Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 2x08 - Final Cut

2008. augusztus 01. 13:02 - Freevo

Oké, letudtunk egy jelentős fejezetet a sorozat történetében, itt az ideje rápihenni egy kicsit. Ezen a héten a pilóták hétköznapjaiba nyerünk bepillantást, mindezt a zseniális Robert Young tolmácsolásában, aki csak a Battlestar Galactica kedvéért ruccant át a tévé világába rendezni.

Az epizód Xenával nyit, aki felcsapott sajtósnak és szőke hajat hord, és éppen egy tévékettős stílusú riportot vág össze a Tigh parancsnoksága alatt történt mészárlásról, amely az egyik civil hajón négy áldozatot követelt, amiért aljas módon nem akartak kávét adni a Galacticának. Két tengerészgyalogos érkezik, hogy elkísérjék az elnök asszony elé.

Az elnök különgépén hamar kiderül, hogy Adama parancsnok és Roslin immár nemhogy kibékültek egymással, de látványosan bratyiznak is, és együtt fogadják az érkező riporternőt. Szeretnék, ha Xena nemcsak a katonaság árnyoldalát mutatná be a mészárláson keresztül, ezért korlátlan bejutást engedélyeznek neki a Galactica teljes fedélzetére, hogy egy objektív képet nyújthasson azokról, akik nap mint nap megvédik őket a cylonoktól.

Tigh ezredes ezalatt a mészárlásról kiszivárgott videó miatt halálos fenyegetést kap: a felesége veszi észre, hogy egy versidézetet firkáltak a szobatükrükre, miszerint a sötétségből alá kell hullaniuk. Xena megérkezik az operatőrével (egy valódi, civil kameramannal, akinek a felvételei tényleg bekerültek az epizódba) a Galacticára, és interjúkat készít a legénység tagjaival, közben pedig egy halom felvételt készít a kisebb-nagyobb összezördüléseikről szolgálat közben.

A CIC-n rögzítenek egy rövid beszélgetést, amelyben Adama arra utasítja Tigh ezredest, hogy ugorjon át a luxushajóra, ahol egy "nyavajgási csúcstalálkozót" hívtak össze a flotta összes hajója számára, így ott megmutathatja, hogy nem fél a megmutatkozni a fenyegetések és a rossz hírneve ellenére sem. Valaki azonban szabotálja a Raptort, amivel át kéne repülniük, majdnem megölve ezzel az utasokat, így le kell fújni a delegáció útját.

Xena kérdezgeti azokat a katonákat is, akik részt vettek a civil hajón történt mészárlásban, de mindenki Tighra keni a felelősséget, hiszen ők nem értenek a tömegkontrollhoz, és különben sem az a dolguk, hogy ott ugráljanak. A felesége tanácsára az ezredes is megpróbálja elmondani a saját álláspontját a riporternőnek, de hamar rájön, hogy arra megy ki a játék, hogy még jobban bemocskolják a hírnevét, és részeges disznónak állítsák be. Szó se róla, objektív riportról volt szó.

A riporter kérdőre vonja Adamát, hogy mégis miért nem indítottak eljárást a mészárlást ügyében, amireazt kapja válaszként, hogy ezekben az időkben minden emberre szükségük van, és elég büntetés az is a számukra, hogy a gyilkosság tudatával kell együtt élniük. Közben az egyik pilótacsaj, a nagyszájú Kat annyira kikészült a stresszes, tizennégy órás műszakoktól, hogy túladagolja magát stimulánsokkal, és elcseszi az egyik landolását. A gyengélkedőben köt ki, ahova követik Xenáék is, és éppen akkor érnek oda, amikor Cottle doki a vetéléstől próbálja megmenteni a titokban ott tartózkodó Sharont. 

Adama rögtön el is veteti a cylonról készült felvételeket, és a riporternő megígéri, hogy említést sem fog tenni róla a dokumentumfilmben, ő is tisztában van vele, hogy teljesen lerombolná a flotta morálját és a katonaságba vetett maradék bizalmat is. Persze jól átverte a parancsnokot, mert a valódi szalag végig ott volt a ruhájában elrejtve.

Nemsokára beindul a vészjelzés, hosszú napok óta először bukkannak fel újra a cylonok. Az eseményeket Xena a vezérlőben rögzíti, így most először láthatjuk, percről percre mit élnek át azok, akik csak a rádión hallják, mi zajlik odakint az űrben. Feszült pillanatok telnek el, aztán a Viperek veszteség nélkül leszedik a két Raidert. Dee szerint ez az idővel nemhogy könnyebb, hanem épp egyre nehezebb lesz.

A kész anyagokat a riporterek elkezdik újra átnézni és összevágni, és Xena észreveszi a pilóták pihenőjében készített felvételen, hogy az a tag, aki a civil hajón a mészárlást vezette, ugyanannak a költőnek a kötetét olvassa, akitől az idézet Tigh tükrére volt mázolva. Ezalatt az ezredes arra tér vissza a kabinjába, hogy a felesége megkötözve hever a padlón, a következő pillanatban pedig valaki hátulról leüti őt.

Mire a riporternő jelenteni tudná a megfigyelését, Tigh már lebeszéli a pilótát a gyilkosságról, mondván, a mészárlás egy baleset volt, ez viszont döntés. A kész dokumentumfilmet ezután együtt nézik meg Roslin hajóján, és a végénXena egy megindító beszédet tart a katonaságról a himnusz zenéjére, ami el is nyeri Adama tetszését, és rábólint a műsorra.

Nemcsak a Galactica flottája, hanem a Capricán tartózkodó cylonok is a filmet nézik, sőt, hozzájutottak a kivágott jelenethez Sharonnal is. Egy Six arról érdeklődik, hogy a baba túlélte-e, amire az előttük ülő Xena igennel felel, így láthatjuk, hogy valójában mindvégig cylon ügynök volt.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2008.08.02. 19:39:06

Diannás cukor színre lép.
süti beállítások módosítása