Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 1x08 - The Last Evening (évadzáró)

2008. szeptember 05. 09:20 - Médiageci

Donna és James bejutott Dr. Jacoby házába. Kutakodnak, keresik a kazettát, és találnak néhány furcsa dolgot. A pszichiáter elég bogaras, egy kis Hawaii tengerpartot varázsolt a dolgozószobájába, plakátokkal, tengerzúgással és Emmanuelle-fotellel. Donna megtalálja a kinyitható kókuszdiót, amiben a doki a legféltettebb kincseit őrzi, és nem csak a várt kazetta, de a rejtélyes módon eltűnt szíves nyaklánc is előkerül. A fiatalok visszamotoroznak Maddyhez, majd hazamennek. Ők nem látják, hogy Bobby figyeli őket, és röhög a markába a James motorjába rejtett szeretetcsomag miatt. Hasonlóképp nem látják, hogy Jacoby a megbeszélt találkozóhely helyett a zenepavilonhoz megy (látta a videón), ám mielőtt Laura-Maddy közelébe érne, a titokzatos kukkoló hátulról rátámad, viperával vagy valami hasonlóval helybenhagyja.

Cooper továbbra is inkognitóban kaszinózik a Félszemű Jackben. Zsinórban nyer, aztán meghívja Jacques-ot egy italra, és egy ezerdolláros zsetont ad neki borravalóként. Azt a töröttet, amit pont a férfi házában talált. A krupiénak gyanús a dolog, Cooper pedig azt a magyarázatot fűzi hozzá, hogy Leo közös ismerősük. Az ital mellett Cooper Jacques-ot puhítja, beadja neki, hogy Leo kihasználja az öccsével együtt, velük végeztet minden piszkos munkát (a drogcsempészést), ő maga pedig nem vállal semmilyen kockázatot. Jacques óvatos, úgy tesz, mintha nem tudna semmit, ám amikor Cooper a zsetonnal kapcsolatban rekonstruálja azt a bizonyos éjszakát, még Waldo hangját is utánozva, megtörik. Először helyesen zsarunak hiszi Coopert, és menekülni próbál, de Cooper tovább játszik vele. Beadja, hogy ő maga irányította és pénzelte az egész droghálózatot, és most lenne Jacques számára is egy különmunkája. Megegyeznek, hogy később találkoznak a határ amerikai oldalán. Cooper végül ama bizonyos vad este egész történetét is kihúzza Jacques-ból, aki örömmel elmesél mindent a Cooperre ragasztott mikrofonba. A gyilkosságról ugyan nem esik szó, csak a kissé eldurvult szado-mazo buliról.

Blackie az irodájából skubizza a kaszinó biztonsági kameráit, közben lezsűrizi a csipkébe öltöztetett Audreyt is. Megtudjuk, hogy ma benéz a tulaj, és rendszerint felpróbálja az új lányokat. Audrey észreveszi a képernyőn Coopert, és miután Blackie kártyákat terít elé, a káró dámát választja. Ugyanekkor Shelly hajat mos otthon, és sampon kerül a szemébe. Ezt a pillanatot (amikor a felesége nem éri el a pisztolyát) használja ki Leo, elkapja hátulról.

A seriff és Andy egy kocsiból valami gyárat figyelnek. Oda beszélt meg találkozót Cooper Jacques-kal. Lucy problémáját próbálják megfejteni, hogy miért lett Andy számára „hideg, mint a jégcsap”. Végül azt a bölcsességet szaszerolják ki, hogy: „áh, nők…” Befut Jacques, minden irányból rendőrautók veszik körbe, esélye sincs. A seriff letartóztatja gyilkosság (Laura) és gyilkossági kísérlet (Ronette) vádjával. Jacques az őt bilincselő rendőrtől fegyvert szerez, és majdnem lelövi a seriffet, de Andy ezúttal gyorsan és pontosan lő. Jacques sebe nem halálos, de ahhoz elég súlyos, hogy többet már ne ugráljon.

A Hayward-házban a doki indul a kórházba, a fiatalok pedig meghallgatják az új kazettát. Laura unalmasnak találta Jamest, és tömte magába a kábítószereket, amiket csak „édességeknek” nevezett. Aztán rátért egy titokzatos férfira, aki párszor már megpróbálta megölni, ugyanakkor a „piros Corvette-jével igazán be tudta gerjeszteni”. A hallottak mindenkit megráznak, különösen James viseli rosszul. Ugyanakkor ez segít is neki, hogy maga mögött hagyja Laura emlékét.

Leo készül felgyújtani a fűrészmalmot, benzineskannákat cipel az épületbe. Egy füst alatt a feleségétől is meg akar szabadulni, odakötözi Shellyt egy oszlophoz. Így elég kegyetlen bosszút áll a golyó miatt, és az egész balesetnek is tűnhet. Az időzítőt egy órára állítja be, és Shellyt tovább kínozza azzal is, hogy közli, a robbanás előtt még Bobbyval is végez. Nadine eközben a nagy depijétől öngyi akar lenni, nevetséges, puffos, rózsaszín ruhában búcsúlevelet ír, és egy csomó gyógyszert töm magába.

Hank még mindig Josie-nál dekkol, megkapja a pénzét, 90 ezer dollárt. Kiderül, hogy Hank nem is véletlenül gázolt el valakit (gondatlan emberölésért ült 18 hónapot), az csak a jól előkészített alibije volt. Valójában a dolog Josie férjének megölését fedezte, amit csónakbalesetnek állítottak be. Josie tehát nem olyan ártatlan nebáncsvirág, amilyennek tűnik (például a seriff számára), hanem megátalkodott fekete özvegy, aki vénemberekhez megy hozzá a pénzükért, ha pedig nem halnak meg maguktól, felturbózza a folyamatot. Hank hosszú beszédet tart arról, hogy most már kevesli a lovettát. Kitér a keleti filozófiákra és sok egyéb témára is, ugyanakkor nem követel többet, tartja magát a megállapodáshoz. Azt azonban határozottan érezteti, hogy Josie még az adósa, vérszerződést is köt vele. Napi aranyköpése: „ha üzletet kötsz valakivel, az egy életre szól, mint a házasság.”

Catherine az irodában tombol, nem találja a főkönyvet. Előveszi Pete-et is, ráolvassa, hogy segít Josie-nak az ő lebuktatásában. Az öreg fülét-farkát behúzva tagad, közben elcsavarja az iroda reluxáit, hogy kevesebb munkás lássa, mekkora papucs. Catherine taktikát vált, kimondja, ami már régóta nyilvánvaló számunkra, hogy már nem szeretik egymást, nem élnek házaséletet. Ugyanakkor nosztalgiával próbálja a maga oldalára állítani Pete-et. Felidézi, hogyan szeretett bele a helyi mágnás lányaként az egyszerű favágóba, és vice-versa. Az egyszerű (bár bizonyos területeken van sütnivalója, mint azt később megtudjuk), könnyen manipulálható Pete megtörik, és zokogva borul Catherine vállára. A nő győzött.

A zsaruk egymásnak mesélik Andy hőstettét az őrsön. A kissé nyámnyila rendőrnek végre sikere van, még Lucy is felnéz rá, és megenyhül. A pár félrevonul, smárolnak, aztán Lucy bevallja, hogy terhes. Ez volt tehát az ok, amiért Lucy kerülte a barátját. Andyt gyomorszájon vágja a dolog, egy szó nélkül elviharzik. Lucy indulatosan veszi fel a csörgő telefont. Bobby Leo nevében tesz bejelentést, hogy ellenőrizzék Jamest, mert „nem szelíd motoros”. (Bár nincs angol változatom, ezt szerintem a magyarok félrefordíthatták. Bizonyára azt mondhatta, hogy „szelíd motoros”, ami utalás az azonos című filmre, sőt még arra is, hogy ott a chopperek benzintankjában csempészték a kokaint.)

A vállon lőtt Jacques-ot a kórházban hallgatják ki. Tovább meséli a Laura halála napján történteket. Állítása szerint a pornóhirdetéseket Laura találta ki, nem a két férfi. A négyes gyakran tartott orgiákat Jacques házában. A sok vérfolt (a padlón és az ingen) pedig úgy keletkezett, hogy Leo teljesen beállt, és ok nélkül leütötte Jacques-ot egy üveggel, aztán össze is verekedtek. Végül jót röhögtek, Jacques kiment a házból, rosszul lett, és elájult. Mire felébredt, már senki nem volt ott, és a vasúti kocsiról sem tud semmit. Őszintének tűnik, Cooper számára is, tehát Leo most a fő gyanúsított, és Jacques-kal akár vádalkut is köthetnek. Hayward doki beszámol a zsaruknak Jacoby állapotáról. Most már jobban van, de a története hihetetlen. Azt állítja, hogy beszélt telefonon Laurával, és látta is a kilátónál. Akkor támadták meg hátulról, majd infarktust is kapott, a támadóját nem is látta (mi sem, mert maszk volt rajta).

Catherine otthon keresi tovább a főkönyvet, a mellé állt Pete segít neki, bár nem túl hatékonyan. Csörög a telefon, Hank azt mondja Catherine-nek, hogy a fűrészmalomnál, egy kiszáradt fa mellett találja azt, amit keres. Nem közli, hogy mi az információ ára, így Catherine óvatosan, felfegyverkezve indul a malomhoz. Hank a bisztróban Catherine módszerét alkalmazza Normán. Ők is régen elhidegültek már, ám Hank közös, nosztalgikus sztorikkal mégis mosolyt csal a neje arcára. Hank azt állítja, hogy a sitten is csak Normára tudott gondolni, az asszony tartotta benne a lelket. Újrakezdené a kapcsolatot. Norma meginog, még egy óvatos csókig is eljutnak.

Az őrsön Lucy átadja Leo-Bobby üzenetét, sőt azt is megmondja, hogy a telefon honnan jött, ugyanis hallotta a háttérben a park órájának hangját. Cooper kiküld egy egységet a parkba, hogy fogják el Leót. Befut James is, átadja Laura kazettáját, és elmondja, hogy a gyilkosnak Corvette-je van – ez a nyom is Leóhoz vezet. Cooper rájött, hogy a fiatalok ültették fel Jacobyt. A támadást nem említi, csak a szívrohamot, így Jamesnek szörnyű bűntudata támad. Azt hiszi, hogy a pszichiáter Laura-Maddy látványától lett rosszul. A seriff közben átkutatta James motorját, és megtalálta a kokaint, James tehát szarban van. A zavart Leland is betéved az őrsre, az után érdeklődik, hogy tényleg elfogták-e a lánya gyilkosát, választ azonban nem kap.

A Félszemű Jackben végre aláírja az izlandi befektető a szerződést. Bent ott keresi telefonon Hank, az iránt érdeklődik, hogy indulhat-e a gyújtogatás. Ben leokézza a dolgot. Közben Ed megtalálja a gyógyszerektől kómába esett feleségét, és hívja a mentőket. Bobby Shellyt keresi az otthonában, de csak egy dühös és véres Leót talál, aki ugye végezni készül vele. Lendül is a balta, ki tudja, hol áll meg. Bobby párszor elugrik előle, de végül sarokba szorul. A végzetes csapás előtt azonban egy „jó tündér”, Hank az ablakon keresztül lepuffantja Leót.

Catherine besétál a csapdába, nem tűnik fel neki, hogy a fűrészmalom tele van benzineskannákkal (és nyilván erős benzinszag is terjeng). Észreveszi a kikötözött, és betömött szájú Shellyt, aki próbálja figyelmeztetni. A sorozat leggyengébb poénja Catherine szájából: „egy szót sem értek abból, amit mondasz, tele van a szád”. Majd, miután gondolkozik egy kicsit, szép komótosan megvárja, amíg a gyújtószerkezet kétszer is belobbantja a naftát, végül leesik neki a tantusz, hogy mi ilyen helyzetben a teendő. Kiszabadítja Shellyt, és együtt menekülnek ki a lángoló épületből.

A kórházban Leland tűzriadót csinál, valahogy megsejtette, hogy ott a gyanúsított, és az nem más, mint Jacques. Kikötözi az alvó hájpacnit, aztán megfojtja egy párnával. Jacques hosszan haldoklik, a színész talán Liebe „Libiomfi” Attilánál sajátította el a technikát. Eközben a munkások nézik az égő malmot, hallatszik, hogy a tűzoltók is érkeznek már. Pete úgy sejti, hogy Catherine a lángoló épületben rekedt, és most már a tűzön is keresztülmenne érte. Így is tesz, a határozott „még mindig az én feleségem” mordulás után betöri az ajtót, és „Catherine” kiáltásokkal keresi az asszonyt.

Itt jelentkezik ismét be a Félszemű Jack, Ben is aláírja a szerződést. A sikeres napot szivarral koronázza meg, Blackie ad neki tüzet, miután főnöknek szólítja. Tehát az egész kaszinó és bordély Benjaminé, a fickó nem csak egy VIP vendég. Ben az említett szokásához híven indul, hogy letesztelje az új lányt. Audrey egy szobában várakozik, és rendesen meglepődik, amikor meglátja egy tükörben a saját apját – Ben ekkor még nem veszi őt észre.

Cooper, mint szinte minden epizód végén, lefekvéshez készül a szállodában, egy hosszú nap után, éjjeli négy körül. A folyosón mondja fel a diktafonjára a nap történéseit, és örömmel konstatálja, hogy kivételesen nem mulatoznak az izlandiak (mert kurváznak a határ másik oldalán). Napi bölcsessége: „a 24 órás szobaszerviz a modern civilizáció egyik legnagyobb eredménye”. A szobájában megtalálja Audrey levelét, de nem olvassa el, mert Andy hívja telefonon. Andy azt jelenti, hogy megtalálták Leót, golyóval a testében. Cooper erről is lemarad, mert közben kopogtatnak az ajtaján. Miután kinyitja, egy pisztoly csöve mered rá, aztán kap is pár golyót a mellkasába. Ezzel a „lelőtték a főhőst” cliffhangerrel zárul az első, csonka szezon. Folyt. köv.

Címkék: twin peaks
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása