Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 4x10 - Kiskarácsony, nagy hazugság

2008. október 30. 17:16 - candyperfumegirl

Karácsonyi epizód, tehát a sorozat nemes hagyományait követve a szokásosnál is nagyobb bunkóságra és aljasabb manipulációra kell számítani kedvenc dokinktól, mert Greg House már csak ilyen, így kíván boldog karácsonyt. Hangulatteremtés céljából azzal nyit, hogy kb. három mozdulattal leamortizálja a gondosan elkészített karácsonyi dekorációt a diagnosztikai osztályon, amit (S)Kutner kétségkívül hosszú órák fáradságos munkájával applikált fel minden elképzelhető felületre. Aktuális hetibeteg egy egyedülálló anya 11 éves kislánnyal, egyik pillanatról a másikra lebénultak a kezei. A legnagyobb érdekesség vele kapcsolatban az, hogy nem hazudik a lányának, de semmiről, és House szerint ilyen élő ember nem létezik, alig várja, hogy valami különösen mocskos családi szennyest előásson.

Csapat az előző epizódban véglegesítve lett, könnyes búcsút vettünk Törtető Cafkától, és most Taub, Kutner és 13 abban a bosszantó nyugalmi állapotban leledzenek, hogy baromira elégedettek magukkal, mert nyertek. House szerint ez viszont rombolja a munkamorált, mert már nincs bennük feszültség, nincs meg a nyerési, megoldási kényszer, úgyhogy ha nem rúghatja ki őket és kezdheti az egészet először, akkor valami mást kell kitalálni, amivel nyomást gyakorolhat rájuk.

Az alapfeltevésük az, hogy hetibetegnek emlőrákja volt, és amíg a csapat ezt kivizsgálja, addig House baszogatja egy kicsit a beteg 11 éves kislányát. Kiscsaj egyébként nagyon vagány, néhány szemöldökhúzogatással és pár jól eltalált megjegyzéssel hárítja House személyeskedő kérdéseit, de Greg nem kispályás a témában, hamar bemászik a bőre alá, ahogy teljesen meggyőző hangon állítja, hogy orvosilag igenis releváns, hogy anyuka milyen pózokban szeret szexelni. És a kislány TUDJA a választ erre is, őrület. Ezek közt tényleg nincsenek tabuk, más kérdés, hogy mennyire egészséges a dolog, de egyelőre úgy tűnik, ezek ketten megdönthetik House „mindenki hazudik” elméletét, amire ő egy világot épített fel.

Páciensnél nem újult ki a rák, anyuci viszonyt egy ribanc, összegzi az elmúlt fél óra új információit House. Érdemes lesz elbeszélgetni egy kicsit a legutóbbi szexpartnereivel, de Foreman és Taub megy, mert ők jobban hazudnak, mint Kutner és 13, és ez az epizód elég konkrétan a hazugság témaköre körül forog. És valóban, Taub és Foreman néhány ügyes hazugsággal kiszedik a beteg legutóbbi alkalmi numerájából, hogy a nő tökrészeg volt, amikor összejöttek, de ő azért adott neki még egy kis Ecstasyt is a biztonság kedvéért. Lehet is tesztelni az anyagot.

Eközben House végre méltóztatik bevonszolni a seggét a klinikára, ez már nagyon hiányzott. Ráadásul vicces betege van, egy kacér szöszi, aki már a kedvenc plasztikai sebészemnek is okozott fejfájást pár sorozattal odébb, elég csúnya vége is lett. House sztreptokokusszal diagnosztizálja a hölgyet, amit ki kéne pihenni, de ő váltig állítja, hogy semmiképpen sem hagyhat ki egyetlen munkanapot sem, és mindenféle ködös célzásokat ejt el a foglalkozására vonatkozóan, ami alaposan beindítja House kellőképpen élénk fantáziáját.

House ezek után felvezeti Cuddynak a remek ötletét, hogy ki akarja rúgni az új teamet, hogy elölről kezdhesse a kiszavazósdit, mert ezek, mióta biztos állásuk van, használhatatlanok. Cuddy inkább úgy tesz, mintha ezt meg sem hallotta volna, hasonlóképpen House másik megjegyzéséhez, miszerint tartozik neki egy fél öltánccal, pedig ezt a témát igazán kibeszélhették volna részletesebben is. Érkezik Taub a hírrel, hogy a drog, amit a beteg használt tiszta volt, a hetibeteggel pedig közben nagy baj van, egyik pillanatról a másikra megvakult. Ez semmiképpen sem írható az Ecstasy számlájára, friss és ropogós új ötletek kellenek.

Ha már az új csapat bosszantóan inaktív a differenciál diagnózisban, House megtalálta a módját, hogy dobja fel egy kicsit a hangulatot. Secret Santa-val, a klasszikus általános iskolás „kihúzzuk egymást, és úgy teszünk, mintha nem rühellnénk teljes szívből azt, akinek 25 dollárért ajándékot veszünk” –játékkal. A csapat húz, és House vércseként lesi a reakcióikat. Kutner teljesen odáig van a névtől, amit kihúzott, Taub fapofa, mint mindig, 13 csöndben baszmegol, Foreman meg inkább meg se nézi. Ebből mit akar kihozni a mester, egyelőre rejtély, de hogy valamiféle bizarr emberkísérletet folytat, arra feltenném a teljes DVD gyűjteményemet.

Jimmyt persze rendkívül izgatja, mi ez a nagy ajándékozási vágy, és ki akarja deríteni, most meg is van a heti programja. Kutnert és 13-at a hetibeteg lakására küldte házkutatni House, mert már nagyon idegesítette, hogy ezek csak azt szajkózták, hogy úgysem lesz ott semmi érdekes, mert a hetibeteg NEM HAZUDIK SEMMIRŐL. Értjük, ez egész pontosan az 53. alkalom, hogy ez a mondat elhangzott az epizód folyamán, és még nem tartunk a felénél, valami irdatlan hazugságra fog fény derülni megközelítőleg a 40. percben. A tesztek közben kimutatták, hogy nem SM, az MR-től sem lettek okosabbak, látszólag az agyának semmi baja. Ekkor Foreman, a neurológus bedobja azt a zseniális kérdő mondatot, hogy mi van, ha az agya hazudik? House imád ilyesmit hallani, és már van is egy ötlete, hogy provokáljon ki valami hasznélható választ a hetibetegből. Majd hazudik neki a lánya, de ő erre nem hajlandó, tényleg nagyon nagy az igazságérzet ebben a családban. House nyomulását némileg enyhítendő 13 elhívja csocsózni a kiscsajt, miközben a csapat majd jól kibeszéli a tapló főnököt.

 

Csocsózás közben szó esik az ajándékozásról is, Kutner nem éppen egy rejtélyes gyerek, simán elköpi, hogy ő House-t húzta. Az meg hogy lehet, amikor Foreman és 13 is? Csessze meg, ez saját magát írta az összes papírra, esik le mindenkinek, erre születni kell. House zseniális ötlete az volt, hogy ezek úgysem tudják tartani a szájukat, mert a Secret Santa általános érvényű íratlan szabálya az, hogy el kell pofázni, kit húztunk, és majd ez szüli a széthúzást. És lőn, máris összekapnak azon, hogy akkor most vegyenek-e valamit, vagy sem. Kutner, a Gregory House fan club elnöke és alapító tajka természetesen megveszi az ajándékot, Foreman szerint nincs az az isten, 13 pedig azon fontoskodik, hogy semmiképpen ne viselkedjenek úgy, ahogy House számít rájuk. Igazán érdekelne, honnan sikerült így kiismernie a mestert, amikor max 3 hónapja dolgozik vele, úgy tűnik az írók képtelenek a jobbik eszüket elővenni, ha erről a karakterről van szó.

Eközben Taub kapta az unalmasabb feladatot, figyelnie kell a beteget. Hamarosan lesz is mit nézni, hetibeteg fulladni kezd, a nyirokcsomói iszonyatos mértékben megduzzadtak. Ahogy ezt mennek jelenteni House-nak, azt látják, hogy van egy rejtélyes kis csomagocska a mester asztalán. Na, ki volt az első? House titokzatoskodik, és a páciens számítógépét bújja, amit Kutner és 13 csent el neki el, de bosszantó módon semmi izgalmas nincs a nő levelezésében. Tengerészcsomókról, meg hasonló dögunalom dolgokról van szó benne, bár az akár kötözéses szexhez is hasznos lehet, azt House próbálta már? Egyszer, arról szólt a dolog, hogy feküdt lekötözve, miközben az hallgatta, milyen stresszes kórházat igazgatni. GÓL.

De közben azt is felfedezte a hetibeteg levelezésében, hogy mindenféle fizikai aktivitást igénylő programokat mondott le (nos, egyet kivéve, mint tudjuk), nagyon úgy tűnik, hogy egy ideje ízületi fájdalmai vannak, új infó, hurrá. Ez tökéletesen megfelel a szarkoidózisnak, akkor most nézzük azt az ajándékot, amit House természetesen a szemük láttára nyit ki. És láss csodát, egy iPhone lapul a csomagban, a Mikulás úgy tűnik, bankot rabol a szabadidejében. 13 rögtön megállapítja, hogy a masinériát House vette saját magának, de nem, az igazság még ennél is szánalmasabb: „kölcsönvette” Jimmy iPhone-ját, hogy behülyítse az alkalmazottait.

Hetieteget tesztelik szarkoidózisra, de közben történik egy elég horrorisztikus dolog: a beteg véres könnyeket sír, és tiszta szerencse, hogy ez nem a Fringe-ben történik, mert akkor a következmények sokkal brutálisabbak lettek volna. Ez a fejlemény kizárja a szarkoidózist, újabb elakadás. Kutner pedig eddig bírta, hogy ne ajándékozza meg mesterét és bálványát, ráadásul képes az ajándékot a többiek jelenlétében átadni, azok puffognak is ahogy kell.

Klinikai kacér páciens visszatért, ezúttal furcsa kiütésekkel és még kétesebb célzásokkal. Konkrétan szamarak és öszvérek kerülnek szóba, amikkel a dolgozó lány rendszeres kontaktust létesít a munkája során, és ez az a pont, ahol már House sem akar hallani többet. A páciens kap egy kenőcsöt, House pedig egy meghívót az „előadásra”, mert akármilyen műfajban utazik is a lány, élőben megy. Hmm.

Közben a team azt találta ki, hogy csontvelő biopsziát kell venni a hetibetegtől, hogy rájöjjenek a vérzés okára, ezt természetesen az újabban mindenhol bevethető univerzális szuperdoki, Chase végzi. A durva az, hogy nem tudja átfúrni a csontot, mert az keményebb a fúrónál, aztakurva. Most nagyon kéne valami okos ötlet, de a csapat leginkább azzal van elfoglalva, hogy együttes erővel fújnak Kutnerre, aki ajándékot vett, lépjenek már túl ezen, könyörgöm. Kutner az egyetlen, aki az esethez is képes érdemben hozzászólni, CA2 deficiencia az ötlete, és ha már más ötlet nincs, lehet erre tesztelni. Ha ez beigazolódik, akkor csontvelő-átültetésre lesz szükség, tehát kezdhetik a hetibeteg lányát szoktatni a gondolathoz, biztos, ami biztos.

Hetibeteg viszont konkrétan elutasítja, hogy a lánya legyen donor, sőt abba sem megy bele, hogy az egyezést megvizsgálják, érdekes. Persze csak extrán védelmezi a lányát a legapróbb fájdalomtól is, vagy mégsem? Közben érkezik Taub is és 13 is az ajándékokkal. Ha csak megadták magukat, minek kellett a dráma? Rejtély. Ahogy az is, hogy mi a baja a betegnek, ugyanis a tesztek kimutatták, hogy nem CA2 deficiencia. Ez nagyon szar ügy, mert jelenleg az az egy biztos a beteg állapotát tekintve, hogy haldoklik.

Hetibeteg kislánya bejelenti, hogy ő akkor is bevizsgáltatja magát donornak, nem érdekli, hogy az anyja ezt nem hagyná. House-nak meg most lett elege a hetibetegből, itt az ideje leleplezni egy hazugságot. Számára az, hogy valaki amikor haldoklik, nem akarja engedni, hogy a lánya csontvelejét megvizsgálják, egy dolgot jelenthet csak, azt, hogy előre tudja, hogy nem fog egyezni. Mert a lánya nem is a vér szerinti lánya. És valóban, hetibeteg vall, a kislány egy drogos ismerősének a gyereke, akinek megfogadta, hogy felneveli, és soha nem mondja el neki, ki az anyja. Tessék, itt van a hazugság, amiben House végig biztos volt, hogy ott lapul valahol. Kislány ekkor lép be a szobába, nem hallotta a beszélgetést, viszont elege van abból, hogy az anyja haldoklik, és ahelyett, hogy ezt beismerné, üres szavakkal próbálja csak nyugtatni. Nem lesz semmi sem rendben, mert meg fog halni, mondja a lány. Ritka őszinte pillanat, és tökéletes karácsonyi ajándék House-nak, díszcsomagolásban.

A kórházban közben zajlik a karácsonyi parti, és Jimmyn a világ legröhejesebb fejfedője van, egy sapka mozgó szarvasagancsokkal, azt hiszem, ehhez nem szükséges semmilyen kommentár. Elfilozofálgatnak egy kicsit hazugságról és igazságról, ez a beszélgetés persze azért kell, hogy a jól ismert koreográfia szerint Jimmy mondjon valamit, amitől House feje fölött megjelenik a villanykörte. Ahogy egy zsidóra sem való egy rénszarvasos sapi, mi van, ha a betegben is a probléma forrása nincs a helyén, és azért nem találták mert rossz helyen keresték? Igen, ez már az epifánia, House annak rendje és módja szerint húzza is a kondenzcsíkot.

Dalban mondja el a csapatnak, mi a helyzet, akik az arckifejezéseikből ítélve az elmeállapotában kételkednek, pedig House most pontosan tudja mit beszél – illetve énekel. Először is riszperidont kell adni a betegnek, és utána jöhet a karácsonyi csoda. House egy kiselőadással nyit, ami arról szól, hogy amikor egy nő teherbe esik, kialakulnak az emlőszövetek a melleiben, de néha előfordul, hogy olyan helyen is, ahol semmi keresnivalójuk nincs. A riszperidon pedig azért kell, mert megduzzasztja az emlőszövetet, tehát akárhol is van, hamarosan látni fogják. Beteg kezdi már érteni, ezek szerint lehet emlőrákja máshol is, mint a mellében. És meg is van a duzzanat, a térdénél, House egy fecskendővel lecsapolja, majd a show kedvéért a kislány szájába spriccel belőle egy keveset, ez nem normális. A duzzanatban levő folyadék tej volt, ez igazolta is House elméletét. Eltávolítják a tumort, és így a többi tünet is meg fog szűnni, és ezek után House szép életet kíván nekik, megköszöni a tapsot, és távozik.

Most boldogságos ünnepi percek következnek, mindenki nagyon happy és mosolygós a karácsonyi partin, az új csapat a rgi csapattal bratyizik, House gyomra pedig nem sokáig bírja az ilyesmit, távozik is, amilyen gyorsan csak lehet. Egyenesen a TEMPLOMBA megy, nem térek magamhoz a döbbenettől. Épp jókor érkezett, kezdődik a betlehemezés, és megjelenik Szűz Mária egy szamáron, akit nem más, mint a klinikai páciense alakít. Hát igen, így tényleg nehezen vett volna ki szabit, és ebben a sorozatban valóban semmi sem az, aminek látszik. House még jó, hogy elfogadta a meghívást az előadásra, mert a mosoly, ami ezt az epizódot zárja feledhetetlen.

Címkék: house
60 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.30. 17:50:03

a szarkoidózis, lassan a lupus helyére fog lépni, mert minden epizódban előkerül:)

amúgy, szerintem már vért izzadnak az írók, és bújják az orvosi könyvtárat éjjel-nappal, hogy hülyébbnél, hülyébb eseteket találjanak, nehogy kifulladjon a sorozat.

a tejspriccelős jelenet, ritka gusztustalan volt:))

gyurmalány 2008.10.30. 18:01:45

csak nekem tűnik öncélúnak a bunkóság ebbeb a szériában? nem tudom, de nekem ez az évad nagyon más mint az eddigiek.

ladybyron 2008.10.30. 18:44:32

Az ajándékozós szál igazi House-os, szellemes kitolás volt. Na, én ezt a House-humort szeretem, nem a tangás agymenést. Jimmy ökörködése a sapkával jópofa volt, s a végén mindent vitt House mosolya. :-))

A negyedik évadból a három kedvencem közül ez volt az egyik, az abszolút favorit most jön. Csak 13-skát tudnám feledni. Sem az intellektusa, sem az emberismerete nem indokolja, hogy ennyire ismerje House-t.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2008.10.30. 18:56:20

A kikötözős-kórházigazgatós résznél konkrétan felröhögtem :) Jó kis rész volt, a kiscsaj is megkapta a magáét a tejspricceléssel :)

Vowel 2008.10.30. 19:17:44

ez a mosoly gyönyörű...:D pont olyan szép, mint ami az én arcomra ült, amikor megérkezett a várva-várt House-os pólóm...:D

hogyvolt!!! :)

undibajsz 2008.10.30. 19:28:10

De miért (S)Kutner? Élek a gyanúperrel, hogy ez a legújabb, s05e06 részből jött!:)

candyperfumegirl 2008.10.30. 19:50:29

Igen. :) De ennél többet nem mondok, aki látta, érti.

OkoskaTo:rp 2008.10.30. 20:20:49

A szőke csajos szál megér annyi kiegészítést, hogy House a nyakában (dekoltázsában?) szúr ki egy szent Akárki-medált. Aki pedig a matrózok, ... stb., és kurtizánok védőszentje. House a matrózságot és a többi foglalkozást kizárja (a prostituálódás kivételével), így vesz a társalgás pikáns fordulatot.

Talán az orvoscsapat által adott ajándékokat is érdemes lenne megemlíteni; eléggé jellemző mindenkire. Kutner amúgy szerintem nem a többiek előtt akarta átadni, csak lebukott, mert megaláma.

gonoszkiralylany 2008.10.30. 20:23:07

azért a fringe-utalás is jó volt! candy te melyik sorozatot NEM nézed? :D

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.10.30. 20:25:57

szent Akárki... hm, őt mikor avatták szenté? :-D Egyébként Miklós volt!

eperlekvár 2008.10.30. 20:33:27

Minden nagyon oké és tuti csak tizenhármaskával nem tudok kibékülni :(

RoFä 2008.10.30. 20:38:01

Nem úgy van az, hogy a leány tényleg prosti volt? Szerintem nagyjából ki is derült, bár a konkrét beszélgetésre nem emlékszem szóról szóra.

Attól még nyugodt lélekkel betlehemezhet. Csak annyi volt a csavar, hogy a bérlány a szamarakkal nem live show-t tart, hanem van egy másik énje is :D

RoFä 2008.10.30. 20:39:03

Ja, tényleg nem értem 13 miért váltott ki ilyen osztatlan utálatot?

mea 2008.10.30. 20:39:58

Isteni volt a vége!!! Az a mosoly mindent vitt... ah
Egyet viszont nem értek, a hetibeteg nem volt terhes. Az emlőszövetek kialakulása akkor viszont nem a terhességhez kötött, csak azért mutatták a pociban a babát, hogy az embrióban a fejlődés során az emlőszövetek néha máshol is megjelennek. Ez volt a beteggel is, még embrió korában "került" a térdéhez néhány szövetke, és most a gyógyszerrel indították be a tejtermelést, nem?

kla 2008.10.30. 20:50:09

Nekem sincs különösebb bajom 13-al, inkább a pozitív irányba hajlok a megítélésénél.

butatót 2008.10.30. 21:04:50

Úgy érzem, hogy elég hozzászólást olvastam ahhoz, hogy kimondhassam (statisztikailag):
13-ast a nők nem szeretik, a férfiak viszont igen. Hümm.

sélli_ 2008.10.30. 21:13:22

Yamamoto azért ne essünk barokkos túlzásokba! :) Én csípem 13-ast. Mi a baj vele? Sőt, mondok jobbat: Törtető Cafkát is csípem. Viszont! Cameront_nagyon_nem_szeretem_sőt_beton_tömbbel_simogatnám_az_orcáját!

candyperfumegirl 2008.10.30. 21:59:43

Yamamoto: találkoztam én elég sok férfi rajongóval is, aki ki nem állja 13-at. Többiek nevében nem beszélhetek, de nekem az a bajom vele, hogy ez volt a 9. epizód, amiben szerepelt, és már MINDENT tud House-ról, jobban ismeri, mint az összes többi karakter együttvéve, előre látja minden tettét és reakcióját, és láthatóan utálja, idegesíti, de akkor minek dolgozik neki? (Amber ölt volna ezért az állásért, de hogy ő miért van itt, az nekem megfejthetetlen) Annyi logikátlanság van a karakterben, hogy fel sem lehetne sorolni. Ezzel pedig elérték, hogy abszolút nulla legyen az életszerűsége, mégis több figyelmet kap, mint bármelyik másik mellékkatarker. Ennyi.

ladybyron 2008.10.30. 22:01:23

Yamamoto Isoroku: már amelyik férfi. :-))) 25 éves kor felett egyre kevesebben, ellenben egyre inkább nő Cameron és Cuddy ázsiója. (Saját tapasztalat és nem reprezentatív kötvéleménykutatás alapján. :-)))

fandorine 2008.10.30. 22:12:34

Lehet, nekem jött át rosszul, de én is úgy értelmeztem, hogy a lány prosti... magamnak én ezt azzal támaszottam alá, hogy mikor kérdezi House, hogy "És az anyja tudja, mivel foglalkozik?", akkor azt a választ kapja, hogy nem fogja összetörni az anyja szívét, hogy ettől ő jobban érezze magát. Az meg már csak az epizód slusszpoénja volt, hogy mellesleg Szűz Máriát játssza a karácsonyi pásztorjátékban. És igen, az a mosoly...:-))
De az epifániát követő karácsonyi éneklés by Greg House is az évad legjobb pillanatai közé tartozik.
Nekem ez a Secret Santa-játék első pillanattól kezdve áttetsző volt, nyilvánvalóan a saját nevét írta rá minden papírra, inkább az volt furcsa, hogy Foreman még csak nem is gyanakodott. Persze lehet, hogy ő is tudta már előre, de a csocsózásnál nem úgy tűnt.
RoFä: én speciel azért nem szeretem 13-t, mert Olivia Wilde rémesen rosszul alakít egy amúgy is kevéssé érdekes karaktert. Mint nő, elismerem, gyönyörű, egzotikus az arca, jó a haja, minden rendben van rajta, de a színési teljesítmény kifejezetten lerontja 13 - amúgy sem túl elgondolkodtató, de "belefér" kategóriába sorolt jellemét. Ettől még Olivia Wilde egy kedves lány, nem a személye ellen van kifogásom, csak a gyatra játék ellen, ami méltatlan a House-hoz.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.10.30. 22:14:37

Ezt az emlőszövetet sikerült királyul félreérteni. Az oké, hogy akkor alakul ki, amikor a nő terhes lesz, csak épp nem benne, hanem A MAGZATBAN.

Tehát a magzat van tele emlőszövettel, ami aztán később eltűnik mindenhonnan, kivéve onnan, ahová való.

Ha meg mégsem, az bekerül a Dr. House-ba.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.10.30. 22:47:18

Szerintem 13 olyan mintha az elején nem tudtak volna mit kezdeni vele, aztán a jócsaj faktor miatt jöttek volna rá, hogy bent kéne tartani és akkor ha már így alakult, akkor legyen ő a nagy titokzatos sokat tudó valaki. A baj csak az vele, hogy bár tényleg csinos, de annyira sunyi feje van, hogy még egy pohár aludt tejet sem mernék rábízni nyugalommal, nemhogy egy beteg életét. Itt sem volt az a haj de nagyon szimpatikus karakter, de ahogy egyre halad előre a sorozat úgy válik egyre irritálóbbá. SPOILER!!!! Ez a Huntington-om van ezért önpusztítok dolog amit az s05e05-ben húztak elő a semmiből meg végképp megutáltatta velem a karaktert. Most már abban reménykedem, hogy az lesz az évad drámai vége, hogy annyira felgyorsul a kór terjedése, hogy nem bír tovább orvosolni és kihal a sorozatból.
Olivia Wilde alakítására semmit nem tudnék mondani, szerintem ezt az irritáló karaktert nem is lehetne ennél jobban játszani.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.10.30. 22:48:48

azért gilsonbácsi fülcsapkodása is megér egy felröhögést:))))

hova lett az efbihájos dokinéni...??

kla 2008.10.30. 23:27:48

Ha jól tudom, az a blog alapelve, hogy spoilert még jelzéssel sem.

candyperfumegirl 2008.10.30. 23:43:48

Igen kla-nak igaza van. Giggsy, kérlek,lne spoilerezz, így pedig pláne nem, hogy mindent egy sorba, mert hiába írod ki, hogy SPOILER, képtelenség átugrani. De leginkább sehogy, mert itt még a betűszínekkel sem tudunk játszani. Majd megbeszéljük ezt akkor, amikor aktuális lesz.

Pancs 2008.10.30. 23:57:29

ladybyron: Frozen, számomra(is) a 4. évad legjobb része! Megkérdezhetem, hogy melyik a "maradék" 1?

ladybyron 2008.10.31. 01:21:58

Pancs - spoiler nélkül: az utána következő. (A sorrendem: a jövő heti, a mostani és ami két hét múlva jön.)

mizrolist 2008.10.31. 02:41:06

Lukrécia, House a felvételét következő részben kirúgta gyógyíthatatlan hülyeség miatt :)

Azhát 2008.10.31. 07:36:21

Ez a Wilson milyen jól él! Háromszor elvált, a legjobb barátja állandóan pumpolja, de persze ájfonja van meg mifene :)

Az semmi, hogy rénszarvasagancs van a sapkáján... de mire föl lehet vele bólogatni? :) Ez nem nyuszifül :)
De persze ha Wilson télleg zsidó, akkor elnézhetjük neki, hogy összekeverte az ünnepeket ...

Viszont a betegség: az OK, hogy volt egy plusz melle a nőnek a térdhajlatában - de egyrészt ez biztos, hogy feltűnő tehát már észre kellett volna vennie, főleg, hogy tej is van benne... vagy a tej csak most képződött hirtelen a gyógyszer hatására? :)

Másrészt pedig az, hogy mellrákja van (akár a 'rendes' melleiben, akár a térgyekalácsánál), mennyiben magyarázat a karlebénulásra, a megvakulásra, a szembőlvérfolyásra, a csontok megkeményedésére stb. ???? Szóval ez nem frankó szerintem, nagyon úgy tűnik, hogy ezek puszta hatásvadász elemek...

keljfeljancsi 2008.10.31. 08:19:01

Jó rész volt szerintem. Megint lehetett figyelni sokmindenre.
13 színészi játéka szerintem jobb, mint az elején, igaz többet is szerepel.
Foreman és Taub zokniban, ahogy kiszedték a manusból, hogy drogot használt, az nem volt gyenge.:)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.10.31. 09:16:59

"vagy a tej csak most képződött hirtelen a gyógyszer hatására? :)"

Én úgy értelmeztem, hogy igen!

babó 2008.10.31. 09:22:52

mea, Pók:

sztem teljesen egyértelműen kiderült, hogy a fogantatás abban a magyarázatban az ANYA fogantatására és magzatfejlődésére vonatkozik. nyilván akkor alakulnak ki a szövetei, és nem a saját magzatából vándorolnak szanaszét vagy miszösz.

és a gyógyszer hatására kezdett megduzzadni és tejet termelni a szövet, így sikerült egyáltalán megtalálni.

viszont tényleg kérdéses: ha a diagnózis mellrák (még ha hülye helyen is van), akkor mi ez a sok rémes tünet? produkál ilyet valóban? a mellrákba sztem nem így szokás belehalni :((

***

sztem nem volt prosti a szőke lány, csak kacér kedvében volt. de akár lehetett is, igazából nem számít. :))

nagyon helyesek voltak house-al, ahogy ugratták egymást.

mea 2008.10.31. 09:32:19

Persze! Csak Candy írta úgy, hogy egy kicsit félreérthetőre sikerült, (mintha ő lenne az anya, akiben az emlőszövetek a terhesség miatt alakultak volna ki)és erre akartam rákérdezni..

kfeco 2008.10.31. 09:47:09

Nekem azt tetszik nagyon ebben az évadban, hogy Wilson hatalmas golyókat növesztett, és lazán szívatja a haverját.

- Miért indultunk el?
- Mert tudom, hogy fáj a lábad!

Én úgy láttam kedvenc dokink nem kicsit meglepődik ezen a kijelentésen.

intro 2008.10.31. 10:05:31

én se értem az összefüggést a diagnózis és a horrorisztikus tünetek között. most komolyan, a mellrák okozhat ilyeneket?? nem akad véletlenül egy orvos a kommentelők között?

candyperfumegirl 2008.10.31. 10:20:28

Azért okoz ilyen tüneteket, mert ez nem egy szokványos mellrák. És igen, amikor House a fogantatásról beszél, az a hetibetegre vonatkozik, mikor ő fogant, akkor fejlődtek szokatlan módon az emlőszövetei. Nagy részük jó helyre került (fun places, ahogy Ház mondja), de volt, ami nem, azt találta meg a térdénél. Születési rendellenesség tulajdonképpen.

babó 2008.10.31. 10:35:06

azért kicsit meredek :))

Johnny336 2008.10.31. 10:36:43

Cameront is utáltad. Most 13-at utálod. Nem értem én ezt. :D

Johnny336 2008.10.31. 10:38:57

Nemtom feltűnt-e, hogy mikor meghozták a két Apple laptopot, akkor bontotta ki az iPhone-t is. Enyhe reklám? :D

Azhát 2008.10.31. 10:39:17

" vadász2
"vagy a tej csak most képződött hirtelen a gyógyszer hatására? :)"

Én úgy értelmeztem, hogy igen! "

nem hiszem. Ilyen könnyű lenne tejet varázsolni egy nem egy mellbe, amelynek a gazdája nem is szoptat? ha ez igaz, akkor ez áttörés azoknál a kismamáknál, akiknek elapadt a tejük... :)

" candyperfumegirl 2008.10.31. 10:20:28
Azért okoz ilyen tüneteket, mert ez nem egy szokványos mellrák."
ja, ennyi az orvosi érv? :)) (nem a tiéd: a forgatókönyvíróké :)

babó 2008.10.31. 10:47:04

Azhát

a tejfakasztáson én is elgondolkodtam. de sztem nem lehet OLYAN bonyolult, néhány hormon, vagy valami amivel átverik a szervezetet. viszont könnyen el tudom képzelni, hogy nem túl "egészséges" megoldás éles helyzetben, kismamáknál. esetleg káros anyagok amik kiválasztódnak a tejbe is, mellékhatások stb.
szal a mirigyeket tejtermelésre serkenteni nem biztos, hogy nehéz, de a szoptatás maga kicsit összetettebb kérdés.

candyperfumegirl 2008.10.31. 10:58:47

Én már rég túl vagyok azon hogy a sorozat orvosi hitelességében kételkedjem. Valószínűleg ENNYI rendhagyó tünet jelentkezése szélsőséges dolog, de maguk az esetek mind megállják a helyüket, én úgy tudom. Nem a piacon vette a diplomáját a sorozat orvosszakértője, és akárhány orvos véleméynét olvasom a House-ról (itt, a kommentelők közt is volt már), mindenki azt mondja, hogy orvosilag teljesen rendben van a dolog.

Johnny: bocs, de mit nem lehet ezen érteni? Ha egy karakter szarul, és következetelenül van megírva, akkor az nem ébreszt szimpátiát, ennyi. Még szerencse, hogy nem a Grey's-ről kell írnom, ott mindenkiről így nyilatkoznék.

mea 2008.10.31. 11:00:30

És a rák kiírtásával visszanyeri a látását és a csontjai is visszapuhulnak, ugye ???? :)

Azhát 2008.10.31. 11:24:07

"és akárhány orvos véleméynét olvasom a House-ról (itt, a kommentelők közt is volt már), mindenki azt mondja, hogy orvosilag teljesen rendben van a dolog."

na azért olvastam én már negatív véleményt is orvosoktól Háziról :)
(bár az tény, hogy az átlag kórházi sorozatoknál sokkal hitelesebb)

Úgyhogy azért nekem ez a legutóbbi eset elég neccesnek tűnik...

Én leszek az ördög ügyvédje, Candy :)
"Ha egy karakter szarul, és következetelenül van megírva, akkor az nem ébreszt szimpátiát, ennyi."

Nem lehetséges, hogy eleve nem volt neked szimpatikus valami miatt, és emiatt érzed úgy (mintegy racionalizálásként), hogy "rosszul van megírva"?...
Általában az ember hajlamos azt mondani egy filmről, könyvről stb. a,elyik nem tetszik neki hogy "rossz"... :)

candyperfumegirl 2008.10.31. 11:47:48

Miért kell ezen kombinálni? Neked nincs olyan karakter egyik sorozatodban sem, akire azt mondod, hogy nem érted, hogy lehet ennyire rossz? Jack, Meredith, stb?
Egyszerűen nem hihető a karakter (13), Cameron pedig teljsen következetlen, olyan ellentmondások vannak a viselkedésében, hogy az félelmetes. És ez különösen feltűnő egy olyan sorozatban, ahol szinte csak jól megírt karakterek vannak.

De ez legyen a legnagyobb bajom, emiatt nem fogom keresztre feszíteni az írói gárdát, mert szerencsére vannak olyan tehetségesek, hogy képesek a hibáikat ellensúlyozni.

ACM 2008.10.31. 12:01:45

Azért angolul ez milyen másképp hangzik:
- Why don't you take off that hat?
- It's Christmas! It's a reindeer.
- It's a moose on a Jew.

Mint a múltkor a Blue the janitor. :D

Azhát 2008.10.31. 12:03:41

"Miért kell ezen kombinálni?"

Nem kell. mint ahogy azt sem kötelező folyton közölni, hogy "de rossz szerinted egy karakter" :) De közölve lett, én meg reagáltam stb. Mások is írták, hogy ők se így gondolják.

De persze te kijelentheted, hogy márpedig az úgy van és kész...

"Neked nincs olyan karakter egyik sorozatodban sem, akire azt mondod, hogy nem érted, hogy lehet ennyire rossz?"
Nincs... Nem is lehetek sikeres ember? :))))

Szó se róla, olyan előfordul, hogy egy műben nem tetszik egy karakter - de nem vonom kétségbe, hogy valószínűleg az direkt olyan, amilyen, illetve ha meg tudom, hogy az egész műalkotás alacsonyabb színvonalú, akkor tudomásul veszem, hogy az alacsonyabb színvonalból következik a karakterek alacsony színvonala is...

De az soha nem jutott eszembe, hogy egy általam nagyrabecsült alkotásban kifogásoljak egy-két személyt, hogy kérem szépen minden alak tökéletesen van megírva, de speciel ez az egy rettenetesen ócskán, mert nekem nem tetszik...

Viszont kritikusok valóban csinálnak ilyet- amiből az következik talán, hogy nem vagyok kritikus alkat, viszont te az vagy...


Ja, és még egy: te azt kifogásolod, hogy szerinted az egyik szereplő rosszul van megírva (és e kritikát teljesen jogosnak tartod) - ugyanakkor nem tartod jogosnak az én kifogásomat, hogy a bemutatott orvosi eset volt hiteltelen (rosszul megírt)...

Mondjuk ha jön egy orvos, aki elmondja, hogy márpedig a tegnapi eset úgy jó, ahogy volt, akkor elfogadom tőle.
Ha hozok egy irodalomkritikust, dramaturgot, aki azt mondja, hogy márpedig '13' karaktere teljesen jól megoldott emberileg és művészileg, akkor elfogadod...? :)

andyka91 2008.10.31. 12:44:08

Sztem semmi negatív nincs 13-ban, csak kiismerte House-t és tudja hogy mivel lehet neki visszívágni...:)
Wilson ártatlan arca azzal a szarvas sapkával...haláli...
de főleg House mosolya...ahh
- Miért indultunk el?
- Mert tudom, hogy fáj a lábad! ---> XD
Nem is csoda hogy imádom ezt a sorozatot! :D

andyka91 2008.10.31. 12:45:50

...visszavágni...
írni nem tudok de már kezdek belejönni :D

ladybyron 2008.10.31. 13:38:57

"Sztem semmi negatív nincs 13-ban, csak kiismerte House-t és tudja hogy mivel lehet neki visszívágni...:)2

Hját ez az, ami jobban sántít, mint kedvenc dokink. :-)) Ti. a csaj nem tűnik olyan intelligensnek, nem ismer olyan régóta House-t, és eddig nem tűnt úgy, hogy az emberismerete olyan kifinomult és fejlett lenne.

Gui 2008.10.31. 13:59:17

Érdekes volt látni, hogy megint hogy pörögnek az események: ahhoz kell hozzászoknunk, hogy a legtöbb teszt és kórfolyamat sokkal gyorsabban fut le ebben a sorozatban, mint amiről egy diagnoszta valaha is álmodhatna ;)

Az orvosi ellentmondások - részleges - feloldása (az érdeklődőknek):

- A nő pozitív volt a BRCA1 génre, ami egyfajta emlődaganatot segít kifejlődni (ezért is távolíttatta el megelőzésképpen a melleit);

- Egy embrió fejlődése során, mikor a szövetek kialakulnak, az azonos típusú sejtek egy helyre vándorolnak, előfordulhat, hogy pár sejt nem oda kerül, ahol a végső helye lenne (ezért van például, hogy valakinek a szemhéja belső felületén is kinő a szempilla, ami később irritálja a szaruhártyáját): itt a térdhajlatba került egy adag emlőszövet;

- A risperidon egy antipszichotikum, aminek az egyik és legszélső mellékhatása, hogy megduzzasztja az emlőszöveteket, és tejelválasztást indít be: itt jön be a House-Epizód-Faktor: kis eséllyel, rövid (vagy inkább: minimális) időn belül, látható szövetnövekedéssel, és értékelhető mennyiségben tejhez jutva szállítani a diagnózist...Khmm. De nem kívánhatjuk meg, hogy Jack Bauer legyen House és a sorozat idő-koordinátora ;)

- A többi dolgot pedig tulajdonképpen egy szokásos daganat mellékhatásainak felturbózásával és időbeni felpörgetésével érték el: a tumorok által termelt hormonok (citokinek) a csontbontó tevékenység leállásához, a csontváz helyenkénti (és nagyon-nagyon ritkán általános) keményebbé válásához vezetnek - de ez nem adhat okoz arra, hogy egy speciális műszerrel ne lehessen mintát venni: de ha Chase kiveszi a biopsziát, és azt mondja a Mesternek, hogy "-Hű de nehezen jött ki!", akkor Kedvenc Díszlet-Destruktorunk és mi is azt gondolnánk, hogy rendben, pár fekvőtámasz és némi gyakorlat, aztán legközelebb jobban megy... Így egyszerűbben érzékeltethették a készítők a csont keménységi állapotát.

- A másik tumoros vonal pedig a paraneoplasztikus jelenség (en.wikipedia.org/wiki/Paraneoplastic_syndrome): ezzel fedték le az összes többi tünetet. Az említett hormonszerű anyagok idegrendszeri (izomtónus elvesztése, agyi és látási zavarok) és szervi (csökkent trombocyta/vérlemezkeszám miatti vérzés, erősebb immunaktivitás miatti nyirokcsomónövekedés) elváltozásokhoz vezetnek - de általában az említett folyamatok nem sietnek annyira, hogy mindezt 42 perc (vagy a sorozatban pár nap) alatt vigyék véghez.
Ezért is fontos, hogy a karakterek jók legyenek: ők adják (el) nekünk az epizódot :) Az orvosi esetek meg a pluszt jelentik mindehhez.

A mostani csapatot elnézve sajnos nem lehet azt mondani, hogy versenyezhetnének a korábbi trióval - az előzőeknek legtöbbször el lehet(ett) hinni, hogy orvosit végeztek, és van gyógyítási motivációjuk, a mostaniak... inkább epizódról-epizódra megjelenő szabadon alakítható humoros (6/9) - dramatizáló (13) karakterek.

Slusszpoén: Szent Miklós az igaztalanul megvádoltak védőszentje is ;)

candyperfumegirl 2008.10.31. 15:08:07

Gui: hatalmas köszönet ezért a kommentért, nagyon érdekes volt. És valóban, így áll össze teljesen ez a diagnózis. Azzal is egyetértek, hogy a tönetek halmozása, és gyorsított jelentkezése a sorozat jellege miatt kell, hogy 42 percbe beleférjen az egész folyamat. Ettől még nem hiteltelen orvosilag a dolog, csak egy kicsit felgyorsítják, felturbózzák.

A paraneoplasztikus szindróma egyébként több epizódban is előkerül, nagyon szeretik bevetni, mert ez magyarázata lehet annak, hogy lehet valószínűtlennek tűnő tünete egy adott ráktípusnak. Jót tesz a meghökkentés-faktornak.

"Ezért is fontos, hogy a karakterek jók legyenek: ők adják (el) nekünk az epizódot :) Az orvosi esetek meg a pluszt jelentik mindehhez."

Abszolút.

"Szent Miklós az igaztalanul megvádoltak védőszentje is"

Ez nagyon tetszik. ;)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.31. 18:42:49

cpg
gondolod, hogy ennyire kifinomult poént alkalmaznának az írók ?:))

szerintem elég nyilvánvaló volt, hogy a csaj prosti. volt rá utalás a részéről is rendesen:))a csavar abban volt, hogy a szamaras live show, amire houset meghívta, egy betlehem volt:)
...de még rajta van a tivo-mon, megnézem mégeszer...:)

azhát
egy iphon az usában 160 dollár. így nem hinném, hogy akár egy többszörösen elvált, onkológus ne tudna venni magának egyet:)

én azt olvastam valahol, hogy a sorozatban előforduló esetek, legtöbbje (ha nem mind) dokumentált, orvosi szaklapokban publikál esetek. csak persze, a drámaiság kedvéért, az időbeli lefolyását vagy a végkimenetelét (mégsem hullhatnak house betegei) megváltoztatták.

Dekatlon 2008.11.01. 17:41:55

Az az emlő dolog...
Én úgy értettem, hogy MINDENKIBEN vannak magzatkoban, aztán visszahúzódnak, nem csak a terhes nőknek. Főleg, hogy nem is volt terhes. De lehet, hogy tévedek.

Kurvajó rész:
- Miért sétálunk?
- Mert fáj a lábad.

:)

kalaius 2008.11.01. 18:26:17

Lehet, hogy tévedek, de az eredeti szinkronban, amit most gyorsan át is futottam a biztonság kedvéért, a felháborítóan szép és bájos leányzó egyértelműen prosti ( "I don't need to brake her hearth... ") Csupán a donkey show-val lő mellé a doki, ilyet (en.wikipedia.org/wiki/Donkey_show ) azért nem vállal a kisasszony, a kontakt az állattal a betlehemezés során valósult meg, de ettől még a gyönyörű leányzó mestersége ugyanaz marad.

kalaius 2008.11.01. 18:30:44

De ahogy látom, ezt más is írta már korábban :P

sélli_ 2008.11.05. 14:21:00

SPOILER


Nem tudja valaki, hogy mikor lesz a Mira Sorvinos rész? Bocs, de nem tudom a pontos címét. Köszi

SPOILER OFF

candyperfumegirl 2008.11.05. 14:28:05

Ma este. :) Frozen a címe.

sélli_ 2008.11.05. 14:44:29

Oh, tényleg??? KAFA!!! :))
Az évad legjobb része!

XiX 2008.11.05. 15:17:56

"Páciensnél nem újult ki a rák,"
Ezt azért mondja, mert kiderül: a családban előforduló eset miatt a hetibeteg leoperáltatta a melleit. A tünetek arra utaltak, de mivel nincs melle ..... (röhej, a diagnózis jó).

"A csapat húz, és House vércseként lesi a reakcióikat. "
Akkor jöttem rá amikor drhúz benyögte: Mindig is ezt a nevet szerettem volna húzni (nem szószerint ÍGY mondta)

"Ráadásul vicces betege van, egy kacér szöszi, ....."
Tett rá utalást, hogy fizikai kontaktus miatt kapta a kiütéseket, de nem ad egyértelmű választ a hogyvoltra (persze drhúz imádja az igazság ilyeténvaló megnyilvánulását).

"De közben azt is felfedezte a hetibeteg levelezésében, hogy mindenféle fizikai aktivitást igénylő programokat mondott le"
Tehát NEM 42 percben rohanja le a hetibeteget a tünetegyüttes, hanem készült rá már pár hónapot.

"Ritka őszinte pillanat, és tökéletes karácsonyi ajándék House-nak, díszcsomagolásban."
Dehát drhúz is keménynek ítélte a szöveget és ezzel bizonyította, hogy mindenki hazudik (Ő is, mert az igazság végül megnyilvánult és mégis durvának találta).

"Ahogy egy zsidóra sem való egy rénszarvasos sapi, mi van, ha a betegben is a probléma forrása nincs a helyén, és azért nem találták mert rossz helyen keresték?"
Ezért is jó az eredeti diagnózis. De, miért a végén jöttek rá (occam borotvája!!!)!!!

"riszperidont"
Simán risperidon (www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszer/14869/risperidon_ratiopharm_2_mg_filmtabletta)

"Egyenesen a TEMPLOMBA megy, nem térek magamhoz a döbbenettől."
Pedig a papíron rajta volt (ebből is következik, leszokott a luxuskurvákról és alkalmi partnereit is igencsak megválogatja!!!)!!!

Imádom 13. és Kutnert, sajna Taub-nak kéne egy kis CO2, de igy is gáz (túl plasztiksebész és nem általános orvos, sőt Törtető Cafka kirúgásának a szövege rá is "érthető", mint aki nem tud különbséget tenni).

Jóslás
13. később fog beindulni, a Cameron féle effekt durvább előadásában (ezért is van alaphangon most).
Taub meg megy a levesbe.
süti beállítások módosítása