Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 2x10 - Pegasus

2008. augusztus 15. 13:11 - Freevo

Elérkeztünk a sorozat történetének egyik legfontosabb fejezetéhez, amelynek nyitóepizódját a készítőknek nem is sikerült belesűríteni a szokásos egy órába, ezért DVD-n egy tizenöt perccel hosszabb változatot jelentettek meg. Sajnos kis hazánkba ez a kiadás sohasem érkezhet meg, ezért itt, a hogyvolt blogon igyekszünk pótolni a hiányosságot, és a következőkben a bővített verzió történetét prezentáljuk.

Az eredeti változat in medias res kezdése helyett egy nyugodtabb felvezetőt kapunk: Starbuck épp azt magyarázza az elnöknek és a parancsnoknak, hogy hogyan szabadíthatnák ki a Capricán ragadt ellenállókat. A helyzet azonban az, hogy olyan távolságba kerültek már az otthonuktól, hogy képtelenség lenne biztonságban lebonyolítani a mentőakciót. Gaeta ekkor bejelenti az interkomon, hogy egy ismeretlen hajó bukkant fel az érzékelőkön, és itt kezdetét veszi az adásba került változat.

Már épp vadászgépeket indítanak egymás ellen, amikor jelenti Gaeta, hogy kolóniai jeleket fog felőlük, és Adama úgy dönt, visszavonja a tűzparancsot és leállítja a vészugrást. A hajó a Battlestar Pegasusnak állítja magát, majd a hitelesítés után egy női hang jelentkezik be, és üdvözli a parancsnokot. Ő Cain admirális, és láthatóan maga sem hiszi el, hogy összetalálkoztak. Csoda történt.

Újabb extra jelenetekben megtudjuk, hogy Cain nagyon fiatalon kapta meg az ellentengernagyi rangot, és meglehetősen kemény csaj. A hangárban a Galactica összes tisztje és altisztje vigyázzban állva fogadja a másik battlestarról érkezőket, akik fegyelmezetten kivonulnak egy Raptorból, legvégül magával Cainnel. Bemutatják neki az elnöknőt, akit ő még oktatási miniszterként ismer, majd felismeri Baltart is a sorok között. Végül üdvrivalgás kíséri a beszédét, ahogy köszönti a kolóniák flottájában a Galacticát és a civil hajókat.

Cain ezután Adamának és Roslinnak elmeséli, hogy a Pegasus épp felújítás alatt volt, amikor a cylonok támadtak, ezért nem voltak hálózatba kötve a számítógépeik sem, és csak egy kiszámítatlan ugrással sikerült elszökniük az ellenség elől. Azóta folyamatosan követték a cylon flottát, és gerillahadviselést alkalmaztak ellenük, azaz védekezés és menekülés helyett ők támadtak. Végül így botlottak a kenyérpirítók nyomában a Galacticába.

Roslinnak végre leesik, hogy Cain magasabb rangú tiszt, mint Adama, így mostantól ő parancsnokol, és ezért nevezte a kolóniák flottájának az egy szem Pegasust. Az admirális megígéri, hogy nem fog beleszólni a Galactica belső dolgaiba,majd kiderül, hogy nekik is van egy cylon foglyuk. Eközben Tigh alaposan leitatja a másik battlestar első tisztjét, aki elkottyantja, hogy az elődjét maga Cain lőtte le parancsmegtagadásért, amikor az a halálba akart küldeni egy osztag pilótát.

A hangárban ezalatt Lee és a pilótái összetűzésbe kerülnek a Pegasus legénységével, akik a vadászgépeikre festett strigulákkal hencegnek, hogy hány Raidert lőttek le eddig. Baltar egy kivágott jelenetben megmutatja Cainnek az ő foglyukat, Sharont, és kihangsúlyozza, hogy az emberi bánásmódnak köszönhetően nagyon segítőkésznek bizonyult, így megkérik, hogy vizsgálja meg a Pegasus foglyát is.

A tévés változatban csak elmondták, de itt láthatjuk is, hogy a Galactica egy csomó felszerelést kap a másik csatahajótól, így Tyrolt is ellátják eszközökkel, Gaetára pedig egy nagy rakás digitális adathordozót bíznak, hogy a nemrég leformázott gépeiket újratelepíthesse, a hadnagyot azonban jobban érdekli, hogy van-e pornó az anyagok között.

Roslin amiatt aggódik, hogy miért nem kapnak a civilek is ellátmányt, és hogy mihez fog most kezdeni Adama, hogy mostantól neki kell felelnie valaki másnak. A parancsnok megbirkózik a helyzettel, de láthatóan erre nem volt felkészülve. Tyrolék közben megtudják a Pegasus fedélzeti főnökétől, hogy valójában civil, és a háború miatt sorozták be, mi több, nekik is voltak civil hajóik, de azokat hátrahagyták.

Baltar látogatást tesz a Pegasus cylon foglyánál, aki nem más, mint egy másik Hatos-példány, és brutális bánásmódban részesítették.Ezután megbeszéli Cainnel a teendőket, amit szintén megvágtak a tévéváltozatban, de mi megtudjuk, hogy ez a fogoly Centurionokat szabadított a Pegasus fedélzetére, és a legénység nyolcszáz tagjának haláláért felelős. A kínzás azonban nem vezetett semmire, így ideje úgy bánni vele, mint ahogy ők tették Sharonnal.

Adama látogatást tesz Cainnél, és egy újabb kibővített jelenetben megbeszélik, hogy mennyivel újabb és nagyobb hajó a Pegasus, mégis feleannyi emberre van szüksége, mint a jó öreg Galacticának. Az admirális megmutatja a cylon flottáról készített felvételeiket, és felhívja a figyelmet egy gondosan őrzött hajójukra, aminek nem tudják egyelőre a funkcióját. A parancsnok úgy táncol, ahogy Cain fütyül, mondani se kell neki, máris készen áll egy összehangolt csapásra a stratégiai célpont ellen.

Az admirális kijelenti, hogy a Galactica naplóinak átolvasása után úgy látja, Apollo nem maradhat a légicsapat parancsnoka, mivel lázadozó és engedetlen, nem is beszélve Starbuckról és a cylonszerető Helóról, meg persze az alkoholista Tigh ezredesről.Adama megpróbálja halálra nézni Caint, de az rezzenéstelen arccal parancsba adja az áthelyezéseket, mondván, hogy helyre kell állítani a hajó morálját.

A parancsnok tudatja a rossz hírt a fiával és Karával, akik vérbeli fegyelmezetlen tisztek módjára reagálnak, így kapnak is egy adag lebaszást. A bővített kiadásban Adama még megjegyzi, hogy vigyázzanak magukra, mert szerinte ki akarják őket iktatni, amire Lee azzal felel, hogy szerinte mindnyájukra vadásznak. Egy újabb kivágott jelenetben Tyrolt leváltják a másik hajó fedélzeti főnökére.

Starbuck már az első eligazításon bontja a rendet a Pegasuson, amiért a légicsapat parancsnoka egy szar tervet eszel ki a Cainék által kijelölt hajó felderítésére. Fotókat kéne készíteniük a célpontról, de nem hajlandóak bevetni a Galactica különbejáratú lopakodóját. Lee, akit megalázó módon egy Raptorba osztanak be, titokban Starbuckra bíz egy felvevőeszközt, és utasítja, hogy menjen csak önállóan a Blackbirddel, és végezze el fű alatt a küldetést.

A Galacticán hamar otthon kezdik magukat érezni az áthelyezett tisztek: az egyik ittasan Tyrol és Helo orra alá dörgöli, hogy a Pegasus cylonvallató tisztje nemsokára látogatást tesz az ő robotmacájuknál is,majd elmesélik, hogyan erőszakolták meg csoportosan a saját foglyukat, a Sixet. Majdnem verekedés tör ki köztük, de a főnök időben leállítja Helót, és rohanni kezdenek a fogda felé.

Sharon kihallgatása eközben már megkezdődött, de nem tud semmit sem elmondani a rejtélyes hajóról, amire úgy vigyáznak a cylonok, így a vallató rögtön a durvább eszközökhöz folyamodik. Tyrolék eszüket vesztve rohannak, de mire odaérnek, már késő. A Pegasus tisztje már erőszakolja a magatehetetlen foglyot, amikor belépnek.

Helo a katonát rántja el, aki lefogta Sharont, a főnök pedig minden elejét beleadva tépi le a róla a tisztet, és nekivágja a falnak. A tévés változat nézői szerencsésebbek, számukra a két férfi még időben érkezett meg az áldozat megmentésére. Végül a harmadik katona, akit nem tudtak elintézni, vet véget az ütlegelésnek, és megállapítja, hogy a vallató halott.

Cain dönt a kettejük sorsáról: Helo és Tyrol a Pegasuson kerül hadbíróság elé, mivel Adama már cirkuszi játékot csinált egyszer egy ilyenből.Miközben Baltar bevallja a fogoly Sixnek, hogy a szerelme is pont úgy néz ki, mint ő, és Lee meg a felettese egy Raptorral előkészül a felderítőküldetésre, az admirális már le is zárja a tárgyalást. Gyilkosságért és hazaárulásért mindkét tettes ítélete halál.

A parancsnok nem hagyhatja, hogy két emberét kivégezzék, ezért nem habozik: útnak indít egy osztag Vipert és egy csapat katonát, hogy visszaszerezze a két elítéltet. Cain azonban tántoríthatatlan, nem hajlandó kiadni őket, ehelyett elindítja a saját vadászgépeiket. Ezzel vége a második évad első felének.

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dupi 2008.08.15. 13:58:06

tényleg, mekkora rész volt. gyakorlatilag lefagyva néztem végig, hogy mennyire máskép is lehet csinálni, mint a mi kis családi flottánkban.

TetraB 2008.08.15. 17:41:41

ami meg fog jelenni 2. évad DVD (ha meg fog), azon sem ez lesz rajta?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.08.15. 17:54:09

De, utánanéztem, azon megjelenhet. Eddig a 2-es régiókódú DVD-ket rajta volt, úgyhogy bizakodni lehet.

Kobaljov 2008.08.15. 19:21:28

Az a vallatótiszt erősen hasonlított Steve Ballmerre, csak nem a cylonok operációs rendszerét kívánta magáévá tenni?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.10.16. 15:39:16

Az egyik legjobb rész ez, de összegezve az előzővel és az ehhez kapcsolódó még két résszel a sorozat talán legjobb részei. (most vagyok a 3x05-nél).

A DVD-s verzió elérhető valahol torrenten?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.10.16. 16:28:50

Szerintem néhány nézés után imádni fogod a 3x01-3x05-ös felvonást is. :) Én legalábbis így voltam vele. Joe bácsitól pedig érdeklődj valamilyen Extended Version vagy ilyesmi után, vagy esetleg kérd el tőle a teljes második évadot, amiben benne lehet ez a verzió is. Én is nehezen találtam meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.10.17. 10:43:57

Ki az a Joe bácsi?

A 3. sorozat első részei finoman szólva nyomasztóak. Nem volt jó érzés nézni őket. Asszem a 3x07 volt az utolsó amit láttam. Az már megint jobb volt.

Azt a pillanatot várom (ha lesz) mikor Sharon rájön, hogy hazudott neki az öreg Adama. Nem lesz kellemes.

A film zenéje meg valami fantasztikus. Nagyon kevés sorozathoz írtak ennyire jó zenéket.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.10.17. 11:41:23

Molnibalage, Joe bácsiról itt olvashatsz bővebben:
hu.wikipedia.org/wiki/Eufemizmus
süti beállítások módosítása