Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 3x08 – Démonok

2008. december 07. 11:00 - Llew

A CSK-1 újfent egy erdős bolygóra vetődik, ami a háttérben lévő hegyek fazonja alapján gyanúsan emlékeztet arra a helyre, ahol a noxos epizód kapujeleneteit forgatták. A külső helyszínek egyhangúságát nyílván a stáb is unhatta, mert a humoruknál levő írók a következő megjegyzést adták O’Neill szájába: „Á, fák, fák, fák és újabb fák. Milyen szép zöld az univerzum. Nem?” Eközben a nyomolvasóvá alakult hallgatag óriás egy ösvényt talál, amire Daniel a ki, O’Neill pedig a mi használhatja kérdéssel reagál. RDA ráadásul megtoldja a dolgot egy olyan Dr. Genyás kisujjat görbén a szájához tartós mozdulattal, ami számomra nem vicces, de amitól Amanda Tapping láthatóan alig bír hangos röhögés nélkül kivonulni a kamera látószögéből.

A nagy kopasz harcos vezetésével a csapat eljut az UAV (repülő MALP) által lefilmezett településig, ami egy középkori keresztény falu. Ami felveti azt a kérdést, hogy melyik goa’uld hozhatta el a népeket a Földről. Mert az oké, hogy istent játszanak, na de az már mégis csak túlzás, hogy az Istent. Teal’c megjegyzi, hogy szerint egyik kukac sem lenne képes olyan türelmet és jóindulatot tanúsítani, mint amit a Bibliában olvasott. Ez utóbbi információt O’Neill döbbenten veszi tudomásul, majd Teal’c kérdése nyomán kiderül, hogy ő bizony nem olvasta, de azért kazettán hallgatja. Beérnek a faluba, de a helyiek befutnak a házaikba, mikor meglátják őket. Teal’c elsőre tényleg nem bizalomgerjesztő, de ezt azért nem kéne. Az egyetlen lélek, aki kint marad egy eszméletlen lány egy karóhoz láncolva.

A helyi szokások ismerete nélkül rögtön neki esnek a kiszabadításának, pedig ezzel már egyszer csúnyán mellé fogtak. Most azonban félbe szakítja őket egy szerzetes, aki egy keresztet maga előtt tartva a „Kíméljétek meg őt!” felszólítással közeledik. Simonnal elég nehéz kommunikálni, de annyit sikerül kiszedni belőle, hogy azt hiszi, hogy Danielék démonok, mert a sötét körön át jöttek. A lány, Mary és megszállt lélekként a kanonok áldozatnak szánja az igazi alakjában érkező démonnak. Ettől a csapat nem lett okosabb, így haladnak a saját terveik szerint. A lányt kiszabadítják és mivel inkább beteg, mint megszállt, felajánlják, hogy segítenek rajta.

 A csaj csak bárány himlős, amit a gyógyszerekkel pár nap alatt kiheverne, de Simon szerint arra nincs idő, mert közeleg az Áldozat napja, és az öregeknek este el kell rajta végezni a koponyalékelést, hogy a rossz szellemek eltávozhassanak a testéből. A csevegést kürtszó és ordítozás zavarja meg kintről, mi szerint jön a démon. Hát ezt érdemes megnézni, így mindenki az ablakra tapad. A démon egy unas, mi valjuk be tényleg nem egy szép valami és amiről Jack azt hitte csak egy volt és azt megölték, de ez igazából egy egész faj. Az unas szerint is közeleg az Áldozat napja, és e jeles nap okán a Sátán=Sokar öt lelket=gazdatest alapanygagot követel, amik ha nem lesznek meg napkeltéig, akkor ő választ.

Simon a hallottaktól teljesen bepánikol, és már szedi is elő a barkács felszerelést, hogy tiszta lelket faragjon húgából. O’Neill próbálja megmagyarázni neki, hogy az nem egy démon, csak egy unas, amit megszállt egy kukac és ők nem is félnek tőle. A srác azonban csak vallási síkon tudja értelmezni a dolgot, így akkor szerinte a CSK-1-et az Úr küldte a megmentésükre. Harangoznak. Egy csapat martalóc kíséretében megjött a kanonok, hogy kiválassza az áldozatokat, akiket megszálltak a gonosz szellemek. Hálás meló lehet. A helyiek persze rögtön beköpik neki a csapatot, nem mintha nem lógnának ki eléggé a sorból.

Az ellenszenves fazon barátságosan le Sátán gyermekeizi O’Neilléket, majd jól lebassza Simont, amiért beengedte őket. A legfeltűnőbb alapon kiszúrja magának Teal’c-et, és miután alaposan a képébe mászott, közli a falusiakkal, hogy a sátán jelét viseli. Azok meg jólképzett középkori parasztok módjára azonnal készpénznek is veszik a dolgot. Jack itt unja meg a műsort. Közli a tényállást az unasról és felajánlja, hogy kinyírják ha kell. A kanonok azonban csak nyomja tovább a vallási dumát, de mikor az ezredes úgy dönt, hogy ideje távozni, közli velük, hogy az Úr lesújt rájuk és megpiszkálja a hi-teches gyűrűjét. Ettől beborul, majd a következő pillanatban egy villám csap a CSK-1 elé, ők meg elájulnak.

Teal’c kivételével egy cellában térnek magukhoz, ahol az ezredes felhatalmazza Cartert, hogy ha legközelebb segíteni akar valakin, akkor rúgja seggbe. Teal’c is előkerül. Elég nyúzott, láthatóan nem sörözni volt, de az „égessük meg”, „öljük meg” kiáltások alapján a java még ez után jön. Boszorkányság próba keretében, egy izzó vasat nyomnak a kígyó jelvényre, ami ha az ördög jele, akkor érzéketlen. Ő persze meg se nyikkan. Hát ez most egy ronda öngól volt Teal’c, amivel egyben tovább is jutott a selejtezőből, mert jön a következő forduló, a vízpróba. Ez egy jóféle boszorkányüldözős 22-es csapdája, mert ha összebilincselt kézzel és egy bazi nagy kővel a bokáján elsüllyed, akkor ártatlan, ha fenn marad, akkor bűnös és ellehet égetni. Valaki annó komoly energiákat fordíthatott a kitalálására. Teal’c csobban, és el is süllyed.

A kanonok szerint a lelke megtisztult, és ha a többiek akarják, akkor keresztény temetést kap, ők pedig elmehetnek. Előkerül Simon és kéri őket, hogy segítsenek. Van bőr a srác képén azt meg kell hagyni. Maryt éppen előkészítik a koponyalékeléshez, amit Daniel szerint meg kell akadályozniuk, különben Teal’c halála értelmetlen volt. Amúgy is, de azért segítenek. Amíg ők doktorosdit játszanak bent, addig a kint felravatalozott Teal’c felkel, ezzel a frászt hozza a mellette imádkozó nőkre. Kutya baja. Amikor vízbe lökték lement alfába előidézte a kel’no’rimet, és a kukac meg kivette a vízbűl a zoxigént. A nagy sikoltozásra előkerül a kanonok is és jutalmul a CSK-1-et jelöli ki áldozatnak, ötödiknek meg Maryt. O’Neill közli Carterrel, hogy ha Daniel legközelebb segíteni akar valakinek, akkor lője le.

Reggel megjön az unas, és mivel nincs humorérzéke nem veszi jól Jack megjegyzéseit és kicsit megfolytogatja. Ezt nagyeszű Simon és hasonló kvalitású kisiparos kollégája is furcsállja, de láthatóan kell még pár perc, hogy a program lefusson náluk. Az unas a láncra vert csapattal elindul a kapu felé, de ők egy domboldalban úgy döntenek, hogy inkább külön mennének. Összeláncolva nem könnyű menekülni. Nem is jutnak messzire, mert az erdőben újra elkapja őket, de ekkor megjelenik tökös Simon és Teal’c botfegyverével három lövést a gyíkba ereszt. Válaszul akkora fülest kap, hogy az erdő túl felébe repül. De mivel elég fafejű gyerek, meg se kottyan neki. Elfut, az unas meg utána. Így a csapat az elejtett botfegyverrel ki tudja szabadítani magát.

O’Neill és Teal’c Simon után mennek, ő meg közben összefut a kanonokkal, de az unas is utoléri. Mikor Jackék oda érnek már csak a halott lényt és az eszméletlen Simonnal lévő kanonokot találják. A kapunál búcsúzkodnak, és már tárcsáznak, mikor Carter közli, hogy a kukac belement a kanonokba. Erre az rájuk ront, de Jack lelövi. Probléma megoldva, új világ felszabadítva, lehet haza menni, de előtte még meghagyják Simonnak, hogy temessék el a kaput.

Címkék: csillagkapu
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2008.12.07. 15:52:27

A sok helyesírási hiba miatt egyszerűen élvezhetetlen a hogyvolt. Legalább egy Word-féle ellenőrzést futtass már át rajta, akkor legalább olyanok nem maradnak benne, hogy "megfolytogatja"...

illias 2008.12.07. 17:44:05

Kedves Nadivereb csak a te kedvbedért regeltem, (remélem örülsz), üzentem: Menj az MTA-ra panaszkodni = Le az ORI-al!!! :DD
Egy nyelvtani blogon keverd a szezont a fazonnal, ne itt, vagy.
Hogy (tudom, de hátha neked fáj...) jobban érezd magad az intelektüell haverjaid előtt villogj.
Eddig elolvastam minden bejegyzést (ebből: Stargate+Atlantils) és grat a szerzőnek remekül sikerült, köszönöm!!!

tikobaba 2008.12.07. 18:00:42

Engem sem zavarnak az elütések, hibák, a stílus a lényeg, az pedig hibátlan :) kösz a hogyvoltokat!

nadivereb 2008.12.07. 19:16:19

Nyugodtan hisztizhettek, az egyes elütések, kis hibák engem sem zavarnak különösebben. Viszont amikor valaki konzekvensen nem képes eldönteni, hogy mit írunk egybe és mit külön, az már zavar. Általában az ilyen mondatokat átugrom. Itt viszont szinte nem volt olyan mondat, amiben ne lett volna legalább egy súlyos nyelvtani hiba, ami irgalmatlanul zavaró.

Llew 2008.12.08. 09:36:24

nadivereb:
A kommented miatt újra átolvastam a hv-ot, részben igazat is adok neked. A "megfolytogatja"-ra tényleg nincs mentségem az nagyon csúnya. Viszont ha nem nagy kérés áruld már el mik azok a súlyos nyelvtani hibák, amikből minden mondatra jut. Komolyan mondom, kíváncsi vagyok rájuk, mert sosem voltam egy nagy helyes író, de most utólag is lefuttattam a Word ellenőrzést, de a fentin túl leginkább az idegen nevekkel volt baja. Meg olyan célszerű javaslatokat tett, hogy a jólképzett (ami ugye hibás, de nem tűnik fel neki) legyen inkább hólképzett. Az állandóan bedobott a "jelzett szó környékén hiányzik egy vessző" javaslatot meg nem nevezném segítségnek. Szóval a Word ellenőrzés olyan, mintha nem is lenne. Szóval jöhet a lista aminek utána kell néznem a helyesírási szabályzatban. Ha nem reagálsz akkor is igyekszem majd jobban figyelni, de semmit sem garantálok.
Végezetül pedig egy érdekes bejegyzés a helyesírással offolás témakörben:
hairdryerblues.blogspot.com/2007/11/bunkk-bunkja.html

Ádörz:
Köszönet a védelmemre kelésért illetve pozitív visszajelzésért a hogyvoltokat illetően.
illias:
nem tudom elütés e, de megjegyzem, hogy az Atlantiszt, illetve a Csillagkapu 50%-át the black ball kolléga követte el így azokért a dicséret neki jár

Ateszdom (törölt) 2008.12.08. 12:11:37

Huh ezt a részt ma reggel láttam és nem tartozik a legjobbak közé. De a hogyvolt az nagyon betalált, leestem a székről a röhögéstől.

Reklamációnak(a helyesírásért) meg akkor lenne helye, ha fizetned kellene azért, hogy ezeket elolvashasd.

the black ball 2008.12.08. 14:09:30

- A Word helyesírója lócitromot nem ér.
- Nem szépirodalmi szöveget vagy kifejtő valamit irkálunk. Ott én is allergiás vagyok a rossz helyesírásra. - Valószínűleg az olvasó nem a neten fog megtanulni helyesen írni. (Remélem.)
- A "ly" nyelvújítási csonk, ennek ellenére hungarikum, mint a németeknél a "ß". Eltéveszteni nem halálos bűn, utána az ember úgyis megjegyzi a helyeset.

Ellenben annyiban igaza van nadiverebnek, hogy csökkenhet az élvezeti faktor. De szerintem bőven határon belül van.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.12.08. 19:30:31

Nem értem a helyesíráson lovagolást. Amióta géppel ír az emberiség, előfordul melléütés stb. Én a stílust szoktam élvezni, nem a leírt betűket.

Ennek ellenére törekedni kell a jó helyesírásra, ha nem sikerül, hát nem sikerül.

narrator 2008.12.09. 13:13:10

Kedves Llew és the black ball!
Nagyon ott van a hogyvolt! Köszönet!
Helyesírás szerintem se annyira fontos itt.

Engem jobban érdekel, hogy a 4. évadot le fogja-e adni az AXN januárban, a 3. után.
Tudja valaki???

Gabba 2008.12.09. 16:34:48

narrator, az AXN folyamatosan halad, dec. 26-án 14:00-kor lesz a III/22 ismétlése, és este 7-kor indul a IV/1.

(Közben az AXN Sci Fi persze már a IX. évadot nyomja.)

A részhez: én is jót vigyorogtam azon, hogy Amanda Tapping röhögését így benne hagyták a végleges verzióban.

narrator 2008.12.11. 09:30:54

Gabba, köszi az infót!
Akkor már jól fog telni a karácsony! :-)
Az AXN legalább jól csinálja, hogy folytatólagosan közvetíti. (AXN Sci Fi-m meg nincs, de a IX. évadnál még úgyse tartok.)
süti beállítások módosítása