Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 2x09 - Flight of the Phoenix

2008. augusztus 08. 11:07 - Freevo

Minden katonai sorozatba kell egy olyan epizód, amelyben az altisztekről meg a mellékszereplőkről is kiderül, hogy emberek, és ezalól a BSG sem lehet kivétel. Az első jelenetekben Helót láthatjuk, akit a capricai kényszerszabadsága után nem fogadnak kitörő örömmel a régi bajtársak: Starbuckot kivéve mindenki a cylonszeretőt látja benne, aki felcsinálta az ellenség egyik tagját.

Egy alkalmas pillanatban Helo megkeresi Tyrolt, hogy bocsánatot kérjen, amiért metaforikus értelemben elszerette előle Sharont, amire a főnök azzal replikázik, hogy kifejezetten örül, hogy nem az ő félvér gyerekével terhes a cylon. A beszélgetésük annyira dokumentarista jellegű verekedésben tör ki, hogy még az operatőrök is látszanak a háttérben. Tyrol majdnem megöli csavarkulccsal a pilótát, közben a vezérlőben pedig újra felbukkan a cylonok nyolc résszel ezelőtti vírusa, és okoz néhány Star Trek-es konzolrobbanást.

A bársonyos jellemű Gaeta hadnagy, akit a múlt héten cigarettázni és lazulni láttunk, ezúttal teljesen kiborul, hogy sorról sorra kell átnéznie a Galactica programkódjait a vírus nyomában, és asztalt csapkodva káromkodik Tigh ezredessel. Ezzel párhuzamosan a hangárban meg Lee Adama követel lehetetlen dolgokat Tyrol főnöktől, csak hogy a hülye is megértse, az űrben is lefele folyik a szar.

A lelkiismeretes gépész, mivel nem tudja megjavítani Apollónak az egyik Vipert, úgy dönt, csinál helyette egy újat – innen a cím, amelyet a hasonló témájú Dennis Quaid-film is visel 2004-ből. A kollégák elég szkeptikusak, de a főnök tántoríthatatlan, és a szabadidejében, nulla mérnöki tudással nekilát összehegeszteni a vadászgépet.

A hobbiprojekt híre hamar elterjed a hajón, és persze, hogy csak az írók kedvenc karaktere, Starbuck áll Tyrol mellé: elvállalja, hogy majd repül a kész géppel. A cylon komputervírus miatt Leevel és Edward James Olmos fiával majdnem megfulladnak a céllövöldében, biztos megharagudott rájuk a féreg, amiért Sharon-fejű céltáblákon gyakoroltak.

Roslin elnök egy újabb kivizsgáláson megtudja a dokitól, hogy már csak hetei vannak hátra az előrehaladott rákja miatt, de a munkáját még képes lesz végezni. Apollo és Dee közben feszültséglevezetés gyanánt küzdősportolnak egy kicsit, aminek majdnem csőrözés lesz a vége, de szerencsére Billy időben érkezik, hogy leállítsa őket.

Adama kitalálja, hogy az egyre okosabb vírus megfékezésére az egyetlen megoldás, ha a fogdába zárt Sharont hívják segítségül. Le is küldik Helót, hogy beszéljen vele, de ő előbb afelől érdeklődik, szereti-e a nő. A cylon válaszából az derül ki, hogy csak halvány fogalmai vannak erről az érzésről, viszont a csupa számjegyből álló programkódokat úgy olvassa, mintha muszáj lenne.

A főnix-projektben végül már a vezérlő tisztjei is besegítenek a főnöknek, és egy kis parasztkodás után a hitetlenkedő Tigh is segít szerezni hajtóművet a gépbe. Utolsó lépésként már csak burkolatot kéne szerezni a járműnek, ám a fémből hiány van, így Helo színpadiasan bejelenti, hogy szénkompozitra lesz szükségük. Így nemcsak a radarok számára lesz láthatatlan a vadász, de meg is kapja a Blackbird elnevezést.

A cylon vírus egy jelet küld ki, hogy egy csomó Raidert rendeljen oda, mire sikerül leállítania a Galactica rendszereit. Adama parancsnoknak egyetlen választási lehetősége marad, leformázzák a merevlemezeiket, és újratelepítik az operációs rendszereket, ezalatt pedig Sharont a gépek közelébe engedik, és bíznak benne, hogy nem csalja őket tőrbe. A cylon vérkeringése szerencsére kompatibilis a Battlestar számítógépeivel, ezért rádugja magát egy kábelre, és visszaküld egy másik vírust a tömegesen érkező ellenséges vadászgépeknek.

Starbuck végre kipróbálhatja, milyen repülni a vadonatúj lopakodóval, és néhány perces bénázás után sikerül is uralnia a gépet. A csendes üzemmóddal a frászt hozza a legénységre, miután percekre eltűnik az érzékelőkről, aztán hazatér a hivatalos avatási ceremóniára.

Roslin tiszteletére Laurának keresztelik a hajót, cylongyűlölőék pedig békülékenyen kezet ráznak Helóval, amiért eszébe jutott a szénkompozit. Az elnöknő kifejezi abbéli örömét, hogy ez a projekt kicsit felhúzta az amúgy a béka segge alatt tanyázó morált, és új reményt adott a legénységnek, plusz ígéretet tesz arra, hogy eljutnak a Földre.

A záró képsorokban Tyrol főnök látogatást tesz egykori szeretője másolatánál, Sharonnál, és a cella telefonján keresztül újra beszélnek egymással.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása