Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Őslények kalandorai 2x05

2008. szeptember 22. 14:00 - Dirky

Tapasztaltabb sorozat- és filmgeek emberkék már az új epizód első percében tudni fogják, hogy érzelmes rész következik, lévén hatvan másodperc alatt megismerünk egy olyan cukikutyás cukikislányt, aki félárva és persze atlétatrikós-sörözős-ordibálós nevelőszülője van. Mindegy, legalább nem olyan afroamerikai a kiscsaj, akit nem engednek el az állami énekverseny döntőjére, azok a sztorik még meghatóbbak. Gospelkórus helyett van azonban csatornába szökött kutya, aki rátalál egy újabb anomáliára, a Narnia-Potter kombókon nevelkedett gazdija pedig olyan természetességgel megy utána valami őssivatagba, mintha nem tudná, hogy az ilyen dimenzióátlépős sztorikban mindig van valami nagy főmonszta, rosszabb esetben hülyesérós rockzenész koboldkirályok. Előre szólok: itt is lesz valami. Tradicionális sikoly, tradicionális főcím.

A központban megint szarakodik az anomáliadetektor, sose csináljon az ember olyan rendszert, aminek már a bootképernyője is annyira hi-tech, hogy hardveres gyorsítás kell neki. Konnor gyorsan le is futtat egy tesztet: spyware került a gépre. Jajj. Persze Leek a ludas, akinek a profi takarító/kommandósai el is indulnak az anomálián át. Visznek magukkal profi éjjellátókat, modern fegyvereket, cirka hatvan agysejtet és egy macskaszállító ketrecet. Nyilván nem tűnt fel nekik, hogy az eddigi monszták átlagsúlya a négy tonna körül mozgott. Aki nem fejelte le röhögés közben a képernyőt, az a következő jelenetben láthatja Jenny bevonulását valami könnyű nyári hálóingben a saját eljegyzési partijáról behívva : vagy az anyóssal tölti a napot, vagy ősmonsztákat fogdos. Fix kettes, itt legalább nála van az evolúciós előny, ugye. Egy másik korban a kommandós csávók már javában gázolnak a sivatagban, a macskaszállítós ürge régi SAS-regula alapján a jobbszárnyra van beosztva. Meglátják a kislányt, de jobban érdekli őket a fura kígyó a lábuk előtt, amihez azonban láthatólag csatlakozik némi földalatti rész is, szóval lesz nagy lövöldözés meg ordítások. Ebben a sorozatban a profi kommandósok ritkábban élnek túl harci bevetést, mint HR-szakemberek.

A jelenben Sztívön saját lakásában találja a zuhanyzó Helent, de ehhez már hozzászokott. Helen elmondja, hogy valaki nagyon összeesküszik a csapat háta mögött, csak azt felejti ki, hogy ő az ügyben a masztermájnd. Sztívönt pedig igazi úriembernek nevelték, ha időnként kefélget is barátok feleségeivel, tehát nem teszi szóvá, hogy igazán be lehetett volna nyomni az automata mosógépbe azt a rucit is, ami két szezon óta feszül Katörnén. Ez a ruházati téma visszaköszön, mikor Katör és a hálóinges-tűsarkús Jenny megérkezik az anomáliához, igazán komoly helyszínelő csapat. Érdekelne, mit ír elő a központ SzMSz-e a kommandósok bevetéséről, de láthatólag valami olyasmit, hogy csak akkor kell őket kiküldeni, ha biztos le is lesznek mészárolva. Itt pedig nem lesznek, mert csak a cukikutya jön vissza a jelenbe, míg a háttérben megérkezik a csapat maradéka. Konnor magánéleti tanácsot kér Sztívöntől, gyereknevelésről nyilván Darth Vader lesz az interjúalanya. Aztán hatalmas vigyorral elővesz egy Csillagkapu mintára készült mini távirányítható izét, amit át lehet veszély nélkül küldeni a múltba. Így kiderül, hogy az őssivatag még az oxigénszegény korban található, szóval megint nincsenek dínók, ellenben van sziklán üldögélő kislány – feltehetően nem a helyi fauna része. 

Sztívön és Katör átnyomulnak a múltba, majd néhány kisebb (méteres) ízeltlábú menekülési útvonalába kerülnek. A homok alatt mozog valami, még a végén kiderül, hogy valami komolyabb melanzs-lelőhely van a környéken, a dagadt kommandós meg Harkonnen ügynök. A jelenben folytatódik az érzelmi dráma, mikor Konnor megkérdezi Abbytől, ne szakítson-e Caroline gonosznővel. Abby ad neki egy semleges választ, miközben mindketten arról gondolkoznak, letépjék-e a másikról most az alsóneműjét. Aztán Konnorban győz a gentleman, inkább szakít, mielőtt nekifogna utóbbihoz. El is kezd küldeni egy „Vége.” SMS-t, amit Abby valamiért nem talál stílusosnak. Nők. Ugorjunk is hátra az időben, az őssivatagban Katörék megtalálják a megpusztult kommandósok szerkóját, mert a fegyvereket és a felszerelést minden rendes monszta lehámozza az áldozatairól. Félelmetes helyszínelő munkának lehetünk szemtanúi: Sztívön megállapítja, hogy H&K G36-ot CSAK zsoldosok viselhetnek, Katör pedig kikövetkezteti egy videóból, hogy mindannyian halottak, pedig ugye előfordulhatott volna, hogy csak lerakták itt a cuccot takaros halmokba a sivatag közepén. CSI-Primeval crossovert akarok a harmadik évadban!

Némi séta után megtalálják a kislányt is, aki tíz perce még két kilométerrel közelebb ült az anomáliához, de ne feledjük: a világegyetem folyamatosan tágul. A homokmonszta pedig most csap le, miután átment már egyszer hőseink talpa alatt, Katöréknek szokás szerint futni kell a sziklák felé, valamiért a felszínre nem jönnek a monszták, szégyellős fajta lehet. Most már hárman ülnek a sziklákon, de legalább van egy kulacsuk és egy oxigénpalackuk is, amit jól figyeljünk meg, lévén ez az utolsó utalás arra, hogy a profék nem mai légkörben kalandoznak az epizód maradékában. A csapat elindul a sziklák tetején az anomália felé, Sztívön szemében furcsa csillogással felajánlja, hogy cipeli majd a cukikislányt, a cukorka biztos kiesett menekülés közben a zsebéből. A jelenben Konnor suttyomban mégis elküldi a „Vége.” SMS-t, nem kell cifrázni az ilyen kellemetlen monológokat. A szöveg ráadásul szimbolikus is, mert Katörék és az anomália között féltucat homokmonszta cirkál, tehát mire Konnorék egy átszökött rovart üldözve felriasztják fél Londont és visszatoloncolják azt, az anomália be is záródik. Katörék a kevésbé globalizált oldalon maradtak.

A központban Leszter rögtön a lényegre tör: meddig bírják ki Katörék? A választól függetlenül azonban a pragmatikus főnök közli, hogy egyelőre folytatni kell a munkát és reménykedni a legjobbakban, csak lesz megint anomália, ez a Helen is úgy mászkál mindenfelé. A legjobbak azonban ebben a korban sem jönnek be, mert Caroline megkapja Konnor elbocsátó szép üzenetét, és úgy gondolja, legalább Rexet magával viszi, gyík nélkül nem marad. Miközben a szakítás sokkját éli ki, szét is veri Abby lakását, míg a néző szívébe zárja a cukicsajt, amikor az beígér egy rendes testi fenyítést Sztívön számára csúnya viselkedésért. Az utóbbi évek legszimpatikusabb gyermekkaraktere. Kis idő múlva felcsillan a remény egy új anomália képében, de nyilván ekkor kell beütnie egy homokviharnak is, ami miatt Katör elejti a hordozható detektorát menekülés közben. Hol maradna az izgalom, ha nem így történne? Persze túlélik a vihart, és pont megtalálják a detektort, mikor kiderül, hogy a takarító/kommandós ürge nem halt meg, hanem ott áll előttük fegyverrel a kézben. Katör odadobja elé a detektort és a készleteket, majd idegeli a fickót, mert tudja, hogy a monszták a homok rezgéseit észlelik. Meg is jön a monszta, derékig betépi a homokba az ürgét, miközben a fél méterre álló Katör nem érdekli. A fegyvertelen ellenséget látva Sztívön is eléugrik a kommandós manusnak, hogy akkor ki is küldte őt tulajdonképpen, Leszter lesz-e a gonoszember ebben az évadban, de a monszta ekkor kapja el a véglegesen az ürgét, ő is látta a Csillagközi inváziót.

Kis idő múlva aztán egy szerencsétlen lépés miatt Sztívönt is behúzzák a monszták derékig a homokba, ha Katör igazi bajtárs lenne az említett filmből, most gyorsan eresztene kettőt a fejébe, ne szenvedjen sokáig szegény. Sztívönt azonban benyeli a homok, majd a kiscsaj elkezd ugrándozni, hogy ezzel előcsalja a homokmonsztát és megmentse Sztívönt. Jobban belegondolva mégsem olyan szimpatikus a kislány, be nem állt a szája eddig sem. Most bezzeg sikerül a felszínre kényszeríteni a monsztákat, biztos nem volt rendben a hajuk húsz perccel ezelőtt. Egyébként végre kiderül, hogy óriási skorpiókról van szó, de ez olyan harmadlagos tény, hogy nem is szükséges az epizód élvezetéhez. Sztívönnek semmi baja azon kívül, hogy félig le van nyelve, mivel a monszta eldobja és egy előbukkanó másik monsztával mennek ölre. A következő jelenetet gyengébb idegzetű olvasók számára nem ajánlom: miközben Katör visszaszalad a hátizsákért és annak közepéből kicsomagolja az előrelátóan elrejtett zsoldospuskát, Sztívön a homokban talál valami nagy kerek kitindarabot vagy mit. Katör beleereszti a tárat a monsztába, majd mikor kifogy a lőszer, a másik monszta pont előugrik és az elsőre támad. Le is győzi, de addigra a három szereplő már a kitindarabban ül és szánkónak használva azt lesiklik a homokdűne oldalán, két méterre az anomáliától állva meg. Próbáljunk lassan lélegezni két percig, az segít.

Ami most jön, az viszont tényleg ütős. Katörék egy erdőbe érkeznek, de a pontos időt nem tudják. Némi gyaloglás után találnak egy bőrsátrat és pár kőeszközt, Katör meg is állapítja, hogy valahol a kőkorszakban lehetnek, el kell tűnniük. Késő, mert megjelenik egy lándzsás, szőrmébe burkolt pofa, akit Katör rövid úton leszerel egy jobbegyenessel, hogy előtűnjön az ájult pasas műszálas alsógatyája. Nevezett ruhadarabot a szakirodalom szerint nem használták olyan széles körben a paleolitikum vadászai, hogy arról régészeti anyagunk lenne. Ki is derül, hogy valami őskorszakos vidámparkba érkeztek a jelenbe, Abby és Konnor pedig tíz másodpercen belül itt vannak, ez ám a gyors reakcióidő. Leszter a maga száraz modorában elnyom néhány poént, Katör láthatólag ezt nem értékeli, Sztívönnek meg úgysincs humorérzéke, de legalább minden a régi kerékvágásban van. Jenny épp a kiscsaj mostohaapjának sajnálkozik, mikor kiderül, hogy nincs semmi baj. Megható jelenet következik, újraegyesül a család, a kislány elmeséli kalandját az óriás skorpiómonsztákkal, az apuka pedig megígéri, hogy foglalkozik vele minden egyes nap és keres rendes munkahelyet, hogy kifizethesse a kényszergyógykezelés költségeit.

Ismét mindenki boldog, Jenny leveheti a magas sarkút, a média leadja a kamu háttérsztorit az eltűnésről, Katör a kommandósoktól zsákmányolt bizonyítékokat levágja az asztalára, Abby és Konnor édesen andalognak. Míg utóbbiak meg nem látják a szétvert lakást, előbbi szobájából pedig el nem tünteti valaki a cuccokat. A következő részben persze megint lesz monszta, de végre kezd körvonalazódni a szezon három (?) gonoszemberének nagy és mesteri terve is, hogy aztán megkapjuk a konfrontációt és katarzist az évadzáróban.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monana 2008.09.23. 17:35:30

nagyon ütött :), szegény lakótársaim nem tudták mi a bajom olyan hangosan nevettem :)
süti beállítások módosítása