Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 1x15 – Cor-Ai

2008. augusztus 02. 12:00 - Llew

A csillagkapu a mai küldetés során egy kihalt, hárombódés középkori piacra viszi a CSK-1-et. Teal’c rövid szemlélődés után közli O’Neillel, hogy ő már járt erre. Az egyetlen kőépület átvizsgálásakor profi katonáinkat rögtön csapdába is ejti egy csapatnyi nyílpuskás cserkészfiú. Jack tőle szokatlan diplomáciai sikert elérve pár mondat alatt eléri a kölcsönös fegyverletételt. Ez azonban csak addig tart, míg a cserkészvezető szembe nem találja magát Teal’ckel. Önkifejezés terén kihívásokkal küzdő barátunkban ugyanis apja gyilkosát ismeri fel.

A fickó ujja nagyon viszket a ravaszon, de egyik társa nyugalomra inti, mondván vigyék a jaffát a Cor-Ai elé, és majd az dönt a sorsáról. A piac újra kezd benépesülni, és az öregeket vezető nő közli is Jackkel, hogy szabadon távozhatnak, de csak ők, mert Teal’cnek maradnia kell. Hanno, a cserkészek parancsnoka egy mankót mutat neki, amitől vissza flasbackkelünk Teal’c múltjába és megnézzük mi rosszaságot művelt, amivel így felbőszítette ezeket a kedves népeket. Bizony-bizony igaz, amit a kiscserkész állít, mert kedvenc jaffánk csúnyán hasba lőtte a féllábú fatert.

A jól ismert szúrós tekintetet Hanno beismerő vallomásnak tekinti és megindítja a rabosítást. Jack a mai napra valószínűleg kimerített a diplomácia keretét, mert fegyverrel igyekszik megoldani a helyzetet. Daniel beavatkozásának hatására végül próbálnak a békés megoldásra törekedni. A foglyot bezárják egy cellába, de amint magukra hagyják őket, az ezredes már fel is vázolja a szökési tervet. Legnagyobb meglepetésére Teal’c nem akar menekülni. Jackson meglehetősen optimista a kilátásba helyezett tárgyalás miatt, pedig az elhangzottak alapján valószínűleg nem „A goa’uldok rosszak” mondat ötszázszori leírása lesz a büntetés.

Másnap három nő jön a börtönbe, hogy egyikük Teal’c „hangja” legyen a tárgyaláson. A csaj nem hasonlít OJ Simpson ügyvédjére, de a semminél talán jobb. A helyi és az amerikai jogrendszer különbségéről folytatott beszélgetés után Jack úgy dönt, ma is próbára teszi diplomáciai „képességeit” és majd ő játssza a védőt. Carter óvatosan megjegyzi, hogy Daniel talán jobb lenne a feladatra. Erre nem tenném a fejem, mert a fickó mindig akkor pofázik, amikor nem kéne. Végül is a csoportos képviselet mellett maradnak, így kipipálhatjuk a jogi sorozatok kötelező csinos ügyvédnőjét is.

Megkezdődik a tárgyalás és kiderül, hogy a helyiek nagy rajongói lehetnek a bírósági csatáknak, mert a főépület rögtön a tárgyaló terem is. Hanno kezdésként bocsánatot kér, amiért első pillanatban majdnem a hírtelen felindulásból elkövetett emberölés bűnébe esett. Az öregek vezetőjétől megkapja a díszes gereblyét, és amolyan ügyészes nyitóbeszédbe kezd. Nem sokat vacakol, rögtön kilátásba is helyezi a halálbüntetést, majd a következő mondattal közli, hogy ez szinte tuti, mert egyben ő a Cor-Ai vezetője is. Dredd bíróék ezt egy fokkal tovább fejlesztették, de itt még ragaszkodnak a formalitásokhoz. Jack ügyvédi fogásai kimerülnek a mindenki által ismert „Tiltakozom!”-ban, de nem sokra megy vele, mert itt másként mennek a dolgok. Teal’c ráadásul be is ismeri a gyilkosságot.

Az ezredes igyekszik jobb belátásra bírni őt a katona-voltál-parancsot-teljesítettél érvvel, de a védence makacsul elmerült az önsajnálatba és minden áron vezekelni akar a múltbéli bűneiért. Szerencsére Danielnek kivételesen használható ötlete is van, ezért tanú meghallgatás következik, ahol elmondja, hogy Teal’c milyen jó gyerek, mert bár részben miatta lett a felesége goa’uld, azóta összebarátkoztak, és együtt harcolnak.

A tárgyalás közti szünetben Jackson értékes információhoz jut. A byrsaiak titkos alagutakon keresztül menekülnek a goa’uldok elől, de vagy mindenki megy vagy senki. Így, aztán ha van egy öreg vagy beteg köztük, akkor már bukik is az egész elrejtőzés. Erre alapozva Daniel kidolgoz egy national geographicos stratégiát. Azzal, hogy Apófisz parancsára Teal’c Hanno apját ölte meg, gyakorlatilag javította a csoport menekülési esélyeit. Az érvelés működne is, ha nem az áldozat fiát kéne meggyőzni. Amíg Jackson ügyvédkedik, addig O’Neill és Carter B tervként haza megy erősítésért.

Hiába igyekeznek hőseink az ügy mindkét oldalon vesztésre áll, mert bár Hanno elismeri a felhozott érvek logikáját, de mivel az apjáról van szó, marad a halálos ítélet. Odahaza se jó a helyzet, mert Teal’c szövetségesből hirtelen háborús bűnös lett, és mivel az USA-nak nem szokása beavatkozni más népek ügyeibe, így szó sem lehet katonák küldéséről. Amíg Hammond tábornok az elnökkel tárgyal, addig a halálra ítéltet hennafestő lányok készítik fel a halálra. Az elnök hajthatatlan nincs mentőakció, így O’Neill és Carter kettesben térnek vissza.

Időközben jaffák érkeztek a bolygóra és jó pásztorként éppen a lakosokat terelgetik össze. Hanno a nagy eszével azt hiszi, hogy Jack-ék hívták őket, és nem engedik el Teal’cet sem, hogy szembe szálljon velük. A cserkészcsapat elterelő akció gyanánt hátba löveti magát, hogy ez alatt a gyerekek és nők elmeneküljenek. Szerencsére az ezredes elintézi a kinti jaffákat, bent az épületben viszont Shak’l, aki a noxos akció óta Apófisz első testőre lett, felismeri Teal’cet. Az egyik gyerek titokban egy kést nyom a kezébe. Kiszabadítja magát, leszúrja Shak’lt, lelövi az egyik jaffát, szóval teszi amit egy hőstől elvárhatunk. És még többet is, mert a végén még önfeláldozóan beveti magát egy csapat gyerek elé is, hogy megmentse őket az utolsó jaffától. Hanno teljesen meghatódik, hogy az apja gyilkosa képes volt értük harcolni, ezért törli a kivégzést. Mindenki örül, új barátokat szereztünk, és a régieket is sikeresen megtartottuk.

Címkék: csillagkapu
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása