Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 1x07 - Realization Time

2008. augusztus 29. 16:00 - Médiageci

Ott hagytuk abba, hogy Audrey (Sherilyn Fennt többek között ezért az epizódért jelölték Emmy-díjra) bevackolta magát Cooper ügynök ágyába, és reméli, hogy a nyomozó nem rúgja ki onnan. Nincs ilyen mákja. Ugyan Cooper vonzónak találja, és jogi akadályai sincsenek a coitusnak (Audrey korábban említette, hogy már betöltötte a 18-at), az egykori cserkész mégsem érzi helyénvalónak, hogy lefeküdjön egy középiskolás leányzóval. Tehát jön a „legyünk barátok” lekoptató lemez.

Az őrsön Lucy még fúj Andyre. Kap egy telefont valami doktortól, és megtudjuk, hogy előző nap betegszabadságon volt. Mindebből már lehet tippelni erre vagy arra. Hayward doki és a seriff Waldót vizsgálgatják, a doki egy lexikonból felolvassa a nem túlságosan ismert madárfaj jellemzőit. Többek között megtudjuk, hogy a mejnók tökétesen utánozzák az emberi hangot, de csak játékból. A játékos kedvhez pedig rendbe kell hozni a régóta magára hagyott, kiszáradt és éhes madarat. Tehát valószínűleg tanú lesz, ha egyszer beszélni kezd. Cooper a közelébe helyez egy diktafont, hogy ne maradjanak le az eseményről, Sólyom pedig befut egy jelentéssel. A laborosok arra jutottak, hogy a kérdéses éjszakán Jacques Leót, Laurát és Ronette-et fogadta a kis házban, ami nem nagy meglepetés. Ez után a zseton kerül terítékre. Sólyom szerint Jacques a Félszemű Jackben is dolgozik, ami sajnos már Kanadában van, hivatalosan tehát nem nyomozhatnak ott. Marad a nem hivatalos út, a Könyvesházi Fiúk veszik majd kezükbe az ügyet.

Bobby érkezik Leo házához. Nagy meglepetésünkre Leo figyeli a távolból, tehát nem halt meg a golyótól, csak a karja sérült meg. Leo, ahogy minden felszarvazott férj tenné a helyében, a puskájáért nyúl. A házban Shelly elmondja Bobbynak a történteket, hogy Leo véresen ment haza, rátámadt, ő meg meglőtte. Leo üvöltött, aztán felszívódott. Shelly biztos benne, hogy a házat figyeli. Bobby megesküszik rá, hogy kézbe veszi az ügyet, James mellett Leót is elintézi. Bobbyt csak az menti meg (Leo már várja a vadászpuskájával), hogy megszólal Leo rádiója. A kamionos ugyanis lehallgatja a zsarukat, az éterben pedig Lucy pont azt csacsogja, hogy Waldo egy tanú, mindent látott, és el is fog mondani. Leónak hirtelen sürgősebb lesz, hogy a madarat vadássza le, Bobbyt megvárja a golyó.

Donna, Maddy és James végre meghallgatják Laura kazettáját. Kiderül, hogy egyike azoknak, amiket a lány a pszichológusának, Dr. Jacobynak rögzített. Laura lényegében flörtöl a fülig belehabarodott orvosával, a mocskos álmairól mesél, amiket a doki is kedvel. Mindez a fiatalokat eléggé gyomron üti, hiszen egy egészen más, tündéri Laurát ismertek. A kazetták közül egy hiányzik, arra következtetnek, hogy valószínűleg Jacobynál maradt. Ráadásul Jacoby elég gyanús, talán ő volt a gyilkos, vagy ha nem, a legutolsó kazettán Laura felfedhette neki a nagy titkát, ami közelebb visz az ügy megoldásához. A srácok elhatározzák, hogy este betörnek az agyturkászhoz a kazettáért.

Audrey nem gyarapítja túl jól a család vagyonát eladóként. Kissé goromba a vevőkkel az illatszerosztályon, de ugye nem is miattuk van ott. Hamar szagot fog, amikor az igazgató magához hívatja a csinos kolléganőjét. Gyorsan és ügyesen beslisszol a főnök irodájába, majd elrejtőzik a gardróbban, onnan hallgatja ki a beszélgetést. Az igazgató különösen nyájas az ázsiai lánnyal, ajándékot is ad neki, egy üveg egyszarvút, és felsorolja, hogy milyen munkalehetőségek között válogathat, ha folytatná a munkát a klubban, ahova korábban már bevezette. Virágnyelven rávezeti, hogy legyen prosti, abban van a nagy dohány, de ha nem fűlik hozzá a foga, pincérnőként is szívesen alkalmazzák. A fickó óvatos (ezért sem akarta Audreyt az illatszerosztályra engedni), a Félszemű Jacket sem nevezi meg, és a lányt is egy újabb közvetítőhöz irányítja, a Fekete Rózsához. Miután ismét tiszta a levegő, Audrey átlapozza az ürge kis könyvecskéjét: a közvetített lányok szívekkel osztályozott névsora szerepel benne, Ronette neve az egyik utolsó. Audrey lenyúlja az ott felejtett egyszarvút.

A bisztróban Hanket szinte kenyérre lehetne kenni. Szerényen takarít, és mézesmázosan beszélget Shellyvel. Ügyesen csavarja a szót, Shelly észre sem veszi, és Hank már ki is húzta belőle, hogy Norma állandóan Eddel lógott. Hank természetesen féltékeny, hiába van neki ott Josie is. Befutnak a zsaruk. A seriff figyelmezteti Hanket, hogy csak feltételesen van szabadlábon, és hetente jelentkeznie kell nála. Coopernek pedig céloz rá, hogy valószínűleg Hank nem javult meg, továbbra is gazember. A seriff rögtön lépne is le, de Cooper soha nem hagy ki egy jó csésze feketét. Mai bölcsességei: „minden nap, naponta egyszer ajándékozd meg magad” és „semmi nem ér fel egy csésze igazi kávéval”.

Audrey tovább ügyeskedik. Beadja az említett kolléganőjének, hogy ő is hostesskedni fog, szintén kapott ehhez új ruhát a főnöktől, és egy egyszarvút amolyan titkos jelként, de sajnos a Fekete Rózsa számát elvesztette. A lány megadja neki, Audrey pedig, miután magára marad, tárcsáz. Ugyanekkor Nadine magában depizik. Nézi a Jöjj és szeress sorozatot (ahol a hozzá hasonlóan lúzer Chet a sarkára áll, lepuffant valakit), és bonbont töm magába. Ed hazaér, és vigasztalja. Megtudjuk, hogy a szabványügyi hivatal elutasította Nadine függönyhúzó találmányát, pedig ő már előre ivott és költekezett a medve bőrére. Vett új tévét, motorcsónakot meg efféléket.

A seriff meglátogatja Josie-t, Pete egy kitömött, és időközben összetöpörödött haltrófeájával fárasztja. „Nem számít, Pete, így is gyönyörű darab, mindegy mekkora.” „Hát igen, a méret még mindig nem minden, ha jól sejtem.” Hehe. Truman letámadja Josie-t, hogy mit keresett a Farakás Motelben, a két epizóddal korábbi dolgon rugózik. A nő először színlelve tagad, aztán jól láthatóan játszani kezd a rend derék őrével. Bevallja, hogy az ellene szövetkező Bent és Catherine-t követte, le is fényképezte őket, véletlenül pont a táskájában vannak a képek. Továbbá lehallgatta egy telefonbeszélgetésüket is, amiben a fűrészmalom felgyújtásáról volt szó. Így Josie a legmegfelelőbb, ráadásul irányába elfogult embernél biztosít magának jó előre alibit.

Truman seriff, Ed és a szmokingban feszítő Cooper ügynök készülődnek a Félszemű Jackbe, nem hivatalosan, szájsebész inkognitóban, Könyvesházi Fiúkként. Cooper 10 rugót le is nyúlt az FBI-tól, abból fognak a kaszinóban játszani. A sorozat kezd átmenni Kemény zsarukba. A seriff beavatja Coopert Josie problémájába is, hogy Ben és Catherine valószínűleg az életére törnek, és felgyújtják a malmát. Cooper kicsit gyanakvó, és Josie hátteréről faggatózik, de a seriff Josie-ba vetett bizalma is eléggé meggyőző számára. Audrey meg akarja osztani Cooperrel mindazt, amit kiderített, de pont lemarad a távozó nyomozóról, és a rendőrségen sem tudja elérni.

A magát nyeregben érző Catherine-t egy tipikus biztosítási ügynök keresi fel. Véletlenül lemaradt egy aláírás az életbiztosításáról. A különös az, hogy az egymillió dolláros biztosítást Catherine életére Josie és Ben kötötte, Catherine tudta nélkül, a kedvezményezett pedig Josie. Itt esik le Catherine-nek, hogy Ben elárulta, és összejátszik Josie-val. Tehát a terv szerint Catherine is bent ég a fűrészmalomban, rá terelik a gyanút, és felveszik mindkét biztosítási pénzt. Catherine nem árulja el a felfedezését, de nem is írja alá a szerződést. Miután a készséges ügynök távozik, kiszúrja, hogy a hamis főkönyv is eltűnt a rejtekhelyéről, tehát valóban rendesen felültették.

Audrey egy cetlit csúsztat be Cooper ajtaja alatt, miközben hátizsákkal bevetésre indul, és szemet szúr neki egy bejelentkező ázsiai vendég is. Cooper, Ed és Sólyom még mindig a Félszemű Jackbe készülődnek: bedrótozzák magukat, parókát és álbajuszt választanak. Waldo, a madár egyedül van az őrs tárgyalótermében, és végre beszélni kezd, a diktafon pedig rögzíti. Aztán Leo lelövi az ablakon keresztül, majd elszelel. A zsaruk visszahallgatják a kazettát, és kiderül, hogy Waldo többször is beszélt, a leghasznosabb vallomása így hangzik: „Laura, Laura, ne menj oda, ez fáj, ez fáj, hagyd abba, hagyd abba, hagyd abba, Leo, ne, Leo, ne”.

Vágás, és jön a bevetés. Ed és Cooper érkezik a kaszinóba. A harmadik részben már feltűnt madám, Blackie pedig fogadja őket. Kis bakival még átmennek a próbán, bizonyítják, hogy nem zsaruk, mehetnek játszani. Ed hamar elveszít mindent, Cooper ugyanakkor zsinórban nyer Blackjackben. Le is cserélik a krupiéját, véletlenül éppen Jacques-ra. Ed jelez Coopernek, hogy megvan az emberük, majd odébbáll, Cooper pedig folytatja a játékot. Jacques őt nem ismeri, nem fog gyanút.

A szállodában Jerry a leendő izlandi befektetőkkel mulatozik. Ben egyre idegesebb, egyrészt a fűrészmalmos dolog miatt, másrészt, mert az izlandiak húzzák a szerződés aláírását. Jerry megnyugtatja a bátyját, hogy a szerződés már sínen van, még egy bulit lezavarnak, aztán minden le lesz papírozva. A hepaj véletlenül a Félszemű Jackben lesz, oda viszi Jerry busszal az izlandi bagázst. Miután magára marad, Ben felhívja Josie-t, hogy a nő csalogassa a malomba Catherine-t. Josie mellett Hank áll csendben, amiből sejthető, hogy nekik is van egy különbejáratú összeesküvésük.

A Félszemű Jack egy másik szárnyában Audrey érkezik Blackie irodájába. Itt is friss húsként, az illatszerosztályról közvetített leendő prostiként adja elő magát, de a dörzsölt Blackie-t nem tudja átverni a hamis ajánlólevelével. Blackie azért ad a lánynak egy esélyt, mielőtt kipenderítené: győzze meg valahogy, hogy jó munkaerő lesz. Audrey elegánsan oldja meg a problémát, ami mellesleg számomra a sorozat egyik legemlékezetesebb jelenete. Blackie poharából pimaszul kikapja a koktélcseresznyét, a gyümölcsöt komótosan elfogyasztja, majd utána küldi a szárát is. Kis idő elteltével elővarázsolja a cseresznyeszárat a szájából, és az asztalra helyezi, de már nem az eredeti formájában, a nyelvével csomót kötött rá. Tud valamit ez a lyány, az állás az övé.

Palmeréknél Maddy ismét a sötétben lopakodik, kioson a házból. Leland az árnyéból figyeli, és olyan képet vág, mint Bob. A fiatalok a zenepavilonnál találkoznak. James ötlete az volt, hogy Maddy Laurának öltözve (szemüveg nélkül, szőke parókában már teljesen olyan) kísértse Dr. Jacoby-t. Maddy átváltozása Jamesre is nagy hatással van, Donnából pedig a kettősük enyhe, ki nem mondott féltékenységet csal elő. Maddy Laura hangját és stílusát utánozva felhívja a pszichiátert. Jacoby meglepődik, de kapásból nem dől be. A srácok erre is felkészültek, Jacoby küszöbén hagytak egy VHS kazettát, amin az ál-Laura egy aktuális újságot tart a kezében. Jacoby már nem kételkedik, vagy legalábbis kellően kíváncsi, hajlandó elmenni az útkereszteződéshez, ahova Maddy hívja.

A három fiatalt Bobby figyeli a bokrok mögül, valószínűleg Jamest követte. Ugyanakkor egy titokzatos alak Bobbyt is skubizza hátulról. A képet a kukkoló szemén át látjuk, a kézi kamerás remegés és a lihegés adja a többletinformációt, Dario Argentósan. Bobby még nem ismeri Maddyt, valószínűleg meglepi, hogy élve látja „Laurát”. James és Donna elrobog Jacoby házához (ugye arra ment ki az egész, hogy elcsalják otthonról), majd miután a doki távozik, be is surrannak. Bobby követte őket, és ezt a pillanatot érzi a megfelelőnek arra, hogy Jamest kivonja a forgalomból. Egy zacskó kokaint rejt a motoros benzintankjába.

Az epizód azzal zárul, hogy a titokzatos kukkoló az egyedül maradt Laura-Maddyt figyeli sejtelmesen a zenepavilonnál. Sok cselekményszál lendült mozgásba, érik a pörgős, eseményekben gazdag évadzáró.

Címkék: twin peaks
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Stein (törölt) 2008.08.29. 16:13:22

Kb itt tudatosulhatott a nézőben, hogy valami nagyon mély és sötét folyamat zajlik Twin Peaks környékén, élesen elütve a bájos kisvárosi máztól.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2008.08.29. 23:42:30

hát én arra már nem emléxem, hogy mikor tudatosult bármi is, de elkötelezetté annál a résznél váltam, mikor cooper labdákat dobálva szűrte ki a gyanúsítottakat :)
süti beállítások módosítása