Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 1x05 - Elkárhozol így is, úgy is

2008. július 04. 11:00 - candyperfumegirl

Sajátos hangulatú jelenettel indít a sorozat első karácsonyi epizódja: House és Wilson a klinikán kórlapokat szortíroznak (vagyis csak Jimmy, House inkább papírgalacsinokkal dobálózik), és a pokol bugyrairól beszélgetnek, miközben a Rudolph The Red-nosed Raindeer szól. Tökéletes hangulati aláfestéás egy karácsonyi epizódhoz. Érkezik Cuddy magához képest is feltűnően mély dekoltázzsal, House be is célozza egy papírgalacsinnal. Főnöknéni az ilyesmit már fel sem veszi, House múltját tekintve ez még kimondottan érett megmozdulás volt tőle, de ő most azért jött, hogy bezavarja az egyes vizsgálóba, mert már órák óta vár rá egy beteg. A vizsgálóban három apáca várakozik, és a fej, amit House vág, amikor meglátja őket, díjnyertes. A beteg apáca pedig kedves ismerős, őt is inkább dokinéniként szoktuk meg, különös ismertetőjegye a kifürkészhetetlen tekintet azokkal a jellegzetesen kék szemekkel, a hobbija pedig gerincsebészek vegzálása trópusi szigeteken, na melyik külsővel ismerősebb?

Juliskát most el lehet felejteni 43 percre, mert jelen esetben apáca, és kiütései vannak, House egy fél pillantásból megállapítja, hogy ez allergiás reakció, felír egy szert és tökéletes elégedettségben távozik, hogy kivételesen ennyire kevés baja volt egy beteggel. Jön viszont utána az egyik apáca, hogy megköszönje House kedvességét, amitől Jimmy halálra rémül, hirtelen azt hitte, kapu nyílt egy párhuzamos univerzumra. Ó nem, ez nagyon is valós, és az apáca tényleg House-hoz beszél, hihetetlen. Érkezik viszont a másik apáca is jelenteni, hogy Juliskával a hetibeteggel baj van, nagyon úgy néz ki a dolog, hogy allergiás a szerre, amit House-tól kapott, adrenalint neki. Na ez sem volt éppen az év ötlete, mert most meg leáll a szíve, újra kell indítani, House bajban vagy.

A történtekre a logikus magyarázat az lenne, hogy House elcseszett valamit, amibe bele is nyugodnánk, és továbblépnénk, ha nem Gregory House-ról lenne szó. Nála az ilyesmi elképzelhetetlen, és Cuddy 24 órát ad neki, hogy előálljon egy olyan magyarázattal, amiben nem szerepel az, hogy House elkúrt valamit. Irány a diagnosztika, ahol Greg lefagy egy pillanatra, amikor azt látja, hogy Cameron cukorPÁLCÁKKAL dekorálta az osztályt. Ez valami sajátos eszköz nála a gúnyolódásra, kérdezi House, de csak viccből, mert ő nagyon szereti ilyesmivel oldani a munkahelyi légkört, Cameron viszont csak hápog rémülten, mert ő elfelejtett beállni a sorba, amikor a humorérzéket osztogatták.

Foreman meg van róla győződve, hogy a nővérnél a szívleállás House hibája volt, mert a kelleténél nagyobb adag adrenalint adott neki, Cameron vakon bízik House minden cselekedetében, Chase meg éppen le se szarja, hogy eltoszott-e valamit a főnök vagy sem, mert így is, úgy is ők szívnak majd. Hogy ezt mennyire jól látja. Az apácák eközben félmeztelen pasikat néznek a kórházi tévén, és szépen egyenletesen csorog a nyáluk, aztán nem győznek pirulni és rózsafüzérért kapkodni, amikor a csapat lebuktatja őket. Chase itt még elereszt egy kimondottan House-ra jellemző poént: miért nem néznek tévét? Mert a Sátán művének tartják, vagy csak a zárdába nem vezették még be a kábelhálózatot? Hölgyeim és uraim, megvan a Legjobb House Tanítvány háziverseny idei nyertese.

Közben House megy a klinikára, de útközben még kénytelen Jimmy okoskodását végighallgatni „biztos nem szúrtál el semmit?” –témában, iszonyatosan unhatja már. A karácsonyi hangulat jegyében House-t egy fingó Mikulás várja a vizsgálóban, be vannak gyulladva a belei a szerencsétlennek, és ez az ő munkakörében megaciki. House cigarettát ír fel neki, mert az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez a leghatásosabb gyógymód a gyulladt belekre. Az ilyen pillanatokban derül ki, hogy mekkora szarban is van az emberiség. Mellesleg ha valaki karácsonyi üdvözlőlap-ötletekre vadászna:

Hetibeteget MR-re viszik (már nem tudtam, mi hiányzik), közben pedig Chase-t faggatja a múltjáról, mert ő egy ilyen ismerkedős néni. Chase gyanúsan szűkszavú és inkább bedugja az MR-be, ott úgysem lehet pofázni, de legnagyobb bosszúságára most két kollégájára jön rá a dumálhatnék. Miközben Cameron kifejti, hogy ő Istenben nem, de House-ban hisz (House vs God első menet, egyelőre 1:0), az apáca az MR-ben rosszul lesz, rohamot kap és vallásos látomásai támadnak.

Most új lendületet kaphatna a differenciál diagnózis, de csak vergődnek, a legértelmesebb, amit össze tudnak hozni, hogy a hetibetegnek legyengült az immunrendszere. Itt van Cuddy is, aki nagyon díjazná, ha House végre beismerné, hogy van némi esély arra, hogy hibázott, de House a szokásos faszságaival elijeszti, nélküle majd biztosan gyorsabban haladnak. Hát nem, egy ötlet van, amivel talán el lehet indulni, tegyék a beteget magas nyomású oxigénkamrába, mert az majd felturbózza az immunrendszert. Vagy nem.

Foreman továbbra is csak hitetlenkedik, nem töltött ő még elég időt itt ahhoz, hogy tudja, hogy csak időt és energiát pazarol erre. House-t valahol szórakoztatja, hogy Foreman makacskodik, kérdés, mit tud tenni, és a nyomaték kedvéért még jól a képébe is röhög. Mit tudna tenni, hát megmondja anyucinak, azt. Foreman már húz is Cuddyhoz, aki éppen egy páros teniszmeccs ügyében egyeztet telefonon, és a sorozat egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye, hogy vajon kivel beszélhetett?

House ezalatt a kórházi kápolnában nézi a kis minitévéjén kedvenc orvosi szappanoperáját, aminek a karácsonyi epizódja mehet éppen, mert a dokik télapósapiban műtenek benne, páratlan látvány. Az egyik apáca érkezik, az amelyik mindig olyan sanda tekintettel nézett House-ra, most is elég gyanúsan kerülgeti. Először csak lecseszi, hogy a kápolnában való tévézés kimeríti a szentségtörés fogalmát, majd kikapja House kezéből a csokit, és benyomja a felét, elég ellentmondásos személyiség. Egyébként egészen hasznos infókat szállít, először is hogy a hetibeteg hipochonder, és neki már ki van a nemlétezője attól, hogy a nyavalygásaival így mindent megúszhat. House nagyon frappánsan válaszol erre, azt mondja, hogy az apácánál a hét főbűnből ő négyet kapásból összeszámolt, szóval ha van náluk bűn-olimpia, ott eséllyel indulhat. Ezért cserébe az apáca analizálgatja House-t, és egész találó dolgokat mond, pl. hogy House a bunkóságával meg poénkodásával csak a sebezhetőségét próbálja leplezni, elsőre nem is rossz. Hogy ezzel mennyire betalált, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy House inkább elüti a dolgot egy poénnal, mondván ahogy az apáca most ránéz, szerinte elérte az ötödik főbűnt is, a bujaságot. Már csak kettő kell és megvan a jackpot.

Cuddy jön, és nem cicózik sokat, elvezi House-tól a beteget, mert Foreman addig hisztizett és rángatta a szoknyája szélét. Indul a differenciál Cuddy vezetésével, a fiúk együttműködőek, Cameron meg pukkad, mert ezt Dr. House-zal nem így szoktuk csinálni, bla bla bla, nyilván Cuddy dekoltázsa nincs rá olyan hatással, mint House férfias botja. Duma nincs, ötletek kellenek. Chase a hetibeteggel ismerkedik továbbra is (mellesleg nagyszerű minden közös jelenetük, ha Jesse Spencer szeretne vendégszerepelni a Lostban, én nem bánnám), amikor House rácsipog, méghozzá „anyád keres” szöveggel. Rohadék, pontosan tudja, hogy Chase anyja évek óta halott.

House némi besúgást és hasznos tippeket vár az ausszitól, és meg is kapja, ezért tartja végül is. Ha szerinte az apácák hazudnak valamiről, akkor menjen el a forráshoz, majd a rendfőnöknő felvilágosítja. House így is tesz, és ez a nap pirosbetűs ünnep lesz a zárdában, mert gyanítom ott is akkor járt utoljára férfi, amikor felépítették, viháncol is a rendfőnöknő, mint egy elsőbálozó. Viszonylag gyorsan sikerül is kiszedni belőle azt, amire House kíváncsi, főleg miután bedobta azt a díjnyertes mondatot: amikor az újraélesztéshez ki kellett nyitnia a beteg blúzát, tudatosult benne, hogy egy apácának is lehet jó melle, és hogy van egy tetoválása. Márpedig ha a zárda nem rendelkezik saját tetováló szalonnal, akkor itt valami csel van. Van ember, aki ezek után ne osztana meg bármit House-zal? Énekel is a rendfőnöknő úgy, hogy öröm nézni, kiderül, hogy éppen csak azt a jelentéktelen infót hallgatták el a dokik elől, hogy a betegük tizenévesen az utcán élt, és szex drog és rock&roll ment ezerrel. És ez még nem minden, a rendfőnöknő ezt a zaftos információt megfejeli egy csésze teával is, ami House-ból kiváltja a heti epifániát, hogy hogyan és mitől azt ne firtassuk, ő Greg House, aki egy csésze teából fel tud állítani egy komplett diagnózist.

A kórházban megy a Cuddy MD műsor, Cameron még mindig kapálózik, hogy ez nem jó, az nem jó, tudjuk, leginkább az nem jó, hogy most Főnöknéni ugráltatja House helyett. House érkezik, és ez mázli, mert Cuddy már éppen ott tartott, hogy áthajítsa Cameront a nővérpulton, és az sokba került volna a kórháznak. House egy elegánsan hanyag mozdulattal odadobja Cuddynak a teafüvet, amit a zárdából hozott, és elmondja, hogy mialatt ők itt vért izzadtak, hogy életben tartsák a beteget, ő megoldotta az esetet egy tea és egy kellemes csevej mellett, lehet a lába elé borulni és oltárt emelni neki egész nyugodtan. A helyzet az, hogy a tea, amit az apácák kotyvasztanak, olyan ütős anyag, hogy ha adrenalinnal keveredik, akkor szívleállást idéz elő, és ha ezt kivonják az egyenletből, akkor a többi tünet pontosan lefed egy hosszú távú allergiás reakciót. A kérdés már csak az, hogy akkor mi váltotta ki az allergiás reakciót? Várjunk csak, nem itt tartottunk már a rész 3. percében is? De. Francba.

Amíg jobb ötletük nem lesz, addig steril szobába teszik a hetibeteget, mert ebben az állapotában nem lehet rajta allergia-tesztelést csinálni, úgyhogy itt az ideje megtornáztatni az agysejteket. Addig is Chase próbálja tartani benne a lelket, és egész érdekes dolgokat árul el magáról is. Pl. azt, hogy katolikus iskolába járt, de otthagyta, ennek ellenére ő biztatja az apácát a hitre, érdekes beszélgetések ezek. Most viszont jön egy roham, hogy eljusson az epizód arra a pontra, amikor már olyan furcsa dolgok történnek, amire ép ésszel nem lehet magyarázatot adni, mégis mi vált ki allergiás rohamot egy steril szobában?

Közben Cameornra rátört a szeretetroham, és úgy érezte, hogy neki most mindenképpen közölnie kell House-zal, hogy ő az istencsászár, na ez nem lesz szép. Érzelmeskedni akar, megdicséri a mestert, milyen jól végzi a munkáját, ő meg legorombítja, hogy erre rohadtul nem kíváncsi, valamint közli, hogy a kedveskedésétől is rókázhatnékja támad. Cameron meg ezt a pillanatot választja ki, hogy átnyújtsa a karácsonyi ajándékát, kiváló időzítés. Chase befut a jelenetbe a rossz hírrel, hogy betegük nem kér kezelést, mert elege lett a bénázásukból, úgyhogy most jön az, hogy House fehér köpenyt húz, és nagyon meggyőző dolgokat mond neki, mialatt nagyon szépen néz rá.

Végre összeeresztették ezt a két remek színészt is, hatalmas élmény nézni a jelenetet. Különösen úgy, hogy ennek a két tökéletesen ellentétes karakternek az érvei ütköznek, felmerül persze nem először és nem is utoljára a vallásosság kérdése, és nagyon okosan egyik irányba sem billentik el a mérleget, hanem mindkét fél kezébe adnak jó érveket. House-nak sajnos nem sikerül meggyőznie a beteget, hogy maradjon a kórházban, úgyhogy nincs más mód, ki kell játszania, azt ilyesmi úgyis jobban szokott menni neki, mint a lelki szemetesládázás. Azt mondják az apácának, hogy csodás keresnek, és rendel egy teljes testvizsgálatot, mert a beszélgetésük során felmerült benne, hogy mi van, ha az allergén anyag a beteg testében van?

Most már nagyon közel vannak a megoldáshoz, és meg is találják a „csodát”, konkrétan egy rézkeresztet, ami nagyon bevált fogamzásgátló módszer volt valamikor a pattintott kőkorszakban, csak miután már nem kell semmire, nem ártott volna kivenni. A beteg ugyanis allergiás a rézre, és így folyamatosan fertőzte a cucc, az utolsó lökést pedig a rézedények adták meg, amiket a zárdában mosogatott, így meg is van, hogy került ide. Csak ki kell kapni a keresztet, és mehet is haza, vagy a zárdába, vagy az utcára, vagy egy tetoválószalonba, ahova éppen jól esik, ezt Chase közli vele, hetibeteg pedig a Bibliából idéz, méghozzá a Tékozló fiú történetéből. Találat érvényes, végre valaki, aki képes belelátni Chase-be is.

House és Jimmy levonják az eset konzekvenciáit, majd Wilson meghívja House-t karácsonyozni hanukázni, aki nagyot néz, majd Jimmy hozzáteszi, hogy akár hozzá is mehetnek. Mrs. Wilson meg eközben majd nézi a karácsonyi műsort és mikrós pizzát zabál, nem? Mégis hogy gondolta Jimmy, hogy otthagyja az asszonyt ünnepkor, ez nem derül ki, mert nem akar róla beszélni, House meg még annyira sem. Befut Cuddy, és elégedetten mosolyog, sőt, minden szarkazmus nélkül megdicséri House-t az eseten végzett munkájáért (hoppá, ő ilyet is tud?), boldog karácsonyt kíván, majd elszambázik, House és Jimmy meg jól megbámulják a seggét, hogy biztosan királyul induljon ez az ünnep. A zárómontázsban látjuk, ki mit csinál karácsonykor, amihez House adja a zongorakísértet, nagyon hangulatos. House és Wilson olyan idillben töltik az estét, amit bármelyik melegpár megirigyelhet, baroimi jól elvannak, kínait esznek, röhögnek és nők sehol. Foreman Mikulást játszik a beteg gyerekeknek, Cameron ajándékokat nézeget, Cuddy betegekkel van, Chase pedig a már gyógyult apácanénit követve elmegy a templomba. Családi karácsony érdekes módon nem játszik senkinél sem.

Címkék: house
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.04. 12:40:46

"...miközben a Rudolph The Red-nosed Raindeer szól"
milyen állat az az eső(rain)szarvas?? azt tudom, hogy részeges, mert vörös az orra, de vmi közelebbit róla esetleg....
;)

SumQuiSum 2008.07.04. 12:45:55

Amikor kommenteltem, még nem láttam szürke_tapír kolléga hozzászólását...

Gabba 2008.07.04. 12:47:00

Nagyon jó rész volt, és a hogyvót méltó párja. (Amúgy Candy hogy bírod, azért alszol is néha a sok hogyvoltírás közben?)

Amúgy Juliska nyilván a House élmény hatására hagyta ott a zárdát és ment el a szigetre dokinénit játszani :-)

Ed Murphy kapitány (törölt) 2008.07.04. 14:46:42

Bélgyulladásra füvet szoktak használni.

Az nem nikotinos cigi volt, amit House felírt.

Mostly Harmless 2008.07.04. 14:47:34

House hogyvoltok ruleznak mindig.
már alig várom a negyedik évad hogyvoltjait.

limbekcs 2008.07.04. 16:18:16

"ki van a nemlétezője" - lol

_Katamonyi 2008.07.04. 20:40:12

"House és Wilson olyan idillben töltik az estét, amit bármelyik melegpár megirigyelhet" Lol! xD

köszi a hogyvoltot :)) ismét nagyon jól sikerült! ;-))

hanna9 2008.07.04. 22:06:28

House nem Jimmyvel beszélget,amikor esszébe jut, hogy az apácában is lehet az amire allargiás?
De lehet, hogy csak rosszul emlékszem...

Charlie Drop 2008.07.04. 22:47:33

Ed Murphy kapitány 2008.07.04. 14:46:42

pedig az eredeti szövegben is cigaretta van, ha jól emlékszem :)

Charlie Drop 2008.07.04. 22:48:20

Mostly Harmless 2008.07.04. 14:47:34

hajjaj, lesz mit írni :D:D

De most hogy újranézem az évadokat, nagyon sok jó rész van :D

Desperatefan14 2008.07.05. 01:16:50

"House így is tesz, és ez a nap pirosbetűs ünnep lesz a zárdában, mert gyanítom ott is akkor járt utoljára férfi, amikor felépítették, viháncol is a rendfőnöknő, mint egy elsőbálozó. "

Ezen nagyot nevettem... Köszi:)

Greg36 2008.07.05. 09:11:02

Ed Murphy kapitány 2008.07.04. 14:46:42

Cigarettát javasol, és nem marihuánát. Utána hosszan elemezgeti is, hogy a tüdőrákosoknak miért nincs saját jelvényük, amikor a legtöbb rákfajtának van.

Neoprimitív 2008.07.05. 13:31:39

Én ennél az epizódnál kapcsolódtam anno bele és ma is az egyik kedvencem. József szent borza - lol
süti beállítások módosítása