Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Veronica Mars 2x09 – My Mother, the Fiend

2008. október 19. 15:00 - foxglove (törölt)

Neptune High. Ms. Hauser a szexuális felvilágosítás-óra címszó alatt tovább folytatja nem titkolt hadjárat a tanulók szexmentes életmódra való áttérítésére. A nemi betegségek alapos kivesézése után most páronként egy-egy speciális játék pólyásbabát („animatrikus szülői életmód szimulátort”) bíz rájuk, amit akit öt napig kell gondozniuk a diákoknak. A babákba beépített szenzorok jelzik, ha a „szülők” rosszul bántak velük, és ebben az esetben bizony tudják teljesíteni az órát. (Micsoda előrelépés a sunnydale-i tojásokhoz képest.) Veronica és Duncan is kapnak egy babát, és Veronica a szülői feladatait rögtön úgy indítja, hogy átpasszolja a kis szenzorost Duncannek, neki most dolga van.

Clemmons igazgató igazgató-helyettes várja az irodájában, és nincs jó hangulatban. Elkobozza Veronica kulcsait, beleértve azt is, ami az iskola különböző, tanulóktól elvileg gondosan elzárt területeit nyitja. Mr. Clemmons bejelenti, hogy az iskolai betörések miatt a felfüggesztésen gondolkodik, de hajlandó a büntetést „közmunkára” módosítani. Veronica kénytelen beleegyezni (az ösztöndíja érdekében), így belevetheti magát az irattár összes anyagának újrakatalogizálásába.

Hosszú és unalmas órákkal később, Veronica megtalálja az anyja aktáját is, és érthető módon azonnal belelapoz, mondván, Lianne úgy sem beszélt sokat a fiatalkoráról. Úgy tűnik, hogy erre meg is volt az oka, az aktában ugyanis az áll, hogy „Lianne Reynolds-t felfüggesztették, amiért igaztalan és rosszindulatú pletykákat terjesztett az egyik tanulóról. Részt vett egy fegyelmi meghallgatáson, diáktársával, Deborah Philipina Drummonddal együtt.” Ebből két dolog derül ki: az egyik, hogy előfordulhat, hogy már a fiatal Lianne sem volt az a kedves, szeretnivaló lány volt; a másik, hogy Ms. Hauser (a.k.a. Deborah Philipina Drummond) jól ismerte az anyját. Másnap iskolakezdés előtt Veronica meg is interjúvolja Ms. Hausert. Ms. Hauser ügyesen hárít, a Lianne-ügy igazi szégyenfolt a múltjában. Lianne természetesen egyáltalán nem volt a barátja, ő csak sajnálatos módon továbbadta azokat a pletykákat, amiket hallott tőle. Közben megint kisebb csoportosulás alakult ki az iskolaudvaron: a már jól ismert pózna újabb áldozatot követelt magának. És ezúttal a hóhért akasztják, mert Weevil van kikötözve. A Weevil kontra Logan harcban most Logan lépett.

Clemmons igazgató-helyettes a soros a kikérdezésben, bár ez – látszólag – neki sincs ínyére. Mégis elárulja, hogy akkoriban ő, mint ifjú fizikatanár tanított itt. Mr. Moorehead, a mostani igazgató volt az igazgatóhelyettes. Ms. Hauser és Mary Mooney pedig diákok voltak a Neptune Highban. Utóbbi most szakácsnőként dolgozik itt. Viszont a probléma az, hogy süketnéma, ezért lesz némi akadály a kommunikációs csatornában. Veronica eljelbeszédeli valahogy, hogy Lianne Reynolds után érdeklődik. Mary Mooney visszamutogatja, hogy Lianne az ellensége volt (fiend). Veronica már meg sem lepődik, hát persze, hogy az volt.

Nos, már csak Moorehead igazgató maradt, aki a többiekhez hasonlóan szintén sejtelmes titkolózással válaszol Veronica kérdéseire. Csak annyit hajlandó elárulni, hogy Lianne elég rosszindulatú kis nőszemély volt. Vagyis, egészen biztosan nem tartozott a kedvencei közé, nem úgy, mint például Trina Echolls, az iskola büszkesége, aki éppen vendégrendezői minőségben tiszteli meg jelenlétével az alma matert. Trina megint formában van, majd kicsattan az örömtől, hogy közölheti Veronicával is a nagy hírt. Három szó: Evan. Rachel. Wood. Ő fogja játszani Veronicát az Aaron Echolls sztoriban, a tavalyi történések igaz történetét feldolgozó filmben, amiben persze Trina játsza majd az egyik főszerepet (beleírta magát:)). Wow. Ez igen. Veronica magához sem tér az ámulatból.

Duncanhez közben szintén meglepetésvendég érkezik: Kendall, vörös, köldökig dekoltált ruhában, hogy ismét felkínálja magát. Elég bizarr jelenet következik: Kendall, akinek masszív gyerekiszonya van (legyen az élő vagy élettelen), kicsit undorodva, de teljes mellbedobással próbálja elcsábítani a síró műanyag babát dajkáló Duncant. Na jó, valójában megpróbálja rásózni idősebb Dick Maseratiját. Még azt is felajánlja, hogy ott helyben, a kanapén tart neki egy ingyenes bemutatót, sebváltó-használatból. Mielőtt elfajulhatnának a dolgok, Logan érkezik haza, Trinával. Kendall egyből Logan karjaiba veti magát, és vázolja a tényeket: van valamije, amit Logan és Duncan használhatnának közösen, egyszerre, vagy felváltva, tetszés szerint. Trina csendben hány a háttérben, aztán minden Buffyverse-rajongó számára kedves jelenet következik: Trina és Kendall egymást anyázzák. Persze ennek dramaturgiailag semmi funkciója sincs, de nem is ez a lényeg, mert jó újra együtt látni Alyson Hannigant és Charisma Carpentert, igazi jutalomjáték ez mindkét színésznőnek.

Visszatérve Veronicához és 1980-hoz; Lianne-nek egy igaz barátja volt annak idején, egy Patty Wilson nevű nő, aki nemcsak itt él Neptune-ban, hanem ég a vágytól, hogy felelevenítse régi jó szokását, mások kipletykálását. Végre kiderül, kiről terjesztette Lianne azt a rosszindulatú, szaftos pletykát: Celeste Kane-ről, azaz, lánykori nevén Celeste Conothanról. A szóbeszéd szerint Jake Kane teherbe ejtette Celeste-et, aki kénytelen volt eltűnni egy időre a Neptune Highból. Mivel a sztori még mindig elég zavaros, Veronica megkéri Mars-apukát, hogy nézzen utána a nyilvántartásban Celeste állítólagos terhességének. Az eredmény meglepő: a végzős bál utáni napon egy névtelen csecsemőt szállítottak be a megyei kórházba. A kislányt előző este találták, a Neptune High lánymosdójában.

Celeste-nek tehát van valahol egy 25 éves lánya, Veronicának pedig egy zavaró műanyag csecsemője, aki nem hagyja tanulni. Duncan lakosztályába siet, hogy megint lepasszolja a porontyot. A fiúnak a babáról eszébe jut, hogy az anyja mennyire félt attól, hogy Lilly teherbe eshet, és ez a szerencsétlen megjegyzés kirobbantja Veronicában a bombát. Éppen jókor, Celeste Kane is megérkezik, magával hozva a cselédet, egy véletlenségből 25 éves korú lányt. Veronica egyelőre figyelmen kívül hagyja ez utóbbi tényt, lefoglalja a kölcsönös mocskolódás a jövendőbeli anyósával. Mindkét fél száját elég húzós mondatok hagyják el (Veronica elég csúnyán célozgat arra, hogyan szabadult meg Celeste a csecsemőtől), de gusztustalanságban mégis Celeste győz: „Ha rád nézek, a részeges, ringyó anyádat látom”. Veronica dühösen a szobába vonul Astridhez, aki félig Celeste cselédje, félig a pártfogoltja; és hamar összefüggést vél felfedezni Astrid és az elhagyott csecsemő között.

A Neptune Highban közben mindenki éli a saját életét. Logan és Weevil a férfi WC-ben közben meglepő módon úgy döntenek, hogy lezárják a háborúskodást, és azért, hogy megtalálják Felix gyilkosát (ami mindkettőjük érdeke), egyesítik erőiket. Persze előtte a szart is kiverik egymásból, a presztízs kedvéért. Hozzáteszem, megint remekül eltalált zenei aláfestésre.

Cassidy Casablancas, akiről nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy az ész a családban (ami nem nehéz, elnézve Dicket és Kendallt) szép csöndben létrehozza a saját vállalatát, a Főnix Birtoktröszt Rt.-t, méghozzá Mac segítségével. Ő tervezi meg a weboldalt és a cég logóját, amiért hálája jeléül a munkadíj mellett Cassidy nagyon szépen mosolyog rá, Mac pedig majd elolvad. (Kyle Gallner rulz, imádom.) Cassidy Kendall-t szemelte ki vezérigazgatónak, ami azért van, mert ő már nagykorú és szépen tudja riszálni magát, és mivel ezért még pénzt is kap, kisebb vonakodás után el is vállalja.

Veronica, azaz a névtáblája szerint Veronica Mars, magánnyomozó az irodájában fogadja Mrs. Mahnovskit. Ő gondozta pár hétig a „báli babát” az örökbefogadás előtt. Ms. Mars a nevelőszülőkről kíváncsiskodik, és Mrs. Mahnovski el is mondja, hogy Neptune egyik igencsak jómódú családjához került. Ez így elég tág fogalom, de a nő hozzáteszi, hogy a nevelőanyja öngyilkosságot követett el, a nevelőapja pedig börtönben van. Így már eléggé leszűkült a kör. Veronica a kórházba megy, ugyanis Trina (a báli baba) nemrég próba közben megcsúszott egy koponyán(!), és kibicsaklott a lába. Veronica megkéri Trinát, hogy tartson vele olvasópróbát, amit ő egy videókamerával rögzít. A szöveg egész véletlenül egy örökbefogadott lányról szól, aki halálos betegségben szenved, és sürgősen csontvelő donorra van szüksége, amit csak a vér szerinti szüleitől kaphat meg. A jelenet felvéve, de Veronica rövid tétovázás után bevallja, hogy az egész csak kamu volt. Trina izgatottan keresni kezdi, hogy merre lapulhat Ashton Kutcher, de sajnos rá kell jönnie, hogy ez nem a Punk’d. Viszont, ami jó hír, hogy a könnyűvérű lotyó, aki kidobta őt a kukába, valószínűleg Celeste Kane volt. Veronica bűnbánóan bevallja, hogy el akarta küldeni a felvételt az összes szennylapnak. Akkor mire várunk, lelkesedik Trina.

Másnapra a pletykalapok már a címlapon hozzák a „sztárocska küzdelmét a halállal”-sztorit, Trina legnagyobb örömére. Még az anya is felbukkan, hogy segítsen; csakhogy nem Celeste Kane helyett Mary Mooney, a süketnéma szakácsnő az, aki donornak jelentkezik. Könnyekkel küszködve bevallja, hogy Trina az ő lánya. Trina először csak döbbenten hallgat, végül kedvesen megöleli Maryt. Veronica a laptopján írásban beszélget Maryval, és megkérdezi tőle, hogy miért bántotta őt az anyja. Mary bepötyögi, hogy Lianne sosem bántotta, ő volt a legjobb barátja (friend), és emellett, ő volt a legkedvesebb és legklasszabb lány az iskolában. Veronica végre megkönnyebbülten fellélegezhet. Közben összeáll a történet: 25 évvel ezelőtt Mary teherbe esett az iskola egyik alkalmazottjától, és ezt elmondta Lianne-nek. Lianne Deborahtól kért tanácsot, aki az egész iskolának elhíresztelte a sztorit. Később Mary kérésére Lianne azt állította, hogy csak kitalálta az egészet. A babát az apához vitte, aki bepánikolva a mosdóban hagyta a bál éjszakáján. És hogy ki volt az apa? Moorehead igazgató, aki innentől kezdve kénytelen visszalépni az igazgatói címtől. Mr. Clemmons javára, természetesen, aki végre kirakhatja a jó előre elkészített új névtábláját. Még Veronica is kénytelen elismerni, hogy szép munka volt tőle, igazi Machiavelli módjára mozgatta a szálakat a háttérből.

Veronicát behívják a kórházba, hogy átadják neki Abel Koontz hagyatékát. A folyosón sétálgatva eszébe jut, hogy itt a kiváló alkalom Meg meglátogatására, annál is inkább, mivel a kórterme éppen őrizetlen. És most jön a meglepetés: Veronica nem egy, hanem két monitort lát. Az egyik Meg állapotát figyeli, a másik pedig… a magzatét. Meg babát vár. Veronica kábán kimegy a szobából, Meg pedig lassan kinyitja a szemeit. Az epizódnak létezik egy alternatív befejezése is, amelyben mialatt Veronica a kórteremben lapul, látja, hogy Meg anyja megfojtja a lányát egy párnával. A nővér a párnát szorongató Veronica látványára jelenik meg, így ő válik az első számú gyanúsítottá.

Címkék: veronica mars
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lusi 2008.10.19. 16:09:20

ó, ez a rész nagyon jó volt, kedvenc jelenet a Willow-Cordelia párbeszéd:D

(egyébként nagyon szeretem a vm hogyvoltjaidat; már mindegyik részt láttam legalább 2x és mégis mindig elolvasom ;))

kla 2008.10.19. 16:12:20

Ennek az alternatív befejezésnek mi a története? Kitalátak egy történetszálat, amit a legutolsó pillanatban elvetettek, valami DVD-easter egg-ről van szó, vagy más?

Amúgy a VM világában nagyon sok hülye ötlet van, de ez az iskolai feladatként gondozandó játékbaba mindent visz :D

foxglove (törölt) 2008.10.19. 19:42:34

Lusi, nagyon köszönöm. Nekem is ez a kedvenc jelenetem, teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem, amikor először láttam.

Kla, ha jól tudom, akkor pontosan arról van szó, amit először írtál, végül nem az alternatív történetszálat választották. (Ha nem jól tudom, majd valaki kijavít.) Egyébként a nézők többségének nem is tetszett, túl sok lett volna ez már, a buszbaleset-téma mellett már felesleges lett volna ezt is bevetni.
A játékbaba meg... ehh. Érdekes az amerikai oktatási rendszer, ha ez tényleg létező feladat.

babó 2009.06.15. 10:20:39

az azért érdekelne, hogy Weevil honnan lett ilyen biztos benne, hogy nem Logan volt? azért mert olyan kedvesen pellengérre állította? valahogy leesett neki, vagy kihagytam egy jelenetet?

foxglove (törölt) 2009.06.15. 11:59:36

@babó: Ennek inkább az előző részhez van köze. Ott kiderült, hogy a motorosok több dologban is hazudtak Weevilnek, a hídon történtekről, és pluszban valaki(k) titokban az írekkel is üzletel(nek). Másrészt meg ott volt a raboljuk el Logant akció, aminek szintén információszerzés volt a célja. Bár azt nem tudom eldönteni, hogy Weevil Logant vagy a bandáját tesztelte ezzel, hajlok rá, hogy az utóbbit.
süti beállítások módosítása