Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Odaát 1x18 – Az ősgonosz

2008. augusztus 22. 21:00 - Deana W.

Egy cuki (debilhangú) kislány imádkozik az ágya mellett, majd miután elmormolta az áment is, aggódva kérdezi apukáját, hogy az anyu hazajön-e. Mint megtudjuk, nem, mert anyu bennmaradt a kórházban a nagyobbik lánnyal. Kislány nagy bánatos szemekkel ágyba bújik és próbál elaludni. Az ablak előtt álló nagy félelmetes fa árnyai azonban nem hagyják nyugodni, ami nem is csoda, mert tök olyan mintha valami nagy göcsörtös kéz próbálna benyitni az ablakon. Főleg hogy nem is csak olyan, hanem tényleg bejön valami a szobába. Az eléggé rémisztő hetilény a kislány fölé hajol tátott szájjal és csinál vele valamit. Ráadásul pont úgy néz ki mint egy dementor. Valaki túl sok harrypottert nézett a stábból :)

Sam és Dean Fitchburg-be igyekeznek, de még maguk sem tudják miért. Apa küldte őket ide, hogy oldjanak meg egy ügyet, de Sam hiába túrta fel a híradatbázist és a helyi rendőrségi jelentéseket, nem talált semmi gyanús dolgot a környéken. Kicsit ideges is emiatt, de Dean lenyugtatja, szerinte biztos lesz itt valami, Apa nem tévedhet. Dean jókatona (és szép).

Miközben Dean eredménytelenül kíváncsiskodik pletykák után a helyi étteremben, Sam A Kocsi oldalát támasztva érdekes felfedezést tesz: már 4 óra elmúlt, a sulinak vége, a játszótér egy magányosan mászókázó kislányt leszámítva mégis teljesen üres. A magányosan mászókázó kislány anyukáját leszólítva megtudjuk, hogy valami furcsa, ismeretlen kór terjed a gyerekek között a városban. Eddig 5-6 beteg gyerek fekszik kórházban, a szülők meg félnek, hogy ragályos a betegség, ezért ilyen kihalt minden.

Mi is lehetne a következő lépés, mint hogy Sam és Dean járványügyisnek öltöznek és a helyi kórházba mennek körülszaglászni. Bikini-ellenőr igazolvánnyal ofkorsz, ez már tényleg pofátlanság :) A gyerekosztály felé Dean egy nagyon csúnya öregasszonyt lát az egyik kórteremben, fordított kereszttel a falán – jegyezzük meg, gyanús. Az osztályon aztán szomorú látvány fogadja őket: az érintett kisgyerekek nagyjából zöldre vált arccal, teljesen erőtlenül, eszméletlenül fekszenek. Dr. Heidecker, a gyerekorvos és egy kedves nővér elmesélik, hogy először tüdőgyulladásra gyanakodtak, de most már nem tudják, mi lehet ez a betegség, mert nem hatnak a kis betegekre a gyógyszerek és mintha az immunrendszerük sem működne már. Ráadásul nagyon különös módon terjed a kór: testvérek között.

A mi kedvenc testvéreink tovább folytatják a nyomozást, a legutóbb megbetegedett kislány – az imádkozós – apukáját kérdezik ki. Az apa szerint talán a nyitott ablaktól kaphattak tüdőgyulladást a gyerekek, de nem érti, hogy történhetett: a második esetnél világosan emlékszik, hogy ő maga zárta be a gyerekszoba ablakát, a kislány pedig nem éri fel, hogy kinyissa. Ez nekünk épp elég gyanús, törjünk hát be a családhoz egy kis elektromágneses nyomkeresésre, amíg ők a kórházban vannak. A ketyerék nem mutatnak semmit, azonban az ablakpárkányon Sam talál egy igencsak gyanús, rothadó kézlenyomatot. Na ez meg mi lehet.

Dean már látta ezt a nyomot, még egészen kicsi korában – flashback következik: Dean 10 év körüli kissrác, egy hotelszobában van Apával, aki vadászni indul a furcsa kéznyom tulajdonosa után. Mielőtt útra kel, ezredszer is elmondatja Dean-nel a szabályokat: senkinek ne vedd fel a telefont, zárj be mindent jól és természetesen vigyázz Sammy-re. És ha valaki bejönne, előbb lőj, aztán kérdezz – korán kezdődött a katonás nevelés. Dean cuki kissrác, Sammy viszont egészen komolyan debilnek tűnik, ahogy ül egy fotelban és meredten, bárgyú vigyorral az arcán a tévét bámulja.

Térjünk vissza a jelenbe. Ezek szerint Apa egyszer már találkozott ezzel a lénnyel, és most a fiúknak kell elkapniuk, ezért küldte őket ide. Sammy persze nem érti, hogy lehet, hogy egy gonosz kicsúszott Apa kezei közül, még ha 16 évvel ezelőtt is történt. Ő nem is emlékszik az esetre – hogy is emlékezne, mikor debil volt – Dean viszont legalább vágja, mivel van dolgunk: egy strigával. A striga boszorkányszerű lény, de sokat nem tudunk róla. Még Apa Szellemirtó Kisokosa sem említi.

De késő van már, szellemirtóknak is kell a pihenés, ezért a srácok betérnek az első útjukba akadó hotelba. A csengetésre egy helyes kissrác jön ki a pulthoz, aki szemtelenkedik egy sort Dean-nel, de mielőtt belemerülhetne, betoppan a mamája és helyre rakja: menj és adj enni az öcsédnek. Miközben Dean kifizeti a szobát (természetesen hamis hitelkártyával), elmerül a kissrácok idilli jelenetébe, és ismét a múltba réved: megint kisfiú, Sammy-re felügyel és vacsorát oszt neki. Valami trutyi kását önt a tányérjába, mire a kis Sammy hisztizni kezd, hogy ezt utálja és ő fahéjas müzlit akar. Persze abból már csak egy adag van, és Dean szerette volna megenni, de mit tehet, odaadja a debil öccsének, aki már ekkor is bambinézésével hódított. Sam meg nagylelkűen felajánlja a játékot a dobozból. Szegény Dean, micsoda gyerekkor. Már akkor is egy kis önfeláldozó hős volt, hüpp :)

Immár ismét a jelen hotelszobában Sam utánanéz a strigáknak: ez egy albán eredetű boszorkányféle, és a spiritus vitae-ből táplálkozik. Hogy lefordítsuk Dean-nek is: ez az élet lehelete, azaz az életerő. Tehát ezért merült ki a gyerekek teste, mert ezt szívta ki belőlük. Mert hogy ráadásul a strigák bárkiből táplálkoznak, de leginkább a védtelen és életerőtől duzzadó gyerekeket szeretik. És ami a legjobb: a strigák sebezhetetlenek minden fegyverrel szemben, legyen az ember által gyártott, vagy isteni eredetű. Mondja az internet, de Dean másképp tudja: sebezhetőek szentelt öntöttvassal, méghozzá akkor, amikor táplálkoznak. Apától emlékszik erre.

Most hogy végre Dean is megcsillantotta tudását, már csak egy dolog van hátra: meg kell találni a strigát. Ami nem lesz egyszerű, mert amikor épp nem vadászik, akkor emberi alakot ölt, méghozzá valami ártalmatlan figura bőrébe bújik. Mint például egy elesett öregasszony, ezért tartották régen az öreg néniket banyának. Hopp! Emlékezzünk csak a vén öreglányra a kórházból, fordított kereszttel a falán – ő lesz a mi boszorkányunk. A kórház ráadásul az eddigi támadások középpontjában van, így ideális tanya a gonosznak.

Este, kórház: a srácok felfegyverkezve észrevétlenül belopóznak a banya kórtermébe, aki ugyanúgy ül a székében, mint délután. Nagyjából halottnak néz ki, de amikor Dean közelít hozzá, hirtelen ráförmed, hogy ki van itt. Dean majdnem összecsinálja magát, nem csoda, ez nagyon para volt. Azt hazudják, hogy a karbantartók, mire a nénike megkéri őket, hogy fordítsák már meg a keresztet a falon, mióta kéri már. Ahh, zsákutca.

A srácok reggelre érnek vissza a hotelba (vajon mit csináltak eddig?), Sammy még mindig Dean halálra vált arcán röhög. De hamar véget ér a jókedv, szomorú hír fogadja őket: a tulajdonos nő kisebbik fia, Asher is megbetegedett, kórházban van „tüdőgyulladással”. A nagyobbik fiú, Michael magát okolja, amiért nem zárta be az ablakot. Dean próbálja vigasztalni, hogy nem tehet róla, de a srác hajthatatlan, az ő feladata vigyázni az öccsére. Mintha csak Dean-t hallanánk…

Tehát a szemét striga itt járt az éjjel, míg ők az öreg nénit nyektették. Dean (kivételesen minden hátsó szándék nélkül) beviszi az anyukát a kórházba, Sam pedig a helyi könyvtárban folytatja a kutatást. Talál is egy csomó régi újságcikket a rejtélyes kórról, amiről telefonon tájékoztatja a kórházban posztoló Dean-t. 15-20 évente bukkan fel különböző kisvárosokban, és hónapokig pusztít, több tucat gyereket megölve. Az egyik cikkhez fotó is van, amin egy beteg gyereket orvosok állnak körül – mit ad isten, az egyik Dr. Heidecker. A bökkenő csak az, hogy a cikk 1893-ból való. Meg van végre a hetigonosz! Dean ha ölni tudna a szemével, rövid úton ki is végezné a gyerekek betegágya körül sompolygó orvost, de csodák csodájára uralkodik magán és egyelőre nem szeli ketté. Sam meg is lepődik, hogy meg tudta őrizni hidegvérét, de persze Dean sem hülye, hogy egy beteg gyerekekkel teli kórteremben kezdjen el lövöldözni egy „ártatlan” orvosra – na meg amúgy sem volt nála fegyver :)

Ellenben már meg is van a remek ötlete, hogy kapják el. A striga ugyebár testvérekre utazik, tehát ma este minden bizonnyal Michael-lel folytatja a táplálkozást. Mi sem egyszerűbb tehát, a kissrácot fogják csalinak használni, így akkor tudnak lecsapni rá, mikor sebezhető, evés közben. Sam persze ezzel rögtön vitába száll, nonszensznek tartja az ötletet, ám ekkor végre kibújik a szög a zsákból, mitől olyan elszánt Dean, hogy még egy ilyen őrültségre is képes legyen: nem engedheti újra megszökni a strigát, már így is ki tudja, hány gyerek halt meg az ő hibájából. Hogy mi van?

Flashback: újra ott vagyunk a régi hotelszobában, már három napja hogy Apa elment. Kicsi Dean rettentően unja már a bezártságot, meg a debil öccsét, ezért miután lefektette Sammy-t, kioson a szobából, át a szomszédba játékgépezni. Nem is marad sokáig, de mire visszatér, furcsa zajokat hall a szobából. Ahogy benyit, egy ocsmány lényt lát kicsi Sammy fölé hajolva és épp valami rosszat készül vele tenni. Kicsi Dean fegyvert ragad, de mit is várhatnánk egy halálra vált tízéves forma kissráctól, nem mer lőni. Ekkor Apa nagy dérrel-dúrral beront a szobába és esztelenül lövöldözni kezd a strigára – ami már nem sebezhető, viszont elmenekül. Kicsi Sammy-nek kutya baja, ellenben Apa úgy néz Dean-re, mint valami utolsó gonosztevőre, amiért otthagyta az öccsét. Ahelyett hogy ő vigyázott volna rájuk, bakker! Soha többé nem beszéltek az ügyről, de most már tudjuk, azért küldte Dean-t most ide, hogy végre leszámolhasson a strigával.

Nincs hát mit tenni, Michael-nek előadják a nagyszerű csali-ötletet. A kissrác persze őrültnek nézi őket, bár beismeri hogy látta a lényt, de azt gondolta, csak egy rossz álom volt. A csali-szerepre először mégis nemet mond, de aztán összeszedi a bátorságát és végül belemegy a dologba, hátha ezzel megmentheti az öccsét. Így hát Sam és Dean egy éjjel látó kamerát szerelnek fel a kis hős, Michael ágya fölé, így szemmel tudják tartani a strigát. A terv a következő: ha már elég közel lesz hozzá, berontanak, Michael-nek az ágy alá kell bújnia, ők meg lelövik. Mármint a strigát. Dean megígéri Michael-nek, hogy nem lesz semmi baja. Elég egyszerűnek tűnik…

És így is lesz. Striga megérkezik, vacsorázni kezd, Sam és Dean beront, Michael az ágy alatt, durr durr, striga vége. A baj csak az, hogy a striga már épp nem evett, amikor lelőtték, meg hát a gonosz amúgy is mindig feltámad: Dean-t a falhoz vágja és Sammy-re veti magát, hogy befejezze, amit 16 éve elkezdett, kiszívja az életerejét. Sam már épp kezd múmiává változni, ám ekkor Dean egy gyönyörű homloklövéssel leteríti a strigát. És most már tényleg vége, a kiszívott „lelkek” kiszállnak a gonoszból.

Másnap reggel az anya jó hírrel érkezik haza, Asher és a többi gyerek is hirtelen meggyógyult. Igaz, Dr. Heidecker furcsa mód eltűnt, de ez senkit nem érdekel, mi meg titokban örülünk ennek is, ugyebár. Sam még sóhajtozik egy sort az eltűnt gyerekkor után, és kesereg, hogy már Michael is tudja, mi rejtőzik a sötétben. Dean is kesereg Sammy miatt, de ez annyira cuki, hogy az már túlzás. Viszlát jövő héten, Winchester brádörz :)

Címkék: odaát
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonrisa 2008.08.22. 21:17:24

Nosztalgia. Ez volt az Odaátból a legeslegelső rész, amit láttam, kb. 3/4ig még a rtl-n. De el is kapcsoltam, nem nagyon fogott meg.
De egyszer csak sok időm volt,és vmiért bepróbáltam. Nem bántam meg:)
THX a hogyvoltot.
Kiscsávók szépen beszól a tesóknak a portán.XD Meg azok az emlékképek. Sam nem kissé volt önző és debil.

KiWiSaGe 2008.08.23. 14:11:24

Én már csak azt nem értem, hogy kicsi Dean mért nem ette meg az uni zabkását még az is jobb mint éhen maradni. Ha már a kisöccse kiszurta a szemét egy játékkal XD

deku82 2011.02.24. 09:26:59

Furcsa, 2 tárat kilőttek a fiúk, de a rendőrséget senki nem hívta ki. :)

Mate4182 2019.09.07. 17:11:00

nem hiszemhogy barki latja ezt, tekintve hogy 11 eves posztokhoz irok, de baszki mostmar nem tudom magamba tartan.

barki is irta a posztot konyorgom szedjen ossze egy csavot maganak, mert ha csak nem 13 eves single kislany akkor kifejezzen idegesito ez a Dean mania ha lehet azt meg annak nevezni.
süti beállítások módosítása