Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x10 - Dispute Between Brothers

2008. november 14. 15:00 - Médiageci

Kivételesen három napot ugrunk. Leland temetése után a doki benyugtatózná az özvegyet, Sarah azonban nem kér a szerből, meglepően összeszedett. Cooper azzal vigasztalja, hogy a gyilkosságokat nem Leland követte el, hanem a szellem, aki gyermekkorában megszállta. Sarah tisztában van ezzel, hiszen ő is többször látta Bobot. Cooper elmeséli Leland halálának körülményeit, hogy a férfi megbánta tetteit. Kicsit később szintén a Palmer-házban tartják a halotti tort. A szereplők többsége jelen van, Nadine vicces, csipkés ruhában. Lényegtelen dolgokról csacsognak csipetnyi csoportokban, pár apróbb poén elcsattan. Cooper úgy döntött, hogy miután megoldotta az ügyet, hosszabb szabadságot vesz ki, Briggs őrnaggyal megbeszél egy közös horgászatot. A vén polgármester féltékenység és irigység által feltüzelve nekiesik a bátyjának, aki egy korához nem illő fiatal lányt készül nőül venni. A szóváltás verekedéssé fajul, Ed és a seriff szedik szét a régóta rivalizáló vén kakasokat.

Ed és Jacoby megpróbálják beíratni Nadine-t a gimnáziumba, úgy gondolják, így talán ráébredne, hogy nem 18, hanem 35 éves. Nadine körülöttük ugrabugrál, jelentkezni akar a szurkolócsapatba. Eközben Cooper a szállodában csomagol, Audrey pedig búcsúzkodik tőle: „Szóval, megmenti az életemet, és összetöri a szívemet.” A lány ráérez, hogy Coopert egy nő nagyon megsebezte, azért ilyen tartózkodó. Cooper elmondja, hogy fordítva volt, és a nő bele is halt. Részletesebben elmeséli a könyvben is olvasható pittsburghi sztorit. A nő egy FBI-nyomozás koronatanúja volt. A társával és mentorával, Windom Earle-lel éjjel-nappal őrizték. Cooper nem készült fel eléggé a támadásra, mert elkövette azt a hibát, hogy beleszeretett a nőbe, aki végül a karjai közt halt meg. Earle az eszméletét vesztette, és Cooper is súlyosan megsérült. (Az még nem hangzik el, hogy a nő mellesleg Earle felesége volt.) Cooper biztosítja Audreyt, hogy tetszik neki, és mindig barátjának fogja tekinteni. A lány így köszön el: „Tudja, egyetlen baj van magával, hogy tökéletes.”

Bobby Leo egyetlen öltönyét próbálgatja, készül a nagy találkozóra Bennel. Leo tükörállványként funkcionál a még félkész házában. Shelly szerint jól fest Bobby, ő is szeretne már kiöltözni és kimozdulni. Bobby türelemre inti. Eközben Catherine füstös képpel, favágóruhában végre tiszteletét teszi az őrsön. Elmondja a meglepett seriffnek, hogy a férjével újra együtt vannak. Ügyesen a dolgok elébe vágva rákérdez, hogy ő gyanúsított-e. Aztán vallomást tesz. A tűz estéjén egy férfi hívta a fűrészmalomba. Catherine-nek gyanús volt, ezért fegyverrel ment oda. Ott találta Shellyt kikötözve, és felrobbant egy bomba. Innen nem sokra emlékszik, az erdőben tért magához. Több kilométert gyalogolt, így jutott el a Gyöngy-tavaknál álló régi nyaralójukhoz. Catherine előadása hatásos, a seriffet meggyőzi. A nő meg van győződve róla, hogy egy őrangyal mentette meg, és vezette el a házhoz, ahol az utóbbi napokban meghúzta magát. Halkonzerveken élt, és várta, hogy rátörjenek a támadói, akik vélhetően követték. Aztán elfogyott a tonhal, így visszajött. A sztori persze csak részben igaz, mint tudjuk, Catherine japán férfinak maszkírozva a szállodában kavart végig.

Dick érkezik az őrsre, büszkén jelenti a neoncsövekkel babráló Lucynak, hogy leszokott a dohányzásról. Továbbá rájött, hogy egy „halálosan unalmas alak”, aki számára eddig önmaga volt a legfontosabb. Most szeretne valakiről gondoskodni, a „bambináról” vagy „bambinóról”, megrohanták az atyai érzések. Ugyanakkor, mivel járatlan a dologban, hogy felkészüljön az apaságra, beiratkozott egy programba, amiben egy otthontalan gyerek „jó barátja” lesz. Lucy nem ismer Dickre, aki „abszolúte biztos benne, hogy a gyerek az övé”, és hason csókolja a nőt. Andy eddig a folyosón hallgatózott, de erre előlép. Elmondja, hogy ő nagycsaládban nőtt fel, gyakran vigyázott a kisebbekre, így gyakorlottabb az apadologban. Továbbá, amíg nem biztosak az apa személyében, össze kell tartaniuk, barátokká kell válniuk. Lucy, aki pár perce kis híján még Dick miatt szédült le a létráról, most Andy monológjától ájuldozik, majdnem meg is csókolja Dick előtt. Az állás eddig döntetlen, Andy és Dick kezet fognak.

Cooper benéz a seriffhez, hogy elbúcsúzzon. A seriff ad neki egy papírzacskót a horgászathoz, amiben egy műlégyre emlékeztető csali figyel. Coopert lenyűgözi a mütyür, a seriff pedig elmondja, hogy az egy általa készített borzfarok-pamacs. Emellett Cooper kap még egy Könyvesház jelvényt is, amit a Könyvesház fiúk közösen szavaztak meg neki. Cooper teljesen meghatódik, majd a folyosón a többiektől is elköszön egy-egy udvarias, személyre szabott, dicsérő mondattal. Végszóra belép egy afroamerikai FBI-ügynök, Roger Hardy, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség egy tagjával a sarkában, és közli, hogy Coopert felfüggesztették. Pár perc múlva a seriff irodájában beszélik meg a miérteket. Az ügynök az FBI belső ügyosztályához tartozik, Cooper pedig (ő maga sorolja, hogy milyen szabályokat hágott át) azért került bajba, mert anno, az 1x07-ben átlépte a határt, Kanadában folytatta a nyomozást az ottani szervek tudta nélkül.

Bobby idegesen topog Ben irodája előtt. Kijön a titkárnő, és közli, hogy Bobby talán a következő hónapban kaphat időpontot. Ben nagy spíler, vágta, hogy milyen piti zsaroló kóstolgatja. Miután Bobby ismét magára marad, Audrey kerül elő egy kosárkával. Mivel csak felületesen ismerik egymást, az iskoláról beszélgetnek, ahol éppen a helyük lenne. Bobby beavatja a lányt, hogy munkát szeretne az apjától. Audrey – mivel szeret kavarni – öt másodperc alatt bejuttatja: „az üzleti élet első szabálya, hogy tudd, kivel kell beszélni”. Ben nem nagyon foglalkozik Bobbyval, azonnal ki is dobatja két biztonsági emberrel. Audrey megmenti a folyosón azzal, hogy Bobby a barátja. A srác hálás a lánynak, hogy kétszer is kihúzta a csávából, szeretné viszonozni a dolgot. Audrey nem kér sokat, csak egy fagyit, tölcsérest: „szereti nyalni”. Shane szájába való duma.

Roger és a lovasrendőr kihallgatják Coopert. Ő elmondja, hogy Jacques-ot azért csalogatták át a határon, mert a Palmer-ügy koronatanúja volt. Emellett Leland bevallotta, hogy ő ölte meg Jacques-ot, így az ügy lezárult. Rákérdeznek a második kanadai látogatásra is, amikor Audreyt szabadította ki, de közben két ember is meghalt. Roger rámutat, hogy a határátlépés minden körülmények között súlyos szabálysértés. Ezt Cooper elismeri, és felel érte. A két fickó azt akarja kideríteni, hogy Cooper keze benne volt-e a két gyilkosságban. Kiderül, hogy Cooper és a helyiek magánakciójára azért derült fény, mert a lovasrendőr hat hónapig Jean nyomában volt. Csapdát állított neki, de Cooperék beavatkozása miatt Jean megszökött, ráadásul a csalinak használt kokain is eltűnt. Cooper ekkor helyesbít, hogy nem kettő, hanem három ember halt meg: Emory, Blackie (emlékeztetőül: őket Jean ölte meg), továbbá az önvédelemből megkéselt őr. Roger is korrigálja magát: Cooper ellen tehát két tiltott határátlépés, három gyilkosság és nemzetközi drogkereskedelem miatt is nyomoznak, a DEA-t is bevonták az ügybe. Coopernek le kell adnia a fegyverét és a jelvényét, és 24 órát kap, hogy tisztázza magát. A seriff kihallgatása következik, amikor helyet cserélnek, a seriff a Könyvesház fiúk titkos jelével mutatja Coopernek, hogy vele van. A két fickó közli a seriffel, hogy őt nem vádolják, és értékelnék, ha együttműködne velük, vagyis szeretnék, ha köpne. A seriff azonban kiáll Cooper mellett, addig nem beszél, amíg nem hoznak bírói végzést, az együttműködést pedig (idézem, kérésre cenzúrázva) „lesz**ja”.

Az iskolában éppen a szurkolólányok válogatása folyik, Nadine következik. Komoly talajgyakorlatot mutat be, aztán az egyik srácot eldobja úgy 20 méter távolságba, akit a röplabdaháló ment csak meg. Nadine a nap hőse. Eközben otthon Shelly Leo fogát mossa. Megszólal a telefon, Shelly nem akarja felvenni, de végül csak fogadja a hívást. Bobby beszámol neki, hogy nem volt sikeres a Bennel folytatott tárgyalás. Shellynek elege van Leo ápolásából, inkább lemondana a biztosításról, és beadná Leót egy otthonba. Ekkor veszi észre, hogy miközben beszélt, Leo előbbre gurult a tolószékével. Vészjósló, talán kezd felépülni.

Norma bánatosan szedi le az asztalokat a bisztróban, az étteremkritikus rosszat írt a helyről: „ha helyi hangulatra vágyik, térjen be, de ha jót akar enni, keressen inkább tovább”. Az anyja vigasztalja, hogy annyira nem is volt rossz az a kritika, és kijavítja, hogy rosszul idézte. Normának még ekkor sem esik le, ami nyilvánvaló, hogy az anyja az étteremkritikus. Viviannek kell nyomnia egy coming outot: „M. T. Wentz c'est moi”. Normának ez felér egy gyomrossal. Nem elég, hogy az anyja lejáratta a bisztróját, talán tönkre is tette, őt is csak a munkája miatt látogatta meg. Közli Viviannel, hogy nem akarja többé látni, hogy ne okozhasson neki több fájdalmat.

A két nő nem is tudja, hogy a férjeik éppen „rosszalkodnak”. Hank és a Professzor becenéven is ismeretes Ernie kiruccantak a Félszemű Jackbe, ahol az átmulatott este után két könnyűvérű lánytól vesznek érzelmes búcsút. Kiderül, hogy hivatalosan vadásznak, ezért is vannak terepcuccban. Hank megpróbálja rávenni Ernie-t, hogy csapolja meg a gazdag Vivian pénzét a hallgatásáért cserébe. Ernie nem akar belemenni, fogadkozik, hogy szereti az új asszonyt. Jean csatlakozik hozzájuk (amikor a 2x05-ben találkozott Hankkel, még ellentétes oldalakon álltak), egy melóval bízza meg őket: pár kiló kokaint kell eladniuk 125 ezer dollárért. Hank kicsit még reklámozza Ernie-t: „amit ő a számokkal csinál, az még egy ezerdolláros k****t is pirulásra bírna”. Ernie is beindul, elmondja, hogy nagy bankoknak és dél-amerikai drogkartelleknek mosott pénzt, meg hackernek sem utolsó. Ekkor jön be a már megismert lovasrendőr, szmokingban, a kokainnal teli táskával. Miután az üzletet megbeszélték, Hank és Ernie elmennek a kaszinóba játszani. A két kanadai egyedül marad, és egyértelművé válik (bár az, hogy Jean nyugodtan viszi tovább a Félszemű Jacket, továbbá, hogy megvan az eltűnt kábítószer, már eléggé árulkodó jelek voltak), hogy a lovasrendőr Jean embere, Jean megbízásából próbálja tönkretenni Coopert. Kap is egy zacskó port, hogy azzal még jobban bemártsa az így is nagy bajban levő hősünket.

A seriff arra ébred az éjszaka közepén, hogy valaki neszezik a háza körül. Pisztollyal a kezében nyit ajtót, amin Josie esik be félholtan, kék-zöld foltokkal tarkítva. A seriff elhalmozza csókokkal. Eközben Cooper és Briggs őrnagy mályvacukrot sütögetnek az erdőben, és folytatják az előző rész végén elkezdett elmélkedést, hogy valóban létezhet-e Bob, és ha igen, most merre kutat új gazdatest után. Az őrnagy furcsa figura. Amellett, hogy ufókkal kapcsolatos a munkája, a korai részekből megtudhattuk, hogy mélyen vallásos is. Hosszabb teológiai előadást tart a sátánról, a sötétségről és a sorsról. Szerinte, aki félelemmel néz szembe a sötétséggel, sebezhetővé válik. Ugyanakkor Coopert véleménye szerint áldásban részesítették, de ezzel nincs egyedül. Végül feldobja a Fehér Barlang témát is, de Cooper egy kis időt kér, mert „semmi nem fogható a szabadban való vizelés öröméhez”. A kamera mellesleg mutatja számunkra, hogy valaki vagy valami figyeli a két alakot, amikor Cooper félrevonul, bagolyhuhogást is hallunk. Cooper felnéz a fán ücsörgő madárra, aztán hirtelen erős fény világít meg mindent, mint az ufós filmekben. Az őrnagy kiabál, Cooper rohanva keresi, és láthatunk a fényben egy emberi sziluettet is, talán Bobét. A fény eltűnik, és az őrnagy sincs sehol, a jelek szerint elrabolták az idegenek. Tiszta X-Akták.

Címkék: twin peaks
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása