Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 3x05 - Collaborators

2008. november 28. 11:00 - Freevo

Három napja hagytuk el Új-Capricát, de hőseinknek még nemigen sikerült túllépniük a történteken. A partizánok továbbra is összejárnak, de most már Körnek hívják magukat, és pitiáner öngyilkos merényletek helyett az egykori kollaboránsokon állnak bosszút, azokon, akik segítettek a cylonoknak megkeseríteni odalenn az emberek életét.

Az egykori capricai ellenállás veteránjai, Sam Anders, Charlie Connor és Jean Barolay mellé Tyrol és Seelix csatlakozik a hangárból, valamint a kalózosított Tigh ezredes, hogy titokban elítéljék és kivégezzék a bűnösöket, többek közt Jammert, akinek a lelkén huszonhárom ember élete szárad, köztük Connor fiáé is. Nem sokat nyom a latban, hogy megmentette Tyrol feleségét, a Kör behelyezi az egykori új-capricai rendőrt a légzsilipbe, majd keserű arccal megnyomják a Szellőztetés gombot.

Baltar a Roslinból, Adamából és Tigh-ból álló triumvirátus előtt ül, azok pedig megbocsátják az árulását, hiszen nem elég, hogy muszájból adott át harmincezer embert a cylonoknak, de kénytelen volt aláírni egy-két kivégzési parancsot is. Megjelenik képzelet-Six, elhangzik egy idézet a Hulkból, Roslin szájon csókolja a tudóst, mire az rögtön kapcsol, hogy csak álmodik. Csakhogy a valóság sem sokkal jobb, a hirtelen vágásokból és a fura kivilágításból rájövünk, hogy Baltar egy cylon hajón ébredt fel.

Az ő távollétében Tom Zarek tölti be az elnöki tisztséget, amiért Adama máris puccsal fenyegeti, ugyanis neki szabad, csak Tigh ezredesnek nem. Most, hogy nem az ő bársonyszéke forog kockán, Roslin is helyesli a dolgot, és inkább megegyezik Zarekkel, hogy békésen adja át neki a helyét, és cserébe ő lehet az alelnök, hiszen úgysem ismerünk másik politikust.

Tigh újra a régi, éppen matarészegen inzultálja a CIC legénységét, különös tekintettel a posztját bitorló Helóra és a Baltar-rajongó Gaetára. Adama elküldi pihenni, mielőtt még nagyobb felfordulást okozna. Tigh inkább a Kört látogatja meg, hogy újabb emberéletekről döntsenek, mivel már csak három napjuk van – éppen ugyanannyi, amennyi idő múlva Roslin felesküszik elnöknek.

Könnyen megy a szavazós játék, amíg el nem érnek mindenki kedvenc Felix Gaetájához, Baltar vezérkari főnökéhez. Sam és Tyrol a védelmükbe veszik, pedig közel sem ismerhetik annyira, mint Tigh, aki szerint valójában ő volt az agy, a szürke eminenciás az elnök mögött. Sam nem bírja idegekkel, és kiszáll a Körből, így azok döntésképtelenül maradnak.

Kövér Leenek időközben feltűnik, hogy fogyatkozni kezdtek az emberek a flottából, ugyanis már tizenhárom áldozatnál tart a titkos esküdtszék. Ezalatt Gaetának egyedül kell ücsörögnie a legénységi étkezőben, amíg Starbuck oda nem ül mellé, hogy mindenki füle hallatára beolvasson neki azért, amiért végig Baltar mellett állt a megszállás során. Azt meg sem hallja, amikor a férfi azt állítja, információkat szivárogtatott ki az ellenállás számára az elnöki hivatalból.

Seelix hallja az eszmecserét, és hamar be is szervezi Sam helyére Starbuckot, ha már úgyis ennyire egy véleményen vannak. Tyrolék elárulják a pilótának, hogy az egész, amit művelnek, törvényes. Tom Zarek elnök úr maga adta ki a Kör felállításáról szóló rendeletet. Épp ezért jogukban áll kivégezni Gaetát, aki pontosan annyira bűnös, mint maga Baltar.

Kara és Tyrol nagy nehezen leadják a voksukat, így legközelebb Gaeta kerül a légzsilipbe, hogy felolvassák neki az esküdtszék döntését. Tyrol még mindig nincs meggyőződve a bűnösségéről, és megpróbálja szóra bírni a hadnagyot, ő azonban nem hajlandó könyörögni. Starbuck is igyekszik kihúzni belőle mindazt, amit az ebédnél összehazudott neki Gaeta, hogy a többiek is hallják a sületlenségeket, és a főnöknek végre leesik a tantusz.

Elmagyarázza a többieknek, hogy a jelek szerint csakis Gaeta lehetett az, aki belülről ellátta az ellenállást az információkkal, és neki köszönhető az, hogy sikerült megmenteni a halálkonvojjal utazó foglyokat. A hadnagy tényleg ártatlan, sőt, a segítőjük volt, így hát szabadon távozhat.

Ezek után Roslin és Adama tudomására jut, hogy Zarek kiadta a titkos rendeletét a Kör felállításáról és a kivégzések végrehajtásáról, ezért kérdőre is vonják. Az elnök úr érvelése az, hogy ha ezek a kollaboránsok mind külön tárgyalást és ügyvédet kaphattak volna, akkor a hónapokig, évekig húzódó pereskedés felemésztette volna a flottát, és a bűnösök mártírokká váltak volna. Ehelyett egyszerűen eltűnnek, ahogyan megérdemlik, ráadásul Roslin kezéhez sem fog tapadni egyikük vére sem.

Roslin immár rutinosan, csuklóból esküszik fel elnöknek, és beszámol arról, hogy kötelessége lenne egy ítélőszéket felállítani az új-capricai árulók eseteinek kivizsgálására, ám ehelyett egy történeti hivatalt hoz létre, hogy a bolygón történteket megörökítsék, valamint általános amnesztiát hirdet a flotta minden emberi lénye számára. Adama az első, aki megtapsolja.

Mindeközben a cylon hajón Baltar azon igyekszik, hogy meggyőzze a vendéglátóit arról, hogy értékes lehet a számukra, a legjobban azonban éppen a szerelmével, Sixszel gyűlik meg a baja, aki éppen úgy látja, hogy hiba volt őmiatta hátat fordítani a saját népének, és hagyni, hogy az emberi érzelmek vezéreljék.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EnigmaDotHu 2008.11.28. 17:41:43

Azt hiszem, ennél a résznél jöttem rá, hogy az Adama-Roslin szálra gyúrnak a készítők. (Remélem, nem spoilereztem...)
Az az érzésem, hogy ha Roslin kitalálná, hogy ezentúl csak visszafele hajlandó beszélni, mert csak, akkor Adama gondolkodna egy kicsit, majd rábólintana. Lényegében Roslin bármit is tesz, vagy gondol, Adama követi.

Modal 2009.06.19. 23:56:12

Ezzel sem értek egyet... Az évadzáró részben is simán az elnöknőével eltérő álláspontra helyezkedik.
süti beállítások módosítása