját, Tony-t is eltette láb alól. Úgy vélte, Tony bizonyára mindent elmondott feleségének, Karen-nek is, ezért aztán vele is végzett. De most pont kapóra jött ez a Dean gyerek, úgyhogy akár rá is kenhetik az egész ügyet. Egy pillanatra úgy tűnik, sikerül Diana érzéseire hatnia, de nem: a nő tényleg jó zsaru és éppen eléggé megsértették a hiúságát is, úgyhogy egy hirtelen mozdulattal térden lövi társát. Persze még jön egy kis csetepaté, a fegyverek elkeverednek, de aztán hirtelen megjelenik Claire szelleme. Peter riadalmát kihasználva Diana visszaszerzi pisztolyát és kegyetlenül agyonlövi társát és szeretőjét. Claire most már békében nyugodhat.

Mivel megmentették az életét és rájött, hogy a srácok mindvégig igazat mondtak, Diana úgy dönt, elengedi őket. Ugyan ebben az ügyben Peter vallomása tisztázná Dean-t, a st. louis-i vádak alól nem tudja felmenteni őt. Ezért inkább azt a mesét találják ki, hogy míg ő egy percre elfordult, a fiúk megszöktek. Így bár egyelőre nem kell felelniük a másik gyilkosságért, megkezdődik a Winchester fiúk szökevény élete.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása