Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 2x03 - Fragged

2008. június 27. 08:09 - Freevo

Az epizód címe a Quakereknek ismerős lehet, de valójában egy katonai szlengre utal, amely a felettes tiszt megölését jelenti a hadszíntéren. A legutóbb ott tartottunk, hogy a Galactica megmenekült egy csapat galád cylon megszállásától, amely megakadályozta embereinket abban, hogy felmentősereget küldjenek a Kobolon ragadtak után, és hogy orvosi ellátásban részesítsék a műtőben fekvő Adama parancsnokot.

Cottle doki nagy sietve megérkezik a Galacticára, és House-t lepipáló gyorsasággal megállapítja a betegére vetett pillantás nélkül, hogy újabb műtétre van szükség. Tigh ezredes mostanra annyira kikészült a Battlestar kormányozásától, hogy már vezetés közben is iszik. Szétszórtságában azt sem tudja, miért nincs a fogdában Lee Adama, és azt is elfelejti, hogy ki kéne még menteni pár embert a Kobolról. 

Megérkezik a Tizenkettek Kvóruma a fedélzetre, hogy Roslin és a demokrácia hogyléte felől érdeklődjön, az ezredes azonban megtagadja tőlük a látogatás jogát az exelnöknél, viszont megnyugtat mindenkit, hogy nem hirdettek statáriumot. Kezdenek összecsapni a feje fölött a dolgok, de a neje és egy laposüveg egyelőre elviselhetővé teszik számára a helyzetet.

Miután a túlélők eltemetik halottaikat a Kobol felszínén, hamarosan észreveszik, hogy a cylonok egy tisztáson éppen a saját csapatszállítójukat szedik szét, hogy légvédelmi rakétakilövőt barkácsoljanak belőle, amivel majd jól leszedhetik az emberek megmentésére küldött gépeket. Crashdown máris nekilát kiagyalni egy öngyilkos tervet, hogy hogyan iktassanak ki ennyi gyilkolómasinát úgy, hogy lényegében rajta kívül senki sem ért a fegyverekhez.

Az amatőr stratégiáját jóformán mindenki megkérdőjelezi, Cally ráadásul meg is tagadja a parancsot, úgyhogy Crashdown jobb híján pisztollyal kezd el fenyegetőzni. A helyzetet Baltar menti meg, aki egy váratlan húzással hátba lövi a hadnagyot, így Tyrolnak kell átvennie az irányítást. A dördülés zajára azonban rögtön felfigyelnek a cylonok is, így hát menekülőre kell fogniuk, ami közben a főnöknek sikerül fölrobbantania a rakétákat vezérlő, őrizetlenül hagyott radarállomást.

Épp időben teszi mindezt, ugyanis megérkezik Lee és a csapata, és Spielberg tanítványa, Sergio Mimica-Gezzan fantasztikus (és a Ryan közlegény megmentéséből kölcsönzött) képsoraira a Raptorok ágyúival pillanatok alatt leszedik a kenyérpirítókat, majd kimenekítik onnan a túlélőket. A doki titkáról mindenki hallgat, sőt, Tyrol még hősi halottnak is nyilvánítja Crashdownt a bátor tetteiért, pedig valójában ő mentette meg a napot.

Laura Roslin a cellában nem jut hozzá az úgynevezett rákgyógyszeréhez, amely nemcsak hallucinációkat, hanem elvonási tüneteket is produkál már nála. Az asszisztense, Billy megpróbál mindent megtenni a számára, ám addig az elnök asszony tesz egy kis homage-t a Trainspotting Ewan McGregorjának, akit a szülei zártak be a szobába pár hétre. Ellen Tigh épp egy ilyen cold turkey-momentum kellős közepén kapja rajta, ezért azt javasolja a férjének, hogy engedje csak be hozzá a tanács tagjait, hadd lássák, mivé lett az elnökük.

Időközben azonban Billy összeszövetkezett Roslin mélyen vallásos fogdaőrével, így sikerül becsempészni hozzá néhány tablettát. Mire a Kvórum megérkezik, az elnöknő már magánál is van, sőt, egy bejelentést is tesz: illegitimnek nevezi a katonai puccsot, amiért Tigh jól ki is neveti, majd beszél Apolló nyiláról, amely megmutathatja az utat a Föld felé, ha Starbuck ideér vele. 

Igaza bizonyítékául felfedi a titkát a halálos mellrákjáról, amely őt a próféciák haldokló vezetőjévé teszi. Ennek hallatára egy feketebőrű istenhívő politikus vezetésével mindnyájan leborulnak a megváltó előtt, majd mielőtt átszellemülten gospelek éneklésébe kezdenének, Tigh feloszlatja a gyülekezetet.

Ezután tesz egy látogatást a parancsnoknál, aki már túlesett a műtéten, és úgy néz ki, túl fogja élni. Egyelőre kómában van, úgyhogy továbbra sem számíthat rá az ezredes.Tigh, miután látta, hogy mennyire nem működőképes ez a politika, elnöknő ide vagy oda, elhatározza magát: félreállítja az útból a lábatlankodó tanácstagokat. Egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy a Kvórumot szétoszlatja, és ettől a perctől kezdve szükségállapot lép életbe.

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taktarov 2008.06.27. 11:23:53

Segítsen vki, please...
Melyik adón játszák a 2. évadot???? Tökre learadtam róla...

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.06.27. 11:37:24

Hát ez jelenleg csak a hogyvolt-adón fut, és nincs is túl sok remény arra, hogy máshol adásba kerüljön. Éppen ezért folytatjuk mi itt a sorozatot.

ex-dr. vuk 2008.06.27. 11:44:58

Azt magyarazza meg valaki, hogy a BG elso sorozat elso epizod miert kezdodik ugy, hogy 'previously on battlestar galactica'?... Mit hagytam ki vajon?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.06.27. 11:51:43

Az első évad előtt egy évvel lement egy ún. backdoor pilot (ha kell, járj utána a commenten, biztos írnak róla). Egy háromórás tévéfilm volt ez, aminek a folytatása a sorozat. Sixx hogyvoltjaiból tájékozódhatsz, ha másként nem sikerül hozzájutnod az anyaghoz.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.06.27. 11:55:55

Ja, kiegészítés: minisorozat vagy miniseries néven szokták emlegetni azt a pilotot, ugyanis kétrészes volt, kb. kétszer másfél óra hosszúsággal.

k.g. (törölt) 2008.06.28. 13:48:35

a cím simán lehetne 'Frakked' is :D

Ysu 2008.08.19. 21:36:42

A kedvencem ebbena részben, hogy Tigh járkál körben, és mindenkitől megkérdezi, hogy miért nincs börtönben. :-)
süti beállítások módosítása