Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Twin Peaks 1x05 - The One-Armed Man

2008. augusztus 15. 09:00 - Médiageci

Cooper kicsit tévedett, amikor az egyik álomjelenetét leírta. Sarah útmutatása alapján nem Sólyom, hanem Andy rajzolja meg a titokzatos, talán nem is evilági gyanúsított, Bob fantomképét. Leland gúnyosan közbeszól, hogy ha már hagymázas látomásokra alapozzák a nyomozást, Sarah mesélje el azt is, amiben a szíves nyaklánc kiásását látta. A nyomozókon kívül a doki és Donna is jelen van, a lány sumákol, mivel ő és James ásták el a csecsebecsét.

Ügyes vágás: Lucy a „Jöjj, és szeress” sorozatot nézi elmélyülten, amiben egy nő méretes nyaklánca tölti be a képernyőt. Miután a főnökei jelentést kérnek tőle, a maga lelkes, minden csip-csup részletre kiterjedő módján elhadarja, hogy mi a helyzet a sorozatban. Ezt követően az érzékeny Andy a maga majdnem sírós hangján kérdőre vonja Lucyt, hogy az előző nap miért nem voltak együtt. Lucy, a barátnője rideg, magázó, hivatalos hangnemre vált, valamiért zabos a srácra.

Cooper Dr. Jacobyt hallgatja ki. Szóba kerül Tibet, Hawaii, az alternatív gyógyítás és a freudizmus („az egész társadalom összes problémája szexuális természetű”). Jacoby nem árul el semmit, azt sem, hogy Laurát a kokainfüggősége vagy más problémája miatt kezelte-e. Annyi derül ki, hogy magát ostorozza, amiért nem tudott segíteni az általa is imádott lánynak. A nyomozók átlátnak rajta, hogy többet tud, mint amennyit elárul. Rákérdeznek, hogy lefeküdt-e Laurával a halála napján, de a válasz nemleges. Jacoby még megemlíti, hogy a lány számára Bobby és James „csak kisfiú” volt, nem vette őket komolyan. Végül a doki még bevallja, hogy a gyilkosság utáni éjjel magánnyomozást folytatott, követett egy piros Corvette-et a fűrészmalomig, a nyakláncról ugyanakkor hallgat, tehát teljesen nem leplezi le magát. A seriff szerint Leónak van egy ilyen járgánya is a jó öreg kamionja mellett.

Lynch itt szerepel először, egyelőre csak a hangját hallhatjuk egy kihangosított telefonon keresztül. Ő játssza Cooper felettesét az FBI-nál, Gordon Cole ügynököt. Albert további észrevételeit sorolja: Laura sebei egy madártól származnak, és az egyik kötél túl elterjedt. Ezek mellett megtudjuk, hogy Albert ki akarja rúgatni a seriffet. Cooper kiáll Truman mellett, de ezzel a saját állását is kockára teszi. Andy befut a rajzzal, Cooper is azonosítja Bobot a saját álmából, mellesleg a rajz készítésekor azért nem volt jelen, mert „túl erős a kisugárzása”, nem akarta az aurájával befolyásolni Sarah leírását. Sólyom jelentkezik még be, megtalálta a félkarú embert, aki a Farakás Motelben szállt meg.

A motel véletlenül azonos azzal, ahol Catherine és Ben két menet között gonosz terveket szövöget Josie ellen, éppen az özvegyen kacarásznak. Ben azt tervezi, hogy miután felgyújtják a fűrészmalmot, elhintik, hogy Josie volt a tettes, biztosítási csalást akart elkövetni. Catherine túl magabiztos, a hamis főkönyv rejtekhelyét is elárulja a szintén nagy spíler Bennek. Josie-t sem ejtették a fejére, képben van, az ablakon keresztül fotózza turbékoló gerlepárt. Cooper, Truman és Andy ekkor érnek a motelhez. Amikor bekopognak a félkarú ajtaján (Al Strobel színész valóban elvesztette az egyik karját; mellesleg Lynchet nagyon foglalkoztatják a testi rendellenességek és ezek feldolgozása: Az elefántember, Radírfej, The Amputee, Michael J. Anderson esete stb.), a szerencsétlen Andy elejti a pisztolyát, ami elsül.

A félkarú, Phillip Michael Gerard (tehát Mike a neve, és azonos azzal, akit Cooper az álmában látott) furcsa dolgokat mesél. Ezek egybe is vágnak Cooper álmával és el is térnek attól. Gerard nem ismeri fel a képen Bobot, de valami halványan dereng számára. Ugyanakkor a legjobb barátját is Bobnak hívják, egy állatorvost, akit a napokban támadtak meg, kórházba is került, és Gerard őt látogatta meg a pilotban. A fickóról kiderül, hogy egyszerű cipőkereskedő, állítása szerint balesetben vesztette el a karját. Mellesleg Sólyom kiszúrja még Josie kocsijának nyomait, Catherine pedig egy Félszemű Jack zsetont talál Ben távozása után.

Donna és Audrey összefut a gimi vécéjében. Megint szóba kerül Cooper ügynök, akibe Audrey belehabarodott. Audrey most ki is mondja, hogy magánnyomozásba kezd. Szerinte, ha segít az ügynöknek felgöngyölíteni az esetet, akár össze is jöhetnek. Ehhez azonban Donna segítségét is kéri. Ketten összeraknak pár mozaikdarabkát: Bobbyról, Jamesről, a kokainról, Dr. Jacoby kezeléséről, az illatszerosztályról és Laura „másodállásáról” a Félszemű Jackben.

Norma meglátogatja Hanket a börtönben, aki elsőre egy átlagos fickónak tűnik, nem nagy gengszternek. Sőt rimánkodik is, hogy a neje segítsen neki, így Norma kissé megszánja. Hank a meghallgatáson előadja a sztoriját: műszaki okokból vált irányíthatatlanná az autója, és egy ismeretlen csavargót gázolt véletlenül halálra. Emellett céloz rá (ergo mindenki tudhat már róla), hogy rosszul bánt a feleségével, valószínűleg verte, de a börtön megváltoztatta. Norma megismétli hivatalosan is, hogy munkát ad Hanknek, így segíti a társadalomba való visszatérését. A bizottság később dönt a feltételes szabadlábra helyezésről.

A zsaruk az állatorvos Bob rendelőjénél szimatolnak tovább, ami véletlenül egy vegyesbolt oldalában található. Cooper beküldi a boltba Andyt, hogy vegyen „valami kötelet”. Az idős asszisztensnő sem ismeri fel a gyilkos Bob fantomképét, az nem a főnökét ábrázolja. Cooper ez után lefoglalja a rendelő aktáit, bár csak az ösztöneire hagyatkozik, és több állatorvos is praktizál Twin Peaksben, meggyőződése, hogy az emlegetett madarat a rendelőben tartják nyilván. Cooper bölcsesség: „a nyomozás hevében nem biztos, hogy két pont közötti legrövidebb távolság az egyenes vonal”.

Bobby és Shelly papás-mamást játszanak. Bobby esküszik, hogy elkapja Jamest, amiért az ex-csajával kavart – a helyében ilyesmivel nem traktálnám az új nőmet. Shelly megnyugtatja az aggódó Bobbyt, hogy Leo sokára ér haza, Jacques cimborájával van. Bobby számára újdonság a Leo-Jacques kapcsolat. Ekkor Shelly előszedi Leo véres ingjét, és összerakják, hogy a vér akár Lauráé is lehet, Leo vagy Jacques is megölhette a lányt. Bobby tervez valamit.

Az őrsön Andy szégyelli a pisztolyos balesetet, Cooper ügynök pedig lőgyakorlatot rendel el. Andy gyengén teljesít, a többiek jól, Cooper kettőt-kettőt ereszt a cél két szemébe, egyet-egyet az orrlyukaiba. Lucy még mindig fúj valamiért Andyre, ugyanakkor örül, hogy nem sérült meg. Cooper felfigyel az Andy-Lucy problémára, rákérdez, de Andy sem tudja, hogy Lucyt mi lelte. Elcsattan egy újabb életbölcsesség Coopertől: „a nagy tervezéskor a nőket egy másféle séma szerint készítették el”. Mellékesen kiderül, hogy Coopernek volt egy nagy szerelme, a történetre a sorozat sokára tér vissza, inkább a kapcsolt naplóregény részletezi.

A bisztróban Norma és Shelly panaszkodnak egymásnak egy sort, hogy mindketten jól „bevásároltak” a verekedős férjeikkel és problémás barátaikkal (Ed ugyan viszonylag normális, de jár mellé egy darab Nadine). James telefonon beszél Donnával. A lány ismét meghívja vacsizni, és beavatja az Audreyval megkezdett nyomozás pár részletébe is. James ekkor látja meg először Maddyt, elképed, hiszen kiköpött Laura, csak barna hajjal (mellesleg Laura zenei témája csendül fel). Kölcsönösen bemutatkoznak, és már az első találkozáskor szikrázik közöttük a levegő. Norma telefont kap: Hanket kiengedik.

Ben a szobabiciklijén teker, és az öccsével beszél telefonon, aki állítólag most izlandi befektetőket szerzett. Audrey is előkerül, megbánást tanúsít, hogy olyan különc, antiszociális volt eddig, rossz volt a kapcsolata az apjával is (persze kettőn állt a vásár), és elszúrta a norvég üzletet. Úgy döntött, hogy megváltozik, hogy az apja büszke lehessen rá, közelebb kerüljenek egymáshoz, és mivel ő örökli majd a birodalmat, be is kell bizonyítania, hogy az apja mindenben számíthat rá. Ben beveszi a jól előadott maszlagot, abba is belemegy, hogy Audrey az egyetem helyett inkább végigjárja a ranglétrát, felküldi hát ágyat húzni. Audrey (a nyomozás miatt) inkább a családi áruház illatszerosztályán kezdene. Ben ebbe is belemegy. Ölelés, könnyek, függöny…

Az őrsön mindenki az állatorvosi kartotékokat bújja. Cole ügynök ismét jelentkezik: Albert megállapította, hogy Laura vállsérüléseit papagáj vagy mejnó okozta. A gyomorban talált műanyag elemzése faxon fut be, amiről egyből kiszúrják, hogy egy Félszemű Jack pókerzseton darabja (emlékeztetőül: egy J betűről van szó). Andyt is éri végre némi sikerélmény, ő találja meg a keresett madár kartotékát. A szárnyas valóban mejnó, Waldo névre hallgat, és nem más a tulajdonosa, mint a már amúgy is körözött Jacques Renault. Elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy meglátogassák a jó öreg Jacques-ot.

Kiszállnak, kopogtatnak, Jacques persze nincs otthon. Ugyanakkor Bobby véletlenül éppen bent tartózkodik, a nagy ötlete az volt, hogy betör Jacques-hoz, és elrejti nála Leo véres ingjét. A rendőrök már közel járnak hozzá, előbb-utóbb megtalálják, és a két fickó kikerül a képből, sőt Shelly is szabad lesz. Bobby az ablakon keresztül menekül, Sólyom üldözni kezdi (nem látja pontosan, Jacques-nak hiszi), de elveszti a nyomát. Cooper és Truman betörik az ajtót, megtalálják az inget, és kiszúrják Leo monogramját is.

Éjjel titokban találkozik Ben Leóval, repkednek a nevek. Leót Hank ajánlotta Bennek a fűrészmalom felgyújtására, tehát Leo Hank embere, Hank pedig már dolgozott Bennek. Leo Jacques lebukása után leállította a Renault-fivérekkel folytatott, Ben által kispályásnak tartott kokaincsempészős és iskolai terítős üzletet. Ben nem tartja sokra Leót, szerinte piti alak, főleg, hogy az első nagyobb hasznából azonnal sportkocsit vett, de azért ad neki egy esélyt. Ekkor látjuk meg a zsákba csavart hullát, akiről Leo elmondja, hogy Jacques öccse, Bernard. Miután a rendőrök elengedték, ő elkapta, és megpróbálta kiszedni belőle, hogy köpött-e. Nem köpött, de Leo ettől függetlenül hidegre tette. Végül Ben kifizeti a gyújtogatás első részletét, meghatározza a jelet és időpontot, továbbá utasítja Leót, hogy szándékos gyújtogatásnak állítsa be a dolgot.

Ugyanezen az éjszakán Donna és James ismét beveszi magát az erdőbe. Mivel Donna hallotta, amikor Sarah elmesélte a látomását, értelemszerűen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy nem ásta-e ki valaki a szíves medált. Legnagyobb megdöbbenésükre nem találják a medált, így teljesen tanácstalanok. Donna mesél arról, hogy Laurának is voltak furcsa látomásai, és az anyjánál is régi már ez a dolog. A fiatalok elhatározzák, hogy nem csak Laura, de maguk miatt is kinyomozzák az ügyet. Mellesleg egy szemérmetlen bagoly („a baglyok nem azok, amiknek látszanak”) is leskelődik a csókolózó pár után.

Truman seriff ezúttal csak telefonon keresi Josie-t, számára is kezd gyanússá válni a barátnője, rákérdez, hogy járt-e a Farakás Motelnél. A nő kitérő választ ad, és rövidre fogja a beszélgetést. Aztán Pete és Josie jelentéktelen dolgokról fecsegnek: majonézről, közös horgászatról. Az öreg nem kepeszt nagyon a nőért, kis figyelemmel is beéri, Josie pedig ügyesen kézben tartja, hogy itt-ott bevethesse Catherine ellen. Miután Pete nyugovóra tér, Josie a leveleket nézi át, és az egyik tartalma, egy dominóról készült rajz, felettébb megdöbbenti. Korábban már láthattuk, hogy Hank mindig egy dominót pörget az ujjai között, zárásként fel is hívja a nőt, hogy megkapta-e az üzenetét. Újabb nagypályás gengszter lép a színre.

Címkék: twin peaks
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtsav 2016.11.13. 07:45:44

Ami érdekes, hogy itt Gordon Cole a hangja még teljesen normálisan hallható, holott a későbbi felbukkanásaihoz hasonlóan a Fire Walk With Me előzményfilmben is kiabál.
süti beállítások módosítása