Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 1x06 - Cooper's Dreams

2008. augusztus 22. 09:00 - Médiageci

Cooper szörnyű lármára ébred az éjszaka közepén. Megérkeztek a szállodába az izlandi befektetők, és atom részegen dajdajoznak a szomszédos szobában. A dáridó még reggel is pörög. Cooper bedobja az első kávéját, Audrey pedig szokásához híven flörtöl vele. Szerelmetes pillantásokkal fűszerezve elújságolja, hogy az iskola mellett részmunkaidős dolgozó nő lett. Cooper siet, nem hallgatja végig. Jerry és Ben eközben az izlandiak megfogásán agyal. Nagy felhatást terveznek, és talán elviszik őket kurvázni is. Befut Leland, a cég ügyvédjeként szeretné hasznossá tenni magát, de továbbra sincs beszámítható állapotban.

A zsaruk folytatják Jacques lakásában a kutakodást. Cooper fánkkal és még több kávéval tölti fel magát. A doki megállapítja, hogy nem Laura vére volt Leo ingjén, a vércsoport szerint valószínűleg inkább Jacques-é. Cooper talál egy pornólapot (pontosabban alkalmi szexhez társkereső hirdetési újságot), ami ugyanaz a Flesh World szám, ami Laura széfjéből is előkerült. A lapban lapul egy levél is, egy helyi postafiókra érkezett Ronette nevére – a postafiókot nyilván Jacques bérli, és így, a lapon keresztül futtatta a lányokat. Cooper most szúrja ki, hogy az újságban Leo is hirdetett, a kamionjáról és házáról küldött be képet.

Bobby és Shelly Leo házában burkolnak. Leo a téma. Bobby eljátssza a pisztollyal, hogy milyen nagyfiú lenne, ha belépne Leo. Persze amint zajt hallanak kintről, összerezzennek. Leo helyett Andy érkezik, Shelly fogadja, Bobby elbújik. Andy Leót keresi, Shelly pedig még jobban bemártja a férjét. Azt feleli, hogy Leo nincs otthon, viszont Laura halála előtt Jacques-kal éppen a lányon vitatkoztak. Andy távozása után Leo telefonál. Shelly őt is felülteti, beadja neki, hogy a zsaruk nem keresik, tiszta a levegő, nyugodtan hazamehet.

Norma meglátogatja Edet. Nadine éppen távol van, a függönyhúzóját védeti le. Bár korábban már elhatározta a szerelmespár, hogy együtt új életet kezd, az újabb események fényében mindketten elbizonytalanodtak. Ed megsajnálta az egyre inkább becsavarodó nejét, Norma pedig a reményekkel teli, frissen szabaduló férjét. Bár nem szeretik a párjaikat, mindketten úgy döntenek, hogy szánalomból fenntartják a házasságukat, egy ideig egymással nem találkoznak.

Audrey a leendő állásáról egyeztet az áruház igazgatójával. A fickó dobozolni küldené a lányt, ha már úgyis az alapoknál akar kezdeni. Audrey persze gyorsan kizsarolja magának a hőn áhított eladói posztot az illatszerosztályon. Megfenyegeti a fickót, hogy zaklatással vádolja meg, ha nem teljesíti a kérést. Illatszerosztály lezsírozva.

Donna és James a zenepavilonnál randiznak. James egy sor vallomást zúdít a lányra. Mindenkinek azt hazudta, hogy az apja régen meghalt, de valójában vándorzenész volt, és csak a közelmúltban szívódott fel. Az anyja pedig, aki tehetséges író és költő volt, ebbe betegedett bele, alkoholista lett, és kicsapongó életet kezdett élni. Gyakran tűnik el hetekre közeli városok moteljeiben, sok itallal és újabb meg újabb férfiakkal. James nagyon szégyelli, de nem akar több titkot. Ezzel arra utal, hogy Laurának mennyi sötét titka volt, amiről ők sem tudtak. Megfogadják, hogy nem lesznek titkaik egymás előtt, az esküt pedig csókkal pecsételik meg.

A zsaruk még mindig Jacques lakásában kutakodnak, és fánkot tolnak az arcukba. Közben Sólyom utánajárt a postafióknak. Beigazolódott a gyanú: valóban Jacques bérelte, és oda érkeztek az ajánlatok Laura és Ronette szolgáltatásaira. Ezt a Sólyom által elhozott többi levélből és a hirdetésekből rakják össze. Coopernek egy kis ház fényképe szúr még szemet a lakásban, mert vörös függöny van minden ablakán, mint az álmában és Laura hirdetésében. Kiderítik, hogy a képen látható faház Jacques hétvégi háza, valahol az erdő mélyén, a kanadai határ közelében. Magától értetődő, hogy ott folytatják majd a nyomozást.

A bisztróban James bemutatja Maddyt Donnának. Donnának a nyomozás miatt van szüksége Laura kuzinjára, tehát még egy fővel bővül a banda. Donna biztos benne, hogy Laura hátrahagyott valami nyomot a szobájában, és mivel Maddy a nagybátyjánál lakik, könnyen körül tud szimatolni. Maddy belemegy, és még elmondja, hogy bár az unokatestvérét olyan nagyon nem ismerte, lelkileg közel érezte magát hozzá, Laura halála előtti napon is rossz előérzete volt vele kapcsolatban. Az időközben kiszabadult Hank végighallgatta a fiatalok beszélgetését, majd az érkező Normának előadja a szerény figurát. A neje mosogatónak osztja be.

Briggs őrnagy a feleségével és Bobby fiával családterápián vesz részt a helyi pszichomókusnál, Dr. Jacobynál. A szülők remélik, hogy a szakember majd rendbe hozza a piáló, bagózó, iskolából lógó, egyre rosszabb sport és tanulmányi teljesítményt hozó, lázadó fiukat. Bobby csak lájtosan utal rá, hogy a viselkedésének megvan az oka, Laura miatt lett ilyen, a lány miatt ölt is, majd elvesztette. Jacoby kettesben folytatja a beszélgetést Bobbyval, és rögtön Lauráról kezdi el faggatni, hogy milyen volt az ágyban. Már az első rész óta nyilvánvaló, hogy az agyturkász is Laura hódolója volt, talán a legbetegesebb és legmegszállottabb. Ugyanakkor jó szakember, ráérez, hogy milyen volt Laura és Bobby kapcsolata. Azt is eltalálja, hogy az első együttlétükkor Bobby sírt a gyönyörtől, Laura pedig kinevette emiatt, csak kisfiúnak tartotta. Erre Bobby megtörik, és sok ködös dolgot felidéz, amit Laura mondott neki. Többek között, hogy a lány meg akart halni, mert nem talált a világban és önmagában jóságot, és mindig mélyebbre süllyedt a pokolba (természetesen képletesen értve: drog, prostitúció), ahonnan egyre nehezebben tért vissza a fényre. A dolgok felét Jacoby mondja ki, és egyetértenek abban is, hogy Laura tudatosan kereste a gyenge embereket, élősködött rajtuk, ennek áldozata volt Bobby is. A srác könnyek között bevallja, hogy a kokainterjesztésre is Laura vette rá, hogy lecsíphesse a saját adagját.

Cooper ügynök Sólyommal, Truman seriffel és Hayward dokival indul el a kalandtúrára. Egy holló is figyeli őket az erdőben, Sólyom nyomokat olvas. Egy faháznál lyukadnak ki, ami Cooper szerint nem az általuk keresett, de Sólyom nem olyan biztos ebben. Kiderül, hogy a ház a Tuskó Lady otthona. A szépkorú hölgy már napok óta várja őket, teával és süteménnyel is készült a találkozóra. A ház mélyébe invitálja a társaságot, mert „odabent nem látják őket a baglyok”. Megállás nélkül puffogtatja a rejtélyesnek tűnő, dadaista szövegeket, mint Lynch kutyás képregénye: „csukd be a szemed, és lángokban állsz”; „hagyjuk, hadd ázzon”; „a halak nem rohannak”. Megismerjük a nevét (Margaret) és a történetét is, amit félig-meddig a doki és Sólyom mesél el. Margaret férje faszállító (na, nem úgy, ahogy a Word gondolja: „durva, obszcén vagy bántó szó”) volt, az esküvőjük utáni napon találkozott az ördöggel, azaz a tűzzel, az óta az erdő fogva tartja a férfi lelkét, mint sok más eltűnt emberét. Margaret szerint a tuskója valamit látott Laura halálának éjjelén, és most hajlandó elmondani, ha Cooper megkérdezi. A nő nem először ajánlja ezt fel a nyomozónak, de Cooper most már jobban hisz a természetfelettiben, szóba elegyedik a fadarabbal. A tuskó Margaretet használja médiumként, sötétséget, nevetést, lezárt dolgokat, repülő baglyokat, két férfit, két lányt, keringő fénycsóvákat, sötétség által beborított, sikoltó lányt, elhaladó férfit és efféléket látott és hallott. Sokkal okosabbak nem lettünk.

A kitérő után a négyes tovább keresi Jacques házát az erdőben. Megbeszélik, hogy a két lány Laura és Ronette lehetett, a két férfi Jacques és talán Leo, a harmadik férfi kilétéről pedig lövésük sincs. Sötétedésre elérik Jacques házát, ahol mindig szól a zene, mint Cooper álmában: egy korábban már hallott Julee Cruise nóta, az „Into the Night” forog a lemezjátszón, és ha lejár, a tű visszaugrik az elejére. A vörös függönyös házikó egyértelműen az első helyszín (emlékeztetőül: a lányokat két helyen kötözték és kínozták meg, a második az elhagyatott vasúti kocsi volt). Megtalálják a keresett mejnót, Waldót, Laura egyik kínzóját, a földön egy gombolyag kötélre és egy vértócsára lelnek, a kakukkos órából Félszemű Jack zsetonok szóródnak ki (köztük az is, amelyiknek egy darabja Laura gyomrában figyelt), és találnak filmet egy fényképezőgépben.

Ahogy Ben ígérte, a szálloda báltermében nagy állófogadást tartanak az izlandiak tiszteletére. A város tekintélyes polgárai is ott forgolódnak a sok ismeretlen statiszta között. Jerry egy izlandi bombázót fűz, Catherine vedel, és a férjét fikázza, Ben viccet mesél, Briggs őrnagy pedig az izlandi mitológiáról próbál társalgást kezdeményezni – idővel megtudjuk, hogy ezek és az ufók a szakterületei, az ufókra egyébként már a tuskó is utalt, igaz csak halványan. Catherine félrehívja Bent, majd a férfi irodájában lekever neki párat az előző részben talált zseton miatt. A kis szado-mazo játék heves csőrözésbe torkollik, Catherine zilálva követeli, hogy Ben még ezen az estén gyújtsa fel a fűrészmalmot. Ben azonban meggondolta magát, még egy esélyt ad Josie-nak, hogy eladja neki a gyárat, csak utána veti be piró-Leót. Audrey rejtekajtók mögül lesi és hallgatja ki a jeleneteket.

Leland már korábban is zavart volt, és amikor felcsendül a szving, ismét rátör a dili, táncolni és bőgni kezd, közben a fejét fogja. Ben és Catherine ekkor érkezik vissza a bálterembe. Catherine Ben kérésére felkéri Lelandet, utánozza a mozdulatait, és lassan mindenki táncra perdül. Klasszikus poén, hogy valakinek az idióta mozdulatait mindenki átveszi a parketten, abban a hitben, hogy új lépéseket les el. Itt tehát a fejfogdosós, karszéttárós új tánc indul világhódító útra.

Lelandéknél tigriskarmos papucsban és csíkos pizsiben lopakodik Maddie a sötétben. Felhívja Donnát, és csak súgva tesz jelentést, hogy Sarah fel ne ébredjen. Régről emlékezett, hogy Laura az ágya egyik lecsavarható tetejű tartóoszlopában tartotta a dugicigijét, most pedig egy magnókazetta bújt meg a rejtekhelyen. Másnap majd együtt meghallgatják.

A szállodában még folyik a buli, Ben egyedül tér vissza az irodájába. Josie a székében, a bejáratnak háttal, szipkából pöfékel a sötétben. Egyébként mi láthattuk már az előző szállodai jelenetsor elején és végén is, végig ott lapított, mindent hallott. Ráadásul Ben tudtával ücsörgött ott, Benre várva – huncut gyerek ez a Ben, kettős játékot játszik. Josie elhozta a hamis főkönyvet is, amit Ben útmutatása nyomán Catherine szobájában talált. Josie is malmot akar gyújtani, holnap, tehát a terv változatlan, csak a főkönyvek cseréjének elmaradása Catherine-re tereli majd gyanút.

Shelly idegesen füstöl otthon, a pisztolyát taperolja. Úgy tűnik, végleg elhatározta, hogy ledurrantja a gonosz Leo bácsit, talán akkor is, ha kivételesen nem gorombáskodik. Tudják elegen, hogy hogyan terrorizálta Shellyt, be lehet állítani önvédelemnek. Leo hazaér, de nem megy be a házba. Készül a holnapi gyújtogatásra, benzineskannákat pakol a furgonjába. Hirtelen valaki jól állon vágja, és a következő pillanatban egy nagyon pipa Hank térdel rajta. Hank szerint Leo a közös árut adta el. Ez az ütleg Hank utolsó figyelmeztetése, ha Leo még egyszer keresztbe tesz neki, kinyírja. Leo véresen betámolyog a házba, valakin le kell vezetnie a mérgét, így Shelly megtanul repülni. Leo meglepetésére azonban a földön fekvő oldalbordája nem fordítja oda a másik orcáját is, inkább megkínálja egy golyóval.

Cooper készül kipihenni a nap fáradalmait, ám amint az ajtajához ér, megint felcsendül az izlandi nóta – ma sem fog sokat aludni. Ráadásként az ajtaját is nyitva találja, pedig nem így hagyta. Pisztollyal hatol be óvatosan a szobájába, ahol kellemes meglepetés éri: egy darab pucér Audrey vár rá a pihe-puha párnák között.

Címkék: twin peaks
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.08.22. 10:19:42

spojler: bob megjelenik a tükörben

ja és sőel?

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2008.08.27. 22:39:26

jaj, nagyon súlyos volt az a tánc... itt is van, ha valaki megint megnézné: www.youtube.com/watch?v=oYH6gEgkHsU
süti beállítások módosítása