Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Primeval 1x05

2008. július 21. 13:00 - Dirky

Remélhetőleg mindenki kiheverte már a goa’uldos epizódot, tehát felfrissülten nézhetjük az új hullajelöltek feltűnését: két béna golfozó vetélkedik, de a tavacska alján levő koponya sejteti, hogy nemsokára egy kompetensebb versenyző is beszállhat. Meg is teszi – epizódszereplő megfordul, epizódszereplő sikolt, epizódszereplő meghal, szerintem sokakat nem lep meg ez a fejlemény. Mit sem tudva a golfélet számára kedvező fejleményekről, Konnor változatlanul Abby lakásában geekeskedik, mikor Klaudia már a kommandósok számára osztogat parancsokat, Katör szokása szerint elkezd okosakat mondani, Sztívön meg…. Á, őt inkább hagyjuk is.

Konnor komoly előrehaladást ér el egy konzolos Oblivion-partiban, bár talán életszerűbb lett volna, ha a képernyőn nem csak a falat üti a karaktere. Mindegy, mert Konnort úgyis hívja Katör, ám az valószínűleg nincs betervezve, hogy Rex is kiszökik utána. Katör és Klaudia a helyszínen éppen CSI-t játszanak, előbbinek tényleg csak egy rendes napszemüveg és egy zakó kellene ehhez a szöveghez. Egyszerűen zseniális a csávó – a madárdal hiányából megállapítja, hogy egy légi anomáliával van dolguk. Hogy miért nem vették észre előbb, ha PONT a fejük felett van három méterrel, azt inkább ne firtassuk. Ahogy azt sem, miért PONT most csap le rájuk a napimonszta, egy jókora repülő őshüllő. Még szerencse, hogy Sztívön képzett akciófilmes megmentésekben, így egy vetődéssel izé.. akciófilmesen megmenti Katört attól, hogy csőrdísz legyen a sorozat hátralevő részében. Persze választhatta volna azt is, hogy egy „Katör, a hátad mögött” kiáltással él, de legyünk őszinték, Sztívöntől nem várunk el ilyesmit.

Mindeközben megérkezik Konnor is, mit sem tudva arról, hogy Rex személyében potyautasa is van. Mikor észreveszi, a repülőgyík már kint is van a kocsiból és élvezi a repülés szabadságát – ami egy légimonszta közelében nem életbiztosítás. Rex és az őt üldöző Konnor nyílt terepre érnek, kialakítva egy sajátos hármasfogatot a lecsapó monsztával együtt. Klaudia, aki láthatóan a normalitást képviseli a csapatban, le is lövetné a kommandósokkal a monsztát, de Katör nem engedi – ha a monszta előtt Sztívön futna, ezt meg is érteném. A csapat nem valami vidám, mikor tudomást szereznek az Abby által illegálisan tartott Rexről, de a munkát ettől folytatni kell, mert a légimonszta egy golfpályánál sűrűbben lakott terület felé vitorlázik. Így Abby és Konnor Rex-keresésbe fognak, míg a többiek a belváros felé veszik az irányt és persze nem várják be a kommandósokat.

A légimonszta azonban meg őket nem várja be, szárnyra kap egy irodaházról, de Katörnek ekkor megint zseniális ötlete támad: Klaudia vetkőzzön le. Erre azért van szükség, mert a piros blúza kitűnő monsztacsalogató lenne Katör szerint – és már épp megjelenik a 18-as karika a sarokban, mikor Sztívön felajánlja, hogy inkább ő vetkőzik. Hát ez nagyon kellett, remélhetőleg tüdőgyulladást kap a mocsok. Mindenesetre a monszta közeledik, Sztívön pedig bénázik a kábítópuskával és panaszkodik, hogy mozog a monszta: Katör udvariasan emlékezteti, hogy ezek a repülő állatok már csak ilyenek, nem kellett volna kihagynia a zoológia szemináriumot. Aztán jön a nagyon-nagyon feszültségfokozó zene, a monszta készül lecsapni – és Sztívön harminc centi távolságból végre el is találja az azonnal ható altatóval. Klaudia persze lehordja mindennek a macsó bagázst, de a fekvő monszta még reflexből fejbekínálja. Na, ez tényleg ütött.

Miközben Konnorék továbbra is Rexet kutatják, Klaudia magához tér az ideiglenes kommandósbázisnak berendezett golfkastélyban, széttapos egy vérrel teli infúziószacskót és megnyugtatja a dokit, hogy rendben van. Mihelyst kettesben marad Katörrel, bevallja, hogy tulajdonképpen egy dolgot kivéve tényleg minden oké – csak éppen megvakult. Én mondjuk csak megemlítettem volna az orvosnak is a dolgot, nehéz lesz hosszasan titokban tartani a dolgot. A háttérben sejtelmes monszta-jön-majd-itt-be zene kíséretében kinyílik egy ablak, de mivel a forgatókönyvírók sokat dolgoztak ezen, minden kedves néző lepődjön majd meg, amikor ez megtörténik. Erre nem is kell sokat várni, mert Konnorék belefutnak egy rajnyi denevérszerű őshüllőbe, akik a fogaikat elnézve röptében rágnák le Batmanről a gumírozott jégeralsóját, combokkal együtt. Szóval megint egy másik monszta a bűnös, végre elkezdődhet a második félidős sikoltozás és mészárlás.

Sztívön eközben tanulmányozza a légi-nem-is-monsztát, pontosabban annak anyagcseréjét. A jelenet pontos ismertetésétől inkább eltekintenék így ebédtájban, csak annyit mondok: azt tudtuk Sztívönről, hogy igazi szarevő, de eddig a pontig csak átvitt értelemben használtam rá a kifejezést. Katör közben Klaudiát nyugtatja, mikor Sztívön közli röpke fekáliaanalízisének laboreredményeit – akármi is ette meg a golfozót, az nem a nagy légimonszta volt. Bizony, a kis denevérmonszták pedig már Katörék közelében járnak, pontosabban a dokival találkoznak. Epizódszereplő megfordul, epizódszer… szóval minden megy a megszokott módon. Katör elkezdi becsukni a kastély ablakait, illetve az ajtókat, aztán a Rémfilmek Második Törvénye* alapján otthagyja a vak Klaudiát egyedül az üvegablakos szobában, míg ő elmegy telefont keresni. A denevérmonszták persze betörik az üveget, de Katör idejében visszatér, és a ruhájára fröccsent vérre hivatkozva ismét le akarja vetkőztetni Klaudiát. Úgy tűnik, Katör prof nagyon begerjed az ilyen monsztás szituációktól. Az idillnek az vet véget, mikor a monszták betörik a fenti üvegkupolát és ismét hátrálásra kényszerítik Katöréket: egy röpke csók azért csak elcsattan, mielőtt Katör kivágódna a szabadba, a monszták pedig utána. Szerencsére eléri a mentőautót, ahol Klaudia telefonján át is tud szólni a kommandósoknak. (Mentális feljegyzés – monsztavadász sose vegyen pre-paid csomagot, életek múlhatnak rajta.)

Klaudia tehát ismét egyedül maradt a kastélyban, a szabályoknak megfelelően utat is törnek hozzá a monszták, de az első eresztést egy golfütővel még sikerül kivédeni. Katör a mentőben összeeszkábál egy házi lángszórót (Aha! Szóval Sztívön tőle tanulta ezt is, mikor a második részben bemutatta.). A denevérmonszták láthatólag valami Bud Spencer-filmből lettek kivágva, mert most csak egyesével támadnak Katörre, aki gyorsan meg is barbjekúzza őket, így viszont idejében már nem képes a kastélyhoz érni. Odaér viszont – Helen Katör! Ha pedig már itt is van, egy mikró és egy gázsütő segítségével inkább magát a kastélyt robbantja fel, benne a monsztákkal. Szegény Katör egy pillanatra azt hiszi, hogy Klaudia is bennégett, de aztán felbukkan a háta mögött, Helen pedig ismét eltűnik valahova, mire befutnak a kommandós srácok.

Egy közeli monszta-free övezetben Konnor és Abby is kibékülnek, mert Abby tulajdonképpen egész jól elvan azzal, ha Konnor körülötte lebzsel. Persze szigorúan csak barátként. Most már csak a kómás légimonsztát kell visszajuttatni a saját korába, de némi szerencsétlenkedés után ez is sikerül, PONT az anomália bezáródása előtt másfél másodperccel. Ügy lezárva, készülhetünk tehát az évadzáró epizódra, ahol nagy meglepetések várják majd az egyszeri nézőt. Sokkoló felfedezések, egy minden eddiginél brutálisabb monszta, Leszter nagy adagokban, illetve Helen Katör férfimagazinos fotózása: ne hagyja ki senki!

* A Rémfilmek Második Törvénye kimondja, hogy bármely rémfilm emberi szereplői entrópiára törekednek, vagyis a rendelkezésükre álló fiktív teret a legegyenletesebb eloszlásban próbálják kitölteni, ennek folyományaként a kezdeti nagyobb csoportok fokozatosan egymástól távoli egyénekre szakadnak. A Hitchcock-kiegészítés alapján az egyenletes eloszlás elérése után maguk az egyének fognak tovább darabolódni, hogy továbbra is megfeleljenek a Törvénynek, illetve ennek gyakorlati folyományaként a darabolódást elősegítő monsztamegjelenés esélye fordítottan arányos az emberi csoport nagyságával (ún. Lovecraft-együttható). A modern rémfilmkutatás központi kérdése jelenleg az, hogy miért érvényesül a Lovecraft-együttható olyan esetekben is, mikor a Főszereplő Sérthetetlenségének Törvénye miatt a Hitchcock-kiegészítés érvénytelen. (lsd. jelen jelenetet)

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg36 2008.07.21. 15:49:25

Még mindig azon vagyok meglepődve, hogy leforgattak egy teljes évadnyi őslényes sorozatot egyetlen egy dinoszaurusz nélkül :) Szegény gyerekek, hát szabad velük így kibabrálni?

Dirky 2008.07.21. 18:16:31

Gyerekeknek eleve nem engedném nézni a sorozatot, Sztívön van benne. És valóban, az első két évadban csak egyetlen dínófaj bukkant fel - ráadásul arról még a készítők sem tudják, hogy pontosan melyik...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 18:57:42

Az a fajta, amelyik elviszi az autórádiót a kocsiból?

Sonrisa 2008.07.21. 19:31:57

A Rémfilmek Második törvénye --> überLOL:) És mi az első.?

A hogyvolt ismét zseniális. Egy ilyen sorozatot, ami tele van kliséhegyekkel ráadásul benne van Sztívön be kéne tiltani - szerencsére nem kell látnom, h átjöjjön a hangulat:) GRAT!

Dirky 2008.07.21. 20:22:46

Dr.Stein: Az a fajta, de a pontos fajmeghatározásra csak a hivatalos oldalakról három eltérő választ kap az egyszeri néző akinek unalmában nincs jobb dolga, mint ilyenekre rákeresni. Persze úgyis az a lényeg, hogy a hetimonszta kibelezze és szétmarcangolja az epizódszereplőket, legyen a neve Anurognathus vagy, teszem azt, Totó.

Sonrisa: Remélhetőleg erre is hamarosan fény derül :-)
süti beállítások módosítása