Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 2x15 - Az ötödik faj

2008. október 18. 08:00 - the black ball

Minden idők egyik legjobb Csillagkapu-epizódja. Így van? Így van. A tárgyalóban Daniel felidézi a bolygót, ahol azt a szép nagy atomos adattárat találták. Élet értelme, ilyesmi. Volt a falon ugye négy ismeretlen írás. Na most az egyiket egy másik bolygón is lekapta az egyik MALP! A többiek körében ez a felfedezés kínos csendet vált ki, szóval magyaráz egy kicsit: ennek a nyelvnek a végén ott van egy rúnajel, ami ugye azt jelenti, hogy az írás tulajdonosai jóban voltak Thor népével. Áháá, ja hogy úgy. Vetünk rá egy pillantást. Odaát egy terem van, benne a tárcsázóval, meg az írásból álló körrel a földön. O’Neill áthalad rajta, erre megjelenik a falon valami korong, lyukkal a közepén. Teal’c belenéz, és színes fényeket lát, mint valami B kategóriás kaleidoszkópban.

O’Neill is megnézi, erre a korong megnyúlik, és szépen összeszorítja a fejét! Jacknek fájnak a fények gondolom, mert ordít veszettül, aztán a dolog visszamegy, ő meg elterül a földön. Milyen király volt már ez. Otthon Fraiser doki szerint minden rendben van. Orvosnak hinni kell, nem firtatjuk. A tárgyalóban O’Neill valami HAJDU vízbojlert rajzolgat egy lapon, a többiek meg nyugtázzák, hogy mivel Teal’c kukacos, rá azért nem reagálhatott az a cucc. Az ezredes a szokásosnál is jobban unja a számadást, ingerlékennyé válik erőteljesen. Megkérdik, hogy jól van-e. Jack szerint persze, nincsen semmi krúvusza. ???  Hacsak nem vett esténként gyorstalpaló latinleckéket, akkor itt bizony valami melasz van.

Mi is jöhetne jobban a fárasztó jelentés után, mint egy kis üdítő boksz Teal’c-kel. Nem egy lángész ugye szegény, a Chulakon kizárólag gyilkolászásra meg diótörésre használatos az ököl. Jack szerint mozogjon egy kicsit, táncoljon. Teal’cben az utóbbi kérés valószínűleg örökre kiölt valamit. Sebaj, Jack szól, hogy hajlítsa be a kózárját. Mielőtt még Teal’c agya elpattan, és szexuális zaklatásért a száján húzza ki O’Neill gerincét, nyugtázza, hogy valószínűleg a térdre gondolt.

Oké, elmegyünk Danielhez, mert valami kurvára nincs rendben. Jack idegesen közli vele, hogy elvesztette a normális beszéd fallátuszát. Danny fiú szerint a latinhoz hasonlít, és gyorsan kiolvas egy szótárt. Közben O’Neill elolvassa az idegen nyelvű írást a monitoron, bár fogalma sincs, mit mond. Vissza a dokihoz. Fraiser szerint az átlagember agyának 5-10%-át használja ki, amit mi nem most hallunk először. De Jack a 90%-át. Bizonyítja ezt az is, hogy másodpercek alatt betelített egy táblát valami képlettel. Aztán Teal’c botfegyveréből kikapja az energiaforrást. Bizony, így működik O’Neill agya maximumon.

Daniel szerint az idegen írás azt jelenti, hogy „örökségünk helye” vagy azt, hogy „lábunk egy része”. Lábunk már van, szóval az örökséget választjuk meg hivatalos fordításnak. Ezalatt az ezredes valamit nagyon gépel, pedig nála a Gameboy az informatika csúcsa. Carter nagyot néz, amikor látja, hogy egy csomó új címet vitt be a gépbe, ráadásul egyik sincs az abydosiak között, ergo kukacmentes. Daniel pedig köcsög módon hatásvadász, amikor közli, hogy talán a gép beletöltötte az idegenek összes tudását Jack fejébe. Mi meg jól összeizguljuk magunkat, hogy akkor most milyen nagy kukacirtások lesznek a következő részekben. És ez még semmi, mert azt is megfejti, hogy ezeket az idegeneket úgy hívták, hogy az Ősök. Ők a csillagkapuk építői.

Mivel O’Neill most már csak idegenül tud beszélni, leírja Carternek, hogy 10=8. Ez a korábban leírt képlet nyitja, ugyanis az egész véletlenül a nyolcas számrendszert kínálja fel. A doki néni szerint a sok tudás kinyírhatja Jacket, de ez minket nem érdekel, mert úgyis túléli. A főszereplőknek évadzárókban illik elhullani. Na. MALP-ok lettek szétküldve az új bolygókra, az egyiken találtunk is Ősök által írt feliratokat. Teal’c és Carter átmegy, Daniel meg szívja tovább O’Neill elméjét. Az ezredes leírja, hogy át kell mennie a kapun. De hogy hova, azt nem tudja. Közben tárcsázzuk Carteréket, mert nehezükre esik bejelentkezni. Nos. Besült a tárcsázójuk, kézzel sem működik, ráadásul felkelt egy második nap is, így hamarosan szénné égnek.

Jack valamit épít, ami belekerül a botfegyver-alkatrész is. Valami idegesítő alkalmi tudós és Siler hőálló cuccokat akar küldeni, de Carter szerint az nem elég. O’Neill befejezi a valamit, ami szépen búg meg világít. Lehet, hogy a játékipart megváltja, de jelenleg többet nem tudunk vele kezdeni. Daniel közli, hogy a többiek bajban vannak. Erre Jack vadul elkezd rajzolni valamit. Izé, valamit...dehogy valamit. Egyenesen a tárcsázó alaprajzát és javítási módját skicceli a papírra. A többi tudós meg néz hülyén. Addig tanulmányozhatják Jack kütyüjét, amíg mi életeket mentünk. Carterék sikeresen visszatérnek, Jacknek meg pacsi a homlokára. Később Sam is megnézi a kütyüt. Mielőtt még játszhatna vele, a kapu meghülyül. egyre több energiát akar felvenni. Erre Jack is megindul, ráadásul a generátorhoz.

Ráköti a hálózatra a kütyüjét, aminek következtében tízszeresére nő a felvett energia. Hamarosan elmegy az áram fél Amerikában, de előtte még a kapu elkezd magától tárcsázni is. Úgyis az automatizálás a modern kor vágya, íme. Na jó, nézzük mi sül ki belőle. 5-ös ékzár kódolva, igen, tudjuk, 6-os is, hm, mehetne gyorsabban, na végre, a 7-es is, hurrá, a kapu nyí... Izé, 8-as ékzár is kódol? WTF? Daniel szerint minden, amit Jack tett, azt szolgálta, hogy átmehessen a kapun. Hová? Nos, a féregjárta elhagyta a galaxist. Ezért kellett a pluszenergia. Avagy a ZPM bétaverziója. O’Neill készül átmenni, de jeladó nélkül nem térhet vissza. Azt pedig nem kap, mert Hammond nem vállalhatja a kockázatot.

Odaát Jack egy nagyot zakózik. Aztán felnéz: vékony, szürke, kacsaszerű lábak; kocsonyás ujjak, nagy, fekete szemek, ezek, ezek...ASGARDOK! Óriási az öröm gyerekek. Jack ősül szól hozzájuk, segítséget kér, erre az egyik kiszippantja belőle kézzel az Ősök tudását. Szürke barátaink közlik, hogy az emberi agy még nem képes feldolgozni ennyi tudást. Azt is elmondják, hogy az ősök rég elhagyták a mi galaxisunkat, aztán megdicsérnek minket, hogy idáig eljutottunk. Tanulmányozták az embereket (ufóbuzik örömére), és szerintük sok lehetőség rejlik bennünk.

Régen négy faj alkotott szövetséget: az Asgardok, az Ősök, a Nox és a Furlingek. Nekünk ugye még sokat kell letenni az asztalra, hogy tagok lehessünk. De Jack szerint meg kell érteniük, hogy mi már tudunk róluk. És mi egy nagyon kíváncsi faj vagyunk. Erre kezet fognak Jack-kel, és közlik, hogy megtettük az első lépést afelé, hogy mi legyünk az ötödik faj. Otthon közben a kütyü beadta kulcsot, de a rendszerek még nem működnek. Az írisz sem. Ami jó is, mert Jacket küldik vissza épp. Daniel szomorúan veszi tudomásul, hogy oda az Ősök tudása. De ami az élet értelmét illeti: jó úton haladunk. És ezzel véget is ért az egyik mérföldkő a sorozat történetében.

Címkék: csillagkapu
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aród 2008.10.18. 10:01:30

Nagyon-nagyon ritkán, néha odakapcsoltam a TV2re mikor ment a Csillagkapu, de 5-10 perc után általában tovább is álltam. De nem ennél a résznél! Annyira qrvajó volt, hogy napokig a hatása alatt álltam és még most, hogy elolvastam a hogyvolt első mondatát, randomnézőként is kapásból vágtam, hogy csak erről a részről lehet szó.

Llew 2008.10.18. 10:41:20

Ez tényleg az egyik legnagyobb rész. Az asgardiak behozatala volt a sorozatban az egyik legnagyobb ötlet.

TorrenteXY 2008.10.18. 12:37:00

Akkor már inkább a Window Of Opportunity, ha a legjobb részekről beszélünk. És ha már úgyis az idővel játszunk. Bár tény, hogy nagyon jó rész ez is, top10!

the black ball 2008.10.18. 15:07:44

"Window Of Opportunity"
Jaja, az is rohadt jó, de az egészét nézve nem emelkedik ki. (Jó, az időutazás visszatér) De ebben találkozunk az Asgardokkal, valami fogalmunk lesz az Ősökről, és persze rájövünk, hogy a Tejútrendszeren kívülre is utazhatunk. Háromszoros élvezet.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2008.10.18. 16:26:10

az gáz ha már az első kép láttán övültöttem fel (család legnagyobb megdöbbenésére), hogy "elvesztettem a normális beszét fallátuszát"?:) egyszóval nekemis a kedvenc részem:D

"Bizony, így működik O’Neill agya maximumon." - csak McKay-t ne engedjük ilyen gép közelébe:D

kla 2008.10.18. 18:22:59

Ez tényleg az egyik legjobb rész, az Asgardos jelenet a végén az ASgardos rész pedig talán a legjobb az egész sorozatban. Amúgy utálom az Ősöket, viszont az Asgardokat bírom. (meg a Noxot is, kár, hogy őket talán a 3. évad után egyáltalán nem látjuk. A Furlingekről még nincs vélemémyem :D)
süti beállítások módosítása