Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Babylon 5 1x02 - A lélekvadász

2008. július 24. 11:30 - k.g. (törölt)

Na ez az az epizód, amely így 14 év távlatából a madTV extra hosszú Babylon 5 paródiájának néz ki – tessék csak egy pillantást vetni a címre, ami kivételesen nem is a magyar fordítók közmondásos kreativitásának szüleménye, L-É-L-E-K-V-A-D-Á-S-Z, ízlelgessük a szót –, de sebaj, ennek megfelelően sokat fogunk derülni rajta.

Még mielőtt belecsapnánk azonban a lehetetlenebbnél lehetetlenebb gumimaszkok közé, gyorsan le kell rendezni a főszállal való foglalkozást meg egy újabb kényszerű szereplő-cserét: megérkezik az új doktor, Stephen Franklin; illetve egy hívatlan vendég egy roncsnak kinéző űrhajóban, amit úgy kell bevontatni, nehogy az állomásnak ütközzön.

Az űrhajónak utasa is van, akit gyorsan az izolaborba szállítanak. Delenn a titokzatos idegen láttán olyan hisztirohamot kap, mint amikor az aggszűz irodalomtanárnő dolgozatnál puska helyett Playboyt talál a padban. Kikapja Garibaldi övéből a pisztolyt, amit Sinclair alig bír kicsavarni a kezéből, csak ezután nyugszik le egy kicsit, hogy közölje a szörnyű igazságot: lélekvadászt fogtak.

A fent nevezett hamarosan fel is ébred (miután megérezte, hogy egy piti itt-a-piros-hol-a-pirossal idegeneket lehúzó csalót megkésel az egyik elégedetlen ügyfél), ám mindenféle kommunikációs kísérletet úgy hárít el, hogy egy misztikusnak, fenyegetőnek vagy tudomisénminek szánt kántálásba kezd; a végeredmény azonban inkább úgy hangzik, mintha egy torokgyulladásos Darth Vader szótagolva olvasna egy müzlisdoboz hátuljáról. Ráhagyják, közlik vele, hogy amíg felépül és a hajóját megjavítják, itt maradhat, aztán húzás.

Delenn úgy tűnik, szereti cukkolni magát, mert belelapoz a magazinba újból meglátogatja a lélekvadászt. Ebből a beszélgetésből még egy-két hasznos dolgot is megtudunk, többek között, hogy lélekvadászunk „meg akarta menteni” a mimbari vezető, Dukhat lelkét is (a Földdel vívott háborúban halt meg), de a Szürkék Tanácsa nem engedte a közelébe. Sőt, Delenn személyesen is jelen volt a Szürkék Tanácsa tagjaként! Mr. Lábköröm-szorult-a-homlokomba nem is érti, miért akar egy kvázi kormánytag nagykövet lenni. Ami azt illeti én sem, de ez jelzi, hogy itt valami nagy van készülőben. Delenn Szürke Tanács-tagságát az epizód végén egyébként Sinclair is megtudja majd, ennyit a főszálról, jöhet a lélekvadászat.

Vörösfejű szektásunk ugyanis egy ósdi összeesem-és-várom-hogy-az-egy-szem-biztonsági-őr-bejöjjön-majd-közvetlenül-fölém-hajoljon-mire-én-elveszem-a-fegyverét trükkel kiszabadul, és lélekmegmentő túrára indul. Beszerzi többek közt az állomás részletes térképét a feketepiacon egy folyamatosan kattogó és szötymörgő, kétméteres, felegyenesedett házilégy-szerűségtől, akinek, ha szerencsésebb és egy japán Godzilla-filmben szerepel ördögi főgonoszként, már szentélye lenne a zskategoria.blog.hu-n.

Közben érkezik egy másik soulofil, vagy hogy nevezzem őket, aki közli, hogy az először megismert mélyhangú kántáló barátunknak kicsit agyára ment, hogy csomószor lekésett a lelkekről, ezért úgy döntött, nem vállal felesleges kockázatokat, nem vár a természetes halálig. Ezek után már valóban félelmetes, amikor beállít Delennhez Kattant Vörösfej, hogy „jöttem megmenteni a lelkedet”.

A szót tett követi, a következő jelenetben pillanatban Delenn egy asztalon fekszik, Kattant Vörösfej pedig élvezettel magyarázza neki, hogy „a szíved lassul, egyre lassabb, a véred elfolyik, itt, ezen a csövön keresztül, ne ellenkezz, mert azzal zavarod a lelked és rontja a minőségét”, kicsit pofátlanság még azt is kritizálni, ahogy meghalsz, de lélekvadász körökben biztosan törekedni kell a minőségi alapanyag beszerzésére.

Nemkattant Lélekvadász közben megérzi Delenn közelgő halálát – érdekes módon csak azután, hogy Sinclair ráparancsolt, hogy „te meg tudod érezni a halált, nem? Akkor érezd meg és azt is, hogy hol van!”; mire ő átszellemült arccal rámutat az állomás térképén a megfelelő szektorra, nem kicsit komikusan –, a parancsnok rohan is megmenteni kedvenc mimbari nagykövetét.

Rövid harc után Sinclair vesztésre áll, de Kattant Vörösfej golyóbisokba zárt lelkeinek hirtelen feltámad az igazságérzete vagy mi és feltartják fogvatartójukat, elég időt hagyva Sinclairnek arra, hogy a lélekbefogó gépet – amely mellesleg úgy néz ki, mintha a Bubbles által két és fél évszázaddal korábban eladott színesfémből barkácsolták volna össze a roncstelepen – tulajdonosára irányítja és csodálatos módon őt nem kell órákig véreztetni előtte, rögtön elkapja a gép a lelkét és üveggolyóba zárja. Delenn több vért vesztett, mint amennyi egy elefántot már megölt volna, de dr. Stephen Franklin szerint nem baj, mert a mimbariknak nagyon erős az akaratuk – „ezért harcoltak olyan bátran a háborúban is, már akkor sem érdekelte őket, hogy mennyi vért vesztettek” –, úgyhogy tutira felépül. Na én egy ilyen beszólás után háromszor ellenőriztem volna, hogy hány „n”-nel van írva a „university” a diplomájában, de itt mindenki azzal van elfoglalva, hogy Delenn mégiscsak túléli, az ügy ennyiben is marad.

Címkék: babylon5
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása