Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 1x05 - Az első parancsolat

2008. június 28. 12:07 - Llew

Most nem vacakolunk a bevezetéssel, rögtön az akcióba csapunk. A kezdő képeken két CSK katonát látunk, akik fejvesztve menekülnek egy éjszakai erdőben. Van is rá okuk, mert lándzsás, fúvócsöves bennszülöttek üldözik őket. A lassúbbat el is kapják, aztán előkerül a hiányzó két CSK tag is. A baj csak az, hogy egyikük - akinek láthatóan a bennszülöttek is engedelmeskednek - pisztolyt vesz elő és lelövi a foglyot. Hoppá, eddig úgy volt, hogy a földiek a jófiúk.

O'Neillék érkeznek a bolygóra, hogy megkeressék a CSK-9-et, pedig az első menekülőnek át kellett jutnia a kapun. Vagy mégse, mert elkapja a fák közt bóklászó Danielt, Jack meg őt. Kiderül, hogy Conor hadnagy elküldte az azonosító kódot, de megmagyarázatlan okokból nem ment át a kapun. Ezért van most itt a CSK-1. Megtalálják azt, ami Frakesből maradt, majd Conor elmondja, hogy csapatának vezetője, Hanson százados jelenleg istent játszik a bolygón. Felvállalta, hogy a legtöbb világon isteneknek nézik azt, aki a csillagkapun keresztül érkezik, csak kicsit a fejébe szállt a dolog.

Megtudjuk, hogy a százados Carter expasija, aki emiatt megtagadja a O'Neill parancsát, mondván, hogy a múlt miatt jobban szót ért majd Hansonnal. Ez nekem olyan női logikának tűnik, de Jackben még elevenen élhet a múltkori trikós Carter képe, mert végül meggyőzi. És ha már Carternek lehet, akkor Conor is maradni akar. Így aztán senki nem jelenti Hammondnak, hogy van egy kis gond a pszichológiai szűréssel, hanem az ezredes "Irány Óz!" felkiáltására elindulnak Hanson után.

Az erdei vacsorát a bennszülöttek zavarják meg, és elrabolják Conort, hiába védik autóriasztóval a tábort. A bolygó egyébként olyan erős az UV sugárzás, hogy nappal nem nagyon lehet kint megmaradni, így akár az éjszaki élet paradicsoma is lehetne, ha a lakói nem kőkorszaki szinten lennének Én jobb helyet is eltudnék képzelni, ahol istennek adjam ki magam, de Hansont nyílván megfogta itt valami, mert éppen gőzerővel építteti a saját templomát. Vagyis nem gőzerővel, mert pont a lassú tempó miatt akar egy nappali műszakot is. Első újításként nyílván az öt napos munkahetet vezette be.

Másnap O'Neillék elérik az építkezést, ahol javában tart a munka. Azok, akiknek nem jött be a nappali műszak, Conorral együtt oszlopokhoz kötve várják a halált. Daniel bibliai gyorstalpalót tart Teal'cnek Ábrahám történetéről, Carter pedig egy gyenge fogolyszabadítási kísérlet következtében eljut Hansonhoz. A fickó tényleg becsavarodott, palackba zárt harmadik világról beszél, és felvázolja világmegváltó teveit, amibe simán belefér egy kisebb-nagyobb véráldozat. A szép szó meg a közös múlt itt kevés lesz, erre Sam is rájön, de lelőni nincs ereje az önjelölt istent.

Danielék ez alatt kapcsolatba lépnek egy helyivel, de a dolog kicsit nehézkes Teal'c jaffa volta miatt, amin barátságosnak szánt mosolya sem segít. Az azonban kiderül, hogy Hanson az ég sárgára festését, ezáltal a nappali élet lehetőségét ígérte híveinek, ami Teal’c szerint egy goa’uld eszköz segítségével nem is annyira kivitelezhetetlen. Hansonnak tényleg van is ilyen készüléke, csak az a bökkenő, hogy nem tudja kezelni. Erre kell Sam. Arról viszont nem tud a világmegváltó, hogy a működéshez két eszköz kell, és Danielék meg is találják az erdőben a másikat.

O'Neill mindeközben Conort akarja kiszabadítani, de persze elkapják. Nem nagyon megy ez a szabadítósdi az állítólag profi katonáknak. Annyit ér el az egésszel, hogy most már van mivel/kivel motiválni Samet. Hanson rögvest bemutatót is rendez isteni hatalma megerősítésre, és egyúttal a „démonok” pokolba való visszaküldésére a kapun át. Az önfényező nagymonológot Daniel szakítja félbe, majd rövid lövöldözés és bunyó után mindenki a közönséget akarja megnyerni.

Olyan hatásos érvek hangzanak el, mindkét oldalról, mint pl. az "ő nem isten", vagy az "ők a sátán ügynökei, én vagyok a megváltó". Mivel ezek nem túl meggyőzőek így Hanson bedobja az égfestős adut, de a fentebbi okok miatt az se jön be. Teal'c bekapcsolja a második gépet és létrejön a védőpajzs. A helyiek örömükben haza is küldik a bukott istent, de azonosító híján csak koppan az íriszen. Megkapták a nap elleni védelmet is, isten se maradt. Mi kell még? A CSK-1 hazatér, ők meg boldogan élnek, amíg nem jön egy újabb isten jelölt.

Címkék: csillagkapu
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2008.06.30. 16:46:34

Na ja, Carter trikós képe bennem is elevenen él...
süti beállítások módosítása