Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Angel 1x09 – A hős

2008. július 08. 14:00 - foxglove (törölt)

Nagyon aljas egy rész ez, mert amellett, hogy vannak benne egészen röhejes dolgok, az egyik legszomorúbb is egyben. Mennék is anyázni az illetékeshez, de akkor nekem is a Magasabb Erőkhöz kéne fordulnom. Doyle ezzel a résszel búcsúzik a sorozattól, az őt alakító Glenn Quinn-t egyik utolsó szerepében láthatjuk…

Los Angeles, éjszaka. Magányos, csinos nő sétál az elhagyatott utcákon – a potenciális áldozat. Hirtelen egy pasas támadja meg, de aggodalomra semmi ok, egy feketeruhás alak tűnik elő a semmiből, és megmenti a lányt, hiszen ő a Sötét Bosszúálló. Kár, hogy mindez csak Cordelia fejében létezik, aki éppen arra akarja rábeszélni Angelt, hogy forgassanak egy reklámfilmet a cégnek. Természetesen a csinos nő szerepére már meg is van a jelölt. Angel viszont nagyon nem szeretne Sötét Bosszúálló lenni. Buffy látogatása óta igazából semmi sem szeretne lenni. Cordelia fejében megszólal az újratervezés hang, és már rögtön van is egy újabb ötlete. A reklámfilmben olyasvalakire van inkább szükség, aki átlagos. Középszerű. Hétköznapi. Más szóval: Doyle! A szóban forgó személy csak annyit fűz hozzá, hogy a cégnek nincs is szüksége többet démonokra, mikor itt van nekik Cordelia…

Doyle sajnos egy kicsit túl átlagos és túl középszerű, még egy pár mondatos szöveget sem tud rendesen elmondani. Mégis inkább az egyes számú tervhez kéne visszatérni, esetleg ha minden kötél szakad, egy feszes naci segíthetne Angel és az iroda pozitív megítélésén. Doyle elhatározza, hogy beszél a vámpírral, kirángatja a lelki dagonyából. Aha. Angel éppen egy bokszzsákot püföl lelkesen, de Doyle szerint mégis ez a megfelelő pillanat arra, hogy elbeszélgessenek arról, hogy lehet feldolgozni az exekkel való találkozást. Már ha fel lehet. A féldémon is majdnem agy nélkül végezte legutóbb, de Angel történetét az emberré válásról és a kitörölt napról nem lehet felülmúlni. Doyle egyik ámulatból a másikba esik, és bevallja, hogy ő nem lett volna képes a hús gyönyörei helyett az elhivatottságot választani, nincs meg benne hozzá az erő. Még Cordeliát sem meri elhívni vacsorázni, hát még bevallani neki, hogy félig démon.

Végül mégis rászánná magát, de a kritikus pillanatban egy látomás akadályozza meg ebben. Doyle rengeteg, ártalmatlan és halálra vált démont lát, akik segítségre szorulnak. Angellel együtt megtalálják a látomásban szereplő démonokat, akik egy omladozó épületben bujkálnak az őket üldöző Csapás elől. Ez utóbbi egy afféle démon-Gestapo, tisztavérű démonokból álló szervezet, akik feladatuknak tűzték ki a félvér démonok felkutatását és lemészárlását. Doyle nem először hall róluk, pár évvel ezelőtt megkereste egy fajtabelije, de akkor nem tudott és nem is akart segíteni rajta. A Csapás kiirtotta az egész törzset, Doyle pedig megkapta a látomásokat.

A démonok nagyon örülnek Angelnek, szerintük ő a Megjövendölt, aki a próféciák szerint megmenti őket a Csapástól. A vámpír terve az, hogy egy teherhajón elmenekíti éjjel a démonokat, van is egy kapcsolata, aki hajlandó szemet hunyni az illegális rakomány felett. Már csak Cordeliát kell meggyőzni, hogy nem minden démon gonosz, és hogy ezek a démonok bizony nem fognak fizetni a cég szolgáltatásaiért. Mondanom sem kell, hogy Cordelia mennyire lelkesen fogadja a híreket.

Hogy véletlenül se menjenek gördülékenyen a dolgok, az egyik démonfiú elszökik a törzstől, a kötelező forrófejű karakter, aki senkire sem hallgat. Doyle elindul, hogy megkeresse. A démonsrác magasról tojik a Megmentőre, a démonokra és az emberekre egyaránt, és úgy általában az egész világra, de Doyle valahogy mégis képes hatni rá, és rábeszéli, hogy térjen vissza a családjához.

A Csapás azonban már az utcákat járja, átkutatják a házakat a féldémonokat keresve. A második világháború Endlösungjának démon-változatát láthatjuk, ami kicsit khm, gagyira sikerült, de még mindig jobb, mint a Schindler listája, úgyhogy folytassuk. A következő pillanatban vámpír-Angel állít be a leginkább életre kelt bogarakhoz hasonlítható Csapáshoz. Doyle-t hurcolja maga után, és bejelenti, hogy ő bizony be akar állni közéjük. Ő is gyűlöli a félvéreket, és egyetlen vágya a megtisztulás. Hogy bebizonyítsa az elkötelezettségét, laza csuklómozdulattal eltöri Doyle nyakát. Ez nagyon durván átlátszó, de folytassuk. A Csapás elmasírozik, a démonsrác pedig, előbújva a rejtekhelyéből, szomorún gyászolja Doyle-t (még szép aláfestő zene is van), egészen addig amíg a démon meg nem rázkódik és feltápászkodik. Ez is a terv része volt. Mily meglepő.

A hajó kapitánya már indulna, Cordy elintézi, hogy várjon még egy kicsit. Közben a démon-családapa köszönetet mond neki, és elejt egy megjegyzést Doyle féldémonságáról. Cordelia álla nagyot koppan. Angel közben már egyenruhában és lenyalt hajjal hallgatja a bogár-Hitlert beszédét. Ezt már nem is kommentálom. A teherhajó legénységének egyik tagja jó pénz reményében elárulta a Csapásnak, hol rejtőznek a démonok, így a Csapás tesztelheti rajtuk a „tisztító-szerkezetüket”, ami az összes féldémont elpusztítja negyedmérföldes körzetben, de még azokat is, akikben embervér csörgedez. Bogár-Hitler az árulón demonstrálja a hatást.

Doyle és a démonsrác befutnak a hajóra, Cordelia köszönésképpen jó alaposan felpofozza Doyle-t, amiért nem mondta el neki, hogy félig démon. Ez csak „miért ne randizzak Doyle-lal” listája legalján szerepel, az „alacsony” és a „csóró” után. Ezek után elhívatja magát vacsorázni. Megint tökéletes az időzítés, Angel jön, hogy figyelmeztessen mindenki arra, hogy mire készül a Csapás. Kicsit elkésett vele, már megérkeztek, és épp a tisztító masinát szerelik be a hajóba. Angel megpróbálja feltartóztatni őket, de a szerkezet addigra már majdnem működésbe lépett, a hajóból pedig se ki, se be. Az egyetlen megoldás, ha kitépik valahogy a kábelt, de mivel a fényt már nem lehet kikerülni, valakinek fel kell áldoznia magát. Angel végignéz a démonok szánalomkeltő arcán, és úgy dönt, hogy a magára vállalja ezt a szerepet. Miközben búcsút vesz Doyle-tól, a féldémon elmondja neki, hogy megértette, mit jelent az a fogalom, hogy valaki az életét adja egy jobb ügyért. És leüti Angelt. Búcsúzóul megcsókolja Cordeliát (több lesz ez egy egyszerű csóknál), és ráveti magát a szerkezetre. Sikerül hatástalanítania, de ő maga is megsemmisül közben.

Az Angel Nyomozóirodába most csak ketten térnek haza. Angel és Cordelia együtt nézik végig azt a felvételt, amin Doyle a céget próbálja reklámozni. Az epizód a felvétel szavaival zárul: „Ennyi? Jó voltam?”

Címkék: angel
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sitrep 2008.07.08. 23:01:27

Doyle király volt, nagyon szomorú voltam a rész végén anno :(
Ennél szomorúbb csak mikor Glenn Quinn haláláról hallottam :((
RIP, man

kaltenem 2008.07.09. 11:26:44

Én is nagyon sajnáltam Doylet, és csak nemrég tudtam meg, hogy sajnos a színész is meghalt. :-(
Az Angelből egyébként miért lépett ki Glenn Quinn?

foxglove (törölt) 2008.07.11. 16:22:28

Kaltenem, a "hivatalos" verzió szerint ennyi epizódot terveztek vele eredetileg is, de hát vannak ennél bulvárosabb verziók is persze.
Kár, hogy nem alakultak másképp a dolgok, én személy szerint Gunn helyett szívesebben néztem volna Doyle-t. Wesley viszont nagyon jó üzlet volt (a 3. évadra célzok, remélem, eljutunk odáig...)
süti beállítások módosítása