Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 2x04 - See-Through

2008. december 03. 10:10 - mg_b

Harmadik hetébe lép a nyomozás a Mészáros után, Dextert pedig, akárcsak egész Miamit, hőguta kerülgeti. Az egy dolog, hogy Lundy ügynök a nyakában liheg, és hogy Rita kissé féltékeny Lejlára – angol eredetiben Lila, de ezt mi önkényesen figyelmen kívül hagyjuk –, aki az előző rész óta végzet asszonyából Dexter támogatójává lépett elő a terápiás csoportban, de még Rita anyja is látogatóba érkezik hamarosan. Az anya-lánya viszony természetesen kissé feszült, főképp azért, mert a kedves anyuka soha nem értette, mit eszik a lánya Paulon, aki egy drogfüggő szeszkazán volt; Dexter kíváncsian várja, mit szól majd ezek után őhozzá.

 

A kapitányságon sem nyugszanak a dolgok, mivel sikerült azonosítani tizennyolc áldozatot, közülük pedig tizenhármat vádoltak vagy gyanúsítottak gyilkossággal életében. A rendőrkapitány szerint ezzel meg lehet nyugtatni a várost – a Mészáros csak rosszfiúkat gyilkol –, Lundy szerint viszont mivel ez az egyetlen nyom, nem kellene szétkürtölni. Persze a kapitány nyer, 1:0 oda, Dexter pedig amiatt aggódik, hogy Masuka, aki Heuréka, rájöttem! üvöltéssel rohan be Lundyékhoz, vajon mit derített ki róla. Nehogy már pont ez a kicsi kopasz buktassa le!

Dexter ijedtében meglátogatja Lejlát, aki egy kellemesen neogót, fémműhelyszerű raktárban lakik, egymást fölfaló emberekről hegeszt szobrokat, kedvenc szófordulatai pedig mindig tartalmaznak valami hasonlatot tűzről, forróságról és robbantgatásról. Dexternek öt perc alatt tízszer esik le az álla, akkor pedig szóhoz sem jut, amikor a csaj a terepjárójával berongyol egy kertbe, kidönt egy kovácsoltvas kerítésdíszt – egy sakkfiguraszerű lovat –, aztán értetlenül sürgeti Dextert, hogy segíts már ellopni, te díszpinty, ne csak ülj abban a kurva kocsiban! Ez zakkantabb, mint én, gondolja Dexter, aztán valami beszélgetést is kezdeményez, de persze rosszul jön ki a dologból: nincsenek jó tippek a munkahelyi gondjaid megoldására, Dexter, viszont segíthetsz nekem szélkakasokat lopni, rendben?

Dexter belemegy, azzal a feltétellel, hogy a problémájáról is beszélgetnek közben, nem csak anyagot gyűjtenek Lejla következő alkotásához. Lejla erre azzal vág vissza, hogy a problémája megoldásához Dexternek először meg kellene ismernie, azután el kellene fogadnia önmagát, de semmi gond, ő majd segít neki feltárni lelke rejtett rétegeit. Dexternek ettől már előre borsódzik a háta, és végtelenül boldog, amikor megcsörren a telefon, és egy feleséggyilkosság helyszínére riasztják. Dehogy akarja ő megismerni magát, csak legyen már túl ezen az egész terápián, meg Mészáros-ügyön, meg anyóslátogatáson, meg hagyják már őt békén nyugton tenni a dolgát, higgyék már el, hogy nem Lundytól lesz biztonságos ez a város, hanem a Mészárostól. Hiszen ezt nyomják a híradókban is, nem? Hogy a Mészáros mekkora jófej.

A fent említett feleséggyilkosság tettesét Doakes órák alatt levadássza: akárcsak ő, a gyilkos férj is a különleges egységnél szolgált katona korában, s az őrmester a kapcsolatait megmozgatva gyorsan rátalál. Bevinnie azonban már nem sikerült, a pasas lelöveti vele magát, semmi kedve a háborús rémálmaival együtt a sittre vonulni. Tudjuk le gyorsan a többi zavaró szálat is: Pasquale hadnagy női szagokat kerestet Masukával a vőlegénye ingén, és a kapitányság közepén rendez jelenetet, amikor Masuka nem igazolja a gyanúját, hogy a pasas fűvel-fával csalja; Rita anyja szerint békén kellene hagyni a gyilkosokat öldöklő Mészárost, takarítsa csak ki a söpredéket Miamiból – Dexter máris kezdi megkedvelni a drága anyóst –; Debra pedig felszedi a múltkor már kinézett pasast az edzőteremben, és akkorát dugnak, hogy még Dexter is rájuk nyit.

Ami Masuka áttörését illeti a Mészáros-ügy kapcsán, talált valami algát a zsákokban, ami nem meglepő – hiszen a tengerből emelték ki őket –, de a tengerbiológusok szerint nem odavalósi fajról van szó, hanem egy speciálisról, ami segíthet meghatározni, hogy a Mészáros melyik kikötőben tartja a csónakját, amiről a tengerbe dobálja az áldozatait. Dextert ez legalább annyira aggasztja, mint Lejla kérdései, amelyek nem csupán sarokba szorítják – még a végén igazat kell mondania magáról –, hanem egy gyermekkori pszichológia-tesztre is emlékeztetik, amire a nevelőanyja miatt kellett elmennie. Az apja persze felkészítette rá, úgyhogy átment rajta, és talán ezért is ijedezik most, hogy az öreg már nincs mellette.

Megelőző csapásként egyrészt kirúgja Lejlát – Nekem tapasztaltabb támogató kell, ne haragudj, te meg most csinálod ezt először! –, aztán amikor az visszakönyörögné magát, közli vele, hogy szerinte hülyeség az elmélete arról, hogy nincsenek gonosz emberek a világban. Szerintem meg annyira be vagy szarva magadtól, hogy könnyebb démonnak képzelned magadat, mint elfogadnod a gyengeségedet, Dexter – feleli Lejla. Dexter erre felhúzza magát, és elrángatja magával a hűtőházba a Mészáros áldozataihoz, hogy tessék, mit szólsz, még mindig nem hiszel a gonosz emberekben? Lejla azonban nem roppan össze, nem undorodik a látványtól, hanem forgatja a feldarabolt testrészeket, mint Hamlet Yorick koponyáját, és arról elmélkedik, hogy mindenkiben ott van a jóság és a gonoszság, és hogy aki ezt tette, az éppen olyan, mint ő, vagy Dexter. – Basszus, gondolja Dexter: ez a csaj belém lát! A csók pedig, amit búcsúzáskor Lejlától kap, csak a ráadás.

Epizódzárás: LaGuertát Pasquale botrányjelenete után a kapitány visszahelyezi a gyilkossági osztály élére, minek örömére a gülüszemű szakít Pasquale vőlegényével, aki ezek szerint vele csalta az asszonyt (ezt nevezik igazi cselszövésnek!). Az anyós bejelenti Ritának, hogy szerinte Dexter nagyon jó színész, és rejteget valamit. Dexter pedig éjjel betör a kapitányságra, és leolvasztja a hűtőházat, hogy egyszer s mindenkorra elintézze a fagyasztott hullákat, lehetőleg az algákkal együtt. Csakhogy hiába örül, Masuka ugyanis elújságolja, hogy a kövek szerencsére nem ott voltak. – Milyen kövek? – Hát amelyeket a Mészáros a zsákokba tett a testrészek mellé, hogy lehúzzák azokat a tengermélyre. Nem mondtam volna? Azokon találtuk az algákat!

Címkék: dexter
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2008.12.04. 08:44:03

Az anyóslátogatásnál nekem egyből beugrott Frédi, aki hasonló helyzetben szintén ezt ismételgette: Szeretem az anyósomat, szeretem az anyósomat...

redzsihemond 2008.12.04. 09:36:52

Nos, a kövel kapcsolatos utolsó párbeszédet SIKERSEN nem lehetett hallani a szinkronban, mert a következő műsor promóját bemondták... na ezért is jó ez a hogyvót . ))

Gabba 2008.12.05. 12:15:05

Igen, a Viasaton eddig az volt a gyakorlat, hogy a vége főcímbe rendszeresen beledumálnak, most akkor az következik, hogy a még futó filmbe is?
Ez a húzásuk nálam teljesen kiverte a biztosítékot.

mininyul 2008.12.05. 12:50:56

Azért az ütött, bemondani Masuka monológjába, h jövőhéten is lesz Dexter... Hogy lehetnek ennyire.. vá... hát pipa voltam/vagyok.. EJNYEBEJNYEVIASAT3! Jövőhéten ne csináljatok ilyet...
süti beállítások módosítása