Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Firefly 1x07 - Jaynestown

2008. október 16. 17:00 - aribeth

A Serenity-n indítunk. Kaylee és Simon kedélyesen haverkodnak, a lány épp azt próbálja kiszedni dr. A Spanyol Udvari Etiketten Szocializálódtam-ból, hogy ugyan szokott-e káromkodni. Inara teljes harci díszben ellejt mellettük, a legújabb ügyfeléhez igyekszik a közeli holdra. Miután elbúcsúznak tőle, egetverő csörömpölés hangja szűrődik ki a gyengélkedőből, kábé mintha egy benarkózott elefántcsorda szabadult volna be. Nos, csak Jayne az, aki egy tekercsnyi nyavalyás ragasztószalag végett feltúrta a fél szobát – Simon legnagyobb örömére. Az udvariasság bajnoka épp pisztolyt erősít a derekára minimum öt méternyi gyógyászati ragasztószalag felhasználásával. Befut Mal, és emlékezteti arra, hogy a gyártelepen, ahová tartanak, tilos fegyvert hordani, és nem áll szándékában megszegni ezt a szabályt. Jayne visszavesz a lazaságból, kiböki, hogy pár éve megjárta Cantont, és megeshet, hogy magára haragított néhány embert. Malt nem érdekli az óhaja, ezért Jayne kénytelen-kelletlen megszabadul a ragasztószalagtól (és egyúttal megtapasztalja az epilálás szépségeit).

A Serenity leszáll a Higgins hold Canton nevezetű gyártelepén, avagy a Barátságtalan, Büdös Sárvidéken, ahol az ilyen-olyan alkatrészekhez szükséges agyagot készítik. Míg a legénység szokja a szagokat, Mal összefoglalja a küldetést: találkoznak egy Kessler nevű emberrel, felkapják az árut, és már itt se vannak, sima ügy. Kaylee javaslatára Simont is beveszik a csapatba, mondván, hogy egy ilyen skatulyából kihúzott ficsúr könnyebben meggyőzi a hatóságokat, hogy ők valójában tisztes szándékú vásárlók. Book nagylelkűen felajánlja, hogy amíg távol vannak, vigyázni fog Riverre, nem lesz semmi baj. Simon nagy nehezen rábólint, és elindul a csapat: Mal, Wash, Kaylee, a doki, és Jayne. Apropó, Jayne. Új stratégiát választott, a felismerhetetlenségig elmaszkírozta magát. Óriásbébi pilótaszemüveg, sapka, és mindezek tetejére még egy csuklya is jön, ennél feltűnőbb csak egy rózsaszín szoknyában lenne.

A banda beveti magát a városba, körös-körül fél-rabszolgák tucatjai dagasztják a sarat. A szigorú munkafelügyelő rögtön rájuk akaszkodik, mire Simon zavartan előadja a világ legbénább üzletember-alakítását. (A háttérben Wash halkan kiröhögi, Jayne meg jelbeszéddel adja elő Malnek, hogy szerinte mekkora baromság volt magukkal hozni a fiút.) Mal megunja a doki szerencsétlenkedését, elráncigálja a művezető hatóköréből. Ideje megkeresni Kesslert. Jayne percről percre egyre idegesebb, szorgalmazza, hogy mihamarabb léceljenek le. Wash rámutat, hogy ezer éve nem járt Cantonban, biztos, hogy már a kutya sem emlékszik a képére… Vagy mégis. A pocsolyákon túl, a város kvázi főterén szembetalálják magukat egy szoborral, mely egyértelműen Jayne-t ábrázolja, és a félreértések elkerülése végett van egy tábla a lábánál, melyen Jayne Cobb neve szerepel. Dzsízösz.

A csapat meredten bámulja a tüneményt. Jayne állítja, hogy fogalma sincs, mit keres ott a szobor: ő csak egy régimódi „loptam az elöljárótól, a helyzet elmérgesedett, elmenekültem” kalandban vett részt, ilyesmiért senkit sem emelnek piedesztálra. Téma lezárva, induljunk. A többiek viszont fenékig kiélvezik a döbbent pillanatot, Simon nincs magánál, Mal a turistát játssza, Wash és Kaylee meg felcsapnak műkritikusnak. Jayne idegei végleg elpattanni készülnek, és megismétli a lényeget: keresztbe tett az elöljárónak, aki nem egy megbocsátó őskeresztény típus. Inara ebben a pillanatban üdvözli fülig érő mosollyal a szóban forgó Higgins urat. Furcsa humorú, hiénamosolyú alak, és Jayne retteg tőle, ez érdekes lesz. Megbeszélik az esti találkozót, és az elöljáró megemlíti, hogy Inarának egy súlyos problémával kell majd megküzdenie.

Serenity. Book nagyon lelkesen ajánlkozott, hogy majd gondját viseli Rivernek, hát most megtapasztalhatja, mit jelent ez a gyakorlatban. A lány a konyhaasztalnál ül, gyanúsan csendben van, valamivel elfoglalja magát. Book megkérdi tőle, hogy min ügyködik ilyen szorgalmasan, és azt a választ kapja, hogy épp kijavítja a Bibliáját. Azaz egy piros tollal aláhúzza a logikátlan, ellentmondásos részeket, a menthetetlen oldalakat kitépi. Book ettől kis híján elhullajtja az összes hajszálát, és enyhén remegve igyekszik kimenteni a Biblia maradványait River kezéből, aki és épp Noé bárkája és a kvantumelmélet összefüggésein elmélkedik. Book próbálja elmagyarázni a félnótás matekzseninek, hogy ez nem a logikáról, hanem a hitről szól, és különben is.

A banda Canton kocsmájában üldögélve megkóstolja a„Sárosok tejét”, a helyi piakülönlegességet. Egy szőke kisfiú szünet nélkül Jayne-t bámulja, ő egy idő után megelégeli ezt, és elkergeti. A csapatból csak Jayne-nek ízlik az ital, sőt, két pofára dönti magába. Simon rögtönzött történelmi kiselőadást tart a régi egyiptomiak sörivási szokásairól, ám mindenki bugyután néz ki a fejéből, egyedül Kaylee hallgatja őt csillogó szemekkel. Besétál a kocsmába egy elegáns, nyilvánvalóan nem a munkások kasztjába tartozó férfi, melléjük telepszik, és rákérdez, hogy Kesslert keresik-e. Ha igen, akkor az ítéletnapig várhatnak: nemrég a művezető és a bandája rájött, hogy Kessler csempészettel foglalkozik. Ezért egy kicsit móresre tanították, konkrétan megszabadították a végtagjaitól, majd a mocsárba lökték. Kellemetlen, mivel Mal ügyfele már számít az árura, de a férfi megnyugtatja őket: a cucc még megvan, viszont a szállítást a művezető háta mögött kellene megoldani. Azt javasolja, hogy lapítsanak egy darabig, másnap majd sort kerítenek az ügyletre.

A fickó elmegy. A kocsmai háttérzenét szolgálató gitáros rázendít egy dalra, amely úgy kezdődik, hogy: Jaaaaayneeee. A meghökkent arckifejezések aranyat érnek, és a döbbenet egyre jobban fokozódik, ahogy halad előre a dal. A szöveg egy nemeslelkű hősnek, amolyan huszonhatodik századi Robin Hoodnak állítja be Jayne-t, aki lop a gazdagoktól, és a pénzt a szegényeknek adja, és akinek a balladáját minden sáros kívülről fújja. Az első versszak után Mal kicseréli a tüdejében rekedt elhasználódott levegőt, és rákérdez, hogy ehm, Jayne, szeretnél esetleg elmesélni valamit? Jayne végighallgatja a szöveget, majd végre leesik neki, mitől ez az imádat: anno valóban kirabolta az elöljárót, ám a menekülés közben problémák adódtak a hajóval, és ki kellett dobálnia minden felesleges súlyt, beleértve a páncélszekrényt is. A pénz a sárosok területére szállingózott, és íme, megszületett a népi hős legendája.

Book a hajón lefekvéshez készülődik, kibontja a haját, mosakodni kezd. River sejti, hogy megbántotta az öreget, ezért a kitépett oldalakkal a kezében besomfordál a szobájába. Ott szembetalálja magát Book viccesen rémisztő frizurájával. River sikít, fénysebességgel elfut, Zoe meg rohan megkérdezni a még mindig Einstein-sérójú lelkésztől, hogy mi törté… óóó.

Véget ért az össznépi Jayne-imádó nótázás, a legénység útnak indul. A kocsma előtt azonban éljenző tömeg várja őket, élükön az előbbi szőke kiskölyökkel. És Jayne nevét skandálják, ó, te jó ég. Canton hőse visszamenekül a kocsmába, ott meg egy fiatal, lelkes fiú üdvözli, és felhomályosítja a bentieket a kilétéről. A kocsmáros azonnal megkínálja a legjobb whiskey-vel, és Jayne kezdi kapisgálni, hogy nem is olyan rossz dolog, ha az embernek rajongótábora van. Mal kezdheti törni a fejét, hogy mi lesz így a szupertitkos küldetésükkel.

Eljött Inara ideje, Higgins egy szemüveges fiatalember társaságában berobog a siklóba, és kiderül, mi az a súlyos probléma, ami nem hagyja az elöljárót nyugodni: az ő kisfia, Fess huszonhat éves, és még szűz. A srác ettől elsüllyedni készül, Inara meg kitessékeli a zaklatott apát a siklóból. A kocsmában tetőpontjára hág a hangulat, Jayne nagyon élvezi az imádatot. Simon is lerészegedett, Kaylee-t boldogítja. A beszélgetés egyre ígéretesebb irányba halad, Simon már a bókolásnál tart, úgyhogy amikor Mal bejelenti, hogy ideje lenne távozniuk, a lány tiltakozik, és virágnyelven értésére adja, hogy nem kéne elszúrni az estéjét. Na jó, Mal jókedvében van, megbízza őket, hogy maradjanak a kocsmában, és tartsák szemmel a család hősies kicsi kincsét.

Serenity. River a raktér rejtett csempészüregébe menekül Book haja elől, és semmi pénzért sem hajlandó előbújni. Mal és Wash visszatérnek a hajóra, és Wash heves, ittas vihogás közepette nekilát elregélni Zoénak Jayne esetét. Mal szerint még előnyt is kovácsolhatnak az ügyből. Rábeszélte a sárosokat, hogy másnap tartsanak egy Jayne-napot (omg) a főtéren, ez elég nagy zavart fog kelteni ahhoz, hogy ki tudják csempészni az árut. Inara és Fess teáznak. A srác amolyan jóravaló, félénk bölcsészgyerek, aki szóhoz sem jut a zsarnoki apja mellett. Most jön az a rész, amikor Inara nagykanállal önti belé az önbizalmat, és miután Fess kezdi elhinni, hogy talán nem akkora szánalomhuszár, mint amilyennek az apja beállítja, nekilátnak a szexnek. Kocsma. A sötét hajú srác (Kim Bauer régi ismerőse) kifejti, hogyha egyszer összefognak a sárosok, akkor biza nincs kegyelem, nem lehet őket elnyomni. Például amikor az elöljáró le akarta rombolni a szobrát, a falu fellázadt érte. Jayne mélyen meghatódik, és keblére öleli a fiút. Bár ennyi pia után kész csoda, hogy még képes koordinált mozgást végezni.

A művezető jelenti Higginsnek, hogy Jayne Cobb visszatért. Upsz. Higgins embereivel eltrappol az egyik pocsolyához, melynek szélén amolyan egyszemélyes börtön-dobozok sorakoznak. Kinyitják az egyiket, és kikecmereg belőle egy torzonborz, félszemű, égett arcú, kissé elgémberedett ember. A neve Stitch, hajdan Jayne társa volt, ám az árulásának köszönhetően (menekülés közben nemes egyszerűséggel kilökte a siklóból) a bolygón ragadt. Higginsék kezelésbe vették, és négy évig az elviselhetetlenül szűk dobozban tartották. Higgins most új irányt szab a bosszúvágyának: közli vele, hogy a drága jó Jayne a faluban tartózkodik, visszaadja neki a fegyvereit, és útjára engedi.

Reggel van. Mal felébreszti az édesdeden alvó Simont és Kaylee-t. Kicsit félreérthető pózban kapta el őket az álom, mire Simon gyorsan elmagyarázza, hogy nem, nem arról van szó, és egyébként is, soha nem tenne ilyet Kaylee-vel. Rossz válasz, a lány vérig sértődik. Váltunk. Inara és Fess az ágyban fekszenek, úgy tűnik, minden zökkenőmentesen ment. Az „ismerd meg önmagad” tanfolyam másik felvonása jön, Inara lassan tökös fickót farag Fessből. Odaát Mal felvázolja Jayne-nek a Jayne-nap lényegét, és csoda történik: Canton hősének lelkiismereti gondjai támadnak, muszáj kihasználni ezeket a drága sárosokat? Visszaugrunk Inarához, kiderül, hogy Fesst az apja odarendelte egy kihallgatásra. A srác elmeséli Canton Robin Hoodjának történetét, Inara meg azt hiszi, hogy Malről van szó. A védelmében elkezdi sorolni a kapitány jó és rossz tulajdonságait, mire felcsillan Fess szeme: ácsi, te tényleg ismered Jayne-t, Canton hősét? No, Inara is túlesett a sokkhatáson. Megtudja, hogy Higgins lezáratta a hajót, a Serenity legénysége csapdába sétál.

Miután Kaylee elküldte a francba, Simon magányosan a reggeli felett nyammog. Hatásos belépővel megérkezik Stitch, és követeli, hogy vigye el ahhoz az anyaszomorító Jayne-hez, beszédét, néhány pofonnal és hasbarúgással nyomatékosítja, és Simon közelről megismerkedhet a padló élővilágával. A doki egyre mélyebbre merül a kulimászba, de még mielőtt Stitch felszecskázhatná, felzeng odakint Jayne nevének skandálása.

A Hős a szobor előtt áll, és a sárosok kedvéért beszédet rögtönöz. Egyszerű, mint a faék, de lényegretörő, és meghatja a rajongótábort. A tapsvihart puskadörrenés szakítja félbe, megjött Stitch barátunk. A keménylegények tárgyalni kezdenek, Stitch leleplezi Jayne-t (amikor zuhanni kezdtek, Jayne őt dobta ki elsőként, nem a pénzt), és a fejére olvassa, hogy gerinces ember nem bánik így a társával. A sárosok szíve töredezőben, mégis, amikor Stitch rá akar lőni Jayne-re, a sötét hajú srác elé ugorva felfogja a golyót. A két zsoldos egymásnak esik, Stitchnek semmi esélye, Jayne bucira veri őt. Aztán kétségbeesetten lehülyézi a halott fiút, majd az összes sárost: csak nem képzelik, hogy vannak olyan önzetlen emberek, akik rajtuk segítenek? Zárszóként ledönti a szobrot. A csapat visszacammog a hajóhoz, Mal parancsot ad az indulásra, viszont nem tudnak felszállni. Majd egyik pillanatról a másikra szabadulnak, valaki a felszínen feloldotta a zárat. És igen, odalent Higgins vöröslő fejjel vonja kérdőre egy szem sarját, Fess pedig önelégült mosollyal ül, és rá se rándít az apjára. Éljen, megváltoztak az erőviszonyok.

Serenity. River továbbra is kerüli a lelkészt, Kaylee és Simon pedig ismét beszélő viszonyban vannak. Jayne a raktérben kotlik a lelkiismerete és Stitch kése felett. Nem érti, mondja Malnek, miért mentette meg a srác, és a sárosok valószínűleg most állítják vissza a szobrot. Mal szerint minden nagy, szoborral rendelkező ember rohadék volt, és itt nem ő a lényeg, hanem a jelkép, amelyre az elnyomottaknak szükségük van. Jayne-nek sok ennyi elvont fogalom egyszerre, így annyiban maradnak, hogy nem érti ez az egészet.

Címkék: firefly
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2008.10.16. 17:05:42

Ez mekkora egy rész. A WTF arcok a kocsmában óriásiak. Na meg Book haja is.

aribeth 2008.10.16. 18:16:01

A ráadás:
www.youtube.com/watch?v=vEIDvgapTw8
Adam Baldwin for president. :-)

Aragorn831109 2008.10.16. 18:44:43

Az egyik legjobb rész! :DDD

Kár, hogy a Hero of Canton c. szám a Firefly OST-en nincs rajta. :((

kla 2008.10.16. 23:12:01

Rohadt jó rész :D (konkrétan a 3. legjobb szerintem)

Our love for him now ain't hard to explain, the hero of Canton, the man they call JAAAAAAAYNE.

Aragorn831109 2008.11.15. 23:47:22

Lesz még Firefly hogyvót?

aribeth 2008.11.16. 01:25:32

Ne haragudjatok a hosszadalmas szünetért, lesz még hogyvolt, csak jussak túl az első két záróvizsgán... :-)
süti beállítások módosítása