Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 2x05 - The Orchid's Curse

2008. október 10. 10:00 - Médiageci

Cooper ismét rémesen elfeküdt hajjal ébred. Álmában gumicukrot szopogatott, és felébredve konstatálja, hogy az egyik füldugója került a szájába. A fájdalmait (emlékeztetőül: rálőttek az 1x08-ban) jógázással enyhíti, ma fejenállással kezd. Így veszi észre Audrey (szintén az első évadzáróban) ágy alá került és elfelejtett levelét, amire mellesleg az óriás is utalt anno. Most végre elolvassa, és az „északra mentem, talán Jack tudja a választ” számára is jól értelmezhető kódolt üzenet. Eközben az őrsön Sólyom jelenti, hogy még mindig nem jutott semmire a Gyöngy-tavaknál, Lucy pedig szabadságra megy, a nővérét látogatja meg. Cooper is befut, és tudatja a seriffel, hogy lépéselőnyben vannak, immár tudják, hogy Audrey a Félszemű Jackben raboskodik.

Shelly és Bobby egy ügynökkel tárgyalnak, aki különféle eszközöket árul Leo ellátásához. Többek között egy darut, amivel a beteget ki lehet majd emelni a tolószékből. A kütyü nem igazán akar beindulni, az ideges fickó püföli a kapcsolót: „olyan ez a gép is, mint az asszony, csak verve jó”. Amikor beindul, abban sincs köszönet, a tesztalany Bobbyt kis híján torbacsilként repíti tova. Bobby megszorongatja a tagot, aki közli, hogy miután mindenki levette a maga részét Leo biztosítási pénzéből, a végén csak a rozoga darura maradt keret. Bobby és Shelly félrevonulnak, az ügynök pedig felemelteti magát, és örömmel jelenti, hogy már jól funkcionál a masina. A daru erre ismét megbokrosodik, elkezdi a falhoz csapkodni a fickót, a fiatalok eközben jól elvannak egymással a másik szobában.

Leland óvadékának tárgyalását egy Bang Bang nevű bárban vezénylik le. Az ügyész az óvadék elutasítása mellett érvel. Szerinte a bűntény súlyos természetű, Leland előre megfontolt szándékkal gyilkolt, ráadásul labilis az idegállapota. A seriff könnyfakasztó védőbeszédet mond Leland mellett: köztiszteletben álló polgár, mindenki ismeri és szereti, továbbá mindenki átérzi a gyászát. Andy Lelandet rajzolja le, mert „az újságok imádják a tárgyalóteremben készült skicceket”. Cooper és a seriff kritikai észrevételekkel segítik a művészt. Végül a bíró meghozza a döntést: Leland óvadék ellenében szabadon távozhat.

Donna ismét meglátogatja Haroldot, leszállítja az ebédjét. A férfi bókol a lánynak. Donna azt veti fel, hogy elmeséli az életét (Harold említette, hogy a látogatók történetei éltetik), ha cserébe elolvashatja Laura naplóját. Harold kompromisszumot javasol, nem adja ki a kezéből a naplót, de szívesen felolvassa. Donna leül, hogy belekezdjen a történetébe, Harold pedig a háta mögött, a szekrénye egy titkos rekeszéből elővarázsolja a naplót – Donna természetesen odasandít. Harold füzetet nyit Donnának, mindent lejegyez, amit a lány mond. Donna az elején kezdi: Twin Peaksben született, az orvos apja segítette világra. Próbálja megtörni a jeget, érdeklődik Harold gyermekkora után. A férfi azt mondja, hogy „Bostonból származik, és könyvek nevelték”. Donna femme fatale-osan bedobja magát: „van olyan tudás, amit nem lehet könyvből megszerezni” (Harold mellesleg már korábban felvetette a szexet). Hetyegés helyett azonban filozofálgatásba torkollik a diskurzus: „lehet, hogy az álmaink a valóság”. Aztán Donna felkapja a naplót, és javasolja, hogy kint olvassanak belőle. Segítő szándékkal próbálja kicsalogatni Haroldot, hogy ne rettegjen többet a külvilágtól. Haroldra a küszöbön rátör a pánikroham, összeesik. Donna sajnálja, visszaadja neki a féltve őrzött kincsét.

A bárban Leo ügye kerül terítékre. A védő Leo EEG-jével érvel, ami minimális agyműködést mutat csak. Emellett a kómában fekvő Leo képével illusztrálja, hogy a vádlott felfogni sem lenne képes az eljárást. Az ügyész egyetért az elhangzottakkal, de szerinte, ha Leót ténylegesen nem is büntethetik, fontos, hogy példát statuáljanak. Hiszen Leo ölte meg Laura Palmert is, ami az egész közösséget megrázta. A városka tehát „csak akkor gyakorolhatja a megbocsátás nagyszerű gesztusát”, ha Leo megkapja a méltó büntetését. A bíró visszavonul, ami itt annyit jelent, hogy leül italozni Cooperrel és a seriffel. A bíró kérdésére Cooper kijelenti, hogy szerinte „nem Leo az emberük” – ez a vélemény persze csak a Palmer gyilkosságra vonatkozik. A seriff szerint a város csak annyit akar, hogy állítsák Leót bíróság elé, akkor nem lesz Lynch-hangulat (ééérted). A bíró véleménye az, hogy felesleges a felhajtás, mivel „az a szegény nyomorult annyit sem ér, mint egy halom káposztafej”. A seriff közli a teremben ülő Shellyvel az „örömhírt”, hogy nem indul Leo ellen eljárás. A bíró még négyszemközt figyelmezteti Coopert, hogy tartsák szemmel a fákat. Noha az erdők csodaszépek a környéken, ugyanakkor kiszámíthatatlanok is. Meglepő ez a Tuskó Lady szájába illő halandzsa a sokat tapasztalt bírótól.

Ed hazaviszi Nadine-t a kórházból, James fogadja őket az otthonukban. Nadine nem ismeri fel Jamest, aztán tévesen beugrik neki, hogy együtt járnak iskolába. A magát 18 évesnek képzelő Nadine össze-vissza ugrál, majd a szülei után érdeklődik. Ed jobb híján azt feleli, hogy az ősök elutaztak. Hayward doki szerint ugyanis az a legjobb, ha nem mondanak nemet a becsavarodott nőnek, inkább együtt játszanak vele. James felveti, hogy Jacoby talán tudna segíteni, de Ed közli, hogy a dilidoki éppen Hawaiin piheni ki az infarktusát. Nadine eközben az emberfeletti erejével letépi a frigó ajtaját.

A szállodában beállít Benhez a furcsa és nagyon magabiztos Mr. Tojamura. Azt állítja, hogy az Ázsiai Befektetők Paktumát képviseli, ők is beszállnának a Ghostwood Tervezetbe, rendkívüli árat kínálnak. Ben nem áll rögtön kötélnek, de Tojamura ötmilliós csekkje már hatással van rá. Az iroda előtti folyosón többen is elhaladnak: Hank, Bobby és Cooper – utóbbi a régóta farigcsált, vadkacsahangot utánzó sípját próbálgatja. Tojamura távozása után benéz Hank a rejtekajtón, és közli Bennel, hogy érkezik Cooper. Az ügynök belép, leül, Ben pedig bekapcsolja a kanadai hívást. Jean a kérés ellenére nem hajlandó Audreyt adni, csak elhadarja, hogy hova kéri a pénzt, majd bontja a vonalat. Ben átadja a jól kibélelt táskát Coopernek, aki el is indul. Ben ismét behívja Hanket, meghagyja neki, hogy kövesse a pénzt, és szerezze vissza Audreyt a táskával együtt.

Leszállt az este, Donna egy haditervet oszt meg Maddyvel. Mivel szép szóval nem sikerült megszereznie a naplót, jön a B terv. Lerajzolta Maddynek Harold házának alaprajzát, és elmagyarázza neki, hogy hol találja a naplót. Tehát Maddy lesz a betörő, Donna pedig egy másik helyiségbe tereli Haroldot, majd lámpával jelez a bűntársának, ha tiszta a levegő. Maddyt meglepi a terv, azt hitte, Donna kedveli Haroldot. Donna ezt nem tagadja, de jelen helyzetben a szimpátiáját szögre kell akasztania.

Jean is készül a találkozóra, egy előugró kést szerel a karjára, azzal akarja ledöfni Coopert. Blackie-vel megbeszélik Audrey megölését: túladagolják majd heroinnal. A nő kimegy, a húga váltja. Jean egy késsel hadonászva megígéri Nancynek, hogy az éjjel végeznek a nővérével is. Érdekes, hogy Jean egyik gyilkosságot sem mondja ki, csak válogatott módokon céloz rájuk. Jean bölcsessége: „ha szereted a jó véres marhahúst, nem biztos, hogy tudni akarod, hogy került a tányérodra”.

Az őrsön Andy Lucy fülkéjében ül, ismét mindent teleragasztott, ezúttal Post-ittel. Telefonon érdeklődik a vizsgálata eredménye felől, óvatosan körülnéz, és halkan válaszol, hogy ondósejt-analízisről lenne szó. A vonal másik végén levő nő közli vele, hogy „oligo-spermiája” volt, de már megszűnt. Azt is elmagyarázza, hogy ez a szörnyűnek hangzó kifejezés „túl kevés ondósejtet” jelent, de Andy most már rendben van, „ha egyszer elindítja a vonatot, azon nem csak hárman férnek el, hanem akár százhuszonhárman is”. A hírt Andy kitörő örömmel, vonatfüttyel és „tele van az egész vonatom” felkiáltással fogadja. A másik szobában Cooper és a seriff is haditervet készítenek. Elemzik a Félszemű Jack alaprajzát, megtippelik, hogy hol lehetnek kidobóemberek, és hol tarthatják fogva Audreyt. Az érkező Sólyom előtt sumákolnak. A helyettes jelenti, hogy egy motelben a félkarú nyomára bukkant. Kábé másfél napja még ott aludt, és hátra hagyott az Albert által még ki nem elemzett szerből is valamennyit. Sólyom távozása után a kettős bevetésre indul. Andy megpróbálja felhívni Lucy sógorát, nyilván azt a hírt szeretné közölni, hogy a gyerek talán mégis tőle van. A telefont azonban egy abortuszklinikán veszik fel, ami Andyt lesújtja, mivel eszerint Lucy valójában abortuszra ment.

Maddy nagy adag kávét vesz a bisztróban, James rákérdez, hogy miért kell neki ennyi ilyen késő este, és találkozott-e Donnával. Maddy lerázza a srácot, majd nemsokára Harold háza előtt lapít, várja a jelet. Donna éppen Haroldnak mesél egy hosszabb (a naplóregényben is szereplő) történetet: 13-14 éves korukban Laurával felszedtek a dizsiben három húszéves srácot, aztán elmentek velük. Donna terve beválik, átmennek a melegháznak kialakított szobába, és Harold kiselőadást tart neki az orchideákról. Természetesen hamar a szexre terelődik a szó, és csókolózni kezdenek. A férfi kis időre kimegy valamiért, Donna ekkor jelez zseblámpával Maddynek, hogy tiszta a levegő.

Cooper és a seriff fekete tolvajszerkóban lopóznak a Félszemű Jack mögé. Az egyetlen őrt a seriff hamar leszereli. Tökön ragadja, labdát töm a szájába, és faltörő kosként használja a hátsó ajtón. Bent sok a vörös függöny (mint Cooper álmaiban), a folyosók kisebb labirintust alkotnak, és mindenhol öltönyös üzletemberek enyelegnek csipkébe öltözött prostikkal. A két behatoló rövidesen elér Jean és Blackie szobájához, akik éppen a heroinos fecskendőket készítik elő. A seriff ott marad, Cooper megy tovább, és rövidesen belebotlik Blackie húgába, Nancybe, akit rögtön túszul is ejt. Így jutnak el a kikötözött és kába Audreyhoz. Cooper ébresztgeti a lányt, Nancy pedig mentegeti magát, hogy neki nincs köze semmihez, ugyanakkor suttyomban kést húz elő a csizmaszárából. Ügynökünk szerencsére egy tükörben látja mindezt, hamar leszereli és kiüti Nancy-t, majd a hátán kezdi el cipelni Audreyt. Eközben Blackie és Jean drámáznak, a nő féltékeny a helyét átvevő húgára, ám Jean könnyen leveszi a lábáról. Csókolóznak, aztán Jean, ahogy tervezte, a karjára erősített késsel átdöfi a feleslegessé vált nőt. A seriff mindvégig az ajtó előtt leselkedett, Jean ekkor veszi észre, rálő párat vaktában, aztán elmenekül. A seriff, Cooper és Audrey együtt nyomulnak a kijárat felé, ahol egy őr megállítja és lefegyverezi őket. A helyzet menthetetlennek tűnik, de az őr hátába hirtelen beleáll egy vadászkés, és megjelenik Sólyom, az egyszemélyes felmentősereg: „tiszta szerencse, hogy nem tudtok titkot tartani”. A négyes elhagyja az épületet. Hank a sötétben figyeli őket, és mobilon jelenti Bennek a történteket: megvan Audrey, megmaradt a pénz, sőt Cooper is élve megúszta. Hank ezúttal óvatlan volt, Jean mögé lopózik, és elkapja. Jean nem ismeri Hanket, megmotozza, és az ügyész előző részben lenyúlt, nem fényképes igazolványát találja nála.

Maddy Harold házában szerencsétlenkedik, nem tudja kinyitni a szekrény titkos rekeszét. Donna mutogatva próbál neki segíteni – az elsötétített nappalit és a melegházat egy ablak választja el egymástól. Harold ekkor kerül elő hirtelen egy virággal, meg is ijeszti Donnát, aki zavarában próbálja a férfi figyelmét elterelni a nappaliról. Maddy végre megtalálja a nyitószerkezetet, de nagy zajt csap, amikor magához veszi a naplót. A két lány lebukott Harold előtt, aki egy hegyes, háromágú eszközzel sarokba szorítja a tolvajokat. Donna árulásától elborult aggyal a lányok helyett inkább a saját arcát sebzi meg, miközben előadja, hogy Laura tudta az általuk kutatott legvégső titkot: „az igazi titok, ha tudod, ki a gyilkosod”.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemrozsa 2008.10.10. 10:31:37

Szuper hogyvolt volt megint, köszi érte. Kezd izgalmassá válni a sztori, bár itt a közepe nekem néha kicsit nyújtottnak tűnik már. De a feeling a fontos, az pedig 100%-osan megvan.

Anni* 2008.10.10. 22:19:13

a szöveg felütése, az első mondat zseniális :lol:
süti beállítások módosítása